icon

Je priebeh samovyčistenia po potrate normálny?

22. jan 2025

Ahojte, som po MA (zastavený vývoj v 7tt, teraz by som bola asi 12tt, už to ani nerátam). Chcela som ísť na kyret pred 2 týždňami, ale dr v nemocnici ma odhovoril, že oni majú iné postupy a odporúča mi samovyčistenie, že plod má len niečo cez 1cm a bude to len ako silnešia menštruácia. Keď som namietala, že sa bojím masívneho krvácania, že som o tom veľa čítala, povedal mi, vraj nemám počúvať "vyšinuté" ženy na Modrom koníku a že sa nemám čoho báť, že on by svoju dcéru na kyret v tomto štádiu neposlal. Tak ma ukecal a čakala som. A k veci. Pred 3 dňami mi začali silné akoby menštruačné bolesti a začala som mierne krvácať. Nič masívne, max na 1 vložku za deň a už to trvá 3 dni. Nejdú zo mňa žiadne kusy ani zrazeniny, len číra krv. Je to podľa vás takto v poriadku a ešte sa to rozbehne alebo už nie je šanca? Dokedy mám ešte čakať? Potešili by ma hlavne reálne skúsenosti, ďakujem vopred

e1i
22. jan 2025

Ja som sa samocistila. Bola som 9tt a teda ked sa to spustilo,tak som asi 2h nemohla vstat z wc a vlozky menila asi kazdu pol hodinu. Potom este 2 dni bolo silnejsie krvacanie ale zasa slabsie ako ten zaciatok a potom ako klasicka ms a spinenie ku koncu. Cele to trvalo 10 dni. Potom som mala samozrejme kontrolu ci je vsetko ok. Ak mas pochybnosti,skoc na kontrolu.

ivanakal
22. jan 2025

Ja som bola na tom podobne. Lekarovi sa na sone dlhsie nieco nezdalo, ze podla neho sa to nevyvija od cca 6 tyzdna.. v cca 11 tyzdni som zacala spinit, najskor slabsie, potom viac. Na pohotovosti skonstatovali potrat.. toto bolo poobede a este v tu noc sa zo mna vylialo vsetko. Masivne som krvacala, obrovske kusy... Potom este niekolko tyzdnov ako menzes keby som mala.. potom to doktor skontroloval, a ze teda som sa vycistila uplne.. ale u mna to prebehlo rychlo.. ☹️

autor
22. jan 2025

@e1i a nestratila si pritom veľa krvi? Išla si aj do nemocnice?

e1i
22. jan 2025

Nie nesla. Ja som kyret nechcela ale v centre,kedze to bolo po ivf,mi aj napisali ze rcui neni nutne.

autor
22. jan 2025

Ešte doplním skutočnosti, za posledný rok som mala 2 kyrety, jeden po MA v 15tt (masívne krvácanie, zápa, transfúzia krvi 2 erymasy) a druhý pol roka po tom, čo mi stále haproval cyklus, stále som od toho prvého kyretu špinila, aj keď mi tvrdili, že to bolo vyčistené dobre a počas ms som tak začala masívne krvácať s obrovskými koagulami, stratila som asi 3/4 litra krvi vtedy na wc a to ma teda brala záchranka v bezvedomí, zobudila som sa vyčistená po zákroku a opäť transfúzia krvi 2 erymasy, takže tieto zážitky mám stále pred očami

e1i
22. jan 2025

Ja zas doplnim,ze moj nazor ak to ozaj nie je nevyhnutne tak na rcui by som nesla,kedze sa "nasilne" otvara krcok. Aby pri dalsom pripadnom tehotenstve s tym neboli problemy. Samozrejme ak dr zhodnoti ze treba,prinos vs riziko je vyssie tak isto ist. Ale ak sa da,pockat. Isto by som sa vsak isla dat skontrolovat.

Ja mam napr dceru predcasne pre odlucenie placenty,napisali mi stratu krvi 450 ml,ale raz tolko bolo doma na dlazke. A ked som chcela vediet vysledok hemoglobinu po odbere na druhy den po sekcii (bol okolo 100) tak sa na mna sestricka ocapila ze co chcem ze transfuzku davaju pri 90 alebo teda presne cisla si uz nepamatam.
Reku ja nechcem transfuzku len chcem vediet hodnotu skor ako mi vyberie kanyly,lebo problem so zilami.
A ja ako darca krvi zvyknuta na HB 150 a ked mam 110 tak to som citila ze je nizsi ako obvykle

autor
22. jan 2025

@e1i áno, poznám riziká, preto som sa potešila, keď som začala krvácať, že už je to asi tu a nebudem musieť ísť na kyret a potom čakať 3 mesiace na ďalšie tehotenstvo. No tento priebeh ma zneistil, stále mám mierne bolesti, ale zvládam bez tabletky a krvácanie len slabé. Myslela som, že to bude masaker a budem to mať z krku a nie takto. Počkám do piatku a keď tak pôjdem to tej nemocnice, aj tak mi lekár napísal, že mám prísť na kontrolu po 2 týždňoch a to vychádza teraz

barka1
22. jan 2025

Ja som si našla v piatok na toaletaku trochu krvi a v sobotu večer sa spustilo silné krvacanie. Aj bolesti podobne kontrakciam. Zlakla som sa, necakala som to také silné, valili sme do nemocnice. Tam už nic nevideli, už bolo po potrate. Moja dr.mi doporučila stlacat si bod medzi ukazovákom a palcom, možno to fakt pomohlo.

sense
22. jan 2025

2x som sa sama vyčistila bez problemov

veselo_neveselo
22. jan 2025

Par dni pockaj, ked uz slabo krvacas tak sa to spusti coskoro same.

Cakaj krvacanie, dost silne, ja som mala zo tri maxi vlozky za hodinu, plus co som bola na wc, ale trvalo to max par hodin (dve, tri?) Potom ked vysiel plodovy vak, tak sa to ukludnilo, krvacanie sa zmiernilo.

Po celu dobu som sice mala bolesti, ale nepochybovala som, ze je vsetko zatial ok. Nebala som sa, vedela som ze krvi bude vela, ale nejak som citila ze nie je dovod na paniku aj pri tom najsilnejsom krvacani.

veselo_neveselo
22. jan 2025

Este dodam ze mne sa to rozbiehalo tiez pomalt, aj zo dva-tri tyzdne (aj s misoprostolom), chodila som na gyndu kazdy tyzden na ultrazvuk, plus potom za cca 5tyzdnov po prvej ms. Takze klud.

Pokial nemas teplotu, zimomriavky, je ti inak "dobre", tak cakaj.

autor
22. jan 2025

@veselo_neveselo a keď už sa to naplno spustilo, vedela si, že to už je ono? Ja normálne chodím do práce, bojím sa, že ma to chytí kdesi počas porady alebo na verejnosti, bojím sa zaspať, stále sa kontrolujem, no proste psycho. Ja mávam celkovo dosť silnú ms a ak má byť toto ešte silnejšie, bojím sa, že zas skončím s transfúziou, ja som aj anemická. Ale už keď to začalo, musím to dobojovať, kyret som už mohla dávno za sebou pred mesiacom

veselo_neveselo
22. jan 2025

Tak ja som mala prave dovolenku a k tomu teda tie tablety misoprostolu, takze ja som to cakala ze "uz" kazdu chvilu.
Do prace chod ked sa ti da, ale jak sa krce/bolest/krvacanie zosilnia, tak ostan doma. To v praci naozaj nedas.

A to poznas, ze to je ono. Neda sa to nevsimnut si. Naozaj. Je to ine ako bezny menzes.

janadj
23. jan 2025

U mna sa spustilo samocistenie cca v 8tt a popravde nebolo to vôbec ako opisuje ženy (masívne krvácanie,kusy a pod)…u mňa to bola 2dni silnejšia menstruacia a potom taká klasika,po kontrole u lekárky všetko v poriadku a o 2 cykly som znova otehotnela a všetko bolo ok …ja som sa tiež obávala aké to bude a nic také neprišlo,možno si aj ty ten prípad 👍 ale keď sa ti niečo nezdá určite sa pytam lekárka

ronie338
23. jan 2025

V 6tt som potratila nebolo to také masívne ani hrozne ako ker som v 11tt potratila. Tam som aj kyret mala lebo som mala veľké bolesti a zrazeninu, inak by som len tabletkami ale po dohode s primárnom ze spravíme. Ja som práve ten kyret nechcela. A par dni som len krvacala, potom zo mňa vyšlo všetko naraz a krvacala som ešte pár dní. Po 2 týždňoch som mala kontrolu. Ak sa ti nezdá chod nech ta pozrú. Ja som pri oboch zacala krvácať.

autor
23. jan 2025

@ronie338 A toto, čo opisuješ, keď z teba všetko vyšlo, bolo v tom 6tt alebo 11tt? A v tom 11tt plod zodpovedal tomu týždňu, alebo sa vývoj zastavil skôr? Mne lekár povedal, že keby som bola v 12tt, tak neváha a robí sa kyret, ale keď sa zastavil v 7tt, mala by som sa vyčistiť sama. Dnes ráno zo mňa vyšla nejaká väčšia zrazenina, takže trochu posun, ale stále si nie som istá, či to má takto prebiehať

ronie338
23. jan 2025

V 6tom doma samovycistenie. V 11tom v nemocnici lebo už mi tabletky dávali a potom ten kyret lebo aj keď som potratila mala som asi 5cm veľkú zeazeninu a striedali sa mi bolesti a krvácanie. A bolesti ze mi dávali každé 3 hodiny lieky. Ale ja som sa kyretu chcela vyhnúť. Ja mám aj po konizacii čiže už tam je kratší ten krcok. Prvý som mala ten v tom 6tt. To bolo v máji a v novembri v 11tt. Teraz ma čakajú vyšetrenia ze co sa stalo, keďže prvé tehotenstvo bolo v poriadku a narodil sa zdraví syn.

autor
24. jan 2025

Tak bola dnes na kontrole v nemocnici. Ešte stále sa to tam drží 😭 Ale gestačný vak už je zdeformovaný a plod sa zmenšil z 13 mm na 9mm, takže postupne sa niečo odlúčilo a odišlo. Už krvácam 5ty deň. Dr povedala, že ak sa cez víkend nevyčistiím sama, mala by som ísť na zákrok. Už je to dlho, plod zodpovedá 7+0 a ja už som mala byť 12+3

autor
26. jan 2025

@veselo_neveselo Takže update, možno mi budete vedieť poradiť, alebo to niekomu pomôže. V piatok asi 2 hodiny potom, čo som odišla z kontroly v nemocnici a už mi plánovali kyret na zajtra, išla som normálne do práce a v jednu chvíľu ma prudko začalo bolieť brucho, ako keby mi išlo roztrhnúť maternicu. Postavila som sa, že idem na wc a v ten moment niečo obrovské zo mňa vypadlo a po ceste na wc znova. Takže totálne pretečená, na wc zo mňa ešte vypadli nejaké zrazeniny a ešte viselo niečo priesvitné slizké (sorry za detaily), to som utrela toaleťákom. Je možné že to bol ten gestačný vak? Embryo som nikde nezaznamenala. Potom som letela domov taxíkom v bolestiach a zostala už len slabšia ms dodnes. 2 hodiny potom som už vešala prádlo na balkóne. Myslite, že už to mám za sebou? Vôbec sa mi zajtra do tej nemocnice nechce ísť, aj tak nemôžem ísť pod narkózu, lebo som chorá.

jablkovastrudla
26. jan 2025

To bolo ono, tiez som potratila a malo to podobny priebeh. Potom som uz len spinila. V nemocnici ti spravia urcite sono a uvidia ci si sa vycistila. Drzim place

autor
26. jan 2025

@jablkovastrudla a mala si potom ešte občas takú ostrú bolesť maternice? Môže byt, že to už je zavinovanie maternice?

jablkovastrudla
27. jan 2025

Ano mala som to dlhsie, mozno aj tyzden. Bud tam mas este kusok co sa snazi ist von alebo to moze byt zavinovamie. Mrzi ma cim si prechadzas, mna to psychicky strasne rozhodilo. Ked ta to trosku povzbudi tak ja som otehotnela hned v ten mesiac ako sme sa zacali snazit, teraz tu vedla mna sedi rocny syn 🙂

autor
27. jan 2025

@jablkovastrudla ďakujem, no u mňa je to už druhý potrat behom roka, takže neviem, či je to ešte náhoda, alebo nejaký problém. Budem rada, ak by to nabudúce vyšlo, ale už strácam nádej v 38rokoch. A to máme prvé dieťa bez akýchkoľvek komplikácií.

jablkovastrudla
27. jan 2025

Fu myslim ze vtedy robia nejake vysetrenia ci tam nie je zdravotny problem aby vedeli nasadit lieky, ked ich treba. Ja som rodila ako 38 rocna, tehotenstvo bezproblemove len teda na konci mi maly tlacil na nerv tak sa mi tazsie chodilo.a to mam aj lieky na stitnu zlazu. Nestracaj nasej 🩷