icon

Bez detí neodídem - dokument

zuzana581
16. sep 2012

Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..

sirinka
20. nov 2012

@dai akurat, ze na mamu nezabudli, stretavaju sa aj ked urcite tam nie je uplne klasicky vztah deti - mama. A babka tiez za nimi chodilia, takze uplne neznama im nie je. Ale poznaju ich a vedia, ze to je ich rodina, na tom sa da celkom dobre stavat. Viac sa obavam toho, ze ked im ublizili tym nasilnym odtrhnutim od rodiny, ked ich dopovli liekmy aby prezili prve tyzdne bez matky, ked ich prehadzovali z jednej rodiny do druhej, ze bude pre chlapcov tazke otvorit svoje dusicky opat bez strachu, ze to nebude dlho trvat a zase pojdu kamsi inam.

babajaga
20. nov 2012

@winipega vsak uvidime,kto to natahuje...ci sudca stale nieco pozaduje..alebo ten nas vykvet to ma v pazi 😠 dufam,ze za to sa budu smazit....ono dievcata,dnes su tu,zajtra nie..clovek nevie ani dna,ani hodiny ako sa vravi....a pan boh nie nahlivy,ale pametlivy- to vravi moja mama a ma kpec prikladov k tomu...ono sa im to vrati...s tym si ja starosti nerobim...ale ivana,babka,deti.....tym trpia ze je niekto hajzel

dijuri
20. nov 2012

cisarovej zjavne o nieco ide.mali by ju odvolat z pripadu! robi tam len galibu! stale vravim si,ze ju podplacaju,nech sa to natahuje,nech tie deti sa nestikaju s matkou,nech na nu zabudnu, SS da opat podnet na presetrenie a deti si zvyknu na adoptyvnych rodicov

macocha
20. nov 2012

@dai rozumiem, ako to myslíš s tou väzbou na pestúnku. A súhlasím - tie deti to pomýlilo a babka s Ivanou to dlllho budú musieť dávať do poriadku. Všeobecne sa hovorí, že to chce 2-krát tak dlhý čas, ako boli mimo rodiny... fúú, že 5 ďalších rokov 😢 to sme sa tu zhodli skoro všetky, že rana na celý život. 😖

Ale k tomu, že babku nepoznajú - ak si spomenieš, oni chodili za deťmi k pastorovi obe, babka aj Ivana, takže deti ich poznali. A posledný kontakt bol v septembri, ak sa dobre pamätám? To zas nie je také, že by na nich zabudli.

A že musia riešiť je jedna vec, ale ako to riešia, sa mi nezdá... už sa opakujem, tak v stručnosti - ak sú medzinárodne dohovory a majú svojho partnera na SK, tak mu majú delegovať tú povinnosť na dohľad. A ak chcú, nech si to skontrolujú. Ale im pripadá divné, aby si to sami prišli skontrolovať na SK, ale nepripadá im divné, aby SK strana prišla niečo dokazovať na ich súd do UK? 😕 😖

missy97231
20. nov 2012

je to hrozne co sa tam v UK deje 😒 hlavne kvoli tomu, ze deti boli odobrate na zaklade nejakeho dovodu, ktory nakoniec bol len "fiktivne"vymysleny... hrozne 😢 😢 😔

dijuri
20. nov 2012

baby!!!!!!!!deti poznaju aj babku a matku!!!!!!!!!pozrite si videa,ako reaguju deti na ne obe!!!!!!!!!!

missy97231
20. nov 2012

@macocha akoze ja som bola aupairka v anglicku,,, maly emeks sa narodil,, takze od narodenia som s nim bola, ale tak co mala som si narokovat na maleho ked som odchadzala? 😀 ved to nedava zmysel... to su deti, vazbu si urobia velmi rychlo,,, a takisto velmi rychlo aj zabudnu, a zvlast keby uz boli konecne s mamou. je to HNUS co tam robia...

sendy182
20. nov 2012

@macocha ja si myslím že tie deti práve naopak nemajú väzbu na nikoho...vedia že majú mamku a babku ktoré ich ľúbia.......tie deti sú také ako z výkladu.......proste príde cudzí človek k nim a oni nič...zvykli si už 😕 🙄 .......nemajú takú iskru v očkách.........veselosť...........neviem si ani predstaviť ako prežívali choroby, nočné budenia..........veď rodičia majú najväčší cit k svojmu dieťaťu............zavreté vo svojej izbičke,zhasnuté svetlo a žiadna mama.....uff....natoto myslím každý večer........

macocha
20. nov 2012

Jaj a to som chcela - či si deti zvykli na novú mamu alebo nie, to by bolo zaujímavé, keby sa ich Ivana buď vzdala alebo by jej dokázali zanedbávanie. Ale jej predsa NIKDy NIČ nedokázali. Takže to je trochu iné. Deti utrpeli, ale musia sa vrátiť - inak by to bolo ako už ktorási z vás písala, podobné prípadu únosu - keď sa po rokoch únosca vypátra, deti sa vracajú do pôvodnej rodiny. Aj v prípadoch, keď od kolísky vyrastajú v presvedčení, že tí únoscovia sú ich vlastní rodičia...
Je to tvrdá pravda, že pre deti je to už teraz celé zlé, dokonca aj keby to z nášho pohľadu "dobre" skončilo. 😢 Tak už len preto, aby sa to neopakovalo, musia sa vrátiť k rodine. Musia! Musia! Musia... 😔

demelza
20. nov 2012

@macocha
mne to pripada, ze sa nespravaju akoby sa slovenske deti mali vratit na slovensko, ale akoby anglicke deti mali byt adoptovane v cudzej krajine.

demelza
20. nov 2012

@alibabaa
nemam slov.... to uz nie je nepochopitelne, to sa uz ani mozgom neda absorbovat. ja sa cudujem, ze si pri tom vsetkom ivana este zachovala zdravy rozum...

sirinka
20. nov 2012

@demelza teraz si to trafila celkom presne... Uz su akysi nadnarod, robia si co chcu, uplna samovola 😠

dai
20. nov 2012

@macocha jasne macocha... preto som napisala ze mysliac na deti co je pre Ne najlepsie dnes a teraz.... mat aupaierku je odveci priklad lebo ta matka je tam stale pritomna a deti jasne vedia kto je kto... nevirm teda ci si deti aj ukladala spat, v noci a v chorobe k nim vstavala... lebo ak ano tak tvoj odchod musel byt pre deti strasni...
ono asi aj ta princezna diana mala dovod ked vyhodila tu mimoriadne oblunenu opatrovatelku jej synov - kedze ako matka na ten vztah ziarlila...

pravo absolutne nespochybnujem - su to jej deti, nic jej dokazane nebolo... mali by ist potom k nej a nie k babke - to ze bola babka niekolkokrat navstivit tie deti ktore podla toho co bolo pisane uz po slovensky nehovoria je podla mna uplne mimo - k nej podla mna ziaden vztah nemaju☹

to o tej aupair bolo pre missy nie pre teba macocha😉

macocha
20. nov 2012

@missy97231 😀 😀 ale inak to sa hovorí, že ak sa o deti v citlivom období (tuším je to 6-9 mesiacov, ale nie som si istá) stará niekto, tak potom už si ťažko zvykajú na iného... Počula som aj o ženskej, ktorá najímala k svojim deťom opatrovateľky a akonáhle si niektorú obľúbili, tak ju vyrazila, aby si nevytvorili väzbu ale akože ľúbili ju... ale to len na margo. Toto je samozrejme iné.

@sendy182 tak ja dúfam, že zas tie pestúnky to riešia inak. To, čo píšeš, je skôr typické pre naše ústavy, akože "Detské domovy".

macocha
20. nov 2012

@dai chvíľu mi to trvalo, ale došlo mi, že si myslela missy 🙂

sendy182
20. nov 2012

@macocha mama je len mama...........a ako viem anglický systém vychovávania detí už prerazil aj sem...........malé deti samé v izbe no vedľa je mama..........ich mama...........no v tomto prípade deti putovali od jednej pestúnskej rodiny k druhej...

missy97231
20. nov 2012

@macocha u tych deti to je docasne... aj tak si nepamataju do 2rokov asi nic... 😉
@dai ten priklad s aupair som uviedla narazajuc na pestunku,,, nie na matku ci nahradnu matku 😉

macocha
20. nov 2012

@missy97231 rozumovo si nepamätajú, ale ich podvedomie si pamätá. Som o tom presvedčená. Vytváranie väzby k opatrujúcemu dospelému (tzv. vzťahová alebo materská osoba) je počas prvých troch rokov života mimoriadne dôležité. A ovplyvní o.i. aj to, ako budú dôverovať ľuďom a aké si budú vytvárať vzťahy v dospelosti.
Ako je fajn mať opatrovateľku na výpomoc, ale ja by som rozhodne nechcela, aby moje (či už vlastné alebo prijaté) deti mal väčšinu času na starosti iný človek...

sirinka
20. nov 2012

@dai neviem, co vsetko vies o pripade, ale keby boli sudy a socialny system v UK spravodlive a slo by im skutocne o dobro a jedine dobro deti, boli by tito dvaja chlapci davno s matkou a otcom a nikdy by nemuseli zabudnut slovensky jazyk. Ano, mozes sa vzdat svojich deti na zaklade toho, ze socialny system inej krajiny urobil vsetko preto, aby sa ti tvoje deti odcudzili a ty na zaklade toho nadobudnes pocit, ze im predsa len lepsie bude v cudzine s cudzimi ludmi ako s tebou a co ty? Ako s tym budes zit?

missy97231
20. nov 2012

@macocha ako dai mala pravdu, ze tam u aupairky bola mama... ale ja v tomto pripade nahradnu matku nepovazujem za MATKU,,, vsak co je to za mater, ktora vedome chce deti, co vie ze boli odtrhnute nasilim od ich vlastnej matky? moze takyto clovek dat takemuto dietatu LASKU, cit? NIE... ved taky tiako je v tomto pripade nahradna matka, ktora vedome si chce aj napriek PRAVDE adoptovat tie deti,,, tak nevie co je ozajstna materinska laska 😔

sendy182
20. nov 2012

@missy97231 môj názor od začiatku...............

sirinka
20. nov 2012

@missy97231
@sendy182 moj nazor je, ze ta zena je len nastroj v rukach SS, je to ich jedina zbran, ze su deti na nu zvyknute a prave ona ich chce adoptovat. Inac by uz skutocne nemali nic, ziadny argument, preco ich nedat babicke.

dai
20. nov 2012

@sirinka jasne... znovu - ja nespochybnujem ivanu a jej snahu - ziadna normalba matka sa predaa nikdy nevzda scojich deti... ta situacia ale niekam zasla - a co sa ja pytam je co deti teraz....
@missy97231 hm... mozno sa do tych deti zalubila a xije v domienke ze im bolo ublizovane v ich vlastnej rodine... neviem ako dlho ich ma ale ak je to dlhsie ako rok... ja nemam takuto skusenost, to by mozno maminy co majj deti z domivov mogli napisat ako dlho trva prijat dieta za svoje a ci sa to potom da len taj zrusit - rozum moze hovorit jedno a srdce druhe☹

macocha
20. nov 2012

@sirinka ale tak zas ona to dai napísala dosť jasne, že to neschvaľuje, tak nemusíš tak útočiť. Len sa zamyslela nad tým, čo asi cítia chlapci.
Myslím, že tým kľúčom je, ako dobre poznajú babku. Mne sa zdá, že dobre, majú ju zaradenú. Ale to sa z fotiek nedá so 100% istotou vyčítať. Napríklad mne bolo aj ťažko uveriť, že zabúdajú na slovenčinu... ale zdá sa, že je to tak. 😖 A babka anglicky nevie.

missy97231
20. nov 2012

@sirinka aj ked je iba zbranou v rukach ss, ale aj tak clovek s citom a ktory lubi ozajstne,,, by si nenarokoval na tie deti po vsetkych tychto sudoch, kde sa dozvedela akym sposobom boli tie deti odobrate ozajstnej matke... 😒 ved to je clovek bez chrbtovej kost i...keby sa vzila do ivaninej kozi,,, mozno by sa ich vzdala dobrovolne... ale je to anglicanka,,, a oni su bez citu , chladni,, bez usmevu a zmyslu pre ozajstny humor nielen anglicky ☹

sirinka
20. nov 2012

@macocha ja neutocim, diskutujem 😉 jasne pisem, ze deti ako mamu tak babku poznaju, nie su to pre nich cudzie osoby. Okrem toho, SS davalo neskutocne terminy na navstevy, kde je jasny umysel odcudzenia sa, s podmienkou komunikacie iba v aj a to su vsetko veci, ktore sa bohuzial nedali ovplyvnit. Tieto okolnosti nezapricinila rodina deticiek, teraz by sa ich mali na zaklade tychto okolnosti vzdat. Lebo SS ma tieto argumenty v rukach. Ziadne ine, ktore by vyplynuli z umyselneho spravania mami ci babicky, ale argumenty, ktore boli mesiace ucelovo vytvarane pre dokazovanie na sudoch. Nemyslim si, ze navrat na sk a k rodine musi byt pre nich automaticky horsi, ako nutena adopcia, kedze skutocne ani jedna z nas netusi, kam by skutocne boli tieto deti adoptovane.

dijuri
20. nov 2012

o com tocite?zeny,ved tu ide o velke prachy,o nic ine,oni maju velmi dobre zaplatene za to ze staraju o kradnute deti a nie len oni. ivana lubi svoje deti,adoptivna mater si dovolim tvrdit ze nie,je tam laska,mozno ano,ale nie materinska,ved ja som mala osobne dost,ked som tu starinu zbadala. preco sa doteraz k veci nevyjadril detsky psycholog? nezavily ako tretí,slovensky,anglicky a treti z uplne inej krajiny,preco? lebo vedia ze tie deti chcu byt u vlastnej matky a boh vie co este by sa dostalo na svetlo.dobru noc vam prajem.vyspime sa.mozno zajtra nas cakaju nejake spravy.mozno.

sendy182
20. nov 2012

@dai ja si myslím že tá pestúnka-babka by mala mať svoje vnúčata pestovať a nie Ivanine deti. 😠 ..........je staršia ako moja mama a ja si vôbec neviem predstaviť aby si adoptovala deti.. 😝 .....aj v najlepšom záujme detí...bolo im ubližované?!!! ............ vzlášť keď majú vlastnú babku........ 😉 .............vek nepustí......aj keď viem že anglické ženy 60 roč. si žijú tak ako u nás 50 roč. 😲

sirinka
20. nov 2012

@missy97231 vies, coho je SS schopna, ta zena ma syna, nevies, ci nema vnucata, nevies, coho sa boji a preco je schopna a ochotna obetovat cudzie deti. Ao, mozno je to skutocne neskutocna svina, ktoru bavi tryznit bioloicke matky. Mozne je vsetko. Ja sa priklanam k vydieraniu a zastrasovaniu tejto osoby jej zamestnavatelom a mozno je to mix dokopy. Nic o tej zene nevieme.

missy97231
20. nov 2012

@sirinka no, ale ak takto zije v anglicku kazda rodina, so strachom a vydieranim... tak to potom nie je co zavidiet tej krajine. ja som tam zila 4roky, ako bezdetna, slobodna... uzivala som si. no nikdy ma nenapadlo, ze tam obchoduju s detmi. a to moja domaca je social solicitor 😒