icon

Bez detí neodídem - dokument

zuzana581
16. sep 2012

Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..

slniecko77
29. sep 2012

@aliza ktohovie co nakecali ti dotycni, alebo je to len zastieraci manever 😅
..kazdopadne to socialka musi preverit ked ich niekto nahlasil...udajne

aliza
29. sep 2012

@slavka1212 ved ja ti verim, preto myslim, ze je to vazne, ze ti idu po dietati/detoch lebo realny dovod nemaju. Ved Anglicko je zname svojimi parties a barbecues, ved to je tu na dennom poriadku! A ani fajcenie nie je dovod! Kolko tehotnych tu fajci, priamo na verejnosti, stoja pred obchodom a fajcia, kolko ludi v aute fajci so zavretymi oknami a v aute sedia minimalne dve male deti, aj babatka....na ihriskach sedia rodicia a fajcia marihuanu a policia ide okolo a nic.

aliza
29. sep 2012

@slniecko77 ved to slavke povedali do telefonu, ze vraj niekto nahlasil, ze bola oslava a ze sa tam pilo

aliza
29. sep 2012

inak, mna by zaujimalo, co sa stalo s tou lucinek, ktorej vtedy bombrlo (Ivana?) pisala. Este raz som si to precitala a tiez to bol jeden z tych absurdnych pripadov. Poslali pas a rodny list na child benefit, odtial im napisali, ze nie je povazovana za osobu, ktora sa stara o dieta, potom priznali, ze sa stala chyba a ze to presetria, po dalsich 4 mesiacoch vyhlasili, ze pas je falosny. Nasa ambasada sa vyjadrila, ze pas je v poriadku, ale ze ho musia poslat na SK na policiu na presetrenie a ked lucinek ziadala ambasadu o pomoc, tak jej povedali, ze nech si pomoze sama! Odvtedy sa tu lucinek neukazala, takze sa nevie, ako to dopadlo. Snad su vsetci v poriadku.

cinderella.
29. sep 2012

vcera alebo predvcerom bolo rano v spravach, ze ss neochranili 13-rocne dievcata, ktore boli dlhsiu dobu znasilnovane, vraj o tom vedeli, ale nic neurobili. z tohto dovodu idu teraz ss pritvrdit este viac, boja sa o svoje miesta. je mozne, ze teraz pre istotu pojdu po kazdom 😒 .
najhorsie je, ze ss sa budu aj na navsteve usmievat a este cloveka pochvalia, ako dobre sa stara o deti. ale je velka pravdepodobnost, ze do spravy napisu uplny opak, uplne cloveka podrazia, ze je to az neuveritelne. vsimnu si doma aj tie najmensie detaily a urobia v sprave z komara somara. na druhy den uz bohuzial mozu pri dverach zazvonit s policajtami a s papierom zo sudu, ze deti mozu zobrat. potom sa uz neda robit vobec nic a clovek si bude vycitat, preco bol taky dovercivy a neopustil krajinu hned. pretoze kazdy clovek, ktory ma ciste svedomie, veri, ze spravodlivost vzdy zvitazi. bohuzial uz vsetci vieme, ze co sa tyka ss, spravodlivost nezvitazi. preto ja osobne by som nikdy neriskovala zivot mojho dietata. ja by som uz bola naspat na slovensku a ani by som sa neobzerala za tym, ze sme tam boli zvyknuti alebo ze deti studovali.

cinderella.
29. sep 2012

nechcela som vyzniet tvrdo, ale ja som po tomto vsetkom hrozne ustrachana, takze ja uz teraz vazne neverim nikomu. skoda, ze clovek nema zazracnu gulu, aby videl, co bude potom ...

aliza
29. sep 2012

@cinderella. som na tom rovnako a neviem, co mam robit s tym ockovanim. Uz som bola dokonca rozhodnuta, ze radsej ho dam ockovat, nech nemaju dovod 😔. Odist odtialto nemozeme, tak aspon nedavat ziaden dovod, ci?

janka196
29. sep 2012

viete co mi beha po rozume ohladom slavky. ked jej povedali ze nejakymi slovakmi to mali nahlasene, co ked si to SS vymysla aby slovaci prosto nedrzali spolu hlavne teraz ked sa prevalili ich neludske praktiky 😖

ela19
29. sep 2012

@aliza o ktore ockovanie ide?

slavka1212
29. sep 2012

@aliza mne idu kontrolovat aj to ci som dala dieta ockovat maleho a ci som snim chodila na poradne na cas presne ako sa ma ...aj ci som chodila na poradne ked som bola tehotna ....neviem co toto znamena ......ale na ockovanie ma iba muz tak tak presvedcil nechcela som maleho dat ockovat ...no teraz som rada ze sme boli

cinderella.
29. sep 2012

@aliza to tvoj manzel je lekar? on nevie ako je s tym ockovanim/neockovanim? no ja neviem, ale dovod uz moze byt naozaj hocico. vcera pisala jedna ceska na fb, ze nejake 6-rocne dievcatko si do skoly zobralo svojo babiku bratz, ktoru malo celu oblepenu lepiacou paskou. ucitel v skole sa zlakol, ze urcite tu malu doma takto isto tyraju a ze tymto sposobom to mala dava najavo, zavolal hned ss, ze sa chce poradit, a oni hned prisli do skoly a malu si zobrali. pritom ta mama (slobodna mamicka) sa o nu prikladne starala. toto je momentalne moja najhorsia nocna mora. 😖

aliza
29. sep 2012

@ela19 o ockovanie vseobecne. Kedze v UK nie je ockovanie zo zakona povinne, tak ludia, ako napriklad aj ja, sa rozhodli neockovat vobec. A zial, podla vsetkeho neockovanie moze byt jeden z dovodov na odobratie dietata, kedze takyto rodic je vraj nedbanlivy a ohrozuje zdravie nielen vlastneho dietata, ale aj celej spolocnosti 😨.

aliza
29. sep 2012

@janka196 ja si myslim to iste.

cinderella.
29. sep 2012

@slavka1212 u nas ziadne poradne pre babatka nebyvaju. teda ano, ale dobrovolne, kam rodicia idu dat dieta odvazit a pripadne sa opytat, ak maju nejaky problem. s prvym synom som chodila kazdy tyzden, lebo som nemala v podstate nic ine na praci a prve dieta, chapete 😉 . ale s mladsim synom som bola iba prvy mesiac, odvtedy som nikdy nebola. vzdy ked bol na pohotovosti, dosiel mi potom papier od doktora, ze boli informovani o tom, ze sme boli na pohotovosti a ze ak potrebujeme, mozme prist na dodatocnu kontrolu. ja doktorov posledne dva roky uplne ignorujem, ale asi riskujem, teraz som sa zlakla. no na druhej strane uz aj k doktorovi by som sa teraz bala ist. jedine povedat, ze dieta som dala ockovat na slovensku a nech si to overuju. 😖

aliza
29. sep 2012

@cinderella. ano, je lekar a ja som bola stastna, ze ma do ockovania nenuti, aj ked bol jednoznacne za ockovanie a teraz sa bojim....este som mu o mojich obavach nehovorila, musim si najprv premysliet, ze co robit.

cinderella.
29. sep 2012

@aliza suhlasim. ss si vymyslia hocico, aby cloveka vystresovali. uplne by som vypustila z hlavy, ze kto ma asi tak bonzol a preco. zbytocne sa clovek bude trapit, co ss pravdepodobne chcu aj dosiahnut.

janka196
29. sep 2012

@aliza ale vazne to uz co za ludia by museli byt aby isli svojich nahlasovat a prave teraz !!!!!, rozum sa mi zastavuje. fakt si myslim ze je to vykonstruovane

aliza
29. sep 2012

@cinderella. ani ja som na ziadne poradne nechodila. Chodil k nam ten health visitor, ale na clinic som nechodila. U GP sa ma vzdy pytaju, ze kedy ockovat a ja vzdy poviem, ze ked bude starsi. Vzdy sa na nieco vyhovorim, raz je chory, raz je to zimne obdobie, ktore je plne virusov, takze az po zime a bla bla. Cize vedia, ze zamerne neockujem, ale to spominane prehlasenie, ze preco nedavam ockovat, som im nedala a teraz sa bojim, ze co je horsie, zaniest tam ten papier teraz a tym na seba upozornit alebo nezaniest a cakat, co sa bude diat.

cinderella.
29. sep 2012

@aliza teraz sa musim smiat, ale ked som bola este ten prvy mesiac s malym na vazeni, tak som spomenula health visitor, ze sa chystam s detmi na dovolenku na slovensko. a ona mi odporucila, aby sme si cela rodina dali cestovne ockovanie, lebo ze "do niektorych krajin treba ockovanie a jej sa tak zda, ze aj slovensko patri medzi tie rizikove destinacie" 😲 som vtedy na nu kukala s otvorenou hubou 😲

cinderella.
29. sep 2012

@aliza ale na tvojom mieste by som jednoznacne neprovokovala a nechala to zatial tak. keby sa na to zas pytali, tak by som vtedy dala to prehlasenie. pripadne vybavila zo slovenska nejake falosne potvrdenie, ze bol maly ockovany tam. 😕

aliza
29. sep 2012

@cinderella. to mne povedali po porode, ked som odmietla BCG, vraj Slovensko patri medzi rizikove krajiny s vysokym vyskytom tuberkulozy

cinderella.
29. sep 2012

@aliza vies, teraz kebyze ho das ockovat, by ta mozno ohlasili, ze si nezodpovedna matka, lebo dieta davas ockovat az teraz 😖 clovek je uz z toho teraz uplne zmagoreny 😒

romea
29. sep 2012

@slavka1212 skus ist na FB do skupiny Bez deti neodidem tam ti poradia co mas robit lebo niektori tam.maju iz skusenosti s S S

aliza
29. sep 2012

@cinderella. ved presne to, ze absolutne netusim, ze co robit. Spolieham len na to, ze ked sa doteraz neozvali, tak to ss bud nevie alebo nie sme 'target' skupina, kedze muz je lekar, ja mam tiez VS, som ucitelka, vieme dobre po anglicky, tak asi vedia, ze by nas len tak neoblbli a ze zrejme by s lekarom tazko diskutovali o ockovani....no fakt neviem, to len domyslam.... 😖

cinderella.
29. sep 2012

ja mam uz dva tyzdne pocit, akoby damoklov mec nado mnou visel, ze co ked niekde na ulici urobim nejaku chybu. je to neprijemny pocit, no na druhej strane nie som napriklad ochotna mojim detom teraz v obchode kupit vsetko, co chcu, len aby som im "citovo neublizila"... stale viac a viac som presvedcena o tom, ze deticky a rodiny su proste vytipovane 😖

jaron
29. sep 2012

@cinderella. Rozumiem tomu strachu, aj ja som niekedy taký bojazlivý, aj keď našťastie konkrétne v tomto prípade na Slovensku strach nemusím mať. Ale je to hrozné, pretože tú "nejakú chybu" predsa urobí každý normálny človek, aj pracovník SS. Ak sa ľudia budú musieť bať za to, že sú normálni, tak potom to je už diktatúra, totalita a teror.
A kúpiť dieťaťu všetko, čo chce, len preto, aby nerobilo scény, ubližuje dieťaťu a je to nezodpovedné. A starať sa do toho rodičovi, ktorý takto dieťa vychováva a nedá mu vždy všetko, čo chce, sa mi zdá ako nezákonné zasahovanie do výchovy dieťaťa. Je predsa normálne, že pri láskavej výchove niekedy dieťa aj plače. Bez toho sa jednoducho nedá žiť.

dana_l
29. sep 2012

pre vsetkych "neveriacich" ktori si myslia ze ved toto sa "dobrym" ludom nemoze stat len pripomeniem jeden fakt. farar ktory sa im mesiac staral o deti opustil anglicko a odisiel i s rodinou do usa. nemyslite si ze tan fakt - ze farar odide pretoze si mysli ze moze prist do situacie ze nebude moct ochranit svoju rodinu - ze tento fakt hovori za vsetko?
ved coho by sa uz len farar mal bat?

slavka1212
29. sep 2012

@slniecko77 neviem o co ti ide na co narazas ..............

slavka1212
29. sep 2012

@cinderella. to je kde ...tu v uk ???lebo tu kde som ja tak davaju poradne aj vsetko ..........

cinderella.
29. sep 2012

@slavka1212 ano, u nas v londyne. keby boli poradne, tak chodim, ale nie su. ked ma dieta 2 roky a 3 roky, poslu len dotaznik rodicom cez postu, nech vypisu a poslu naspat, ci sa dieta vyvija normalne. 😖