Je lepšie mať jedno dieťa alebo viac deti?
Ahojte chcela by som sa opýtať je mať lepšie jedno alebo 2 detičky ? Ja mám jedného chlapčeka má 18 mesiacov a už by bol najvýšší čas mať 2 ale sa bojím pôrodu atd.. znova byť tučná atd.. čo si myslíte vy je lepšie mať súrodenca alebo radšej sama ?? Nechcem spraviť niejakú chybu roky utekajú a ja som čoraz staršia chcem mať do už za sebou aj to 2. Ale bojím sa a neviem sa fakt rozhodnúť ostať pri 1 alebo čo. vaši známy alebo vy máte koľko detí ? asi vätšinou 2 -3 si myslím málo 1 bábo majú. Fakt neviem prosím poradte či sa dať na to 2 dakujem 🙂
dufam, ze mi prepacia, budem zdielat ich album, lebo sa mi hodi do tejto temy, velmi drzim palce tymto mladym a paci sa mi ich energia, odhodlanie, ucta k tradiciam, ja by som tak nemohla zit, uz som zhickana,
@beton toto som nemyslela. Ja som myslela oblecenie pre teba ci muza. Ci ine drobnosti. Hracky tiez riesime, ze babka sa opyta co a my povieme. Ale neviem si predstavit, ze naozaj nic nekupim. Mozno to je konzum, ale niekedy ta malickost urobi obrovsku radost. A hlavne, ak je kupena len tak spontalne.
@jajka257 inak aj ja si niekedy kupim len tak spontanne knihu, naposledy turecku gramatiku , ale sama sebe, alebo detom, naposledy v antikvariate syn vypytal knihu Narodil sa Kristus pan za 1 euro a kym sme boli na zmrzline/ zakusku syn ju celu precital 😀, muzovi neviem odhadnut ani len knihu, on len pocitacovu cita
@zuzana76 vidis, o tomto hovorim. Malickost, kniha, ja milujem bizu a kamene a knihy a taketo blbosticky. Mala zas plysaky, alebo zbiera sosky maciek, tak by som jej nevedela povedat, ze nie. Muz zas zavislaci na mobiloch, ale to si riesi v praci, a doma zas tasku alebo koselu.Nuz, co uz, kazdy nieco. Ale tie objednavame.
@jajka257 Ty by si si rozumela s nasou babkou :o))) ona kupuje aj mne, aj jemu, lebo jej to robi radost. A my sme radi, ze nemusime behat po obchodoch. Ale velmi vela veci dostavam po kamoskach, co sa im uz okukalo. Mne to nerobi problem to ponosit. Mame stastie aj v tom, ze sa pohybujeme medzi takymi ludmi, kde sa take veci velmi neriesia. Keby mi to neustale niekto pripominal, ze nezijem "normalne", tak by ma to asi viac trapilo. Teda chapem, ked to niekomu pripada zvlastne. Ale odpoved na povodnu otazku bola, ze ano, sme za viac deti.....aby sa nepovedalo, ze sme uz uplne od temy :o)) drzte sa a chvalim za peknu nekonfliktnu diskusiu. pekny vecer, pomly zaciname vecerne ritualy :o))
Ja osobne by som radšej bola jedináčik 😜 Tie vzťahy niesu taký ideál. Ale mám dve detičky a som rada lebo keby som mala jedného tak by sa veľmi nudil keďže nemá žiadnych bratrancov či sesternice, ujovia nejavia záujem. Babky a dedkovia jedny sú v zahraničí a druhý dajako nejavia záujem. Čiže sme len mi štyria a veľmi sa lubime. Veľa záleží aké máte rodinne vzťahy
To musis vediet sama - ale podla mna je fajn mat 2 deti a viac. My tu nebudeme vecne, je fajn budu mat oporu aj v surodencovi, pokial spolu dobre vychadzaju a maju sa radi
Ale kazdy by mal mat deti, na kolko sa citi
Ja by som prijala este dalsie, ale uz by som nezvladla - to som by musela byt mladsia
@zuzana76 hm... pozrela som si album a teda skor velke nie z mojeh strany... ja som to uz v nejakej teme spominala - mija krstna tiez takto zila chvilu - taku minikomunitku mali este s kamaratmi - vsetko vlastne - fakt je ze ked sa zacali rodit deti tak ju to rychlo preslo, jej znamych nie - teraz ked mi o nich rozprava tak hovori ze velmi zle - deti bez vychovy ( boli domavzdelavane a zijuce v slobode prirody ) rodicia uz dost zanedbany - hygienicky aj zdravotne, vztahy narusene so zvyskom rodiny a aj medzi sebou( v urcitom veku deti museli roducov opustit kvoli skole a deti az tak vdacni rodicom nie su )
- ty pises ze kvalitne vzdelavanie nie je folezite do 15tich... hm - ja vidim kolko sa dcera naucila doteraz - ma 10... u nas zial 3 mesiace kruzku stoja 300 euro nie 30, na tabory chodia sesternice alebo kamarati, su radi aj u starych rodicov ale dcera chodi do taborov rada lebo vyberam fakt pekne ( starala sa uz o kone, mali taky historicky ze presli vsetky pamiatky mesta, archeologicky a pod.) - doma si zaroven zivim asi najvacsieho fanatika do knih akeho poznam - za tyzden precita cca. 5 knih po veceroch - nieco vykryju kniznice, nieco kupujeme...jasne ze sa da toto vsetko zrusit keby nato prislo a naozah by deti boli lacnou zalezitostou - to je uz potom asi na kazdom aby urcil tie priority
K mojmu postoju - nas 2 deti vychadzaju naozaj vela mesacne, s muzom sme si ale povedali ze ak by financie mali byt kedinou vecou braniacou 3tiemu tak je to naozaj blby dovod - takze cakame 3tie😉
@dai tak drzim palce, my sa na tretie uz nedame, kvôli môjmu veku a zdraviu
no ja som tak nikdy nezila, takze neviem porovnat, a s prichodom deti to bude urcite tazke, takze mozno potom nejako zmenia a prisposobia zivotny styl
ja si myslim, ze moje dieta / starsi syn bude mat tiez 10/ chodi na fajn skolu, teda nie sukromnu, myslim, ze dostava primerane vzdelanie, mame aj tu sukromnu skolu, ale nejako nevidim v tom vyznam zatial, to skor uz strednu chcem vybrat primerane a potom skor univerzitu, ale to je vsetko este daleko, nech si vyberu to co ich bude bavit a naplnat
@zuzana76 ja uz tiez nie som najmladsia😉 dakujem pekne...
Jasne - ak v tej sykromnej nevidis vyznam tak to netreba silit... u nas to bolo viacero faktorov ktore pre skolu rozhodli , skusali sne hladat alternativu ale zial sme uz k tomu co sa tam nacalo ziadnu nenasli bez toho aby sme nenarusili to co uz dostala - a jasne ze ten isty standart chceme dopriat aj synovi tak sa to s nami uz vezie :-/
je to otazka bez spravnej odpovede, ja mam sestru a sme fakt super kamosky, ale takych dobrych blizkych vztahov medzi surodencami v dospelosti poznam velmi malo, mozno na prstoch jednej ruky spocitam. Vacsina si bud nema, co povedat, vidaju sa len na rodinnych 'seslostiach', alebo maju chladne vztahy, kedy su vyslovene na seba neprijemni a ohovaraju sa. Mam aj dost znamych jedinacikov a presne pred casom som sa ich pytala, ci im nechybal surodenec - kazdy odpovedal, ze vraj nikdy, kamarati to maximalne vykompenzovali, tam mas dokonca tu vyhodu, ze si ich sam zvolis 🙂. Takze tak
inak ma este napadlo k teme ze napriklad mat viac deti ma vyhodu aj neskor. jasne ze ti nikto nezaruci ze sa o teba v starobe postaraju ale ja si myslim ze ked su vztahy v rodine pekne, a deti zazivaju lasku v rodine ak v dospelosti sa na svojich rodicov nevykaslu. ja som videla u mojej mamy ze ked ochorela babka starali sa o nu 4 surodenci a teda mali co robit. ja som sama a neviem ako sa sama postaram o dvoch rodicov ked budu stari a chori kedze ja budem zamestnana este veeeeelmi dlho, budem mat este pomerne male deti. mam z toho hrozu pretoze rodicia mi vela pomahali a nechcem ich nechat tak ale sama to nezvladnem tak ako ked sa mozu striedat viaceri.
a este jeden fakt.
ten pocitujem teraz. ja som jedinacik muz ma jednu sestru ta nema deti. kym bol nas maly sam rodinne oslavy boli take ..... no nudne. dospely sa s nim zahrali ale bolo to proste take ine. ked vidim vela krat u susedov rodinne oslavy kde beha kopec deti po zahrade jasia sa dospely si v pohode sedia a griluju alebo kecaju a deti maju svoj svet kopec bratrancov sesternic aj surodenec do toho tak je to proste ine. nasi stale chodia aby sme sa s nimi hrali. a popravde uz mame babky dedkov dst zdravotne na tom zle takze aj ked ich miluju nevladzu sa s nimi tolko hrat.
velke rodiny maju v tomto tak viac zivota aspon to je moj pohlad.
mne sa ako dietatu vzdy pacilo u kamosiek ked mali surodencov a bolo u nich tak zivo veselo.
a ked som chodila k byvalemu frajerovi ten mal dvoch bratov bola sranda vzdy sme po veceroch sedeli kecali. bolo to fajn.
ja to vidim pozitivne pretoze v blizkom okoli nepoznam nikoho kto by nemal dobry vztah so surodencom. aj ked obcas hrmi aj medzi nimi su to take blbosti chvilkove. co vidam zle vztahy ako som pisala to je zvacsa chyba na strne rodicov
aka vychova take su aj vztahy medzi surodencami
Medzi bratom a mnou je 16 mesačný rozdiel a ako deti aj dospeli si k sebe stale cestu hladame. Brat je silný introvert, takže akoby som vzdy bola jedinacikom. Mensi vekový rozdiel preto vzdy nemusí súrodencov zblizovat. Ani vychova vzdy nerozhoduje. Zalezi od osobnosti. Teraz mam 15 mesacne bábo a veľmi tuzim po druhom,aj ked od narodenia je to narocne dietatko. Uvidime. Neodsudzujem ani jednu stranu. Každá žena to citi inak a každé rozhodnutie, ktoré partneri spolu urobia, ked sa rozhodnu (ne)mat (dalsie) dieta, je v poriadku. Každému vyhovuje nieco iné a každý komentár je len ilustraciou zo života niekoho iného. Aj ked prevlada názor mat viac deti, nie pre každého je to to prave čokoládové. U mna pomáha, ked si sama so sebou sadnem, urcim priority a potom sa rozhodnem. Prajem vsetko dobre, nech uz sa pre súrodenca rozhodnete alebo nie🙂
@zuzana76 ja som uz tiez zhyčkana, ale rada utečiem z mesta ked mozem, zvyčajne kazdu sobotu ideme ,,vandrovat,,. Máme v prirode take pekne miestečko kde vzdy načerpame a pritom je to toť hen kusok od BA.
Ja na čom si zakladam (ked mozem) su zazitky a vzdelanie...hračky vyjdu z mody, handry sa zoderu ale zažitky ostanu na cely zivot a to čo sa človek naučí. To moj otec nam vzdy prizvukoval, ze to čo vieš, čo mas v hlave to ti nikto nezoberie. Za dolezite v zivote povazujem hlavne to vediet odolavat stresu, negativam, nezrutit sa hned pri prvej prekazke, nevzdavat sa, vediet si poradit. Toto velmi absentuje v dnešnej ochranárskej vychove. Máme priatelov aj so 4 mi deťmi...podstatou je aby rodičia zili pekne v harmonickom vztahu, len vtedy mozu detom dávat to emocionálne a deti aj vela vidia, ako zijeme, čím zijeme..dobrý priklad je ta ,,najlepšia investícia,, z hladiska vztahov. Mnohí úspešní ludia začinali skromne, pochadzali zo skromných pomerov a dotiahli to daleko. To je pre mna inšpiratívne, nevzdávali sa, nepodlahli neuspechu a nedali sa odradit ...nie mládež čo v 20 tke je ,,ťažky podnikatel,, na otcovom aute a len čo pride problém musi ho tatko z toho vysekat, resp. jeho známosti. Tak prehnane povedané ale občas pravdivé...
@tiper24 suhlasim s tebou....ja ked vidim ako rodič jedno dieta ,,haní,, a druhemu ,,drukuje,,. Ked sa mnohí rodičia bavia s deťmi ,,krikom,, zvyšeným hlasom, ked pred detmi nadavaju na všetko, ohovaraju, neznášaju tu a hentú, nadavaju na svokry, mamy, sestry, bratov, sami ziju ako pes a mačka......no ake mozu potom tie deti byt? Vychova a sociálne prostredie v ktorom dieta vyrastá nezmazatelne formuje pohlad dietata na svet, na spoločnost, ludi naokolo...
@libawet to ale nemôžme tvrdiť všeobecne. Mňa napríklad v tých najhorších časoch vedela podržať iba rodina. Iba na ňu som sa mohla spoľahnúť. Takže ja mám na toto trochu iní názor, keďže moja rodina je pre mňa na prvom mieste. Kamarátky sú fajn, pomôžu ale nie v každej chvíli. Teda aspoň tie moje
@momi1_1 tak vacsina v tejto teme maximalne zovseobecnuje 🙂 aj v rodine su taki a onaki, je to o cloveku individualne - tiez mam v rodine ludi, pre ktorych by som sa teda do ohna nevrhla a naopak mimo nej ich mam, nemam k niekomu silou mocou blizsi vztah len za to, ze mi je rodina, je to suhra hrozne vela elementov 🙂 Myslim, ze podobne ma to vela ludi, ked fakt da 'ruku na srdce'

@jajka257 my nepytame od babky, babka sa pyta, co ma kupit. Zo zaciatku kupovala kadejake hluposti tj. sklamanie na oboch stranach, tak sme sa takto dohodli. Opyta sa, co potrebujeme a my napr. objedname lego cez net (bo ona nevie) a ona to zaplati a aj detom da. Tak robime aj na Vianoce. Aby nesli peniaze na zbytocnosti, ale co naozaj deti potrebuju, resp. chcu. Teda maju aj kvalitne nove hracky, ktore dostavaju tymto spôsobom. Takto fungujeme aj s druhymi starymi rodicmi, strykmi, krstnými. A vsetci to ocenuju, lebo je to vzajomne. Kazdy dostane, co chce alebo potrebuje. Darceky nie su nasim "jazykom lasky" (blizsie citaj Gary Chapman), teda sme takto spokojni. U kazdeho to moze byt ine, tlak okolia tiez spravi svoje. Keby som zila v Tvojej kozi, urcite robim inak...