icon

Bez detí neodídem - dokument

zuzana581
16. sep 2012

Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..

strawberry17
4. okt 2012

prisla som sem po par dnoch a vidim, ze este stale rusna debatka s alickou nasou odbornickou na pravo co zije (podla prispevkoch tu na MK) vo FR, DE, UK, a vsade sa vo vsetkych zakonoch dobre vyzna, aj v sudnictve, prave...len skoda, ze jej absolutne chyba socialne citenie

jolinka
4. okt 2012

@strawberry17 "socialne citenie" je pre pravnicku prax nepotrebne. ba priam skodlive 😉 😉 😀 😀
v

sirinka
4. okt 2012

@macocha podla mna tie zaloby realne podane su, ale predpokladam, ze po ukonceni procesu a akekolvek odvolanie a snaha o presetrenie pripadu su zamietnute...

jolinka
4. okt 2012

@strawberry17

uvadzam napr. take nezrovnalosti u pani pravnicky Alici...

"....u pani boorovej pozname len jej variantu.podla info vsak tato zena obvinila svojho manzela deliktu na ich dietati.a potom to odvolala.
mame informacie len z jej strany .uplne neobjektivne. a z medii.ale nie od kompetentnych zloziek.
ja verim faktom.a to overenym. "

pani Alica veri len overenym info. OK . potom odkial , z akych komptentnych zloziek, ma overene , ze tato zena {Ivana} obvinila manzela z deliktu a potom to odvolala???? nie je to takisto len neobjektivna informacia z medii???

strawberry17
4. okt 2012

@jolinka to ano 😀 ale nemyslela som priam sudnu sien, ale ze ochota pomoct v tejto veci, co nie je, skoda

jolinka
4. okt 2012

@strawberry17 ak ma pani Alica OVERENE informacie, moze nahliadnut do sudnych spisov a je pravne zainteresovana....OK, tak potom v takom pripade jej zakon uklada mlcat o pripade a nerozsirovat info kade tade po nete, ci?????/ 😉 😉 😉 😕 😕 😕 😕 😕 😕

wifina
4. okt 2012

@jolinka vidíte a práve takéto pseudoprávničky z nás ostatných robia cynické obludy 😲

jolinka
4. okt 2012

@wifina sa cudujem, ze ju este niekto zerie 😝 😝 😝 😝

ja pre par "mudrych" formulacii nepadnem na zadok, aj ked nemam pravne vzdelanie, viem rozmyslat a spajat si dve a dve. 😉

danculik
4. okt 2012

@jolinka .neviete prosim vas kedy ma Ivana najblizsi sud? a ci sa to vobec nejak pohlo dalej?..nechce sa mi to tu citat cele, lebo niektore tu dost odbacate od temy. Alebo neviete kedy bude nieco nove vysielat jojka?

jolinka
4. okt 2012

@strawberry17 a este viac takych veci by som nasla...svoj "pohlad" vydavala za OBJEKTIVNE overene info a od inych pozadovala dokazy, aby jej predlozili sudne spisy {co je samozrejme pre nas nerealne a ona to dobre vie} 😉

ak si pravnicka, vies velmi dobre, ze ani hocijaky kolega pravnik nemoze len tak nazerat do inych spisov, ak nie je oficialne zainteresovany na pripade. Takze bud je zainteresovana a v takom pripade mlci, a dava len vseobecne info...alebo nie je a vsetko co hovori je len subjektivny pohlad.

take tie domienky...ze ja som to a to zazila v sudnej praxi...takze tento pripad urcite bude podobneho typu...je opat len a len DOMIENKA, ktora sa nemusi zakladat na pravde.

jolinka
4. okt 2012

@danculik vraj najblizsie 30 .oktobra bude sud.

alice107
4. okt 2012

@dusika11 ved vies ze ked treba ochranit dieta musia sa urobit rychle opatrenia.ako inak ho ochranit pred potencialnou ujmou ako vziat ho z toho rizikoveho prostredia?
predstav si situaciu sudu ked ma dieta ochranit pretoze je realne nebezpecenstvo ze vo vlasnej rodine je zanedbavane,nema co potrenuje a je zranene ci chore. a su indicie/odbornikmi z odboru lekarskeho a to nezavisli / ze dieta je tyrane a lebo aj zneuzivane.
takze je jasne,ze ho treba z toho nevhodneho prostredia narychlo vziat.v zapadnej casti eu zije vela cudzincova je vela pripadov ked rodicia tyraju ci zanedbavaju svoje deti.vela ich zomrelo ci ma nasledky z toho na cely zivot. takze v zaujme deti je hned zasiahnut.
krajiny zapadnej eu maju prisnejsi pohlad na prava dietata a na to ake podmienky by dieta malo v rodine mat.
,kedze nezijes a nie si vychovanava v v zapadnej casti eu tak sa ti moze z vonku i system zdat nedobry.a vychova v danej krajine tiez.
ale keby si poznala skutocnosti danych konkretnych pripadov ako matka by si urcite poznala preco treba dieta rychlo ochranit.
na posudenie yystemu ochrany a vychovy treba viac ako nejake videa na youtube ktore nic nehovoria o skutocnostiach a ktore nevieme ako a kym boli natocene.
a to iste o pripade boorova ci inych sk deti v uk.
treba dopodrobna poznat situaciu a vsetky okolnosti kazdeho jedneho prpadu aby sme mohli posudzovat.a hlavne treba vediet popoznat zakony a pravidla v uk.
proces zistovania preverovania trva dlhsiu dobu .a sud musi zistit ci dietatu v pripade navratu do povodnej rodiny nehrozi ujma.
nie ten rodic je dobry ktory dieta porodi.ale ten,kto sa vie o neho postarat a vytvorit mu dobre,laskyplne prostredie.
v uk je dana uroven co znamena dieta zanedbavat.a uz nehovoriac o tyrani a zneuzivani.
takze treba na veci pozerat realisticky.
kazdy kto ide zit do zapadnej casti eu si ma dobre preverit ake podmienky tam bude mat,ake tam platia zakony, a kultura.
ked sa niekomu nepaci sposob ako anglicania pristupuju k danym otazkam, nemusi tam zit.ale ked uz zije a stane sa,ze sa dostane do rozporu z danymi pravidlami a zakonom tak ich musi respektovat.
predstav si ,ze sudzinci na sk nebudu respektovat nas sposob vychovy,nase zakony a nasu kulturu.a budu protestovat,ze oni kedze ziju v inej kulture tak my sa mame prisposbit ich pohladu veci. to by si akceptovala?
ver mi,ze ked sud odbera didea,tak velmi zvazuje.a ked vracia do povodnej rodiny tiez velmi zvazuje tiez..ci ta rodina uz je pre dieta vhodna.
tie matky co tu vyplakavaju ake je to krute pre matku a dieta ked sa odlucia by mali mysliet na to,ze ta matka ma mysliet na to aby sa o dieta riadedne starala ato podla zakonocv nahladu krajiny kde zije.
ked sa zisti ze podnet nejakej osoby na rodinu bol neopravneny, ak sa to zisti velmi skoro.mozes mi verit.a urad nema problem sa ospravedlnit.ak jednotlivec v systeme zlyhal,tak treba na to poukazat.ale na zaklade dokazov.ver mi,ze ani jeden pravnik ani sudca nikdy nerad zveruje deti do nahradnej starostlivosti ci pozbavuje rodicov rodicovskych prav.ale dost casto to zial musi urobit.pre dobro toho dietatka. ☹
ale ked su indicie a dokazy zanedbvania ci tyrania tak sa to preveruje a zistuje a sud rozhodne o nahradnej DOCASNEJ rodinnej vychove. ale ak su dokazy ze rodicia nie su schopni sa o dieta starat dlhodobo ci vobec,nacas ci trvalo ich pozbavi rodicovsych prav. a to len ozaj v pripadoch,ked su na to velmi vazne dovody.
takze treba vsetko pusdzovat v ramci reality a v ramci poznania skutocnosti.

digysa
4. okt 2012

Kocky...citam tu tie hrozostrasne pribehy Socialnych pracovnikov... Ja tomu nemozem ani uverit. Teraz trosku mimi temy, no chcem uviest jeden pozitivny priklad aj ked nie priamo z UK. Na zaciatku tejto diskusie som spominala, ze sme aj my s manzelom mali jeho "daleku rodinnu prislusnicku" na par tyzdnov doma.

Ked nam ju priviedla domov jedna pani-socialna pracovnicka, tak pri prehliadke domu sme sa dali do debaty:
Pytala som sa jej, ze ci sa jej paci jej praca. Povedala mi, ze je to velmi psychicky narocne.
Pytam sa dalej: Mate aj nejake deti?
Ona: mam, ale neodporucam tuto pracu pre matky
Ja: Preco?
Ona: Lebo ak mas deti, tak sa na to tazko pozera. Ja mam uz 7 deti..
Ja: 7 deti? Ako to myslite ze UZ?
Ona: mam 2 svoje a 5 som si zorala do opatery
Ja: To vazne? A preco az 5, nie je to vela?
Ona: Je to vela, ale nemala som to srdce, aby som rozdelila rodinu.
Ja: Nechapem, ako by ste rozdelili rodinu
Ona: Mam 3 deti z jednej rodiny a 2-och surodencov z druhej rodiny. Oni stratili mamu a otca a teraz by mali este prist aj brata a sestru? To som nedokazala urobit. Nech maju aspon "kusok" svojej rodiny, ked vyrastu. Nech sa mozu jeden o druheho opriet
Ja: To ste urobili velmi dobre, Boh sa vam za to odplati...
Ona: Neviem, ale ak to takto pojde dalej, tak budem musiet odist z prace, lebo ja uz viac deti nedokazem prichylit a kazdy den ich vidim tolko vela...Su to moje zlaticka ☹

Ano najdu sa aj take socialne pracovnicky.....ale nejako ich je pomenej 😒

jolinka
4. okt 2012

@digysa a ako stratili rodicov. zomreli?

indiankaindi
4. okt 2012

@digysa Podľa mňa je takých sociálnych pracovníkov veľa, ale ľudia majú sklon vidieť iba to zlé a preto nevidia často pravdu 😒

digysa
4. okt 2012

@jolinka Povedala mi, ze otec bol k "nenalezeni" a matka bola na heroine, vraj bola cely den mimo. A povedala mi, aj to, ze toto uz bolo 3-tie upozornenie a az potom jej ich odobrali nacisto....
TIe dalsie 2 deti neviem preco zobrali (nepamatam si)

jolinka
4. okt 2012

@digysa chapem, tu bolo odobratie opravnene.

digysa
4. okt 2012

@indiankaindi Mozno, ale mne v podstate v tomto pripade ide o POSTUP odobratia deti..... bol zly, nespravny, zbrkly, nelegalny hned od zaciatku.... tu slovo ADOPCIA nie je racionalne riesenie. Na adopciu sa davaju deti, ktore si zazili "svoje".
Je to cele "spinavost" a "zly sen" ako pre deti, tak aj pre rodicov.....

digysa
4. okt 2012

@indiankaindi zober si romsku osadu..... podla toho, co sa tu pise, tak ani jedna slovenska romska osada by nemala ziadne deti. Podla toho, co som citala na nete, ze ake "argumenty" maju SS na odobratie deti....tak kazda romka by mala dieta odobrane este v nemocnici (teraz nepisem o civilizovanych romoch, co ziju mimo osad).

No nie je to smiesne???

Ved to je ubohe, ked ludia nevidia to dvojite meritko......

jolinka
4. okt 2012

no tak ale slovenske romske osady nepodliehaju zakonom v UK 😉 😉 😉 @digysa

sirinka
4. okt 2012

@digysa no ved prave preto aj su im deti obcas v UK odobrane, lebo tam vedu podobny zivot ako u nas a ked si to niekto vsimne... ale ten postup s takmer okamzitou nutenou adopciou je trosku prisilna kava...

aliza
4. okt 2012

@macocha ako som pochopila, je tam nejaka lehota, dokedy mozes zalovat, lenze SS to natahuju tak, aby sa tato lehota premeskala. To sa stalo tym anglickym rodicom, co im tiez zobrali chlapceka kvoli osteoporoze imperfekta. Chceli zalovat, ale uz nemozu. Ono to je vsetko dobre zabezpecene 😖

alice107
4. okt 2012

@sendy182 moze sa ti to nepacit. 😉 to je v poriadku.ale to nic nezmeni na fakte,ze odbornici ktori stali pri zrode zakonov ktore dali podmienky na vytvorenie institutu nahradnej rodinnej starostlivosti su toho nazoru,ze pre dieta je dolezite zit v rodine.
tam ma priklad ako funguje rodina,ake su rodinne väzby a spoluzitie medzi clenmi rodiny.
v statnych zariadeniam tento model nie je. . a deti /ako je vidiet z prace v minulosti na sk/ nemaju zakladne ponatie o fungovani riadnej rodiny a beznych zaleztitostiach zivota. v nahradnej rodine zverene deti ziju spolu s detmi tych pestunskych rodicov. maju model surodenechych vztahov a vztahov medzi rodicmi a detmi.tieto rodiny davaju detom lasku a bezpecie ktoru im vlasna rodina nemohla poskytnut.
neviem ci si videla ake deti prichadzaju do petunskych rodin. mnohe zranene na tele aj dusi,,zneuzivane,chrore .alebo deti ktore vlastni rodicia zenedbavaju.a nemaju podmienky pre ich riadny vyvoj a vychovu.
v nahradnej rodine funguju potom normalne.chodia do skoly,na vylety s pestunmi,maju kamaratov a vedu normalny rodinny zivot.tie rodiny su stale pod dohladom socialnych pracovnikov a deti su monitorovane.socialny servis pre deti v uk spolupracuje s tymito rodinami. riesia tam pripadne problemy deti. niekedy su tam len na kratko.ked sa zmeni situacia deti su vratene povodnej rodine.ale ak to podmienky povodnej rodiny nedovoluju,ziju v tam niekedy do dospelosti.
ja som videla statne zariadenia a videla som aj profi pestunske rodiny.a viem porovnat,ze profi rodiny su pre dieta lepsia varianta jednoznacne.

aliza
4. okt 2012

@macocha toto je preklad:

Amy a Paul si hladali pravnika, aby mohli zazalovat SS alebo nemocnicu, ktorej sa to tykalo, ale bolo im povedane, ze uz skoncila lehota, kedy to bolo mozne. Teraz zistuju moznost zacat obciansko-pravne konanie v Harrisonovom mene.

macocha
4. okt 2012

@alice107 si trochu mimo. Nik tu nemá nič proti DOČASNÉMU odobratiu dieťaťa, keď sú REÁLNE podozrenia na zanedbanie či ublíženie. Ale
- to nesmie trvať 2 roky - už v záujme dieťaťa
- keď sa podozrenia nepotvrdia, dieťa má ísť domou. Sociálka je práve na to, aby rodine pomohla (sanácia rodín).
- ťarcha o dôkazoch neviny nesmie byť hodená na rodičov - princíp prezumpcie neviny
- medzinárodné dohody, záväzné aj pre UK, vravia o tom, že chudoba nesmie byť dôvodom na odobranie detí
- presne o to ide, že podľa mnohých svedkov SS v UK je až príliš žhavé do odoberania bez pádneho dôvodu.
- že neradi dávajú sudcovia a právnici deti do náhradky - na to máš aké dôkazy? Oceňujem, že tak veríš v dobro, ale bohužiaľ, zlo niekedy vyhrá. Dúfam, že len dočasne. 🙂

@aliza tak aspoň niekto! Dík.
Ale tej lehote neverím. Veď to je iný prípad než prípad dieťaťa, tie sa musia riešiť samostatne.

liave
4. okt 2012

Ignorovat!!!Normalne preskocte hej riadky lebo uplne irelevantne!ja uz Len vidim nick tak rolujem dalej...;)

eaka
4. okt 2012

@alice107 no, ale tiež sme sa dozvedeli, že dieťaťu je bránené citovo sa na pestúnov naviazať, čo je pre zdravý psychický vývin jednotlivca zásadné! Deti sú premiestňované z rodiny do rodiny a vyrastajú z nich citovo plochí ľudia, ktorí síce možno videli nejaký vzor, ako má vyzerať rodina, ale videli tých vzorov za svoje detstvo zo 10 a majú z toho v hlave riadny mišung.. prepásť dôležité obdobie vytvárania attachmentu k matke alebo jednej/dvom osobám v permanentnej starostlivosti, to je nenapraviteľné poškodenie...preto odoberať deti nemôže byť okamžitým krokom soc.služieb a keby už odobrali,a ko vravíš "pre dobro toho dieťaťa",tak treba dať na váhy "ublíženie", pred ktorým zachraňujem a "ublíženie", ktoré tou svojou záchranou spôsobím, lebo "potentional emotional harm" nikdy nepreváži to, čo deťom urobí oddelenie od milovaných a milujúcich rodičov, kým sa dokazovanie a súdy a celá "vec" vlečie niekoľko rokov...
Angele odobrali syna na mnoho mesiacov, pretože na ňu muž kričal a možno na ňu aj dvihol ruku, obrátila sa na SS o pomoc s partnerom a oni reagovali tak, že vzali dieťa, aby náhodou nevidelo, ako otec bije mamu.
To dieťatko s chorobou lámavých kostí... fajn, máme podozrenie, tak zisťujeme a zisťujeme.. neverím, že lekári ešte nepočuli o takej chorobe! v UK je rodič očividne vinný, kým sám nedokáže svoju nevinu a ak mu to dokazovanie trvá príliš dlho, lebo ho nikto nepočúva a má od začiatku na čele punc tyrana, tak dieťa aj tak nevrátia, lebo by mu tak VRAJ spôsobili ďalšiu traumu!!! Návratom k rodičom, po ktorých roky plače do vankúša!!!

macocha
4. okt 2012

@liave OK, už som ticho. Aj keď mi vlastne polichotila tým, ako sa zastáva pestúnov 😀

eaka
4. okt 2012

@macocha Ak dva tri roky bojuješ o dieťa a potom podáš na súd, že pracovníci SS pred dvoma tromi rokmi urobili to a to..tak môže byť nejaká lehota "premlčaná", aj keď rôzne oblasti "kriminality" majú rôzne doby, aspoň u nás, pokiaľ viem.. no tiež to môže byť tak, že im povedia niečo, čo nie je pravda, veď aj tí právnici professional loosers hovoria rodičom, že je v ich záujme, aby súhlasili s umiestnením do dočasnej starostlivosti a pritom potom čítaš, že to je najväčšia chyba, čo môžu urobiť...