icon

Bez detí neodídem - dokument

zuzana581
16. sep 2012

Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..

winipega
30. sep 2012

@slavka1212 no držím palce,je super že máte právnika! nič,tú tlmočníčku či čo to je neodmietni...neviem a čo ti povedali?ked hovoríš že ty si si zistovala kto ona je,to ti oni nepovedali že to je len tlmočníčka?divné je to už celé.a jednoznačne z malým do školy.budem velmi na teba myslieť,a dúfam že to len bude prkotina kvôli ktorej ti takto "osladili"víkend 😒

slavka1212
30. sep 2012

@baklik ta pani ma ma zastupovat ...mala ...a zaroven je aj tlmocnicka ....neviem kto je som ju neriesila uz dnes lebo som musela zohnat narychlo advokata .....ona ani nevie ze ja idem do skoly ........je slovenka a vola sa jolana .....viac info zajtra ....ozaj neviem

liave
30. sep 2012

@slavka1212 zajtra ta cakame a sme zvedaveee co ti chcu ...kazdopadne na teba mysliiim strasne moc a posielam vela vela pozitivnej energie ...hlavne sa neboj a ukaz im ze s anebojis..pokoj a chladna hlava 🙂 a ako tu niekto radil pekne si vytlac svoje prava na papier a povedz im slusne nech si s tm vytru ak pojdu poroti tebe a pravnika pekne drzaj za rukuuu(obrazne poivedane) xxx

liave
30. sep 2012

@slavka1212 no ak ma jolana taku anglictinu ako vecsina co tu zijeme tak to som mohla psist aj ja 😖

natas4
30. sep 2012

@slavka1212 Slavka drzim ti palce, budem na Vas mysliet, nech vsetko dobre dopadne 😔

winipega
30. sep 2012

@tova a k tomu vyzúvaniu...ano je to pre nich urážka,vraj je to nehygienické sa vyzúvať...ja osobne to nepochopím ale budiž...je to ich mentalita,ich zvyky,prečo by sme to mali meniť.ja mať ale muža takého tak by mal smolu,vyzuť by sa musel,moje deti sa hrajú po zemi a pre mna je to čo ja viem...hnusné,ked si predstavím do čoho všetkého môžeš vonku stupiť.

aliza
30. sep 2012

@slavka1212 aj ja drzim prsty!!! budem na vas zajtra mysliet 😉.

tova
30. sep 2012

@winipega to su nase zvyky a co nam sa zda normalne niektorym nenormalne. a naopak. Americania tu zase peru vsetko pradlo aj ked ho maju oblecene 2 hodiny, na sk sa bezne aspon niekedy pouzivalo 1 tricko aj 2-3 dni, ludia prepoteny v MHD a prezilo sa. takisto pouzivanie latkovych vreckoviek, to keby som vytiahla a pouzila 2 krat tak by sa dogrcali. na sk vreckovky sa prali az kym neboli cele zlte.

winipega
30. sep 2012

@aliza ja neviem,ja som v tomto zas chorá 😵 mne by vadilo keby mi deti nespali 🤐 proste som toho názoru že aspon do tých 3rokov dieťa potrebuje spinkať cez den.my sme s malou napr.vstavali skoro uz o 6,30 ráno do školky a poobede som ju brala okolo 16.00 a to pekne cez obed spinkala oni mali tuším hodinu a museli ju budiť čo by aj viac pospala,takže ja neviem,ale to dieťa nie je unavené potom?neviem,ja hovorím že mne všetko čo je iné sa zdá nepochopitelné ale to viem že zas angličanom sa môže zdať divné to čo je u nás.

baklik
30. sep 2012

@tova to s tymi vreckovkami - to bolo volakedy, ked sme my boli mali. uz niekolko rokov som nikoho nevidela pouzivat latkove vreckovky, fakt. a k tomu obleceniu - tak amici maju viac habov ako my, chudobnejsi slovaci, tak si to mozu dovolit. tu keby bezny slovak pral veci, co ma na sebe len 2 hod, nemal by pomaly co na seba 😀

winipega
30. sep 2012

@tova presne som to teraz písala,že raz som cudzinec niekde tak bud sa prispôsobím alebo adios,zbalím kufre a idem domov 😉 ja mám rodinu v paríži a u nich sa vyzúvajú normálne,ale napr.u ich známych sa nevyzúva...takže sú ludia a sú ludia...

dejnas
30. sep 2012

@tova uff, no osobne si neviem predstaviť, ani nepraktizujem žiadnu situáciu, ktoré si uviedla 😝 😝 periem všetko /okrem riflí asi/ po jednom použití, požívam papierové jednorázové vreckovky a hlavne antiperspiranty 😀
žijem na SK, myslím, že to je skôr "o ľuďoch", nie o zvykoch 😝 😝

winipega
30. sep 2012

@baklik júú látkové vreckovky 😀 tie som mala rada,no uz sa fakt nepoužívajú,mám ešte asi 2-3kusky doma čo používam a milujem ich.tie papierové sa mne zas hnusia 😵

baklik
30. sep 2012

@dejnas tak ja urcite neperiem nieco len preto, ze som to mala raz na sebe. to by som to musela zaspinit, prepotit apod. inak v tom nevidim vyznam...

dejnas
30. sep 2012

@baklik ok, budem konkrétnejšia - oblečenie, ktoré mám bezprostredne na tele... tj. tričko, tielko, tenký pulóvrik a pod. ... to periem po jednom použití, zvršky ako svetríky, vestičky a pod. ... oblečiem samozrejme viac krát

slavka1212
30. sep 2012

@aliza toto mi dnes poslal
Ian Josephs v anglickom jazyku ....http://www.fassit.co.uk/ian_joseph.htm .... mam uz na neho aj contact...tiez velmi pomaha ....

aliza
30. sep 2012

@winipega ved ja ta chapem 😉, nastastie maly chodil len jeden den, takze ten jeden den bez spanku sa dal zvladnut, ine by bolo, keby chodil cely tyzden a nespal by ani jeden den. Ale nic by som s tym neurobila, takze by som to neriesila. Tu deti zaspia v hocijakej polohe a aj v tom najvacsom hluku, moje deti same od seba nikdy nezaspali a budil ich aj najmensi hluk. Dnes som bola na indickej party, mali tam 4 mesacne babo, to chodilo cely cas z ruk do ruk, aj deti ho nadrapovali, ked sa mu konecne podarilo zaspat, uz ho decka budili, potom ho budili, ze sa kraja torta, aj z tej torty samozrejme dostal ochutnat....a ked sa mu konecne dostalo kludu a spanku, tak spal na zemi v obyvacke prikryty perinkou a ludia a deti okolo neho behali. A na tej zemi, kde sa chodi v topankach sme dokonca jedli 😀 . Takze naozaj je to o ludoch a o zvykoch, ja som tu videla uz vselico 😎.

winipega
30. sep 2012

@aliza @cinderella. ja ešte k tomu jedlu (nie nemám 150kg,nepožieram celú chladničku 😀 ) že u nás v škole si môžme priplatiť k obedom aj desiatu a olovrant pre deti.ja som malej nedala,lebo tá toho tolko nezje ale väčšinou tie deti dostávajú jogurty s rohlíkom,chlebík zo syrom alebo šunkou,a k tomu ovocie.dokonca učitelka nám hovorila že to je aj ulahčenie pre nás,nemusím rano rozmyšlať čo jej dám na desiatu alebo olovrant.ja som to síce nedala ale vela rodičov to uvítalo.preto ma to zaráža že čo oni nevedia že práve v tomto veku je strava dôležitá?a vybaviť to jedným kusom ovocia to nestačí.
@aliza a ešte k tomu spaniu som čítala xy vyjadrení pediatrov aj anglických ktorý doporučujú spánok a je tam tabulka podla veku dietata ze kolko by mal spat cez den kolko v noci(beriem z rezervou,moje deti tabulkove neboli 😒 ) tak prečo to potom neuplatnujú aj v uk...

winipega
30. sep 2012

@aliza joj chuda male 😒 a presne aj moje deti zobudi najmensi hluk,teda tu starsiu uz nie ale tuto malinku zobudí aj komár,takže mne by bolo jasné že deti by mi tam nespali,nemali by svoj klud,nechapali by kde to majú spať...no tak u nich to tak je tak to treba rešpektovať.nič iné neostáva.mne sa môže len rozum nad tým zastavovať. 😝

dai
30. sep 2012

@winipega suhlasim v tejto vasej diskusii skor s denjas... Ze aj tie zvyky su o ludoch aj ked samozrejme nieco je kulturne podmienene...
Ja napr. Periem dospelacke veci po jednom pouziti, detske ked su spinave co zial je tiez vaecsinou po jednom pouziti🙂 latkove kapesniky nepouzivame ked sa pouzivaju tak je to skor vec prestize... Cize su rozne hodvabne vysivane etc. ...
ja uprednostnujem ked sa vyzuvat nemusim na roznych vecierkoch hlavne kvoli tomu ze clovek sa pekne oblecie a potom ma k tomu behat bosi ci v ponozkach... Ked idem ale na navstevu k rodine s detmi tak sa samozrejme vyzuvam...
Nesudila by som teda nejak ludi podla narodov... Sme taki a onaki vsade...
Slavka drzim zajtra palce nech je to len nedorozumenie ktore sa rychlo vysvetli...

dai
30. sep 2012

@winipega inak moja mala nespi od 1.5 roka cez den... Od narodenia vnima spanok ako nutne zlo... Je v tomto po mne. Ju by si k spanku neprinutila ani za nic a pritom funguje ako duracelka... Pekne pritom rastie a prospieva... Cize nie vsetky deti spanok nevyhnutne pptrebuju - ja si pamaetam ako som v skolke trpela ked sme mali poobede spat☹

winipega
30. sep 2012

@dai ja som nikoho nesúdila,ja som tiež písala že mám rodinu na jednom mieste a u nich doma sa vyzúvajú vždy a o pár domov majú známych ktorý sa nevyzúvajú.je to o ludoch 😉

aliza
30. sep 2012

@winipega oni ten spanok uplatnuju, aj sa budu snazit dieta uspat, trebars aj hojdanim na rukach, ale ak dieta nezaspi, tak nezaspi. Nie je to hromadne organizovane ako u nas. Moj proste nezaspi tak, ze ho polozis do postele a spi. Musim pri nom lezat az kym nezaspi a to pol hodinu az hodinu vyvadza,najrychlejsie zaspi v kociku a potom spi v predsieni. Nie som na to hrda, ale inak to nejde. Takze myslim, ze on by mal problemy aj v slovenskej skolke.

winipega
30. sep 2012

@dai no moja staršia spávala do 5.rokov poobede,v školke dokonca do 6.a som rada,o nic neprišla ani jej to nijak neuškodilo.ale to je moja uchylka,lebo ja sama mam problemy obrovske zo spanim tak zrejme sa v podvedomí bojím aby aj oni nemali potom problémy tak dohliadam na to aby spali dosť,primerane k ich veku.ja som odmalička chodila do jaslí,od roka a tiež nás tam nedávali spať,a to ja už som sedela o 6ráno v buse s mamou 😝 a v dospelosti som sa dopracovala k diagnoze-chronicka nespavost.možno som sa tak narodila,možno to sposobili jasle...to sa už nedozviem.preto som taký maniak na spánok mojich detí,nerada by som bola aby takto dopadli.

baklik
30. sep 2012

@aliza omg 😅

winipega
30. sep 2012

@aliza no ale mne sa napr.nepáči to spanie v oblečení a topánkach na karimatkách.to by pri mojich detoch ani nemuseli skúšať...

baklik
30. sep 2012

@winipega v jasliach vas nedavali spat???

aliza
30. sep 2012

@winipega ver mi, zvykla by si si 😉. nemas totiz na vyber, vsade je to rovnake

slniecko77
30. sep 2012

@aliza to nie je pravda, v skolke kde som ja pracovala mali normalne postielky 😉