Je lepšie mať jedno dieťa alebo viac deti?
Ahojte chcela by som sa opýtať je mať lepšie jedno alebo 2 detičky ? Ja mám jedného chlapčeka má 18 mesiacov a už by bol najvýšší čas mať 2 ale sa bojím pôrodu atd.. znova byť tučná atd.. čo si myslíte vy je lepšie mať súrodenca alebo radšej sama ?? Nechcem spraviť niejakú chybu roky utekajú a ja som čoraz staršia chcem mať do už za sebou aj to 2. Ale bojím sa a neviem sa fakt rozhodnúť ostať pri 1 alebo čo. vaši známy alebo vy máte koľko detí ? asi vätšinou 2 -3 si myslím málo 1 bábo majú. Fakt neviem prosím poradte či sa dať na to 2 dakujem 🙂
@jajka257 Nie, keby každý mal 10 detí, ako píšeš, tak by sme nešli v 70-tke. Je to tak, Sulík na to neustále upozorňuje, ukazuje grafy, ale Fico sa len smeje ľuďom do očí a presviedča ľudí, aby odišli z druhého piliera. O 30 rokov bude trištvrte republiky dôchodcovia, a mladých pracujúcich bude minimum, lebo sa rodí málo detí.
@trisp pracujucich bude malo aj z inych dovodov, dnesna generacia ani nevstane z postele, kym nedostane plat min.1200€, a co sa tyka poctu deti, vies, ono je to takto tazko povedat. Mozno jedno dieta bude tak uspene, zeby zarobilo na dochodok aj styrom ludom, ale potom mozme mat dalsich troch- styroch mladych ludi, ktori nepjdu do prace, takze miesto zisku pre statnu kasu, bude este z nej brat.
My mame 3 deti, dvoch chlapcov a jedno dievca a je to super. Kazdy je iny a aj ked si dvaja prave pri hre "nesadnu", najdu si inu kombinaciu. Ale krasne si vystacia, ucia sa dohodnut, ucia sa prehravat, ucia sa byt empaticki, ... ja len ocenujem. Zatial vidim negativnu stranku len v tom, ze su vsetci traja mali (4, 3 a 1 1/2) a potrebujeme v aute 3 velke sedacky, ktore sa tazko zapinaju a ked chceme ist na kupalisko ci kdekolvek, potrebujeme casto viac ako 4 dospelacke ruky a tym padom musime ist dvoma autami a brat aj niekoho z pribuzenstva.
Premýšlam nad pojmom sebecký. Zo sebeckých dôvodov.. No čo ja viem... Myslím, že každá jedna z nás, čo máme viacero deti ich ma zo sebeckých dôvôdov - teda cíti, že velká rodina ju urobí šťastnou, teda to robí pre vlastné šťastie vlastné dobro. Rozdiel je len v tom kto kde vidí šťastie, čo koho šťastným spraví. Preto hovoriť o jednodetných, že mali jedno zo sebeckých dovodov. Ja mam 4 deti zo sebeckých dôvodov. LEbo som po nich tužila, citila som,že ma každé dalšie dieťa urobí šťastnejšou. Nemala by som dieťaz nesebeckých dôvodov, nerodila by som čisto altruisticky kvôli tomu aby mal kto susede robiť na dôchodok. Myslím, že všetci sme sebci, chceme byť šťastní, a naše rozhodnutia vychádzaju z toho, čo za šťastie považujeme. Ktorou vnútornou motiváciou sme viac pohananí. Nepripadám si menej sebecká ako matky jedného dieťaťa, plním si len to po čom tužim a čo považujem v mojom živote za podstatnejšie - je mi jasne, že takto koná každý jeden človek, na základe vnútorných motivácii vyberá z variant tu najvhodnejšiu pre neho samého.
Pre zachovanie populácie je potrebná minimálna pôrodnosť 2,1 dieťaťa na ženu, na Slovensku však naposledy pôrodnosť dosahovala túto hodnotu v roku 1990, čo je pred 26 rokmi. Odvtedy postupne klesá.
Dnes sa úhrnná pôrodnosť na Slovensku pohybuje okolo 1,3 dieťaťa na ženu.
Suma sumárum - Slovensko vymiera. Rovnako ako vacsina krajin EU...
@jajka257 bez jedla. narodeniny - torta, darceky dostanu od starych rodicov. na meniny si urobime muffiny a pod., darceky nedavame. na vianoce dostavaju od kadekoho tolko hraciek a novych veci, ze ich este posuvame dalej. hracky mame vacsinou zdedene alebo co dostali a je toho tolko, ze sa este podelíme s bratrancami, sesternicami. ked nieco potrebujeme, vypytam to ako darcek od babiek, krstnych. su vdacni, ze daju nieco zmysluplne. naozaj detom nic nove nekupujem. a sviatky ako MDD a podobne...to by ma ani nenapadlo dieta obdarovavat. Ved ono nevie, aky je den v kalendari. Prebera len to, k comu ho vedieme. My si na darceky vseobecne vôbec nepotrpime, takze to nikoho netrapi, ani deti. Kupim topánky a vysvetlim, ze to ma na narodeniny napr....aj to je sposob, ako to robime. Topánky kupujem nove, ale letne a zimne. Prechodne vôbec, tie dedime v hojných poctoch takmer nenosene alebo kupim cez bazar. Skolsku dochadzku este neriesime, takze az na buduci rok sa vyjadrim :o))
@zuzula1975
ved v svetovych dejinách to vzdy tak bolo, ze super velmoci zanikli a namiesto nich prisli barbarske narody, ktore ich prevalcovali, okrem iného aj preto, ze ich bolo vela, detom sa nebranili, ale ich povazovali za pozehnanie, ktore im pomohlo prezit. Europe pomaly konci cas vlady, uvidíme, kto po nas preberie zezlo...
@beton hm, ale potom ako to robi ta Cina, ze po desatrocia tam bolo zakonom dovolene len jedno dieta a uz nas valcuju....... 😕
@beton pockaj na skolu🙂 obavam sa ze toto stastne obdobie kedy deti nevedeli aky je den, kedy nemali poziadavky a pod. Sa pomaly konci... zial v skole deti vyvija iny natlak, tam sa uz deti porovnavaju a pod. ... ja sa priznavam ze mna obdarovavanie vyslovene tesi - mojich deti ze uplne🙂 cize by som asi tak ako ty nevedela fungovat - sa vo mne miesaju rozne pocity ked citam ako fungujete - aj obdiv aj lutost... ale pokial to vam tak funguje tak super - za mna - deti nie su lacna zalezitost ak teda neviem zit z druhej ruky - a pri rozhodovani kolko treba urcite aj tento faktor zvazit - jasne ze to nie je jediny ci rozhodujuci faktor ale urcite jeden z tych dolezitych...
@jajka257 naivne verim, ze ano. jednoducho ina zivotna filozofia, ktoru by sme detom radi odovzdali. snad nas neukamenuju neskor...:o))
"Europe pomaly konci cas vlady, uvidíme, kto po nas preberie zezlo... " ...toto som napisala a netvrdila som, ze nas prevalcuje Cina a ani si to nemyslim....ty ano?
Politika jedneho dietata bola v Cine presadzovana len posledných 30 rokov +/- a uz bola zrusena, pokial viem, a tykala sa len velkomiest a vacsich miest, vidieka nie. Deti neboli zakazane priamo, ale prispevky dostavali len na prve dieta. http://www.demografie.info/?cz_detail_clanku&ar...
Momentalne su na tom, co sa demografie tyka dost zle a snazia sa zachranit, co sa da, podobne ako my.
@beton mne sa paci ako uvazujete, ja na to nemam gule 😀 a ani nam nikto nic neda a neviem nakupovat z bazaru, ale pravdupovediac nebavi ma uz ta kultura nakupovania a zistila som, ze za zivot sme zhromazdili strasne vela haraburd, proste snazit sa zit ekonomicky, neplytvat, potom zasadne nevyhadzovat, ja uz detom nekupujem tolko siat, paradoxne s tym, ked som bola na MD,
ani v skole sa to nemusi zmenit, zavisi od skoly, pokial pojde o nejaku dedinsku skolu, alebo skolu vyslovene nastavenu na zzitie sa s prírodou, tak to deti nemusi pokazit
a to teda ja vôbec nie som nejaka zena, co zije vyslovene bio, ale teda tie haraburdy a neustale nakupovanie veci ma uz stve a ked nahodou natrafim na nakupne maniacky v telke, tak mi je az na zvracanie 😀
ale to som ja
@beton tak dalej snivaj.....deti vedia byt krute, ked niekto chodi v obnosenych veciach, nedostava darceky od rodicov, toto vsetko je dovod na vysmech, vylucenie z kolektivu....a nikto s tym nic neurobi. Necakaj zazrak, ze niekto inym detom povie, ze to sa nerobi, tak prestanu. Budu to robit potichu a za tvojim ci ucitelovym chrbtom....ale mne je takato filozofia uplne cudzia. A pre seba tiez nic nekupujes? Ci pre muza?
@jajka257 to sa nemusi stat - my mame v triede aj chudobnejsie deti - nikto sa im nikdy neposmieva - keby nejaky naznak vidim u mojich detoch tak by dostali riadnu hubovu - uprimne u nas absolutne nie je tlak na oblecenie, skor veci typu mobil, vseliake hracky co su prave in a pod. ... a jasne- decko sa nevoe zapojit ked to nema ale zas nie je ani vylicene z kolektivu - moja napr. Teraz ako posledna dostala mobil - prezila to aj ked uz mi asi 2 roky pilila s tym usi, teraz som jej odmietla kupit tu tociacu blbost - dostala uz od kamaratov 3... takze toto fakt zalezi od triedy a kolektivu - deti vedia byt krute ale ked zasiahne ucitel a rodic tak sa to da krasne okresavat...
@jajka257 na nasej skole sa nevysmievaju, syn je stvrtak, nechodi v obnosenom, aj darceky dostava, ale teda su tam deti, co chodia oblecene skromnejsie a nevysmievaju sa, my dospeli si nekupujeme darceky, skor teda nieco vacsie si kupime, naozaj potrebne, napr dovolenku, nie sme za kupovanie roznych nepotrebnych drobnosti, pre seba si kupim len to co potrebujem, uz si ani nekupujem neviem aku kozmetiku, xy lakov na nechty, uz mam len jeden, takisto krem len co pouzivam a hotovo. Ja sa cudujem, ked vidim niekoho kolko ma doma veci a cely byt zapratany vecami, proste sa mi ziada zit takto a ja by som zase povedala,ze deti nie su draha zalezitost, kiezby som to vedela skor, kolko by som usetrila 😀, samozrejme, ze neskor chcem, aby sme investovali do kvalitného vzdelania atd... proste nekupovat zbytocnosti, ale zainvestovat tam, kde to ma naozaj vyznam
@zuzana76 tak ak musis platit od malicka sukromnu skolku tak najlacnejsia zalezitost to nie je, detto kruzky zaujimave ( viem ze niekde su aj lacne, u nas zial nie ) tabory - ved tyzden tabora pod 100 euro nedas - jasne, nemusis tam dieta dat, moze byt so mnou v praci a pod. Ale ked mu chces nieco zaujimave dopriat... dovolenky a vylety tiez nie su prave najlacnejsia zalezitost ( len blbe kino ci divadlo ta pri viac detoch dost vyjde) - podla mna deti stoja dost ked im chcem dat aj zazitky aj vzdelanie; aj kvalitnu stravu... nepises o obleceni ci darcekoch - to nepotrebuju...
@dai ale ved hej, ze mozno niekde je to drahe, my detom nic neukrajujeme, napr mladis chodi tancovat, lebo vidim,ze ho to bavi, 3 mesiace vysli na 21 eur, starsi chodil na AJ, sach, modelarsky, ale nejako ho to nikde nebavilo, najradsej kresli sam, co jeho bavi, ziadna organizacia v kruzku, skola nie je sukromna, do tabora by som ho nedostala, najviac sa tesi cez prázdniny k babke na dvor a na sesternicu, dokonca tento rok nechce ist ani na dovolenku, kvalitnu stravu kupujem aj ja, ale to neratam ze zjedia deti, my dvaja s muzom zjeme viac a kupujeme aj kvôli sebe, hovorim, kazdy am inu situaciu aj doma, ja som zistila,ze predtým som kupovala velmi vela nepotrebnosti a teraz to skrtim, takisto nakup potravin, aby sa mi veci nepokazili v chladnicke, vyslovene rozmyslat ekonomicky sa mi ziada, nechcem setrit ani na vzdelani, praveze by som chcela, aby malo dieta nejaku vasen, nieco co bude chciet robit, napr ak by chcel byt pilotom, tak radsej by som zainvestovala tam, ked budem vidiet, ze toto je naozaj to, co chce v zivote robit, alebo studium v zahranici, ale male deti do 10 rokov, povedzme aj do 15 to sa v pohode da aj nizkonakladovo
@zuzana76 o tomto nehovorim. Hovorim o tabletoch, mobiloch. Ti mali este neriesia, ale ti starsi vedia byt zakerni. Moji este v 6. triede neriesili, potom to zacalo pozvolne naberat grady. A teraz je to fakt katastrofa, ako sa posidzuju, delia podla mobilov, jasne, ze ich pacifikujem jedna radost, ale ti 15-16 rocni uz vedia ublizovat skryto, nie vzdy to clovek odhali....
Tak sa tu normalne smejem ze 200 euro na rok. To nie je reálne možné. Určite sú podobne výpočty urobene aj pre Európu, u nás v Kanade stojí dieťa kým dosiahne 18 rokov rodičov priemerne štvrť milióna dolárov, to je necelých $14000 ročne...
@jajka257 ja inak nechapem, preco je to na pocudovanie, kebyze my mame po kom dedit, nekupovala by som tiez ani ja, ale my sme ti, co sme najstarsi v rodine a tak posuvame dalej, moji surodenci tiez nekupuju tolko veci co my, takisto niekedy nekupime detom darcek na narodky ci meniny, ale upeciem im tortu, pretoze viem, ze dostanu od jednej tety, od druhej, od babiek a hned to mame minimalne 4 darceky za jedny narodeniny,
@nadaa1 Ja mam dve. Ale aj tak Ti neviem na toto odpovedat. Ja tie dve zvladam a chcela som ich, to ci ich budes zvladat aj Ty, nikto z nas tu nevie. Cize tato otazka je fakt zvlastna. Mam znamu, ktora ma jedinacka, lebo to tak chcela a ma kopec argumentov, preco v tom vidi same pozitiva. Ja zas nie, ale nehadam sa s nou, lebo je to jej pohlad na vec. Z toho co si napisala mi ale vyplyva, ze sa skratka bojis porodu a chces tu od zien na fore pocut kopec argumentov, preco je dobre mat dve deti, aby Ta to nakoplo. Druhy porod zvladnes tak isto, ako si zvladla ten prvy...rany sa zahoja, na bolest zabudnes. Ak este momentalne az tak velmi netuzis po druhom dietati, tak to nesiľ.
@zuzana76 chapem. prislo to nejako postupne. nam ten konzum jednoducho nie je blizky. deti su prirodzena sucast zivota. Nikdy sa generacie pred nami nemali tak dobre ako my teraz. Vsetko na elektrinu, automaticke, na dialkove, co nemas, kupis hned v ten den, dovoz domov, bazare plne inzeratov typu "darujem" ..... tak je to naozaj na smiech, resp. na zaplakanie, ked niekto uvazuje o tom, ci mat viac ako 1 dieta (z financneho hladiska, aby sme si rozumeli). Skor zavisi od nastaveného standardu, z toho ludia neradi upustaju.
@jajka257 pre seba som nic nove nekupila uz roky, ani nabytok, ani pre muza - jemu kupuje mama :o)) nove kupujeme aj nam len topánky a spotrebny tovar typu sampon, zub. pastu a pod. My sme si radsej kupili dom :o)) Samozrejme, musia sa tak zhodnut obaja, aby to nerozvracalo rodinu a chciet takto zit. Nam to vyhovuje a vedieme tak aj deti. Sami sa neskor rozhodnu, ci ano alebo nie...
@zuzana76 to nebolo v zlom. Ved ja kazdemu dozicim, len nechapem. Ja mam radost, ked jej mozem nieco kupit......
@beton no mna by stvalo, aby nam kupovali veci rodicia, ked uz som ja rodic....a vidis, toto si neviem predstavit ja, ze ako dospela zena pytam od rodicov, aby nam kupovali potrebne veci...
@jajka257 ved ani my to neberieme v zlom, ved kazdy ma ine priority, zivotnu filozofiu, proste ludia ziju odlisne a vidia vyznam v odlisnych veciach, mne sa proste uz nejako prejedol konzum a neustale nakupovanie, ani obchodne centra nemusim, zacne ma boliet hlava, proste rychlo nakupim a prcham prec , hovorim, ja sa uz necudujem, ze niekto nekupuje tolko veci

@trisp nuz, do dochodku pojdeme aj s 10 detmi az v sedemdesiatke. Takze tak. A ako vidim dnesnu mladez, nie ze oni nam budu robit na dochodok, ale my im na socialku😀😀😉