icon

Kyretáž. Áno alebo nie?

lubka81
25. jún 2013

Čaute baby, potrebujem poradiť. V pondelok som bohužiaľ potratila . Ráno som mala silné krvácanie, lekár už na sone nič nevidel a povedal mi, že by som mala ísť na kyretáž, ale že v niektorých prípadoch sa vie maternica vyčistiť aj sama, no ak by som to tak nechala, dostávam sa do rizika, že by tam niečo mohlo ostať a zapáliť sa. Moje rozhodnutie bolo najprv že idem, lenže potom zo mňa vyšiel taký väčší kúsok a celé moje telo sa akoby ukľudnilo. Krvácam stále (ako pri menzese) a nemám bolesti, tak rozmýšľam, že by som na tú kyretáž nešla. Telo sa vie uzdraviť skôr bez takého zásahu a je tu aj väčšia šanca otehotnieť skôr.
Problém však je, že som nemala potvrdené normálne tehotenstvo, možno bolo mimomaternicové a tak by kyretážou mohli zistiť, či to bolo vlastne v maternici alebo nie (to vravel lekár), lenže ja teraz neviem, keďže zo mňa už ten kúsok vyšiel, či v tej matenici ešte niečo nájdu. Prosím poraďte, ktoré ste boli na kyretáži a ktoré nie. Idem sa z toho zblázniť. Bojím sa, že ak nepôjdem, spôsobím si väčší problém alebo ak pôjdem spôsobím si väčší problém. 😒 Ďakujem

Strana
z4
linee
22. jan 2015

@fazulenka68 je to mozne. Co se tyce spineni, muzes spinit ještě 14 dni po zakroku. Pokud bys vyslovene krvácela, chod k dr.
Co se tyce triasky, tak kazde telo je jiné. Opet, pokud mas teplotu, jdi k dr. Pokud je to ze zimy, kazde telo se vysporaduva jinak. Pravdepodobne mas ještě tehotensky hormon v krvi a telo si muzes myslet, ze je tehotne a hodne tehotnym zima je.
Ještě si po kyretu brzy, dej telu tak 2 tydny, nech se s tim popere, ale jak jsem psala, v pripade teploty nebo pokud se ze spineni opet stane krvaceni, jdi klidne k dr.

zienka_domaca
4. máj 2015

Ahojte žienky. Mám problém.
Som temer 7 týždňov po kyretáži (missed aboŕt v 9tt.). No od prvého dňa po kyrete, až do teraz, 7 týždňov stále špiním. Na 4 týždeň po kyrete som dostala menzes, taký slabý, ale šla čerstvá krv aj spolu s hnedou, a po týždni MS som zase ostala so špinením. Neustále. Plus sa teraz pridalo pobolievanie podbruska. Doktorka bude až do štvrtku na dovolenke, a inej ísť nechcem. Tak prosím upokojte moj strach, a povedzte či ste to zažili alebo čo to môže byť, lebo už ma napadli aj najhoršie scenáre od rakoviny až po zápaly atď ☹ Do štvrtku - kedy idem doktorke, sa asi zbláznim ☹
P.s: Sex sme ešte s MM od kyretu ani nemali, keďže stále to špinenie ☹

jane333
Autor odpoveď zmazal
zanet63
9. dec 2015
Používateľ zanet63 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zanet63.

@jane333 malo by sa to vyplavit same, len musis vydrzat

jane333
Autor odpoveď zmazal
jozan
26. jan 2016

@lindesy Prosim Ta ake pokracovanie mal Tvoj pribeh?

mon8060
2. okt 2016

Ahojte,Ja som po kyretazi v piatok a dúfam že nebudú žiadne komplikácie. Bála som sa ale operácia bola ok.môžem len pochváliť personál v nemocnici. Krvacala som len v deň operácie, bolesti žiadne. .len tá psychika,to bude chciet viac času..držím všetkým palce aby sme to čo najskôr prekonali

krajcovicka
20. sep 2017

Ahojte,chcela by som sa s vami podeliť s mojimi skúsenosťami po missed abord.Mám dve deti: 10 ročného syna a 7 ročnú dcéru...ja mám 32 rokov a veľmi túžim po bábätku. Tak sme sa snažím rozhodli,že sa poľné pustíme do práce.
Podarilo sa na tretí cyklus,strašne som sa tešila,všetko dokonalé nadčasové s mojou prácou, s jeho prácou...aby sa narodilo presne vtedy a vtedy...termín sme mali v decembri. Všetko išlo po masle,no na prehliadke v 8 TT mi doktor povedal,že plod je výrazne menší a že mám prísť o dva týždne na kontrolné sono a ak bude v poriadku,potom mi spraví poradňu.
Čakali na dva týždne čakania,neskutočne dlhé...ale dúfala som... Dva týždne prešli a ja som sa ubezpečoval,že keď nekrvácam,tak je určite v poriadku...no nebolo. V pondelok ráno po milovaní s mužíčkom som začala trošku krvácať...zascsom sa presviedčala,že je to asi z prekrvené sliznice,v utorok už nebolo po krvi ani stopy. A bola streda, deň prehliadky,ráno na wc ma znova premohol strach,krv...
Krvy by sa mi nedodržal,srdce až v krku....vypočula som si strašný verdikt: missed abodr v 10 TT +2 dní, bábätko od 6tt už nenarástlo....doktor vysvetlil celý proces,čo mám podstúpiť...zájsť si po výsledky krvy,zaniesť to na anestéziológie,kde mi spravia predoperačné....cez kamarátku som si vybavila skorší termín na pondelok, lebo ináč objednávajú aj o dva týždne....tak som to vo štvrtok všetko vybavila,že nejako to vydržím do pondelka,chcela som vydržať,lebo v nedeľu mal syn prvé sv. prijímanie.
V piatok som nabehla do práce ( asi by to žiaci bezomňa nevydržali...) Tak som v bolestiach bola rada,že sa mi podarilo skončiť skôr. Doma som už len ležala a keď bolesti boli neúnosné,oznámila som manželovi,že musíme ísť ešte dnes...nevládala som chodiť...chudák,ten keď ma zbadal v strede jazdil jak o preteky s vetrom,čo mi navyše spôsobovalo stres naviac. V nemocnici som na chodbe v bolestiach čakala vyše hodiny ( no viete,keď niektoré mladé dievčence tam chodia riešiť ovulácie...) Kým som čakala na vyšetrenie, bolesti ustúpili...potratila som. Doktor má vyšetril a povedal,že ešte v ten večer má dočistia,nech mám cez oslavu syna pokoj.....čakal na kyret a noc v nemocnici. Všetko prebehlo hladko,rýchlo,doktor vtipkoval.Len moje dieťa ostalo niekde v miske a odniesli ho ktovie kam a ktovie čo s ním robili....hovoria tomu histologické vyšetrenie. Po ... Som nemala žiadne problémy,len celý víkend som bola strašne slabá a bolo mi na odpadnutie. Správa z nemocnice i z histológie dopadli dobre,čiže na histológii zistili, že a tam boli kúsky placenty a zrazeniny krvy atď. ... Neprišlo žiadne vysvetlenie,prečo a sa to stalo....Nasledovala kontrola u môjho gynekológa a jeho hromženie,že ma nevyčíslili dobre! No fasa,ale s kľudom angličanka som mu oznámila,že to nechám na prírodu...čiže menzes a múdrosť ženského tela. Na ďalšej kontrole bolo všetko v poriadku,bola som po ovulácii, ešte pred zákrokom v nemocnici ma doktor ubezpečoval,že sa môžme začať hneď snažiť( takže po preštudovaní internetu som zistila,že to hneď znamená po prvej ms). A veru sa hneď po prvej ms zadarilo, konečne svitla nová nádej a neskutočný pocit ničoty, bolesti zo straty sa razom vyparil, nahradila ho nová nádej.

krajcovicka
20. sep 2017

Nová nádej začala liečiť bolesť zo straty z mája, čiže v júni som si našla //. Po dovolenke znova so srdcom až v krku som sedela v čakárni a čakala,čo bude.... Našťastie bolo všetko v úplnom poriadku, bola som v 8 TT a 2 dni, o týždeň na to som mala prvú poradňu a dostala som tehu knižku,to bol slastný pocit šťastia. Týždne sa míňali a ja som sa veľmi tešila na veľké sono,kde uvidím drobčeka, dostanem fotku i video a to ukážem rodine,deťom,konečne to oznámim v práci a priateľom..... Moje predstavy spľasli ako balón pri tvrdom náraze,včera 12tt a dva dni som si myslela,že som za vodou,ale nie. Ležím na tej posteli s usb kľúčom v ruke a čakám,kedy ho uvidím...no ono len ticho leží,bez náznaku života,srdce mi stislo od strachu a potom to doktor so smútkom v hlase ohlásil! .... Je mŕtve a prestalo rásť v deviatom týždni....
Znova celá procedúra predo mnou... Odbery, anestéziológia, dookola sa ma vypytoval,či som neužila nejaké lieky, či ma niečo neožiarilo....
Veď ja si už rok ani nechty nelakujem vlasy si farbím henou, stravujem sa zdravo,užívala som vitamíny,nepila som nič, nefajčím,bolesti hlavy som radšej pretrpela..... A znova to prišlo
No tentokrát som si povedala,že nechcem,aby moje dieťa skončilo na miske na preskúmanie! Nechcem aby mi naslepo a možno znova nedokonale vyškrabovali maternicu! Dvakrát za polrok mi to príde nanajvýš riskantné. Doktor sa čudoval, že nemám špinenie, nemám náznaky toho,že prichádza potrat, placenta je celistvá...no reku to bude na dlho.... ešte v ten deň som si navarila liter alchemilkového čaju s čistcom a večer sa objavilo špinenie. Tak som dnes šla vybaviť výsledky predoperačných odberov a odstála som si v čakárni pred anestéziológiou ....choďte sa hneď objednať na zákrok,hovorí mi tá doktorka.No ja som si povedala,že tam nepôjdem, chcem to zvládnuť sama,doma,bez lyžice a osmoro očí v sále....bez misky,len ja a môj anjelik. Domov sme s mužom prišli o jedenástej. Ležala som v obývačke a smútila, deti prišli zo školy, aspoň ma trochu rozptílili. Syn si všimol a hovorí,čo ťa bolí brucho? Muž šiel do práce...kontrakcie sa vystupňovali a boli čoraz silnejšie a častejšie, ale musím skonštatovať,že vďaka tým bylinkám to celé prebehlo rýchlejšie a ľahšie, dokázala som aj utekať,keď mi praskla plodová voda ( to som ešte nezažila ani raz). Namierila som si to rovno do vane,zaštupľovala, dávala si teplú sprchu a sledovala, ako sa moje telo zázračne čistí, najprv odchádzali krvné zrazeniny, potom kúsok placenty a potom som zbadala malé dokonalé telíčko, plakala som, hladila som ho ďakovala som Bohu,že mi pomohol. Pobozkala som to malé stvorenie, drobčeka so všetkými prstíkmi, malým telíčkom,na ktorom bolo vidieť i chrbticu, malinké čierne očká...ležalo v mojej dlani ako palculienka a nie ko vzorka v miske. Ešte som počkala na zvyšky placenty...bolesti ustáli. Anjelika som vložila do malej srdiečkovej krabičky od prstienka a počkala som na muža,ponáhľal sa za nami,keď som mu zavolala,že už sa to stalo... Pochovali sme ho pod orech, ktorý sme zasadili tento rok na jar. Priali sme mu sladké sny a priali sme si aby nás ochraňoval nie len tento anjelik,ale i ten prvý...ľutujem,že som nemala takúto možnosť a odvahu spraviť to po svojom. Muž sa veľmi rozplakal,keď som otvorila tú krabičku, muži si ťažko predstavujú ten pojem tehotnosť a nevidia za tým to malé dokonalé stvorenie, až kým nezačne kopať...preto som chcela,aby ho videl, nech vie,že som celých 12 týždňov nebásnila o niečom nekónktretnom.
Cítim pokoj,bolesti sa vytratili, teplota nie je, verím,že sa moje telo zregeneruje a na kontrole v stredu bude všetko v poriadku, verím v to! Boh nás stvoril dokonalé. Ďakujem mu za dvoch anjelikov, neviem čo prinesie čas ako vylieči rany zo straty dvoch detičiek, ale Bohu vďačím za dve zdravé,nezbedné deti,lebo až teraz si uvedomujem,že to nie je samozrejmosť! Možno raz sa podarí a donosím ešte jedno dieťa!

caitlin1986
6. okt 2017

@krajcovicka si silná žena, prajem Ti, aby sa podarilo to po čom túžiš. A anjelikom posielam božteky do nebíčka.

krajcovicka
6. okt 2017

@caitlin1986 ďakujem, Tebe prajem bezproblémové tehulkovanie.

jonnie
6. okt 2017

@krajcovicka Si silna...obdivujem. Prave lezim v nem. a rano sa ma rozhodnut o kyrete po MA. Bojim sa ... myslim-ze vyslo, co malo, nech uz do mna nerypu. Mozno riskujem...ale stale si hovorim...ze nase stare matere
pred 70 r. kto napr.cistil?

krajcovicka
7. okt 2017

@jonnie presne tak... ja ešte stále špiním slabúčko, bola som na dvoch kontrolách, ešte tam zostal nepatrný kúsok sliznice, ale dúfam, že po prvej ms to bude fuč... držím Ti palce.

krajcovicka
7. okt 2017

A je mi to ľúto, že si ziež musela zažiť...@jonnie

krajcovicka
8. okt 2017

@jonnie no ako to nakoniec dopadlo, musela si ísť na čistenie?

jonnie
8. okt 2017

@krajcovicka No...zatial nie. Ale este kontrola, a ze ak tam cosi bude-budem musiet. Pijem alchemilku a cistim sa. A zacina ma po tych rusnych momentoch chytat smutok. A vycitky...co som zle urobila...

krajcovicka
8. okt 2017

@jonnie netráp sa, určite si robila všetko najlepšie ako si vedela...odsmúť, vyplač sa a treba ísť ďalej, určite sa čoskoro na Teba usmeje slniečko!

jonnie
8. okt 2017

@krajcovicka Dakujem. Smutok prichadza postupne-ako odznieva ruch okolo mna. Uz som ani nedufala v zazrak...podla niektorych, co by chcela zena v tomto veku...no surodenca-aby tu nas Bobulik nezostal sam. Viem, ze to lahke nebude... Ale dodalo mi to nadej-ze snad sa to podari. Po 13r je moj maly zazrak a tento anjelik dalsi.

krajcovicka
8. okt 2017

@jonnie ja verím,že sa to podarí, prajem Ti to!

tereziab
31. dec 2018

Chcela by som sa aj ja podeliť o svoje skúsenosti ako to prebieha pri tomto zákroku aký to je pocit... Dnes som ráno mala to česť si to vyskúšať podstúpila som kyretaz v 11tt a 3 dní zákrok sám o sebe nieje strašný ani o neviete čo sa stalo a zrazu sa zobudiťe na izbe.... Anestézia je pri v piche nepríjemná cítite sa ako by vás začali všetky organy páliť a pichať ale pod naekozou ste asi tak 10-15 min ja som sa rozhodla absolvovať kyretaz slobodne vlastnou vôľou necítila som sa byť mamtka a radšej pôjdem raz na kyretaz ako xxxx krát radšej si dám zobrať jedno dieťa keď na neho pripravená niesom a viem ze by som to putovala vyčítala mi to a nemala ho rada len na toto je môj názor a toto môj príbeh niesom nezodpovedna vebedela som o tom užívala som antikoncepciu robila si testy ktoré boli negatívne a aj tak my lekár potvrdil tehotenstvo v 6tt a pol nakoniec som sa na poslednú chvíľu rozhodla sa to toho dieťatka vzdať sudte ma ako chcete je to váš názor ja som mala k tomu dôvody nebola som na to pripravená som ešte mladá a priateľ by ma opustil

mon8060
31. dec 2018

Ja ťa nesúdil ale priateľ ťa opustí tak či tak

sommama123
Autor odpoveď zmazal
shasheka
6. okt 2020

Za mňa jednoznačne nie. Po missed aborte v 9tt mi bolo povedané, objednat sa na kyretaz, ako by ani iná možnosť neexistovala. Mám pocit, že pre slovenských doktorov ani neexistuje. Ja som však natrafila na perfektné sestričky a vďaka nim som sa zákroku vyhla. Asi osud zariadil, že ráno pred zákrokom som začala krvácať a tak som tam prišla s otázkou, či by som nemohla skúsiť počkať a nechať to na prírodu. Doktor tam ešte nebol, ale sestričky mi odporučili túto možnosť, povedali, čo ma čaká (veľké krvné zrazeniny, silné krvácanie, ktoré ak bude trvat príliš dlho a nebude slabnut, zakroku sa nevyhnem, ale vraj je veľka pravdepodobnosť, že to dám). A baby, ja som to dala. Na tretí deň od začiatku krvácania. Bolo to asi najhorších pár hodin môjho života ale moje telo to zvládlo (pomohol flector 😉). Potom už len den za dňom krvácanie ustávalo, maternica sa sťahovala , čo trošku pobolievalo a po necelých dvoch týždňoch bolo po všetkom. Keď som prišla na dohodnutú kontrolu svojmu gynekológovi a povedala som mu, že som začala krvácať sama, jeho reakcia bola, že ,"Aha, takže vás okamžite hospitalizovali a čistili." Keď som mu povedala, že nie, zamrzol mu úsmev, vraj to je ruská ruleta, veľký hazard že mi tam asi niečo zostalo a na kyretaž aj tak pôjdem. Na co som mu povedala, že už vôbec nekrvacam, tak sa trošku upokojil a po kontolnom sone mi s nadšením oznámil, že všetko sa krasne vyčistilo 🙏 Ďakujem Bohu aj super babám u doktora Nováka v Trnave.

cukroska
27. apr 2021

@lubka81 ja som zažila zamknútý potrat pred rokmi v 3 mesiaci a potratila som doma. Nakoľko ma týždeň nechali doma s tým, že sa môže obnoviť činnosť srdiečka (nikdy som to nepočula, ale ok povedali lekári).Predpísal mi doktor Duphaston. Ten liek si budem pamäť do smrti asi. Bolo to najhoršie čo som kedy zažila po psychickej stránke. Vedela som veľmi dobre, že už pomoci nie je. Bola to trauma, šok, zúfalstvo v jednom. Veľmi veľmi vás viem pochopiť aj po rokoch. Po ne celom týždni som mala ísť na kontrolné Sono k najlepšiemu gynekológovi v tom čase. Ale už som medzitým prestala cítiť tehotenské príznaky, neboleli ma prsia. Bola som zúfalá! Ráno pred Sonom som začala krvácať, aj kusy keď ma poslal na wc.Zakončil to tým, že mám ísť za svojím doktorom a objednať sa ns kyretaz.. Ešte som si sama musela robiť predoperačné vyšetrenie. To bol presne týždeň od zistenia.. Po vyšetreniach sa to doma cele spustilo. To bolo niečo strašné!!

cukroska
27. apr 2021

@lubka81 a keďže som mala bolesti obrovské, veľké kusy išli som mňa. Nevedela som sa ani osprchovať ani s pomocou ani obliecť svokra mi dala kvapky od bolesti. Bola som hlúpa nechcela som záchranku. Nejako som sa obliekla a z uterák ma manžel odviezol do nemocnice. Kyretaz mi urobili hneď pri plnom vedomí bez narkózy, injekcie od bolesti nakoľko vraj nič nemohli urobiť,lebo som užila lieky, jedla ta pila predtým. Neprajem zažiť nikomu na svete. Urobili mi to a poslali hneď domov. Dodnes ma to desí, že ma takto nechali potratit doma pred malým synom s celou rodinou. A ktovie koľko som mala v sebe mŕtvy plod.

dominikaf123
16. júl 2024

@lubka81 ahoj ja som po konizacii a plus kyretaz dnes 6 deň menšie krvácanie bolo asi tak 4 dni teraz už len výtoky ale to je tak 2 týždne a malo by to ustúpiť inak v pohode zatiaľ. Doktorka mi odporučila mesiac doma na PN pri mojej práci, pracujem ako čašníčka, žiadna fizicka záťaž žiadne ohýbanie ťahanie ťažkých veci nič skôr kludovy režim tak viac menej ležím sem tam sa pomaly prejdem alebo si sadnem ale viac odpočívať. Takže pre moje zdravie nerobím nič a riadim sa tým co mi doktorka povedala.

Strana
z4