icon

Je lepšie podstúpiť kyret alebo si vziať tabletku?

4. jún 2025

Je lepsi kyret alebo tabletka na vyvolanie pri zamlcanom potrate?
Poradte dievcata, co je lepsie urobit v 6 tyzdni tehotenstva?

Strana
z4
tini27
4. jún 2025

Mala som anembryolu, jednoznačná odpoveď lekárky bola tabletka

maranta_leuconeura
4. jún 2025

Moznost je aj pockat na prirodzene vycistenie sa, telo si poradi. Ale teda urcite tabletka, ovela setrnejsie. Ak by bol problem, vzdy je moznost potom kyret, ale to je pre mna posledna volba.

malinka158
4. jún 2025

Tabletka. Ja som ju dostala minuly tyzden

selenka7
4. jún 2025

V prvom rade - je mi luto Tvojej straty. V 6. tyzdni je to este velmi malicke. Nesla by som do zakroku, telo to zvladne. V tomto obdobi by si teoreticky ani nemusela vediet, ze si tehotna, ak by si mala nepravidelny cyklus a nerobila by si si test. Ja som odmietla kyret pri MA na prelome 10./11. tyzdna, ale to uz bol dost zahul to krvacanie. Zvladla som to, ale strasne ma to vydesilo a s odstupom casu viem, ze to bol risk. Kazdopadne, maj niekoho pri sebe, ked zacnes krvacat a ak by to bolo velmi masivne, radsej na pohotovost. Cakaj nieco ako "silnejsi menzes".

autor
4. jún 2025
@malinka158

Tabletka. Ja som ju dostala minuly tyzden

@malinka158 a prosim ako to prebiehalo?

krasneleto
4. jún 2025

ja nie som fanusikom tabletky... za mna jednoznacne kyret...

malinka158
4. jún 2025

Prvu tabletku som dostala v nemocnici. Dalsie som dostala domov, mala som ich uzit o 2 dni neskor. Po prvej tabletke som uz zacala slabsie krvacat. Ked som o 2 dni neskor uzila dalsiu tabletku asi cca do pol hodiny som zacala silno krvacat. Mala som velmi silne krce, ale dalo sa to zvladnut. Vecer mi uz bolo ovela lepsie. Krvacala som presne 4-5 dni a dalsie 2 dni som mala slaby vytok. V utorok idem k lekarke. Tak dufam ze som sa dobre vycistila a nic tam neostalo.

Ak sa rozhodnes pre tabletku, tak b ten den ako ich uzijes by mal byt stebou niekto doma. Ja som mala bolesti hlavy, a bolo mi na zvracanie. Tie bolesti sa daju vydrzat. Ak by som sa opät mala rozhodnut pre tabletku alebo kyret, tak urcite zvolim opät tabletku. U mna sa to same nespustilo. Bola som v 8tt ked som dostala tabletku. Prvy krat u lekarky som bola v 5tt. V 6 tttam videla iba malu bodku, bez plodu, ziadna akcia srdiecka. Hcg nestupalo spravne.

malinka158
4. jún 2025
@krasneleto

ja nie som fanusikom tabletky... za mna jednoznacne kyret...

@krasneleto ak mozem vediet preco?

krasneleto
4. jún 2025
@malinka158

@krasneleto ak mozem vediet preco?

@malinka158 za mna kontrolovany zakrok, bez zbytocne bolesti , krcov a krvacania... takyto zakrok ja radsej zverim do ruk studovaneho ako tabletke...

autor
4. jún 2025
@malinka158

Prvu tabletku som dostala v nemocnici. Dalsie som dostala domov, mala som ich uzit o 2 dni neskor. Po prvej tabletke som uz zacala slabsie krvacat. Ked som o 2 dni neskor uzila dalsiu tabletku asi cca do pol hodiny som zacala silno krvacat. Mala som velmi silne krce, ale dalo sa to zvladnut. Vecer mi uz bolo ovela lepsie. Krvacala som presne 4-5 dni a dalsie 2 dni som mala slaby vytok. V utorok idem k lekarke. Tak dufam ze som sa dobre vycistila a nic tam neostalo.

Ak sa rozhodnes pre tabletku, tak b ten den ako ich uzijes by mal byt stebou niekto doma. Ja som mala bolesti hlavy, a bolo mi na zvracanie. Tie bolesti sa daju vydrzat. Ak by som sa opät mala rozhodnut pre tabletku alebo kyret, tak urcite zvolim opät tabletku. U mna sa to same nespustilo. Bola som v 8tt ked som dostala tabletku. Prvy krat u lekarky som bola v 5tt. V 6 tttam videla iba malu bodku, bez plodu, ziadna akcia srdiecka. Hcg nestupalo spravne.

@malinka158 ja sa mam do piatku rozhodnut, ja som 6 tyzden len...srdco bilo v piatok...dnes uz nie...:(

malinka158
4. jún 2025

To mi je velmi luto😥. Drz sa. Mozno sa to do piatku samo spusti. Vela sil ti prajem ❤️

malinka158
4. jún 2025
@krasneleto

@malinka158 za mna kontrolovany zakrok, bez zbytocne bolesti , krcov a krvacania... takyto zakrok ja radsej zverim do ruk studovaneho ako tabletke...

@krasneleto neviem, podla mna kyretaz tiez nieje Boh vie co. Svagrinu museli cistit na 2 krat, lebo jej tam nieco ostalo. A z diskusii co som citala, to nieje nic nezvycajne

pralinka25
4. jún 2025

Ja som pockala na samovycistenie. Bola som v 8tt
Trvalo to 2 tyzdne.

kiki68
4. jún 2025

Urcite tabletka ked to ide a zaberie. Kyretaz znamena narkozu, plus priamo zasah do maternice, mozu ju prepichnut, mozu zaniest infekt, poskodit okolite organy. Ako asi sa nic z toho nestane, ale keby. Kto netahal cierneho petra, tak to nedavaju podpisat v pouceni lekarom o zakroku.

krasneleto
4. jún 2025
@malinka158

@krasneleto neviem, podla mna kyretaz tiez nieje Boh vie co. Svagrinu museli cistit na 2 krat, lebo jej tam nieco ostalo. A z diskusii co som citala, to nieje nic nezvycajne

@malinka158 cakala som podobnu odpoved. ja vychadzam iba zo seba a z vlastnej skusenosti . mne vsetky zakroky pred otehotnenim, ako aj kyret, sekciu a hysterektomiu robil lekar/i/, ktoremu bezvyhradne doverujem. kyret som mala x krat , kvoli inym veciam , bohuzial aj kvoli potratu a nikdy som nemala ziadne patalie... ale tabletku ako taku neodsudzujem, ani pockat na samovycistenie... moj nazor je vsak kyret

kiki68
4. jún 2025
@krasneleto

@krasneleto no ono je to tak, ze ked tam nieco zostane po tom kyrete, tak do Teba nasupuju tabletky/ injekcie a ked nic ides na druhe cistenie. Co neni nejaka sranda, do mna v krcoch supli nospu a oxytocin na docistenie a teda ja som do 15 min skolabovala. Ale docistilo to podla vsetkeho. Samozrejme s takym stavom maternice cakas na regeneraciu 3-6 mes. Lebo sa tam zoskrabe uplne vsetko.

krasneleto
4. jún 2025
@kiki68

@krasneleto no ono je to tak, ze ked tam nieco zostane po tom kyrete, tak do Teba nasupuju tabletky/ injekcie a ked nic ides na druhe cistenie. Co neni nejaka sranda, do mna v krcoch supli nospu a oxytocin na docistenie a teda ja som do 15 min skolabovala. Ale docistilo to podla vsetkeho. Samozrejme s takym stavom maternice cakas na regeneraciu 3-6 mes. Lebo sa tam zoskrabe uplne vsetko.

@kiki68 ja netvrdim ine ako tu mnohe pisete... prepichnutie maternice pri kyrete? to hadam ale nie...
nikdy v zivote som nebola zle vycistena... neviem ci nahoda, lebo dobry lekar.. ale je to tak

mdse
4. jún 2025

Samovyčistenie som volila v tomto týždni. Drž sa.

saxana000
4. jún 2025

Urcite pockat na samovycistenie.. ja som sa toho strasne bala a uz som bola objednana na kyret ked sa mi spustilo krvacanie.prvy den trosku horsie aj s bolestou sle naozaj to nebolo vobec take strasne po tyzdni vsetko v poriadku bez zasahu a chemickeho koktejlu.ver svojmu telu.ono vie co ma robit.je to strasne skory tyzden.

kiki68
4. jún 2025
@krasneleto

@kiki68 ja netvrdim ine ako tu mnohe pisete... prepichnutie maternice pri kyrete? to hadam ale nie...
nikdy v zivote som nebola zle vycistena... neviem ci nahoda, lebo dobry lekar.. ale je to tak

@krasneleto mala si stastie, mnohe ho nemaju. No to prepichnutie je priamo v pouceni. Ja som mala konzultaciu s lekarkou ( Gyn), anesteziologom, tam to bolo na precitanie a podpisat. Cize ano, riziko tam je. Samozrejme sa to nestava bezne, ale vynimocne. Bud rada, ze si nemusela byt nejak docistovana. Porod bol malina oproti tym krcom vtedy, som pochopila, co je to skriabat steny

krasneleto
4. jún 2025
@kiki68

@krasneleto mala si stastie, mnohe ho nemaju. No to prepichnutie je priamo v pouceni. Ja som mala konzultaciu s lekarkou ( Gyn), anesteziologom, tam to bolo na precitanie a podpisat. Cize ano, riziko tam je. Samozrejme sa to nestava bezne, ale vynimocne. Bud rada, ze si nemusela byt nejak docistovana. Porod bol malina oproti tym krcom vtedy, som pochopila, co je to skriabat steny

@kiki68 tak zase skriabala som pri inych prilezitostiach... ale to co tvrdim neznamena , ze je univerzalne a vsetkymi 10timi platne ... je to moja skusenost a z tej tvorim iba subjektivny nazor... ja som zase kamaratku v neskutocnych bolestiach brala na urgent kvoli tabletke, ked mi robili teraz hysterektomiu tiez tam mladu kocku priniesli , co prosila nech umrie , tak ci onak ju museli cistit... po tabletke

autor
4. jún 2025
@malinka158

@malinka158 a tie bolesti bolo fakt zle?

mdse
4. jún 2025

Ja som mala v 6.tt bolesti o ničom, ale v 10-11.tt strašne veľké bolesti. To ma už bolelo ako pôrod.

malinka158
4. jún 2025

Autorka, mne lekarka povedala ze to bude ako mensi porod. No ja mam aj pri normalnej menstruacii velke bolesti a krce. Krvacanie bolo tiez ako pri silnejsej menstruacii. Ja som si dala 2 tabletky rano o 9.00 a dalsie dve tabletky o 12.00. Po tych prvych tabletkach mi bolo zle. Po tych dalsich dvoch to bolo uz ok. Lekarka mi odporucila pred tabletkamy dat si ibalgin. Okolo 16.00 som uz bola skoro bez bolesti. Tie uplne najsilnejsie bolesti som mala asi hodinku, maximalne dve. Ty si este len v 6tt. Mozno budes mat bolesti iba ako pri slabsej menstruacii.

autor
4. jún 2025
@malinka158

Autorka, mne lekarka povedala ze to bude ako mensi porod. No ja mam aj pri normalnej menstruacii velke bolesti a krce. Krvacanie bolo tiez ako pri silnejsej menstruacii. Ja som si dala 2 tabletky rano o 9.00 a dalsie dve tabletky o 12.00. Po tych prvych tabletkach mi bolo zle. Po tych dalsich dvoch to bolo uz ok. Lekarka mi odporucila pred tabletkamy dat si ibalgin. Okolo 16.00 som uz bola skoro bez bolesti. Tie uplne najsilnejsie bolesti som mala asi hodinku, maximalne dve. Ty si este len v 6tt. Mozno budes mat bolesti iba ako pri slabsej menstruacii.

@malinka158 lebo doktor ci neni lepsie kyret a odber na genetiku..ale jedno zdrave dieta mame..neviem ci to hned riesit..

malinka158
4. jún 2025

Aha, tak to ti neviem poradit. Sprav tak ako to citis. Ja by som asi este pockala ci sa to nespusti samo. U mna hrozilo mimomaternicove tehotenstvo. Tak som zvolila radsej tabletku. Kyret by som brala ako poslednu moznost ak uz jedno dietatko mate

pipimonterova
4. jún 2025
@krasneleto

@krasneleto ja som bola zle vycistena.Po prvom kyrete vo mne nechali zvysky babatka.Takze som isla na druhy kyret,ktory bol uz uspesny.

adma11
4. jún 2025

Je mi to ľúto...viem čo prežívas.
Skús piť alchemilkovy čaj, spustí sa samo cez samo čistenie doma. Bolesti sú, kontrakcie, ale dá sa to zvládnuť. U mňa to šlo v 8ttt.
Veľa síl.

selena_luna
4. jún 2025

Velmi ma to mrzi. Nie si vo svojej bolesti sama. Tabletka je lepsia - ja mam kyret za sebou. je to naozaj operacia v anesteze - ta sama o sebe ma svoje rizika. Roztiahnu ti krcok, co znamena vyssiu sancu predcasneho porodu v buducnosti. No a po kyrete mozu byt zrasty a rozne ine komplikacie. Mne genetika nezistila zhola nic. A ak uz mate zdrave dieta... S tabletkou sa vycistis sama, sice je to psychicky aj fyzicky narocnejsie ale je to ovela setrnejsie k tvojmu telu. Drzim ti palce, aby si coskoro drzala v naruci svoje duhove babatko. Mnoho zien ma dalsie tehotenstva uspesne. Vela sil

elzu
4. jún 2025

Mrzi me, co prozivas, je to pro tebe velice narocne obdobi.
Ja svym pacientkam vysvetluji nasledujici:
Existuji tri moznosti, zadna se nehodi pro kazdou zenu, vsechny maji vyhody a nevyhody, jsou situace, ve kterych jsou medicínská doporučení jasna, jsou ale i situace, kde se může postupovat ruzne opravdu pouze a jen podle pocitu a prani pacientky.
V sestem tydnu, pokud nekrvacis a nemas nejake vedlejsi rizikove priznaky jako horecku nebo bolesti bricha, je mozne postupovat:
1. metoda je vyckat na spontani potrat. Usetris si operacni zakrok, nemuzes ale naplanovat, kdy krvaceni zacne, jak dlouho bude trvat, ani jak silne bude. Ani zda se deloha vycisti kompletne sama.

2. metoda je medikamentozni- velice bezpečná metoda predevsim v pocatecnich týdnech těhotenství- vyhoda je, ze se da relativně predpokladat, kdy krvaceni zacne (podle typu leku v prubehu 2-5 dni), da se opakovat, kdyz to nezabere, predejde se operacnimu zakroku.
Ale je potreba vedet, ze krvaceni muze byt silne- o hodne silnejsi, nez bezna menstruace- v pripade, ze zena musi 4 x v prubehu jedne hodiny vymenit silne prokrvacenou vložku, a pokud takto silne krvaceni pokračuje i druhou hodinu, je potreba jit na urgent. Stejne tak je treba vyhledat lekare v pripade jakychkoli jinych potizi jako je horecka, zrychleny tep, dusnosti.
Je treba vedet, ze je krvaceni spojene s krecovitymi stahy delohy, pacientka musi dostat instrukce jake leky na bolest by mela uzit, krom toho je treba vedet, ze leky na vyvolavani potratu pusobi na sliznici zaludku a streva, coz muze vest k nevolnosti, prujmu.
Proto je treba mit po ruce napr. Vomex, Ondansetron.
Pacientka musi prijit na průběžnou kontrolu v prubehu celeho procesu i pak 7-10 dni po nem, sby se zkontrolovalo, jestli je deloha prazdna.

3.metoda je nejlepe planovatelna a relativne elegantni- operacni zakrok trva v celkove narkoze 15 min- informovala bych se, kde delaji kyretaz vakuem, ne kyretou. Je to ambulantní zakrok, 4 hodiny po zakroku se chodi domu. Krvacenk trva par dni, je maximalne silne jako menstruace. Pokud se operuje pod sonografickou kontrolou, riziko zbytku těhotenství v deloze je minimalni. Nevyhody- narkoza, operacni rizika- poraneni delohy (vzacne, ale ze vsech komplikaci nejcastejsi komplikace), srusty v deloze (tzv.Aschermann Syndrom- casteji pri kyretáži kyretou, vzacne pri vakuu, komplikace pro zahnizdeni vajicka v dalsim těhotenství), poraneni vedlejsich organu, infekce, tromboza a embolie.

Ve vysledku se musis rozhodnout podle toho, ktera z tech moznosti ti připadá nejpřijatelnější. Pokud mas super rodinny background, mas hlidani pro starsiho prcka, nemas zadne dulezite terminy, naplanovane dulezite akce nebo dovolene, muzes cekat a nebo jit do medikamentozniho vyvolavani. Musis si ale troufnout na to, ze to bude krvacet, a ze to bude castecne i bolet. Musis mit pripraveny plan B, když to neklapne.

Pokud chces ale jistotu, ze pobezi vse podle planu a jsi srozumena s (zridkavymi ale presto moznymi) komplikacemi, tak jdi do kyretaze.

Moc na tebe myslim a drzim pesti. Statisticky mas velkou sanci, ze to priste klapne bez jakychkoli problemu. Vim, ze to nezmirni bolest, kterou zazivas, ale vi se, ze az jedna tretina vsech těhotenství skonci podobnym zpusobem. A presto to pak napriste funguje. Preju hodne sil 💜

Strana
z4