Je možná interrupcia?

monickaaa33
17. jan 2024

Počula som,že už interrupcia je nelegalna, ako to funguje, nevyznam sa v tom

janulik2008
17. jan 2024

Je legálna ale tuším od nejakého týždňa sa už nevykonáva

rebekita45
18. jan 2024

@monickaaa33 do 12.tyzdna je legalna dobrovolne

btus
18. jan 2024

do 12 týždňa je možné vykonať interupciu. Potom už len ak je ohrozený život. Zo zdravotných dôvodov, ale už sa to berie ako pôrod.

annm81
18. jan 2024

Sú stanovené dve hranice. Jedna je 12. týždeň, kedy je možné vykonať interrupciu na žiadosť matky a to bez potreby akéhokoľvek zdôvodňovania. Ďalšia je 24. týždeň, kedy už zákrok je možný len na základe genetickej indikácie. Po 24. týždni sa interrupcia vykonáva len v prípade ohrozenia života ženy. Myslím, že toto sú ideálne nastavené termíny a dúfam, že sa rôznym fanatikom z rád poslancov nepodari presadiť zásadne iné pravidlá, aj keď niektorí sa o to roky pokúšajú.

drahomirrra
18. jan 2024

@annm81 Znížila by som prvú možnosť na 8. týždeň maximálne.

annm81
18. jan 2024

@drahomirrra Aké by to malo mať opodstatnenie? Medicínsky nevidím žiadne. Morálne tiež nijaké nevidím, keďže medzi 8. a 12. týždňom nedochádza podľa mňa k žiadnemu takému závažnému kroku vo vývoji plodu, aby sme na jeho základe obmedzovali interrupcie. A keď si vezmeme, že mnoho žien zistí tehotenstvo medzi 6. a 8. týžňom, tak to len na ženy vyvinie väčší tlak pod ktorým sa môžu rozhodovať dosť unáhlene.

btus
18. jan 2024

@annm81 starej rašpli Záborskej by som už zakázala vstup do parlamentu aj s Čepčekom ( či ako sa volá). Tie ich nezmysly sú už na smiech. Kde sme? V 17 storočí?

annm81
18. jan 2024

@btus Zjavne sú stále voliči, ktorí uprednostňujú riešenia takých závažných problémov, ako pozeranie porna v manželstve, pred tým, aby sa riešilo, či narodené deti nežijú v chudobe, majú prístup ku kvalitnémi zdravotníctvu a vzdelaniu a všeobecne vhodné podmienky na svoj rozvoj.

zuzinabila
19. jan 2024

@annm81 vo Vašom vyjadrení je viac nepresností, jedna z nich je tá, že ak by došlo k ohrozeniu života ženy po 24.t.t., určite nehovoríme o interrupcii ale vyvolanom predčasnom pôrode, pretože je šanca, že dieťa prežije. k iným sa ani nevyjadrujem, no comment.

annm81
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annm81
19. jan 2024

@zuzinabila Ok, autorka sa pýtala priamo na interrupciu a môžme tu slovičkariť, že v bežnej reči je to synonymom slov "umelé prerušenie tehotenstva" a zahŕňa nielen potrat. Samozrejme je jasné, že v pokročilom štádiu tehotenstva, keď má dieťa šancu prežiť, sa pri ohrození života matky nepreruší tehotenstvo tak, ako ranom štádiu.

any_soj
22. jan 2024

@btus toto mi vždy príde riadne vtipné, keď niekto tvrdí, že stredovek, a podobne. Som za právnu ochranu rovnakú pre všetkých ľudí, keďže moderná medicína ukázala, že v 12. týždni sa nedeje nič prevratné, prečo by to malo byť až odvtedy. Ak by sme hľadali nejakú medicínsku hranicu, tak to môže byť 21 dní po počatí, kedy už bije srdce (ktorého zastavením raz človek zomrie), alebo pár dní na to, kedy už možno zachytiť prvé elektrické výboje nervovej sústavy. Zároveň vedecký nespochybniteľne od počatia ide o živý ľudský organizmus. To práveže ja nežijem v 17.storočí - tam si potraty mohli ospravedlnovat, lebo o tomto nemali šajnu.
@autorka ako ti píšu, legálny je. Zváž možno konzultáciu v
https://alexisporadna.sk/

btus
22. jan 2024

@any_soj každá máme na to svoj názor. Ži a nechaj žiť. 🙂 Prajem pekný deň

majuskamed
22. jan 2024

@monickaaa33 ahoj ...interupcia sa stále vikonava ba je legálna podstupila som ju pred dvoma týždňami

any_soj
22. jan 2024

@btus áno, presne toho názoru som aj ja 🙂 ži a NECHAJ žiť.

glorika
23. jan 2024

@monickaaa33 do 12 tt je to možné na tvoju žiadosť samozrejme musíš o to požiadať cez svojho lekára vtedy sa nepýta nikto na dôvody. Ale platíš si to ty sama z vlastného vrecka. Po 12 tt do 24 tt je možné ukončenie tehu ale len zo zdravotných dôvodov plodu alebo matky.....

lucia245
23. jan 2024

@annm81 skôr pre vykonávatela interrupcie je to vysoký týždeň. Ten 12. Mam gynekologicku-porodnicku v rodine. A naozaj jej nerobí dobre, keď už má dieťa hlavu, roky, nohy, no všetko ako ma mat a počas zákroku jej pristane hlava babatka na kolenách...

drahomirrra
23. jan 2024

@lucia245 Preboha.....

annm81
23. jan 2024

@lucia245 Ak má rodinná príslušníčka nejaké racionálne dôvody, pre ktoré považuje 12. týždeň za neskorý, može ich prezentovať na rôznych fórach. Ale od lekára by som očakávala, že nebude mať problém s krvou a ľudskými tkanivami a nebude používať takéto lacné citové vydieranie, zvlášť, keď sa bavíme o niečom, čo ani náhodou nemá žiadne vedomé prežívanie.

lucia245
23. jan 2024

@annm81 nemá vedome prežívanie... to ako vazne? Niet čo dodat

annm81
23. jan 2024

@lucia245 Samozrejme, že vážne a že k tomu nie je čo dodať. Či v akej časti 12týždňového mozgu a prostredníctvom akých prepojeni by podľa teba mal mať plod vedomé prežívanie???

maryetta
23. jan 2024

@lucia245 a preto su aj lekari ktori maju vyhradu vo svedomi a potraty nerobia.
Su dokonca aj nemocnice ktore potraty nevykonavaju.

lucia245
23. jan 2024

@maryetta je a nie je taká možnosť. Reálne keď toto lekár povie, radšej pohladajú takého, ktorému to nevadí. Od tejto baby viem, že ju nútia ženám robiť také neprípustné veci, aj pri vyšetreniach a pôrodoch, čo sú zakázané a klasifikované ako násilie na ženách. Keď to nebude robiť, letí. A prečo zostava? Lebo sú aj prípady, keď sa nadriadenému nechce prísť k prípadu a vtedy môže aspoň týmto ženám dopriať ľudský prístup. Lebo keď to vzdajú ľudia ako ona, potom už fakt môžeme ísť všetky do...

bytc20
23. jan 2024

@lucia245 ved ty na ten potrat ist nemusis, nikto ta nenuti. Ale do ostatnych maternic ta nic nie je.

lucia245
23. jan 2024

@bytc20 ja som nenapísala nič za ani proti potratom. Ani ci sa naň chystám alebo nie, to si asi nečítala s porozumením. Je to vec každej ženy, jej svedomia a vedomia. To, že hranica 12tt je vysoko, to áno. Tých 8 by bolo schodnejsich. Písala som na margo lekárov, čo ho musia vykonavat. Pohľad aj z druhej strany.

daniela1911
26. jan 2024

@lucia245 ja tvoju známu na jednej strane chápem, ako človeka, na druhej strane ale nechapem, prečo zotrváva v práci, ktorá je proti jej presvedčeniu. Môže si teda otvoriť súkromnú prax a venovať sa ženám podľa seba. Ona na vyber má.

Mne zas trhá srdce, keď vidím zanedbané deti, čo nikoho nezaujímajú. Deti čo nemajú svačinu v škole, a cez letné prázdniny im OZ zbieraju peniaze na jedno teplé jedlo denne (a vlastne to je veľakrát jediné ich jedlo denne).

mimibabybell
10. feb 2024

https://alexisporadna.sk/

Odporúčam 🙂 a držím palce 👋

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre