Kyretáž. Áno alebo nie?
Čaute baby, potrebujem poradiť. V pondelok som bohužiaľ potratila . Ráno som mala silné krvácanie, lekár už na sone nič nevidel a povedal mi, že by som mala ísť na kyretáž, ale že v niektorých prípadoch sa vie maternica vyčistiť aj sama, no ak by som to tak nechala, dostávam sa do rizika, že by tam niečo mohlo ostať a zapáliť sa. Moje rozhodnutie bolo najprv že idem, lenže potom zo mňa vyšiel taký väčší kúsok a celé moje telo sa akoby ukľudnilo. Krvácam stále (ako pri menzese) a nemám bolesti, tak rozmýšľam, že by som na tú kyretáž nešla. Telo sa vie uzdraviť skôr bez takého zásahu a je tu aj väčšia šanca otehotnieť skôr.
Problém však je, že som nemala potvrdené normálne tehotenstvo, možno bolo mimomaternicové a tak by kyretážou mohli zistiť, či to bolo vlastne v maternici alebo nie (to vravel lekár), lenže ja teraz neviem, keďže zo mňa už ten kúsok vyšiel, či v tej matenici ešte niečo nájdu. Prosím poraďte, ktoré ste boli na kyretáži a ktoré nie. Idem sa z toho zblázniť. Bojím sa, že ak nepôjdem, spôsobím si väčší problém alebo ak pôjdem spôsobím si väčší problém. 😒 Ďakujem
@ lubka81 - ja som veľmi rada, že sa ti to podarilo napokon takto vyriešiť, bez kyretáže, bez umelého zásahu do organizmu. Je to také malé šťastie v nešťastí, mnohokrát kyretáž naozaj nie je vôbec potrebná a lekári do nej ženy iba zbytočne nútia a strašia. O rizikách kyretáže, žiaľ, neinformuje nikto.
@ vicky510 - to snáď nie je ani pravda, čo píšeš. Samozrejme, na zákrok nechoď. Bábätko rastie a tie jeho argumenty sú smiešne. Nikto, nikto, ani lekár, nemôže presne na deň vedieť, kedy si otehotnela. Ja by som ti radila zmeniť lekára, toto nie je normálny prístup. A vidíš, ako aj Lubke 81 pomohlo zájsť za inou lekárkou.
@dada676 dakujem,ja som prave prisla od lekára,som cela uplakaná...ale musim sa pozbierat a pozhanat ineho lekara. Manzel tiez rovnako reagoval,ze nikto nam nebude zabijat babo,ze hned pondelok ideme inde 🙂 hrozne sa na neho obaja tesime a velmi by sme chceli,aby to dobre dopadlo
@vicky510 urcite nechod, pockaj
aj mne povedal doktor pred 2 rokmi,že sa bábo nevyvíja tak ako by malo
@vicky510 ...ale on mi radil ešte pár dní počkať(mohlo byť bábatko lepšie schované v maternici),tak som išla po pár dňoch na kontrolu k nemu,ale bohužial tam nebola akcia srdiečka ☹..missed abort.v 8tt..tak som musela ísť na kyretáž do nemocnice.Po 6.mesiacoch som zas otehotnela,a teraz tu mám 18mesačného špunta 🙂 To bola moja smutná skúsenosť,ale tebe želám aby to tak nebolo!!!
@vicky510 na kyret nechoď a lekára zmeň, je to dilino. Bežne je tolerancia aj dva týždne a on nemá krystalovu guľu aby vedel, kedy si presne mala ovulaciu. Este máš čas počkať a situácia sa sama vyvinie. A ten rozmer ktorý pises, nie je na 6tt malo. Viem o com hovorím, kyrety som mala tri a úspešne tehotenstvo mam tiež už za sebou. Hlavu hore!!! Všetko ešte môže byť dobre. 🙂
Tak ďakujem dievčatá za podporu, dneska som bola u iného lekára a už nám bije srdiečko 🙂 sme v 6tt a zatiaľ je všetko v poriadku 🙂
@vicky510 ja by som ters sla zanim a dobre mu nadala ako co si mysli ze vsetky deti rastu rovnako aj som mavala nepravidelnu ovulku preto sa mi nedal presne urcit den porodu podla ms som mala rodit 28,12 ale podla sona ako som chodila ci mam ovulaciu termin 11,1 mala sa narodila 11,1
Bola som hneď na to aj za ním, či aj on uvidí akciu a čo na to povie...uvidel a len dodal, ze dobre,ze sme počkali :D Tak som sa začala smiať a pýtala som sa, či on chcel čakať alebo ja? Ze prečo, keď chcel čakať, tak mi napísal do spravy,že som odmietla kyretáž,aby bol kryty,že ma upozornil,keď ma bude brať sanitka a náhodou vykrvácam po potrate. Na čo som sa osočila,že nebývam na lazoch,dokonca blizko nemocnice a ak by som potratila,tak ma manžel odnesie do nemocnice...že sa nemusí báť o svoju reputáciu. Proste hrozne príjemný lekár,v našom meste sa prezentuje ako odborník na riešenie ženskej neplodnosti,aj preto som k nemu prešla.Ale spôsob komunikácie nesvedčí o tom,že má za pacientky zvacsa zeny,ktoré tužia po babu a roky sa o to snazia.Ešte ako odôvodnenie toho,že ma posielal na potrat povedal,že za posledný mesiac mal 10 tehuliek a z toho 8 malo mŕtvy plod a muselo isť na potrat...rada by som videla,že koľko malo reálne mŕtvy plod,lebo aj mne to napísal so spravy,čo som sa dozvedela až od toho druhého lekára.Ten ma kvôli tomu v správe ani nechcel vyšetriť,že načo...tak som ho uprosila so slzami,že neverím,že je mŕtve,nech mi venuje pár minút.Tak sa zľutoval,aj keď bolo vidno,že si myslí,že som ďalšia hysterka 🙂 Ale potom mi len povedal,že nech aj nabudúce verím svojej intuícii,že aj lekári sú omylní. Tak som ešte svojmu lekárovi hovorila,či by mu z jeho profesie nemalo byt prirodzene myslieť pozitívne a nie hneď na to,že plod je mŕtvy,len preto,že je -10 dní veľký. A ešte jeden bonbónik,na ktorom sa teraz už smejem,ale vtedy ma rozreval. Vraj keď začnem krvácať a uvidím v nohavičkách takú priesvitnú malú fazuľku,tak to je vlastne moje bábo a nech s ním naložím ako chcem...no treba k tomu niečo ešte viac dodať?
Ale už som si našla nového lekára, kde si idem dať kartu ku koncu mesiaca.
Zienky, skusim opat rozbehnut tuto temu. Som po IVF, vraj neprosperujuce tehotenstvo, HCG zastalo niekde medzi 5-6tt a dodnes sa stale drzi na jednej urovni 250 jednotiek. Teraz som uz 8tt, na pokyn lekara mam vysadeny Utrogestan a mala som sa podla ocakvania rozkrvacat.. Nestalo sa tak. Kontroluju ma cca kazde 3 dni, na moje potesenie zvolili vyckavaci pristup, avsak na dalsiu kontrolu idem v pondelok s tym, ze ak sa potrat nerozbehne, budu rozhodovat o dalsom postupe a aj o kyrete. Nerada by som. Nepoznate nejaky babsky sposob, ako pomoct rozbehnutiu potratu, aby sa telo vycistilo samo? Vdaka Vam vopred.
@petrolejka82 su nejake babske recepty,ale ci by som to skusala, fakt neviem. Vyckavat sa da pokial Ti nie je zle,ale potom uz mas beztak rizika,ze ked vznikne zapal co dalej. To uz radsej to cistenie a potom chvilu pokoj a ist na to zase. Este je moznost ze by pichli oxytocin a nastartovali tie stahy maternice. Mne to pichali,lebo som mala strasne bolesti namiesto menzesu 9 tyzdnov po kyrete.
@kiki68 Ahoj, vdaka, no dnes sa nastastie lady pohli, vyrazne mi kleslo HCG, tak myslim, ze krvacanie je za dverami. Som spokojnejsia, lebo som sa chirurgickemu zasahu chcela vyhnut, samozrejme, pokial by vsetko prebiehalo v poriadku. A nastastie mam podporu lekarov, tak som velmi rada, lebo s takymto pristupom sa pacient casto nestretne. Dufam, ze to u mna prejde v pohodke bez komplikacii a maternica sa sama pekne vycitsti. Ale len tak prezaujimavost, dnes mi sam lekar trebars vravel o cervenom vine. O oxytocine mi zatial nikto nevravel, to je pre mna zaujimava novinka. A Tebe ak to chapem dobre, to potom pomoholo rozbehnut menstruaciu?
Ahoj, som v 8 týždni tehotenstva, no lekár na sone videl iba prázdny gestačný váčok. Povedal, že mám týždeň počkať či sa začnem sama čistiť a v pondelok sa mam prísť objednať na kyretáž. Mám sa rozhodnúť či v nemocnici TN, alebo u neho za poplatok. Som z toho dosť zmetená, ešte stále trochu dúfam, že v pondelok ho prehovorím na sono a bude tam aj bábo, ale keď nie chcem sa poradiť, on tú možnosť už nepripúšťal. Aké všetky vyšetrenia treba do tej nemocnice? Budem tam deň, či dva? Myslíte, že je lepšie isť na takýto zákrok račej priamo k nemu za poplatok a mať istotu kto to vlastne vykoná? Ďakujem
@kvikina087 ahoj, je mi luto, cim prechadzas. neviem, ci to 31.12. bola cerstva informacia alebo si uz unho bola. no v 8.tt by malo byt vidno dietatko aj s bijucim srdieckom. ja by som tiez bola pokojnejsia, keby mi v takej situacii spravili po tom tyzdni este jedno sono, aj ked sanca je asi takmer ziadna, ze by vysledok bol iny...
ak bude nutna kyretaz, tak neviem, niekde to robia aj behom jedneho dna a hned aj pustia, ja som musela ostat do dalsieho rana, vraj kvoli mojej poistovni, ktora vyzaduje hospitalizaciu min. 24 hodin, inak by ma pustili v ten den.
vysetrenia klasicke predoperacne, to by ti uz povedal, ci si to mas vyriesit sama predtym, alebo budu ich robit az po prijme do nemocnice.
drz sa! 😉
@poohie ďakujem za odpoveď. 5.1.2015 idem na tú spominanú kontrolu a teda sa mám objednať na kyretáž. Ale stále váham, čítala som veľa diskusii o tom či je lepšie počkať a vyčistiť sa sama, alebo podstúpiť kyretáž, jedine čo som sa asi už rozhodla je že si račej zaplatím plnú sumu a pôjdem na kyretáž k nemu, ale možno by som ešte chvíľu počkala. Neviem, zasa by som si nerada ublížila ešte viac, aby som nechytila nejaký zápal. 31.12.2014 som mierne špinila, ale odvtedy zasa nič, ani nemám pocit, že by sa niečo chystalo... By som bola rada keby sa to do pondelka vyriešilo za mňa a na kyretáž by som nemusela. :/ navyše som čítala že keď sa žena vyčistí sama je možné aj skôr otehotnieť ako po kyretáži.
@kvikina087 ja som tiez mala zmiesane pocity, ked som sa po kyretazi docitala, ze to velakrat ide aj samo (dovtedy som si len myslela, ze snad by to tak malo byt zariadene), mrzelo ma, ze to tak nemohlo byt u mna. ale ked som citala tie pribehy mamiciek, ktore strasne krvacali, odpadavali a tak, tak veru som bola rada, ze to mam za sebou, uz hocijako.
neviem, co je lepsie. podla mna idealne je pockat a keby dr vysvetlil, na co si mame dat pozor a pri akych priznakoch utekat do nemocnice. a ze by to sledoval viacerymi kontrolami... ale to sa im asi nechce.
prajem ti, aby to u teba bolo tak, ako je to lepsie pre teba, pre tvoje zdravie (neviem, ktora moznost to je). a nech to prebieha tak pokojne ako u mna a nech sa mozete coskoro tesit z dalsieho babatka 😉
@poohie ďakujem pekne. Uvidím čo bude v pondelok, moje názory sa momentálne veľmi rýchlo menia. Moc ďakujem za podporu.
@kvikina087 tak ako?
@kvikina087 ahoj dievcata, chcem pridat moju skusenost s kyretazou. Prvu som mala pred 3-mi rokmi v piatom tt. prisla som zo spinenim a podla krvy HCG klesalo nasledovala kyretaz, po prebudeni som mala neznesitelne bolesti,Menstruacia mi nabehla az po 8tt,uz som chcela ist na vyvolavacku.
druhy kyret som mala 3tyzdne dozadu v 9tt prestalo babu bit srdiecko nasledne som zacala krvacat a mala som neznesitelne bolesti, velmi hrozne.....na pohotovosti mi robili sono srdiecko nebolo vzali mi krv a HCG nizsie tak nasledovala opat kyretaz aj ked uz bolo babo velmi nizko maternice ale tie bolesti sa rozhodli za mna, tento krat som po prebudeni nemala ziadne bolesti mierne krvacanie neskor spinenie co do tyzdna preslo a po 3 tyzdnoch mi opat nabehol menzes......
je asi velky rozdiel kto to urobi a ako ja som bola sice v tej istej nemocnici ale robil to iny lekar.
Ahojte, chcem aj ja prispieť...práve v týchto chvíľach prežívam svoj druhý potrat, prvý v decembri 2013. Keď som sa dozvedela, že som tehotná, tak som začala krvácať, nebol ani potrebný kyret, telo sa vyčistilo samo, mala som bolesti v podbruší a dosť ma boleli kríže, krvácala som ako pri silnejšej menštruácii. Teraz som si tiež zvolila samočistenie, keďže to už telo raz zvládlo bez komplikácií. Tentoraz to ale trvá dlhšie, už krvácam asi tri týždne. Každý lekár ma prehovára na kyret a ja neviem či ísť, či neísť. 30.12. som bola na ultrazvuku, ešte bol v maternici gestačný vak (prázdny) a hcg 1392, ďalšia kontrola bola 5.1., hcg 425, gestačný vak tam už nebol, ale nejaké zvyšky ešte v maternici boli. Teraz ma čaká krv a ultrazvuk zajtra a vraj sa už definitívne rozhodne či kyretáž alebo nie. Neviem čo je lepšie...Ale telo ako keby nechcelo ísť na žiadny kyret, od poslednej kontroly silnejšie krvácam a len dúfam, že sa stane zázrak (tak mi povedala doktorka naposledy, že najbližšie buď kyret alebo sa stane zázrak a v maternici už nič nebude) 😒
@ifana23 fiha, 3 tyzdne su celkom dlho. ale tak mozno si krvacala uz predtym a dietatko este nejaku dobu zilo, ci nie? no drzim palce, nech to dopadne tak, ako je to lepsie pre teba (my nevieme, co je lepsie)... a aj tento druhy raz sa to stalo tak hned na zaciatku? mas aj nejake zive deticky? drz sa!
@poohie ahoj, včera som bola u toho doktora, robil sono. Gestačný váčok mám nezmenený, hovoril že keďže už som v 10tom týždni (ešte pred týždňom som bola v 8mom týždni ), že je najvyšší čas aby to išlo von. Bábo vraj umrelo hneď na začiatku a plod sa hneď vstrebal, tak je riziko, aby som nechytila nejaký zápal. Chcel ma objednať do nemocnice nakoľko mi poisťovňa nehradí zákrok u neho ale iba v nemocnici, ale som mu povedala, že si to račej zaplatím. Objednal ma na zajtra, teda 8.1.2015 o 13tej a vraj o 18 môžem isť domov. Tak hádam to bude ok. Dosť sa bojím a zrovna dnes ma chytajú od rána riadne bolesti v celom bruchu. Teraz neviem či je to z nervozity a si to len namýšľam alebo sa mi to začne čistiť samo, bo mam pocit ako pred menštruáciou len silnejší. 😒 Tak som cela taká zmetená a myslím na to nech už je to za mnou, nech je všetko ok a mam v brušku malé zdravé babo. :D ďakujem za opýtanie. a vy už aj čakáte či ešte len pokúšate?
@lenka369 fúúú, tak to ti nezávidím. Myslím si, že záleží aj od lekára ale aj prípad od prípadu. Tak aspoň, že to nedopadlo horšie.
@kvikina087 tak ench ti ten cas rychlo prejde, ked uz to musi byt, nech je to cim skor za tebou. super, ze ta pustia hned v ten den, ja som si pobudla este do rana, ale nakoniec som aj bola rada, lebo som si pospala od 7 vecer do 5 rano,t akze mi to bolo jedno, kde som a doma by sa mi pri troch detoch tolko nepodarilo spat 😀
drzim palce, nech to dobre dopadne, verim, ze ked si za to zaplatis a je to tvoj dr, tak si da riadne zalezat a neodflakne to. drz sa!
a my... sme sa nepokusali a uz asi aj cakame 🙂 takze dakych 5-6 tyzdnov po kyretazi.. uvidime, ako to dopadne. bola som teraz chora, este beriem atb... ale tak Pan Boh vie, co robi 🙂
@ifana23 tak nech to do tretice uz je vsetko ukazkove! zasluzis si to! aj sa budu robit nejake vysetrenia, ked si uz prisla o babatko dvakrat? ci tie dva pripady spolu nesuvisia? kazdopadne ti prajem, nech sa dockas zdraveho babatka, ked pride spravny cas! 😉 kiez by to bolo cim skor 😉
@poohie jééé, tak to je milé, hádam to Pán Boh zariadi tak ako má a máte doma štvrtého drobca. :D a moc ďakujem, ani by som neverila, že mi takáto stránka, diskusia a mamičky (budúce mamičky) tak zdvihnú náladu. Naozaj mi to moc pomohlo.

@vicky510 zmen jednoznačne dr. alebo chod k druhemu co ti povie on,lebo toto mi pride trosku na hlavu co ti povedal,ze o 10dni mensie a hned posiela na kyret,nechapem