Je lepšie mať jedno dieťa alebo viac deti?
Ahojte chcela by som sa opýtať je mať lepšie jedno alebo 2 detičky ? Ja mám jedného chlapčeka má 18 mesiacov a už by bol najvýšší čas mať 2 ale sa bojím pôrodu atd.. znova byť tučná atd.. čo si myslíte vy je lepšie mať súrodenca alebo radšej sama ?? Nechcem spraviť niejakú chybu roky utekajú a ja som čoraz staršia chcem mať do už za sebou aj to 2. Ale bojím sa a neviem sa fakt rozhodnúť ostať pri 1 alebo čo. vaši známy alebo vy máte koľko detí ? asi vätšinou 2 -3 si myslím málo 1 bábo majú. Fakt neviem prosím poradte či sa dať na to 2 dakujem 🙂
podľa mňa je jedno málo a dve sú veľa... takže je len na Tebe, ktorú možnosť si vyberieš... ale ja by som šla do dvoch... nech tu to jedno nie je samé, keď sa raz z mužom pominieme... áno... môžu sa rozhádať ale to bude ich problém.
kazdy na kolko sa citi, ja keby som mohla este raz planovat chcela by som tri deti, mame dve, muz chcel len dve a uz som stara na dalsie tehotenstvo, ale ideal pre mmna by boli tri deti s vacsimi rozdielmi, mame trojrocny rozdiel a tretie by som brala ked mal mladsi tak 5 rokov, ale uz som sa na to zdravotne necitila, zacali sme neskoro, ale zase mozno to tak malo byt a viac by sme nezvladali, takze v konecnom dosledku som spokojna s tym co mame
@jankalukasova to dieta nikdy nebude samo. Bude mat uz svoju rodinu, svoje dieta, svojich priatelov. To len rodicia niekedy tak beru, nech neostane samo....ale nikto nie je sam , kym to sam nechce.
@celasapremenim ty si stale tocis o svojej pravde. Pravda nie je jednotna pre vsetkych. Kazdy ma tu svoju. A nehovorim o par detoch, hovorme o cca 50% deti, ktore stretavam. Vyrazy, ako ten maly debil mi znicil zosit, ta blbana vrestala celu noc a ja som sa nevyspal, to nie je len jedno dieta . A vies, co vidim ked su s rodicmi? Cmucky sem, hraju sa, potom ich pocujes, keby som mame povedala, ze nchcem ist po malu do skolky, hrat sa s nou, tak by vrieskala.....takze, aj deti maju svoje tajomstva. Ale nebudem ta o tom presviedcat, a gratulujem k ti , ze tvoje deti patria do tej skupiny surodencov, kde sa lubia.
@jajka257 aj moji sa lubia, aj sa poskriepia, ale nakoniec obaja priznaju,ze nemozu bez seba byt, nech im to vydrzi navzdy
univerzalna pravda neexistuje, nie je lepsie a horsie a kazdy sa musi rozhodnut sam, co chce
ja som napr najskôr nechcela ani jedno dieta, alebo ak uz raz, tak maximalne jedno, nebola som ten materisnky typ zeny a po prvom som chcela hned dalsie a potom aj dalsie
kazdy nech ma tolko deti, kolko chce a moze mat.
v mojom okoli, zijem v Ba, mam aj nedobrovolne bezdetne pary, adoptovane deticky, jeden vedome a dobrovolne bezdetny par, co deti mat nechce a rozhodne uz ani nebude.
k tomu zopar jedinackov, ktori zo zdravotnych dovodov uz surodenca tiez asi nikdy mat nebudu. potom je vacsina rodiniek tak s 2 detickami, dost vela poznam aj s 3, aj so 4.
a zopar kamosov mame aj so 6, alebo 8 detmi.
tak si vyber 🙂
presne ako tu uz kadekto popisal, moze aj z jedinacka vyrast sebecky trulo, ale rovnako aj z dvoch deti dvaja magori... viac deti nezaruci raj na zemi a krasne vztahy.
je to najma o rodicoch a ich vychove, predsa len, nemozes dat zo seba to, co nemas...
rozhodnut sa musi kazdy sam.
@senta_sofia Až do chvíle, kým nedôjde k dedičskému konaniu 😢
@celasapremenim ale, ved pozri tu na mk, je kopec tem, ako jeden surodenec vybabral s druhym, atd, a to nie su stari ludia....
@jajka257 To co pises je zaujimave, pretoze ja som jedinacik a nikdy som na tom nevidela nic pozitivne. Moj byvaly priatel je tiez jedinacik a nase spoluzitie bola cista katastrofa, ked sa na to spatne pozriem. Vydrzali sme spolu sice dlho, ale mali sme sebecke dovody. Chladnicku sme mali rozdelenu na moje a jeho potraviny, kazdy jedol iba zo svojho. Vsetci jedinacikovia, ktorych poznam, su do seba zahladeni, minimalne mierne egoisticki, maju zvlastne vztahy a vobec predstavy o partnerstve a priatelstve....tiez si nemyslim, ze surodenci spolu iba vychadzaju, to vobec nie. Ale ucia sa jeden na druhom aj spoluzitie s rovesnikom, robenie kompromisov, vytvaraju si nazor na ludi, dava im to vela uz len z obycajneho spolocenskeho pohladu.
@vespertine zaujimave. My mame vsetko spolocne, bola som vychovana, ze sa mam delit s kamaratmi, sme si oporou, u nas nie nic oddelene. Ono to zavisi od vychovy doma. Mna viedli k tomu, ze pomahat, rozdelit, pomoct atd. Nehovorim, su aj sebecki jedinacikovia, ale to su aj ludia z viacpocetnych rodin. Ja mam opacne skusenosti, ze ti, co mali surodencov, boli sebci, vyuzivali, vedeli prekrutit pravdu podla seba. Proste zle skusenosti. Velakrat som bola nahnevana, ze ma vyuzili....a opak, co poznam ja jedinacikov, su to skvele osoby, pomozu, poradia, su ochotni byt s tebou. A v tomto duchu vychovavame aj my nasho jedinacika. Ma vela kamaratov, neklame, nie je falosna a vzdy je ochotna pomoct. Je sucitna a neskutocne miluje aj zvieratka.
@vespertine Tak ja ti poviem iny priklad na jedinacikov.Moj manzel je jedinacik velmi skromny,zodpovedny pracant.Uz ako 16 rocny chodil cez letne prázdniny do Svajciarska aby si zarobil na garsonku v 19 rokoch ju uz realne vlastnil,lebo nechcel visiet mame na krku.Nema ziadne egocentricke maniere ludia ho zboznuju hlavne deti a starsi ludia je vytrvaly,zivotaschopny a velkorysy a taka ista je aj nasa dcera tiez jedinacik,peniaze ktore ma nasporene vzdy minie na darceky pre nas rodicov alebo pre radost svojich kamaratov.Preto by som nepausalizovala ze jedinackovia su takovi alebo makovi.Ja som z 3deti a ziadna velka laska medzi nami nie je sme sa vekom v podstate dost odcudzili,rodicianas k sudrznosti nevidli skor k rivalite.Ked mam aj nejake pekne spomienky z detstva tak len s mladsim bratom.Takze neda sa takto zovseobecnovat strasne vela faktorov vplyva na formovanie charakteru pocet surodencov je len jednym z mnohých.Neviem nejakou zvlastnou zhodou okolnosti sa pohybujem v prostredi kde je 60 percent deti jedinacikov a kazde je ine..
Ešte taký celkom úsmevný príklad poznám. Kolegyňa spomínala, ako jej muž - mladý človek, pochádzajúci z dvoch detí, všetko hltavo vyjedal, keď sa spoznali 🙂 a ešte asi najbližšie 4 roky trvalo, kým ho to doslova odnaučila. Keď navarila omáčku s mäsom, povyberal mäso, riadne si naložil, vzápätí dupľu a jej zostalo do malého tanierika s dvoma kockami mäska. Alebo 20 dkg šunky kúpila na víkend, ráno išla robiť raňajky a tam dve kolieska. Proste z domu bol naučený, že kto prvý príde, ten sa najviac nažere. To isté vraj robil jeho otec (a neišlo o rodinu trpiacu nedostatkom financií, že práve naopak).
@ostorha a zas hovorime o vychove. Ja som tiez chodila brigadovat, lebo som chcela mat svoje. Nasa si tiez spori peniazky a teraz si platila fotky v skole. Chcela byt samostatna😀aj darceky z toho kupuje. Ziadne take, ze len pre seba.
@lorela jej, toto som zazila v podobe spolubyvajucich. Akoze kamosky ( boli to sestry), ze ideme spolu byvat po VS. No poviem ti, nakonci som lutovala ten den, kedy som na to pristupila. Kym som sa dostala do chladnicky, nic mi neostalo, oni vraj nepiju kavu, tak som si ju kupovala sama a zahadne mi mizla. Oni si nabalili do prace, ja som si kupovala ranajky sama, a samozrejme , ze som prispievala do fondu rovnakym dielom. Ale jedna prihoda ma dorazila a potom som tam do 2 mesiacov uz nebyvala. Sla som do skoly v prirode. V sobotu sa spravil nakup na tyzden, vzala som si jedny cukriky na cestu. Po navrate( bola som tam presne tyzden) ma na stole cakali dva blocky rozpocitane na tri diely. Oni aj ten z toho tyzdna, ked som bola prec vydelili na tri casti a este mi k tomu pripocitali cukriky navyse. Nuz a tomuto sa hovori vypocitavost a sebectvo.
@ostorha presne. Tieto dve sa akoze lubili, ale len akoze a vedeli tahat za spolocny povraz, ked im to vyhovovalo, ale v skuticnosti, jedna ziarlila na druhu, bola som aj u nich doma. Superili medzi sebou, boli tam ocividne rozdiely vo vychove aj v pristupe k detom. Hoci rodicia sa tvarili, ze obidve maju rovnake podmienky aj pristup. A toto som videla v mnohych rodinach s viacerymi detmi. Ak niekoho vychovavaju, ze byt ferovy, moze si potom len hlavu lamat, preco su ti ludia taki zli....a mne tu idu tvrdit, ze jedinacikovia su sebecki, zli a neplnohodnotni....
@nadaa1 kristova noho, ty si skutocna???
@tslobik v tomto mas uplnu pravdu. Nikto nikdy nepovie, ako to dopadne. Existuje moznost, ze surodenec, ktory mal byt darom, sposobi psychicku traumu dietatu na cely zivot. Dieta si moze niest v sebe, ze ho nahradili inym, moze sa citit odmietnute ci odsunute na inu kolaj. Nasa raz prisla zo skolky domov a hovorila, ze kamaratka plakala, lebo doma maju nove babo a ze to preto, lebo neposluchala a urcite ju daju prec....skoncili u psycholohicky...ta mala sa doteraz sprava cudne a je utiahnuta. Nasa vtedy vyhlasila, ze ona v ziadnom pripade nechce surodenca, hoci mi sme ani neplsnovali. Takze negativny zazitok z noveho surodenca moze prezit aj dieta, ktore ho nema.
@lorela nikto Ti neda na to odpoved.Vsetko zalezi ci zvladas, ake mas dieta. ...za mna, ale je to moj nazor niekto ma iny....je fajn mat medzi detmi aspon 5-6 r rozdiel.nech je prve vypiplane ma dostatok casu prenho mama a potom, ked prve bude skolak novy kamosi, vie ist sam von, uz sa trocha odputava od mamy druhe babo
aj dieta uz lepsie pochooi, ze je tu babo o ktore sa treba starat a pod...
ja som jedinacik a mam jedinacika nikdy som sur.nechcela a, ked vidim o com je zivot ako ludia v mojom okoli maju surodencov akurat na papieri, taj je to lepsie.
pre mna by bol taky vek.rozdiel prilis maly
aj 2,3 deti mozu byt sebecke hnusne neznasanlive ako niekto pisal vsetko je o povahe dietata.Jedinacikovia byvaju rozhladeny, lebo vyrastaju viac s dospelymi, maju silnejsie puto s rodicmi, ale poznam jedinacikov co fetuju a kradnu neda sa vobec pausalizovat.
len si neidealizuj, ze 2 deticky sa spolu hraju, pomahaju si cely zivot tak to je vo filmoch len vacsinou.jeden je vzdy od rodicov preferovanejsi chorlavejsi, menej sikovny, ten s dobrou pracou, ten co ma 3 deti a treba mu pomoct😉moze to byt tak, ze jeden druheho od malicka neznasa, ziarli, a doma bude peklo
mat tak carovnu gulu tiez mam 2,3 deti🙂)

Niekedy mi príde smiešne, ako sa odsudzuje rozhodnutie rodičov mať len jedno dieťa alebo jedináčikovia ako takí. Treba si otvoriť oči, vážení, a dobre sa okolo seba poobzerať. Nevšímať si len maličkých súrodencov, ktorí sa rozkošne hrajú na piesku alebo v izbičke, a len občas sa pritrafí maličká šarvátka medzi nimi. Ochotne si všetko požičiavajú, jeden druhému dopraje viac ako sebe. Nie. Sú aj takí malí súrodenci, ktorí sa večne tlčú, predbiehajú v priazni rodiča a jeden druhému by aj z taniera uchmatli. Za pozornosť určite stoja aj dospelí súrodenci, kde vzťahy nie sú vždy ideálne predsa, kde jeden druhému závidí nové auto, krajšiu manželku/manžela či šikovnejšie deti. Či už sa k tomu prizná, alebo len skutky o tom vypovedajú. Súrodenci, ktorí sa doslova ruvú pre majetky a potom si celé roky nevedia prísť na meno, žiaľ, tiež nie sú výnimkou. Ale to už som veľmi odbočila.
Všetko, čo som chcela napísať je, že takisto ako môže byť jedináčik rozmaznaný, takisto bývajú rozmaznaní aj súrodenci. Tak ako sa jedináčik nechce rozdeliť, takisto sa nechcú deliť ani súrodenci či už medzi sebou, alebo s najbližším okolím. Aj súrodenec môže byť veľkí egoista. Prečo? Pretože všetko je o povahe dieťaťa, o jeho zdedených génoch popri obrovskej dávke vplyvu rodičovskej výchovy a prístupu.
Chamtivý, egocentrický, neempatický a prázdny rodič môže všetky svoje deti, hoci by boli aj 4, vychovať na svoj obraz...