icon

Dobrovoľný potrat po 40tke

22. nov 2019

Nechcem nikoho touto témou pobúriť, vopred sa ospravedlňujem, ale u gynekologičky som sa dozvedela, že som tehotná a v tom šoku som sa zabudla popýtať na to či je potrat po 40tke zdarma. Hľadala som to aj na internete a našla som protichodné tvrdenia, lekárke som sa nevedela dovolať a objednaná som až o týždeň, neviem kde sa na to mám informovať. Totálne sa mi klepú ruky... problém je ten, že už v 35tke som prekonala skorú menopauzu, ktorú sa nijako nedalo zastaviť a podľa všetkého som mala byť neplodná a teraz toto. Som úplne zúfalá..

marion09
23. nov 2019

@simsalabim tak nech veri lekárom naďalej a v 50ke tu bude ďalší príspevok

tinatitti
23. nov 2019

Ahoj, nečítam príspevky, lebo viem, že ťa odhovaraju. Po 40tke máš nárok na interrupciu zo zdravotných dôvodov a je to bezplatné. Dr ti musí v tom znení dat odporúčanie. Viem to naisto, lebo ja som to tak mala. Nakoniec som to však nevyužila. No každopádne, je to len a len tvoje rozhodnutie. Držím palce, nech to dobre dopadne. Ak chceš, kľudne napíš IP

lujza123
23. nov 2019

Ako keby je to cele len o peniazoch. To je to najmenej, dnes je doslova prebytok detských veciciek, cela vybavicka sa dá zohnať na bazári takmer zdarma. Oveľa ťažšia je ta druha stránka, starať sa o malé babetko nieje sranda. Prebdene noci, žiadny osobný život, žiadne voľno na niekoľko ďalších rokov. Veľa ľuďom naozaj stačí absolvovať toto raz za život, kým v 20 tke prebdena noc až tak nevadí v 40 tke je to oveľa ťažšie.
Ja anonymku v tomto úplne chápem, manžel invalid, bude potrebovať pomoc aj on, ona za sebou roky gynekologických problémov, operácii nikto jej nezaručí že to telo vobec zvládne. Z lekárskeho hľadiska je tehotenstvo v takomto veku rizikom, či už pre ňu alebo dieťa. To je všetko naozaj na zváženie. Možno po prvotnom šoku si všetko rozmysli a pôjde do toho a možno sa rozhodne pre interrupciu. Dovolím si tvrdiť ze pri pohľade na 2 čiarky na teste nad potratom rozmýšľa veľmi veľa žien, úplne bežná reakcia, ale prejde pár dní a všetko je inak. Pri veľa rozhodnutiach najskôr zauraduje rozum a až potom sa ozve srdce.
Nemám rada slovo "zástanca potratov", to je blbosť, nikto neberie potrat na ľahkú váhu, aj vďaka osvete sa ich na Slovensku vykonáva čoraz menej. Oveľa vystiznejsie je zástanca možnosti voľby. Voľby na ktorú má žena proste právo, ide o jej telo, jej psychiku. Našťastie žijeme v dobe keď už nechcené tehotenstvo nemusia riešiť rôzne anjelickarky, údery do brucha, potratove byliny a kúpele v horúcej vode, odkladanie a zabíjanie novorodencov a podobne veci co sa dialy v minulosti a stále dejú v krajinách kde sú interrupcie nelegálne.

Akokoľvek ste prolife, neutocte na ženy ktoré nad interrupciou rozmýšľajú, jej rozhodnutie zlostnymi urážkami nezmenite. Možno láskavou podporou, povzbudením, ponúknutim reálnej pomoci nie jedom vypustený v komentári.

chinwag
23. nov 2019

@fem ....moja zlata... Otazka znela inak. Autorka sa nepytala na legislativu.

calendula321
23. nov 2019

@lujza123 moja reč

montemotherone
23. nov 2019

@simsalabim máš pravdu, zabiť dieťa študentku by jej právne neprešlo. Toto ale je v našom svete možné 🤷‍♀️ Aj keď v tomto prípade nejde o zdravie ani život ženy. Ide o hypotéky. Všetko ostatné je len v polohe predpokladov

simsalabim
23. nov 2019

@montemotherone vies, ale toto je len uhol pohladu. Pre nu to dieta (este) nie je. A z pravneho hladiska tiez nie. Dietatom bude, ak sa narodi. A ako spravne napisala
@lujza123 , nejde iba o peniaze. Ide aj o kvalitu zivota, o to, ze ona sama ma uz urcity vek, zdravotne problemy, je zivitelkou rodiny, zivi aj manzela aj dceru. Uvazuje rozumom. Je spravne, ze ma moznost voby. Ide o jej zdravie, o jej kvalitu zivota, o jej rodinu. Som rada, ze u nas je pravne zakotvene oddelenie statu a cirkvi, lebo cirkev sa jej o rodinu nepostara. A ani ty. Odobrat zene pravo sa rozhodovat o jej tele povazujem za krok naspat. Vynosit a porodit dieta totiz nie je take jednoduche, ako si sadnut na zachod a vytlacit vies co. Obrovske mnozstvo zien ma zdravotne nasledky ako dosledok tehotenstva a vaginalneho porodu.

sisaka
23. nov 2019

Stop všetkým “pro-life” fanatikom, ktorí šíria len dezinformacie. Každý človek a tým je aj žena ma právo rozhodovať o svojom tele, hanba všetkým, ktorí chcú vziať ženám toto právo

tslobik
23. nov 2019

Ešte prosím vás trocha mimo základnej témy otázka. Vážne psych. problémy (napr.aj samovr.myšlienky) môže byť vážny dôvod inter.?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ludka1402
25. nov 2019

We kill them because we care.

https://www.youtube.com/watch?v=eQIyO-n6wX0

Anonym
Kolke by si to radi vymenili s tebou, ale ani jedna by nemenila s tebou, ak uz mas po tom.
A je jedno ci veriaca, ci neveriaca, ci ma 0 ci 10 deti, ci hypoteku, alebo 100 000 na ucte.

katrinka8
26. nov 2019

@sara07 - chápem, či chceš povedať, ale argument, že ani jedna tu nemá 10 ani 15 detí je v tomto prípade fakt irelevantný, keďže v tomto prípade sa rieši druhé dieťa zabezpečenej ženy s dobrým rodinným zázemím. Nie je to ani puberťáčka, ktorá nemá ani vlastné bývanie, ani žena, ktorej hrozí, že skončí na ulici.
Inak, štatisticky najviac interupcií podstupujú ženy po 35-ke vari a majúce 2 deti... na zamyslenie. Aspoň pre mňa.

katrinka8
26. nov 2019

@sara07 - nikto nemusí byť dokonalý (a ani nie je) a mať dokonalý cyklus, ani nič z toho, čo píšeš. Ale sme dospelé ženy a nemusíme si nahovárať, že antikoncepcia, ktorú používame, je 100%. Vieme, že môže kedykoľvek z akéhokoľvek dôvodu zlyhať. Osobne si myslím, že každá zodpovedná žena a muž by toto mali mať na mysli, že proste biológia a veda zároveň takto funguje. Z každého styku môže vzísť dieťa. Aj keď šance sa často zdajú mizivé alebo nulové, nie raz sa ukáže, že takými neboli. 100% antikoncepciu ešte nik nevymyslel.

Inak, niekedy je to celé o tom, že tá žena, ktorá v tom rozhodovaní je, je sama. A možno jej občas len stačí sa zdôveriť, povzbudiť a riešiť JEJ reálnu situáciu, jej reálny život (nie všeobecné rady v takejto situácii). Neviem či zakladateľka tejto diskusie o tom povedala manželovi, dcére zjavne nie. To "budúce" dieťa je aj dieťa jej manžela, aj on by sa hádam mohol k tomu vyjadriť (nie tu, samozrejme) plus možno by bola aj veľmi prekvapená, čo by na to povedala jej dcéra. Samozrejme, donútiť ju nik nemôže. Ale možno jej môže pohľad niekoho "zvonku " ukázať, že existuje aj iná cesta konkrétne pre ňu a pre jej rodinu. A že vôbec to celé nie je také zlé, ako si to ona v tejto chvíli predstavuje a vykresľuje. Či sa to niekomu páči alebo nie, ten postabortívny syndróm je realita, ktorú si málokto pripúšťa "pred", ale "po" spôsobuje kadečo nie pekné. A nemusí sa prejaviť hneď, môže sa to prejaviť po týždňoch, mesiacoch, dokonca aj rokoch a dlhodobo.

Mimochodom, koľké ženy s plánovanými deťmi nazývajú v prvých týždňoch embryo vo svojom bruchu "moje malé embryjko?" alebo podobne? Vtedy sa celkom bežne hovorí o dieťati pomaly od "ocikaného testu s //, ale pri debate o interrupciách je to vždy len zhluk buniek. Teraz nemyslím z biologického hľadiska, ale z pohľadu žien (teda väčšinou toto rozoberajú viac asi ženy).

acrobaleno
26. nov 2019

@katrinka8 V USA je v niektorých štátoch prípustný potrat aj vo vysokom štádiu tehotenstva. Jedna žena 6 mesačnému plodu púšťa Mozarta a druhá ide na potrat. Rozdiel je v tom že, jedno bolo chcené a to druhé nie. Znie to strašne? Určite áno, ale...Neexistuje iba jedno správne riešenie. Každá žena má právo voľby a má právo znášať aj dôsledky. Preto je dôležitá možnosť voľby. Nikto iný do toho nemôže zasahovať. Z rodiny poznám prípady. Dve mne blízke osoby boli na potrate, jedna dokonca 2x. Sú to už desaťročia. Ani jedna nemá výčitky a vždy hovorili, že to bolo najlepšie rozhodnutie v tom momente.

katrinka8
26. nov 2019

@floretine - no ale musíš uznať, že keď na mamičkovskom - resp. VEREJNOM fóre založí takúto diskusiu, čo čaká? Musí čakať predsa, že tu budú rôzne názory, veď ľudia sú rôzni. Bolo by naivné veriť, že práve tu ju budú všetci potľapkávať po pleci, ako dobre sa rozhodla. Vždy pri takejto téme, aj keď cielene /necielene položila "akože" inú otázku, sa rozvinie debata týmto smerom. Nik z nás nevie, v akom je rozpoložení, či naozaj chcela vedieť len cenu, ale takto skryto hľadá podporu, pomoc, chce sa zdôveriť, porozprávať... Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale mám pocit, že asi nechcela vedieť len odpoveď na otázku ceny. S jej inteligenciou zrelej ženy po 40-ke sa mi nechce veriť, že nie je schopná zdvihnúť telefón a zavolať do nemocnice, kde tú interrupciu chce podstúpiť, a opýtať sa na cenu bez toho, aby vyvolala búrlivú diskusiu na koňovi. Mohla to za pár minút zistiť diskrétnym spôsobom a vyhnúť sa teda konfrontácií a presviedčaniu žien. Ale ja tak trošku mám pocit, že jej nejde len o to vedieť cenu. Je to, samozrejme, len pocit, nemusí to tak byť, ale vyzerá to tak.

katrinka8
26. nov 2019

@acrobaleno - no, ale ani 14-15-16 týždňový plod neprežije mimo maternice, takže to je taký argument - keď už máme ísť do dôsledkov. Tam jediný argument môže byť to, že zákon hovorí do 12 týždňov. Bodka. Potom už len zdravotný dôvod.

acrobaleno
26. nov 2019

@katrinka8 Súhlasím s tým, že do 12 týždňov a potom iba zo zdravotných dôvodov. Veď to tu aj tak je. Ale nie zakázať interrupcie alebo stigmatizovať ženy, ktoré to podstúpili alebo idú podstúpiť a robiť výčitky. Keď sa tak rozhodli, treba ich podporiť.

sara07
26. nov 2019

@katrinka8 napísala si kopu kecov a balastu kolem kolem ale na otázku si neodpovedala
klasika čo iné sa dá čakat

sara07
26. nov 2019

@acrobaleno toto ti krestania neskusnu, oni riešia nenarodené deti ale je im u prdele umierajuce hladne deti alebo deti čo im bomby padaju vedla hlav v reálnom tomto svete
asi tak

sara07
26. nov 2019

@katrinka8 len ak jej to tam zdvihen furia čo nemá čas tak neviem či dostane zo seba tu otazku a pre niektorých je lahšie sa spytat pisomne ako sa spytat nahlas
celé naše školstvo je o učení poučiek, pisanie bleskoviek ale prejav, prezentacie , objajenie projektu sa proste neuči, nerieši uč to maju v paži
čo ti povedala na projekt uč nič, preberali ste ho nejak nie , len som ho povedal to je všetko a potom sa divme že maju ludia problém sa sptyta aj takuto vetu , no ano maju , je rozdiel niečo napísat a spytat sa nahlas, zvlášt ak je v takom rozpoložení
a čo sa tyka sestričiek ja teda som dávno nestretla v pohode milu sestričku , človek sa im boji pomaličky aj pozdravit, oni si to neuvedomuju, ale pocit že si na obtiaž stale rastie, dovolat sa občas niekde je utrpenie, ja napr sa snažím druhy mesiac sa objednat , bud to nezdvihaju alebo maju obsadené

kvetinka75
26. nov 2019

a neuvažovala si dať to dieťa na adopciu? Vieš koľko párov by bolo rado? A ty nemusíš mať výčitky, že si to dieťa ,,zabila,,.

katrinka8
26. nov 2019

@calendula321 - prečo to ženieš do extrému? Myslíš, že na svete a aj v tejto diskusii nie sú ľudia, čo bežne pomáhajú iným - starým, chorým opusteným, deťom... ? Zrejmenecítia potrebu každú jednu pomoc, ktorú vykonajú, vešať na verejné fóra a chváliť sa tým. Ja napríklad po deťoch bežne posúvam takmer všetko oblečenie a hračky rodine so 4 deťmi - čo oni nevyužijú, odnesú zase iným, pretože oni napríklad zase poznajú rodiny v núdzi. Bábätkovské oblečenie po oboch deťoch som posunula do našej pôrodnice v meste, niečo šlo na detské oddelenie, kupujeme veci do potravinových zbierok, manžel je pravidelný darca krvi, keď kamoška potrebuje, postrážim jej deti, zanesiem občas koláč jej babke, ktorá býva pod nami... Oni zase pomôžu nám. Necítime ptorebu to rozoberať, veď sme ľudia, preboha, tak si pomôžeme. Poznám xy ľudí, ktorí robia toto a oveľa viac, len to nikde nemajú potrebu rozoberať, lebo pomáhať považujú za samozrejmé. Chvalabohu, veľa ich je v mojom okolí.

floretine
26. nov 2019

@katrinka8 vieš, len nemôžeš sa spoliehať na to, že ti niekto cudzí pomôže...cudzí ľudia ti účty nezaplatia
keď som mala rok a môj skvelý tatko stihol zarobiť s inou na ďalšie dieťa (inak veľmi trval na svadbe v kostole s mamou :D), tak nám nikto nepomohol, jedine najbližšia rodina (rodičia mojej maminy), iná rodina hlboko veriaca nás doslovne poslala bývať pod most. Takže tak asi s tou pomocou.

kvetinka75
26. nov 2019

@floretine nikdy nevieš na koho natrafíš a kto ti kedy pomôže. Mne napr. niekedy viac pomohli cudzí ako vlastná rodina.

floretine
26. nov 2019

@kvetinka75 nehovorím, že niekto nepomôže. Ale nemôžeš sa na to absolútne spoliehať. Ešte keď tak sama za seba ok, ale keď si zodpovedná za dieťa?

acrobaleno
26. nov 2019

Opakujem, že ženám zo "zabezpečenej" rodiny sa ľahko radí, že "pomôžu ti, sú krízové centrá, zbierky, uskromni sa". Ťažšia cesta nemusí byť vždy správna a vo väčšine sa žiadny happy end nekoná.

kvetinka75
26. nov 2019

@floretine tak spoliehať sa nedá na nikoho. Nikdy nevieš kto ťa ako podrazí alebo ti pomôže. Tak ako sa nemôžeš spoliehať na cudzích, nemôžeš sa ani na vlaastnú rodinu. Moja skúsenosť.

floretine
26. nov 2019

@kvetinka75 no veď práve preto by som neapelovala na ženy, ktoré uvažujú o interrupcii s tým argumentom, že im predsa určite niekto pomôže. Nie je to fér.

katka2602
26. nov 2019

Pomôže? Keď tu o 9 mesiacov napíše, že prosí o pomoc s vecami, tak akú dostane odpoveď?! Presne viem: "načo si si robila decko, keď sa o neho nevieš postarať", "načo si si robila decko, keď mu nevieš dať základné potreby", "ako chceš dieťa vychovávať, keď už teraz pýtaš", "nehanbíš sa tu žobrať?", "dospelá žena a taká nezodpovedná"... atď. Nehovoriac o tom, že by jej to 90% žien neverilo, že to naozaj potrebuje. To je také ľahké riadiť cudzí život, keď to mňa nestojí ani sekunda času a ani cent môjho príjmu, že?! A žvásty typu "niekto Ti pomôže" sú na smiech. Keby jej mal kto pomôcť tak nerozmýšľa nad interupciou. Nerozumiem to je také ťažké pochopiť, že je živiteľom rodiny??? Len sa skúste zamyslieť ako by sa vám žilo,keby ste zrazu prišli o príjem manžela či partnera. Už vás vidím ako by ste všetky šli predávať svoje nehnuteľnosti ako to radíte zakladateľske,tak to určite. Silné slová, pokiaľ ide o iného.