icon

Je lepšie podstúpiť kyret alebo si vziať tabletku?

4. jún 2025

Je lepsi kyret alebo tabletka na vyvolanie pri zamlcanom potrate?
Poradte dievcata, co je lepsie urobit v 6 tyzdni tehotenstva?

autor
4. jún 2025
@elzu

Mrzi me, co prozivas, je to pro tebe velice narocne obdobi.
Ja svym pacientkam vysvetluji nasledujici:
Existuji tri moznosti, zadna se nehodi pro kazdou zenu, vsechny maji vyhody a nevyhody, jsou situace, ve kterych jsou medicínská doporučení jasna, jsou ale i situace, kde se může postupovat ruzne opravdu pouze a jen podle pocitu a prani pacientky.
V sestem tydnu, pokud nekrvacis a nemas nejake vedlejsi rizikove priznaky jako horecku nebo bolesti bricha, je mozne postupovat:
1. metoda je vyckat na spontani potrat. Usetris si operacni zakrok, nemuzes ale naplanovat, kdy krvaceni zacne, jak dlouho bude trvat, ani jak silne bude. Ani zda se deloha vycisti kompletne sama.

2. metoda je medikamentozni- velice bezpečná metoda predevsim v pocatecnich týdnech těhotenství- vyhoda je, ze se da relativně predpokladat, kdy krvaceni zacne (podle typu leku v prubehu 2-5 dni), da se opakovat, kdyz to nezabere, predejde se operacnimu zakroku.
Ale je potreba vedet, ze krvaceni muze byt silne- o hodne silnejsi, nez bezna menstruace- v pripade, ze zena musi 4 x v prubehu jedne hodiny vymenit silne prokrvacenou vložku, a pokud takto silne krvaceni pokračuje i druhou hodinu, je potreba jit na urgent. Stejne tak je treba vyhledat lekare v pripade jakychkoli jinych potizi jako je horecka, zrychleny tep, dusnosti.
Je treba vedet, ze je krvaceni spojene s krecovitymi stahy delohy, pacientka musi dostat instrukce jake leky na bolest by mela uzit, krom toho je treba vedet, ze leky na vyvolavani potratu pusobi na sliznici zaludku a streva, coz muze vest k nevolnosti, prujmu.
Proto je treba mit po ruce napr. Vomex, Ondansetron.
Pacientka musi prijit na průběžnou kontrolu v prubehu celeho procesu i pak 7-10 dni po nem, sby se zkontrolovalo, jestli je deloha prazdna.

3.metoda je nejlepe planovatelna a relativne elegantni- operacni zakrok trva v celkove narkoze 15 min- informovala bych se, kde delaji kyretaz vakuem, ne kyretou. Je to ambulantní zakrok, 4 hodiny po zakroku se chodi domu. Krvacenk trva par dni, je maximalne silne jako menstruace. Pokud se operuje pod sonografickou kontrolou, riziko zbytku těhotenství v deloze je minimalni. Nevyhody- narkoza, operacni rizika- poraneni delohy (vzacne, ale ze vsech komplikaci nejcastejsi komplikace), srusty v deloze (tzv.Aschermann Syndrom- casteji pri kyretáži kyretou, vzacne pri vakuu, komplikace pro zahnizdeni vajicka v dalsim těhotenství), poraneni vedlejsich organu, infekce, tromboza a embolie.

Ve vysledku se musis rozhodnout podle toho, ktera z tech moznosti ti připadá nejpřijatelnější. Pokud mas super rodinny background, mas hlidani pro starsiho prcka, nemas zadne dulezite terminy, naplanovane dulezite akce nebo dovolene, muzes cekat a nebo jit do medikamentozniho vyvolavani. Musis si ale troufnout na to, ze to bude krvacet, a ze to bude castecne i bolet. Musis mit pripraveny plan B, když to neklapne.

Pokud chces ale jistotu, ze pobezi vse podle planu a jsi srozumena s (zridkavymi ale presto moznymi) komplikacemi, tak jdi do kyretaze.

Moc na tebe myslim a drzim pesti. Statisticky mas velkou sanci, ze to priste klapne bez jakychkoli problemu. Vim, ze to nezmirni bolest, kterou zazivas, ale vi se, ze az jedna tretina vsech těhotenství skonci podobnym zpusobem. A presto to pak napriste funguje. Preju hodne sil 💜

@elzu no plod nema ani 4 mm , len som citala ze po kyretazi treba dlhsiu dobu hojenia aj cakania na dalsie otehotnenie ako po tablete...ale som hotovota, bola som v piatok na kontrole lebo som mala hnedy vytok, srdce bilo ..dal mi duphaston a vytok pokracoval tak som dnes rano bola u doktora a srdce nebilo...piatok mam prist a dohodnut sa na dalsom postupe...

ksebejka
4. jún 2025

Precitaj si na mojom profile článok. Verím že pomôže v rozhodovaní sa

autor
4. jún 2025
@ksebejka

Precitaj si na mojom profile článok. Verím že pomôže v rozhodovaní sa

@ksebejka citala som a co ta tableta ? tu mi doktor ponukal..lebo ja spinim hnedy vytok uz tyzden a nic....

vevesh
4. jún 2025

Za mna tableta. Ta bola "najjednoduchsia". Vyckavanie sa u mna skoncilo urgentom a urgentnou kyretazou, ktoru ako bonus odflakli, takze som musela ist opat na kyret. Planovany kyret nie je sam o sebe zly- len ma vacsie negativa ako tabletka. Mne osobne trvalo minimalne rok-rok a pol po kazdom kyrete otehotniet.

ronie338
4. jún 2025

V 6tt to šlo samo, v 11tt som mala tabletku a potom kyret lebo som mala veľké bolesti a zrazeninu. Ak by som vedela ze to takto skončí hneď idem na kyret. Záleží aj čo odporučí lekar.

elzu
4. jún 2025

Neexistuje zadna evidence o tom, jak dlouho se po kyretáži ma cekat s dalsim těhotenstvím.
Ja sama bych cekala, az mi prijde menstruace (ta prijde kazde zene jindy, protože to zalezi na tom, jak rychle se hormony vrati do původního netěhotného stavu) a po ni jeste jeden cyklus, jen ciste z toho duvodu, abych vedela, jestli se cyklus relativne stabilizoval.
Jak jsem psala- kazda metoda ma sve vyhody a nevyhody. A sama za sebe bych se rozhodovala podle me aktualni situace doma stejne jako podle mych fyzickych a psychickych rezerv.

krasneleto
4. jún 2025
@elzu

Existuji tri moznosti, zadna se nehodi pro kazdou zenu, vsechny maji vyhody a nevyhody, jsou situace, ve kterych jsou medicínská doporučení jasna, jsou ale i situace, kde se může postupovat ruzne opravdu pouze a jen podle pocitu a prani pacientky.
V sestem tydnu, pokud nekrvacis a nemas nejake vedlejsi rizikove priznaky jako horecku nebo bolesti bricha, je mozne postupovat:
1. metoda je vyckat na spontani potrat. Usetris si operacni zakrok, nemuzes ale naplanovat, kdy krvaceni zacne, jak dlouho bude trvat, ani jak silne bude. Ani zda se deloha vycisti kompletne sama.

2. metoda je medikamentozni- velice bezpečná metoda predevsim v pocatecnich týdnech těhotenství- vyhoda je, ze se da relativně predpokladat, kdy krvaceni zacne (podle typu leku v prubehu 2-5 dni), da se opakovat, kdyz to nezabere, predejde se operacnimu zakroku.
Ale je potreba vedet, ze krvaceni muze byt silne- o hodne silnejsi, nez bezna menstruace- v pripade, ze zena musi 4 x v prubehu jedne hodiny vymenit silne prokrvacenou vložku, a pokud takto silne krvaceni pokračuje i druhou hodinu, je potreba jit na urgent. Stejne tak je treba vyhledat lekare v pripade jakychkoli jinych potizi jako je horecka, zrychleny tep, dusnosti.
Je treba vedet, ze je krvaceni spojene s krecovitymi stahy delohy, pacientka musi dostat instrukce jake leky na bolest by mela uzit, krom toho je treba vedet, ze leky na vyvolavani potratu pusobi na sliznici zaludku a streva, coz muze vest k nevolnosti, prujmu.
Pacientka musi prijit na průběžnou kontrolu v prubehu celeho procesu i pak 7-10 dni po nem, sby se zkontrolovalo, jestli je deloha prazdna.

3.metoda je nejlepe planovatelna a relativne elegantni- operacni zakrok trva v celkove narkoze 15 min- informovala bych se, kde delaji kyretaz vakuem, ne kyretou. Je to ambulantní zakrok, 4 hodiny po zakroku se chodi domu. Krvacenk trva par dni, je maximalne silne jako menstruace. Pokud se operuje pod sonografickou kontrolou, riziko zbytku těhotenství v deloze je minimalni. Nevyhody- narkoza, operacni rizika- poraneni delohy (vzacne, ale ze vsech komplikaci nejcastejsi komplikace), srusty v deloze (tzv.Aschermann Syndrom- casteji pri kyretáži kyretou, vzacne pri vakuu, komplikace pro zahnizdeni vajicka v dalsim těhotenství), poraneni vedlejsich organu, infekce, tromboza a embolie.

Ve vysledku se musis rozhodnout podle toho, ktera z tech moznosti ti připadá nejpřijatelnější. Pokud mas super rodinny background, mas hlidani pro starsiho prcka, nemas zadne dulezite terminy, naplanovane dulezite akce nebo dovolene, muzes cekat a nebo jit do medikamentozniho vyvolavani. Musis si ale troufnout na to, ze to bude krvacet, a ze to bude castecne i bolet. Musis mit pripraveny plan B, když to neklapne.

Pokud chces ale jistotu, ze pobezi vse podle planu a jsi srozumena s (zridkavymi ale presto moznymi) komplikacemi, tak jdi do kyretaze.

Moc na tebe myslim a drzim pesti. Statisticky mas velkou sanci, ze to priste klapne bez jakychkoli problemu. Vim, ze to nezmirni bolest, kterou zazivas, ale vi se, ze az jedna tretina vsech těhotenství skonci podobnym zpusobem. A presto to pak napriste funguje. Preju hodne sil 💜

@elzu ahoj mne vtedy laicky povedali že to povysávaju,tak to robili z toho čo píšeš a ja usudzujem vakuom. Super vysvetlene

dixitka
4. jún 2025
@elzu

@elzu úplne skvelé zhrnutie, ďakujem. Ja už mám síce takmer 2 týždne po zákroku, ale tvoj príspevok ma utvrdil v tom, že pre mňa bola kyretáž správne rozhodnutie

cca123
5. jún 2025

Mne to bolo vysvetlené tak, keďže som ešte nerodila bude lepšie zobrať si tabletku.vsetko prebiehalo bez problémov bola skm v 12tt s tým že plod zodpovedal veľkosti na 7tt .. jeden deň som si dala jednu a o dva dni na kontrole mi dali ešte jednu na docistenie. Ale bolo to psychicky náročné. Drzim palce

autor
6. jún 2025
@ronie338

V 6tt to šlo samo, v 11tt som mala tabletku a potom kyret lebo som mala veľké bolesti a zrazeninu. Ak by som vedela ze to takto skončí hneď idem na kyret. Záleží aj čo odporučí lekar.

@ronie338 a moze to byt slabe? ja som mala vcera krvacanie2x vysli velke kusky sliznice a dnes slabo

autor
6. jún 2025
@adma11

Je mi to ľúto...viem čo prežívas.
Skús piť alchemilkovy čaj, spustí sa samo cez samo čistenie doma. Bolesti sú, kontrakcie, ale dá sa to zvládnuť. U mňa to šlo v 8ttt.
Veľa síl.

@adma11 a bolo to dlhe?

autor
6. jún 2025
@mdse

Ja som mala v 6.tt bolesti o ničom, ale v 10-11.tt strašne veľké bolesti. To ma už bolelo ako pôrod.

@mdse a v 6 dlhe krvacanie?

ronie338
6. jún 2025

Ja som krvacala pri prvom ako silnejšia menštruácia, naraz zo mňa vyšiel veľký kus, sla som na kontrolua už bola maternica prázdna. Pri tabletke vo vyššom týždni som mala silné kontrakcie, silne krvácanie mala som 4 vložky a za hodinu som vedela pretiect, vyšli zo mňa veľké kusy a aj tak tam ostala 5cm s priemerom zrazenina ktorá mi spôsobovala silné krvácanie a bolesti, čiže kyret, šla by aj sama von ale trvalo by to niekoľko dní a neskutočne to bolelo čiže kyret bol to najlepšie.

autor
6. jún 2025
@ronie338

Ja som krvacala pri prvom ako silnejšia menštruácia, naraz zo mňa vyšiel veľký kus, sla som na kontrolua už bola maternica prázdna. Pri tabletke vo vyššom týždni som mala silné kontrakcie, silne krvácanie mala som 4 vložky a za hodinu som vedela pretiect, vyšli zo mňa veľké kusy a aj tak tam ostala 5cm s priemerom zrazenina ktorá mi spôsobovala silné krvácanie a bolesti, čiže kyret, šla by aj sama von ale trvalo by to niekoľko dní a neskutočne to bolelo čiže kyret bol to najlepšie.

@ronie338 a kolko potratov ste mala?

ronie338
6. jún 2025

Tie dva, po prvom úspešnom tehu

mdse
7. jún 2025

Ako pri menzese, žiadny rozdiel.

marta_93
14. jún 2025
@pralinka25

Ja som pockala na samovycistenie. Bola som v 8tt
Trvalo to 2 tyzdne.

@pralinka25 môžem sa spýtať ..aj ja som 8tt a mám len vacok ..v sebe plod nie ..a posielavaju má na kyretaz tu tabletku mi vôbec doktor nechce dať ...vy ste mali plod či vacok??

pralinka25
14. jún 2025
@marta_93

@pralinka25 môžem sa spýtať ..aj ja som 8tt a mám len vacok ..v sebe plod nie ..a posielavaju má na kyretaz tu tabletku mi vôbec doktor nechce dať ...vy ste mali plod či vacok??

@marta_93 je to uz roky. ja si to presne nepamatam len povedal ze nevidi srdiecko. tabletka myslim vtedy ani nebola. u mna sa to spustilo same ale trvalo to zhruba dva tyzdne.

marta_93
14. jún 2025
@pralinka25

@marta_93 je to uz roky. ja si to presne nepamatam len povedal ze nevidi srdiecko. tabletka myslim vtedy ani nebola. u mna sa to spustilo same ale trvalo to zhruba dva tyzdne.

@pralinka25 a neposielali vás na kyret ? Ja mám len gestacny vak a posielava má na vyčistenie .

pralinka25
14. jún 2025
@marta_93

@pralinka25 a neposielali vás na kyret ? Ja mám len gestacny vak a posielava má na vyčistenie .

@marta_93 moj povedal ze pockame. jednak ci nahodou nezacne bit srdiecko (aj ked ja uz som bola presvedcena ze nezacne) alebo ci to samovolne neodide. povedal ze keby sa mi cokolvek nezdalo alebo by som mala bolesti teplotu alebo nieco mam hned prist. mne nic nebolo tak som cakala. po dvoch tyzdnoch ma v noci zobudili bolesti ako kontrakcie - vedela som lebo som uz raz rodila. trvalo to hodinu mozno dve kym to vyslo a potom uz bolo dobre. este som sa nejaku dobu docistovala ale nic dramaticke. taka mozno tochu silnejsia menstruacia to bola.

vevesh
14. jún 2025
@marta_93

@marta_93 plod sa po urcitej dobe sam rozklada v tele, ak k potratu nedojde samovolne, takze vobec nezalezi ci iba vacok alebo vacok este s viditelnym plodom

marta_93
14. jún 2025
@vevesh

@marta_93 plod sa po urcitej dobe sam rozklada v tele, ak k potratu nedojde samovolne, takze vobec nezalezi ci iba vacok alebo vacok este s viditelnym plodom

@vevesh chápem takze ste neabsolvovala kyretaz ??

marta_93
14. jún 2025
@pralinka25

@marta_93 moj povedal ze pockame. jednak ci nahodou nezacne bit srdiecko (aj ked ja uz som bola presvedcena ze nezacne) alebo ci to samovolne neodide. povedal ze keby sa mi cokolvek nezdalo alebo by som mala bolesti teplotu alebo nieco mam hned prist. mne nic nebolo tak som cakala. po dvoch tyzdnoch ma v noci zobudili bolesti ako kontrakcie - vedela som lebo som uz raz rodila. trvalo to hodinu mozno dve kym to vyslo a potom uz bolo dobre. este som sa nejaku dobu docistovala ale nic dramaticke. taka mozno tochu silnejsia menstruacia to bola.

@pralinka25 niekto hovorí že z toho môže žena dostať otravu krvi je to pravda ? ..že keď by žena nešla na kyretaz ...a nechala to na prírodu že to samovoľne odíde ..

vevesh
14. jún 2025
@vevesh

@marta_93 jedno z dvojicek odumrelo a druhe ostalo. A ano, rozlozilo sa v tele. Absolvovala som aj planovany kyret po MA, aj neplanovany, aj pokus o prirodzeny potrat (toto nedopadlo dobre u mna, ale niekto nema problem). Ja by som po vsetkych tych skusenostiach najprv vyckala na prirodzeny potrat s tym, ze ak to doma nepojde (alebo pridu problemy, ze to doma zvladat nebudes), ze na ten kyret do nemocnice pojdes ...

pralinka25
14. jún 2025
@marta_93

@pralinka25 niekto hovorí že z toho môže žena dostať otravu krvi je to pravda ? ..že keď by žena nešla na kyretaz ...a nechala to na prírodu že to samovoľne odíde ..

@marta_93 myslim si ze telo si vie poradit a je skor male percento kedy nie. lenze dnes sa vsetci preventivne ponahlaju. za mna je kyret dost invazivny zakrok. ja viem ze sa robi ako na beziacom pase aj mandle sa kedsi brali mirnix dirnix a potom sa zistilo aka je to sprostost. ano jasne riziko je vzdy ale aj kyret ma svoje rizika. otrava krvi nie je blesk z jasneho neba. nejako prebieha. plodik alebo vacok je malinkaty to nebude otrava do troch dni.
ale ja nechcem nikoho presviedcat. moj gynekolog (u nas v meste uznavany rokmi overeny) neponahlal. povedal ze pockame. dal mi instrukcie co mam sledovat a prikaz ze cokolvek by sa mi nezdalo mam prist hned.
mnoho lekarov ide na istotu. kyret je jednoduchy na ukon tak spravia. mne to takto vyhovoalo. ale to som ja a moja situacia. rozhodne to neplati vseobecne. neviem naozaj. nechcem ti poradit zle. asi sa zariad podla lekara pripadne vyhladaj aj ineho pre nazor. faktom je ze zdravie mas len jedno. zalezi aj ako sa citis. ja som sa citila dobre. mna nic nebolelo. nemala som ziadne priznaky otravy krvi ani nicoho takeho. a zas je ine ked sa rozklada povedzme 13 tyzdnovy plod a ine ked sa rozklada vacok 8tt

sense
14. jún 2025

Tabletka,...mala som dva krát..žiaden kyret nebol nutnú vyšlo všetko

marta_93
14. jún 2025
@sense

Tabletka,...mala som dva krát..žiaden kyret nebol nutnú vyšlo všetko

@sense môžem sa spýtať a kto vám dal tu tabletku ??

sense
14. jún 2025
@marta_93

@sense môžem sa spýtať a kto vám dal tu tabletku ??

@marta_93 lekar predpisal

marta_93
14. jún 2025
@sense

@marta_93 lekar predpisal

@sense ktovie prečo mne nechce predpísať ale posielava na kyretaz ...

dixitka
14. jún 2025
@marta_93

@sense ktovie prečo mne nechce predpísať ale posielava na kyretaz ...

@marta_93 spýtaj sa v nemocnici, to ti nepredpíše “hocikto”. Napr. moja gyn tiež nie je úplne fanúšik tej tabletky, ale povedala, nech sa rozhodnem sama, ale mala som to už riešiť s nemocnicou, nepredpisovala to ona. Neviem, odkiaľ si, ale napr. v BA určite dávajú tabletku v Ružinovskej nemocnici (asi aj v ostatných, ale to som si nezisťovala)