Boli ste na potrate? Podeľte sa o skúsenosti
Ahojte , nájde sa tu nejaká ktorá absolvovala potrat ?dakujem
@jaass nie, dieťa počas potratu rozhodne nekrici na mamu, prečo ho dáva preč, to je taký nezmysel, že nemá obdobu.
Plod na takéto niečo NEMA vyvinuty mozog.
Dokážeš to pochopiť?
Ja rozumiem, že si pro life hoci aj cez mŕtvoly (obrazne povedané), ale prosím ťa, netrep taketo nezmysly.
Autorka, veľmi ma mrzí, čo sa ti stalo a z celého srdca ti želám veľa sil..
Pamätaj, ty za to, čo sa ti stalo, nijako nemôžeš.
A nedaj sa dohnať k niečomu, čo sama nechceš, niekým, kto tvoj život nežije a len ma plné ústa reči..
Drž sa!
@vorkola Prosím ťa, ako nevidno otrhane špinavé deti? To myslíš vážne? Pozerám, že si z Trnavy, tak možno tam nie, ale príď na východ, a nie nemusíš ísť do osady, stačí sa teraz prejsť na tej predraženej, momentálne aj krásne vysvietenej Hlavnej ulici v Košiciach a môžeš takéto deti pomaly "vidlami hádzať" (nie doslova), toľko ich je. Ja v osade ani v jej blízkosti nebývam, ale denno denne tie otrhane, špinavé, zanedbané malé, skutočne maličké deti (aj okolo 5 rokov, bez zákonného zástupcu) stretávam. Či v okolo smetiakov, v MHD, na ulici, je ich dosť.
Bola som znasilnena, otehotnela som... Poviem ti, že som bohužiaľ rada, že som potratila samovoľne. Nech to znie akokoľvek kruto. Ja som sa nevedela rozhodnúť, nakoniec som si chcela nechať iba zo strachu, že nebudem môcť mať v budúcnosti. Ale držím palce.
Poznala som ženy, ktoré sa rozhodli pre interrupciu a žiadna to neľutovala. Ale mali to v sebe ujasnené. Z dôvodu znásilnenia ísť na interrupciu by som nemala výčitky ani ja. Nie je to dieťa a to by si panbozkarky mohli uvedomiť, ak neplánujú dotovať ženu s dieťaťom do minimálne 18tich rokov, že nech sa modlia ďalej a nestrašia už dosť v zlom rozpoložení ženy.
@thirstymonk no daj ty hrdina, ty si tak primitívny muž, že mi je z teba na grcanie. Už si predstavuješ svoju ženu s potrhanou vagínou po 10 cernochov?
@viestta
ano ja som, čo sa mňa týka, proti potratu. Mala by som veľký problém so svojím svedomím. Ale sú určite situácie, kedy neviem veru ako by som sa zachovala. Tohto som sa kedysi bala veľmi a tak som nad tým uvazovala, ze to dieta za to nemôže. Ale boh len vie, ako by som sa zachovala v realite. Uvazovala som, čo by som robila pri dg, ze dieta po pirode zomrie aj tak. Aj to by som donosila. Keby mam pri ohrozeni môjho života rozhodnut, ci dovoliť alebo upt, potrebovala by som pschologa a tbl na ukludnenie.
Ale je to všetko len teória. Ako by som naozaj reagovala v reálnom živote, vie ozaj len ten Boh.
Preto vynášať súdu nad inými a byt skalopevne presvedčený o svojej teórii- hlavne v takejto situácii, to sa veru ja neodvážil.
@thirstymonk Dala som si námahu prečítať tvoje komentáre, píšem ti za autorku, som žena, ktorá si prešla znásilnením. Nepíšem o tom sem kvôli ľútosti ale pre kontext a ano, žiaľ otehotnela som.
Nevieš a ani nebudeš tušiť ako kto zareaguje v takej situácii. Ja si doteraz neviem predstaviť mať také dieťa. Deti mám rada, venujem im svoj život, takým ktoré opustili rodičia, či s diagnózami, ktoré keby vidíš naživo sám im budeš priať aby existovala možnosť opustenia sveta bez bolesti...
K téme. Keď sa povie meno môjho bývalého, začnem plakať aj teraz ma to rozcitilo. A to už je pomaly 5rokov dozadu, onedlho bude "výročie". V mojom živote som mala človeka, ktorý so mnou to prežíval a bol ochotný mi pomôcť finančne, ľúbili sme sa, dal mi možnosť aby sa o nás postaral. Idylka. Nikto nemusel vedieť s kým skutočne mám, mala som muža, ktorý bol schopný mi pomôcť v rôznej sfére. A vieš čo? Predstava, žeby som mala pozerať na oči, tvar, vlasy a všetko čo som videla v nasilnikovi, by ma časom zničila. Viac by ma zničilo vstávať k dieťaťu ktoré sa na svet nepýtalo, ale nebolo chcene. Ktoré by bolo len dané do sveta. Ktorému by som nikdy nemohla povedať, že bolo plánované a, že sme ho chceli...
Prísť " o dieťa" ma zlomilo, ale skutočne som ho chcela len preto lebo som sa bála, že šanca byť matkou nepríde. Dnes som o päť rokov ďalej, terapie mam za sebou veľa, peňazí do toho tiež. Ale aj tak viem, že takto mať dieťa by som mu žiaľ vnútorne vždy vyčítala, vždy by to bolo "ale.."
Možno pred rokmi by som tvrdila to isté čo ty, že veď ale dieťa za to nemôže. Pochádzala som z kresťanskej rodiny... Ale vieš čo? Ja ako žena som si zaslúžila život bez nasilnej minulosti. A ďakujem za to, že to osud vyriešil za mňa. Keď som sa zverila dvom mužom, mali 30r, žiadne "deti". Namiesto pomoci som dostala otázky prečo som sa nebranila a, že šak som mala mať tabletky... Takto väčšina mužov reaguje, žiaľ a pri randeni to občas som dala na stôl, nie o mne ale všeobecne. A vety " prišla by mi necista". Neboli až tak nerealne akoby sa mohlo zdať. Prajem ti aby si nemusel vidieť dcéru v stave akom som bola ja# ci iné ženy po znasilneni.
@viestta A veru často aj od žien, ja tuto tému otváram, najmä preto lebo mám pocit, že stále spoločnosť sa tvári, že je to proste ojedinele a deje sa to len ženám, ktoré chodia po tme domov alebo sa opiju a hodia to "na muža".
Veľa A. Tate fanúšikov má posledné obdobie tieto narativy, od vymýšľania, čokoľvek. Ak nahlasiš, nespravia de facto nič. Ak nenahlasiš, lebo nemáš energiu ísť a vravieť to nahlas, je to zas zlé lebo veď si to nenahlasila... Nech spravíš čokoľvek, žena musí byť len dokonalá obeť, ale aj vtedy treba povedať čo všetko a čím sa previnila, keby to šlo najlepšie upáliť na hranici.😀
Autorka - moja byvala kolegyna absolvovala potrat po znasilneni (este) manzelom. Doteraz - po rokoch - to hodnoti ako to najlepsie, co mohla urobit.
@jaass ty si fakt ma hlavu..a ešte sa aj opakuješ... ze dieťatko v brušku🤦♀️to slovné spojenie je des...😵💫Správne pomenovanie je embrio - plod... to sa učia deti na ZŠ.....
Interupcie vám vadia, no deti v detskych domovov po nich vás je NIČ.... 😳
Autorka nečítam celú diskusiu, nebudeš prvá ani posledná... Je to len a len TVOJE rozhodnutie... Drzim ti palce,môžeš zavolať na linku dôvery 👌
Ahoj , je mi luto co sa ti stalo.Ja som absolvovala UpT pred neviem ...2 roky dozadu ...tretie dieta som nechcela a dnes by som urobila uplne to iste- to pre tie panie , co tu odpadavaju len zo slova UPT ...neviem co ta zaujima ...objednas sa , zoberu krv , urobia predoperacne vysetrenie , dotaznik ..uspia a za chvilu zobudia ...lezis 2 hodky a prepustaju ta domov ...
Určite buď pánom situácie a svojej budúcnosti. Raz si už bola "prinútená" a zanechalo to v Tebe stopy. Nedovoľ, aby si sa s tým potýkala po celý zbytok života. Potrat je normálna vec, deje sa bežne častokrát aj bez toho, aby o tom žena vedela (samovoľný potrat). Nemusíš sa báť, je to 1- dňová chirurgia a ide sa ďalej... Nedoplácaj celoživotne na násilie na Tebe napáchané a na vyčítavé pohľady a reči žien a mužov (tí nemajú absolútne žiadne právo sa k tomu vyjadriť), ktorí nie sú v Tvojej koži. Držím palce 🤞🏼🍀
Mne veľmi blízka osoba je plodom znásilnenia. Jej matka to nikdy nespracovala v sebe. Dieťa nebolo milované a veľmi tým trpelo. Traumy si nesie stále, aj keď už ma dávno vnúčatá. Kedysi povedala, že nechcene dieťa sa nemá na tento svet narodiť, že nikdy nebude šťastné. Keby jej matka a potom ona mali pomoc odborníka, mohli byt šťastne. Vtedy bola iná doba.
Neporadím, tu sa nedá. Je mi to ľúto a držím palce, nech sa dostaneš z traumy.
Ja som nebola ale moja teta bola. Cela rodina ju odhovarala. Ale ona aj tak isla, mala uz s muzom problemy. Asi po roku sa jej niekto pytal, ze ci na to mysli. A ona odpovedala, ze to bolo najlepsie rozhodnutie ake mohla urobit a vobec neľutuje. V tvojom pripade by som neváhala ani minutu.
To je mi velmi luto... Kludne mi napis sukromne.
Autorka plne ťa chápem . Pozerať sa na malé stvorenie ktoré reálne za to nemôže no bude stále pripomínať ten okamih . Stačí ísť za svojím gym že chceš podstúpiť prerušenie tehotenstva on ti už povie čo a ako . Ak si z menšieho mesta tak pôjdeš inde ako v okrese . . Samozrejme platíš si to celé . Ja ti držím v živote palce a hlavne sa daj do poriadku z každej stránky
Prečo po znásilnení neuzila tabletku po ?tusim do 72 hodín býva 😌
@slavka1988 Zas napísané ale bez rozmýšľania. Mna nenapadlo riešit nič, týždeň som nevedela o sebe, popierala som, že sa to udialo. Predstava ist nahlasit osobu ktorej som sa aj bála, bolo nereálne taktiež. Lahko sa to píše, súdi. Ale nie každá je hned schopná riešiť veci a myslieť racionálne. Hlavne ak sa začne tvoj mozog správať tak, že sa to nestalo- deratizácia.
Ja osobne nie Ale poznám osobu a Áno je aj tu na MK bola asi 3-4x na potrat...ani nevedela či je to od klienta,pasaka alebo ?! Kdo vie je to je minulosť .
Momentálne sa tvári ako nepoškvrnena # robí si pedagóg.minimum a chystá sa do školstva...šak čo už po 40tke len sa zašiť do štátnej spravy 🫣🤫🙂
MK nie je dobry portal na tuto temu, je tu hodne zien, ktore nemozu otehotniet, prisli o dieta, alebo su velmi veriace….na Tvojom mieste by som situaciu urcite riesila prerusenim, len netreba dlho cakat, pripadne by som situaciu urcite obstarala tabletku…drzim palce
@mimka1402 no to ma samozrejme nenapadlo človek teraz povie že prvé by riesil to ale veru náročná situácia
@brendaa no týmto moralistom nevadia nechcené deti...
Pri predstave potratu chytajú zradnika, ale predstava dieťaťa trpiaceho citovym chladom a úplným nezáujmom zo strany matky prinutenej to dieťa porodiť, je už ok. Hlavne, že sa narodilo. Že trpí nevadí.. že ho to silné negatívne poznačí na celý život je už tiež jeho problém..

Autorka pre tvoje dobro vymaz tuto temu a obrat sa na odbornu pomoc, napr poradna alexis, alebo tanana tusim. Drzim ti velmi palce