Mám 2 týždňové bábätko a nezvládam to.
Ahojte, mam 2tyzdnoveho syna a nezvládam to. Som príšerne unavená. Stále iba plačem, bábätko sme chceli ale teraz to ľutujem. Nevedela som, že je to také ťažké. Keď place on, plačem aj ja lebo neviem co mu je. Je napapany, odgrgnuty, prebalený atď... Už som mu dala UM nezvládla som ho mat stále na prsiach. Neviem ako sa mam o neho starať, stále je hore. Cez noc spi asi 3 hodiny a cez deň 4-5 a vtedy sa oddychovať nedá, lebo upratujem
Inak to kejonie poleziacky je super... Mne to najskôr nešlo, ale potom som si zvykla, malý sa v šiestich mesiacoch budil hádam každú polhodku, tak som ho mala pri sebe v noci a spala som, keď sa kojil. Neprilahla som ho, aj keď som sa najskôr bála.. Ale to už máš zafixovane, že je babo pri tebe. Si viac hore, ako spis 😁 skus to.. Alebo máš kojaci vankúš? Malý aj 3 hodky lezal na vankúš, občas sa kojil a občas buval.. A ja som kukala telku... Len si musíš nájsť niečo, čo ti vyhovuje... Nezúfaj, keď to zvladli iné, tak aj ty.. ❤️
Nesnaz sa byt dokonala /take ani neexistuje/ a neporovnavaj sa 😉 2 tyzdne su este kratka doba, este "hucia" aj hormony. Neskor zistis, ze aj tie place maju rozne "nuansy", co je hlad, co je bolebruch, co je unava a aj co je "len tak" 😉 ako pisu baby, nabehni zatial na "stand by" rezim, upratat co je nutne /nesutazis predsa/, var jednoducho, ideal jednohrncove, alebo rurove jedla, co sa daju prihriat aj druhy den, alebo donaska - co ti vyhovuje. Spi ked spi maly, ked mas moznost kojit v lahu je to super. Vyuzi vsetky dostupne moznosti /kocik v kuchyni, kym varis/, satka/nosic kym spratavas /nemyslim zrovna umyvanie okien...jednoduchsie cinnosti/. Ono sa musite len zosuladit, ak mas koho poziadat o pomoc, kludne tak sprav, kedze sa citis vycerpana, nervozna, drobec to citi z teba, takze ti robi take "male zrkadielko", cerstvy vzduch je tiez uplne super! Neboj sa, zvladnes to ❤
A prečo upratujes a nevyspis sa???
Kasli na upratovanie..4-5h denne upratujes? Hadam nie...
Mozes mat poporodnu depresiu, na druhej strane tvoje nalady dieta vnima,to mi ver, mam to vyskusane...ked places, place aj dieta... ano,deti su narocne,ale vela robi aj tvoj pohlad na vec ,vnimanie.
Nie si v tom sama,vela mam prve tyzdne tape,zistuje,uci sa.m nevahaj zavolat mame,kamoske, poradit sa... dost ti to pomoze...neboj sa poziadat aj o pomoc, nie je to hanba.
A ber to tak,zw deti placu.. necitam diskusiu,ale ak mas muza, zapoj ho poobede.. nech pomaha a ty sa venuj sebe, relaxuj,alebo tak ..pusti si dobru hudbu!!! Hudba robi divy s naladou cloveka.
Neboj, bude to lepsie
A babatka spia vela... vacsinu dna, to je ok..max hodinu su hore zo zaciatku
Neupratuj. Par tyzdnov vydrzite v bordeli. Navarit moze partner, mama, svokra. Ty len koj alebo krm babo prebaluj cicikaj a ked spinka spi ked lezka oddychuj... Kludne zostan cele dni v pyzame. Kazda sme si tym presla neboj. Aj tie co davaju tip top fotky na net. Poziadaj o pomoc s domacnostou kohokolvek z rodiny. Ak sa necitis dobre psychicky porozpravaj sa aj s lekarom aby vylucil poporodnu depresiu, s tou si sama neporadis. Neboj bude dobre to sestonedelie nie je len o cisteni tela ale aj o zohrani sa s babatkom. Ja neviem ako som prezila prvy polrok. S babatkom na rukach den noc, v pyzame okolo mna bordel, manzel ked isiel do prace pripravil mi jedlo a pitie na stol aby som nebola hladna. Drzim palce..
klud, zastav sa, stop. najblizsie dni sa sustred len na dieta, prezivaj vsetko s nim. zaspinka, spi aj ty, zobudi sa - prebal, nakrm, ucicikaj,pomojkaj ... upokoj sa, oddychuj ser na upratovania, na varenie ... do obchodu posli muza, ak ti ma kto navrit - mama/svokra - bez hanby popros o pomoc. babtko na silu nezrezimujes, ono si ten svoj rezim najde.
V prvom rade sa ukludni ty bábätko to cíti. V druhom rade si uvedom že za teba hovoria a premýšľajú po pôrodné hormóny. Bábätko nepotrebuje nič iné iba mliečko suchu plienku a mamu. Musíš sa s ním len spoznať a za bývať sa s ním 🙂
uz sa len zopakujem, ale zeny maju pravdu...lahko sa nam uz pise, ale kazda sme to mali rovnako, dieta je sok.... a najma to prve.... ja som nastastie dost rychlo pochopila, ze moja monkovska upratovacia povaha si dava na minimalne 6r pauzu :D tiez som prve asi 2 tyzdne, cca ako ty, upratovala, nervovala, ja este po sekcii...... potom prisiel zlom, vlastne manzel na mna "nahucal" a vykaslala som sa na to..... bordel nebordel - doslova som len kojila (teda skusala kojit v mojom pripade), davala aj UM, vlastne som dokrmovala do jeho cca 8m, stale som aj kojila, potom aj vylucne len kojila, UM nam laktaciu nepokazilo, dokonca som syna od kojenia odstavila JA, ale s UM bol najedeny, spokojny, presne tie prve tyzdne... 2 tyzdne je este nic, doznieva vsetko, musite sa naucit spolupracovat a komunikovat... vsetko nechaj tak, hlavne nic neupratuj, energiu potrebujes na dieta a svoje fungovanie, nie na upratovanie..... donaska, pizza, alebo nech ti mamina/svokra donesu navarene, nie je hanba vypytat.... alebo niekoho vysli na kocikovanie, vonku zaspi takmer kazde dieta, a ty vtedy SPI..... pises ze cez den spi 4 hodiny a vtedy sa oddychovat neda - jasne ze da :D kks 4h spanku, to je topka.... NEUPRATUJ, kasli na to, nema to cenu, fakt.... 🙂
Nebuď ho, on je malinký, mal by spat často a vela
Ziadny rezim mu nevytvaraj. V dvoch tyzdnoch spi dieta pudovo ciz enevnima den a noc. Spi proste s nim ked si unavena. A nie je pravda ze ked vela spi cez den v noci zas bude buntosit a take somariny ani nepocuvaj! Neplati to ani v neskorsom veku.
Necitala som komende ale mna zaxrazilo to upratovanie. Co pre pana jana upratujes? Ved ti nema ani kto narobit bordel, ked mas len to mrna.
A 2 tyzdnove je este cersrve. Musi sa "zoznamit " so svetom. Niekomu to tra dlhsie, niekomu kratsie. A deti revu. Jedno viac, jedno menej, niektore nepretrzite aj niekolko mesiacov ako napr. nasa najmladsia. S tym si mohla ratat.
@veronicka88 tak tak, praveze ked vela spi, mozog pracuje, nie je “prepodnetovany” a pretazeny a dieta spi lepsie.... ked ho bude budit, a bude spat menej, ako potrebuje, pretazi sa a zo stresovej reakcie bude konieckoncov spat este horsie..... taketo malicke deti v ziadnom pripade nebudit, spia, kolko treba a este nerozoznavaju den a noc... ine je nechat spat poobede 3h 2rocneho loptosa, to je jasny nocny mejdan
Ja som malu budila po 2 hodinach cez den a v noci ju nechala spat 4 hod (to mi poradili v porodnici). .. Potom sa naucila sama sa budit🙂 prvy cca mesiac varil a pratal vylucne priatel.. Aj napriek tomu som si vela x porevala, proste hormony 😂😂😂 tiez som hucala aka je zla a vela x som s nou bojovala aby bolo po mojom a mohla som urobit co som si naplanovala.. Ale teraz som to vzdala a prisposobujeme sa jej a sme na tom vsetci ovela lepsie... A to mame momentalne obdobie kedy nechce spat ani za milion takze som uplne v koncoch (uz som si aj vravela ze ju odnesiem k starym rodicom a uz nepridem 😂😂😂😂).. Podla mna je zaklad nebojovat s tym, nehladat na vsetko odpoved a ono to nejako prejde 😊
Mimochodom ak ti place alebo nespi a ty nevies co s nim vezmi si ho na ruky prechadzaj sa s nim, spievaj mu postazuj sa mu (bez kriku, len tak formou debaty)... Mne ked mala nechce spat uspim ju na rukach alebo ukludnim, opriem sa (postel, gauc, kreslo) a necham ju spat na mojom bruchu ✌️vela trpezlivosti hlavne si ho uzivaj coskoro vyrastie ani nezbadas🙂
no ešte si počkáš kým bábo bude ako tak a ty sa naučíš kedy a hlavne prečo plače...Ja som vedela rozoznať tón plaču...
Nič len vydržať. Neupratuj a radšej oddychuj. Upratovanie môže aj počkať - a nemusí byť v tomto období sterilne vyupratované...😉
Citala som tu niekde "uzasnu" radu, ze kojit po leziacky. Toto prosim nikdy nerob - sef slovenskych zachranarov Viliam Dobias sa o tom vyjadroval uz niekolkokrat, myslim ze aj v jeho knihe, ze unavena zena moze zalahnut dieta, stalo sa to aj pocas jeho praxe a jeho manzelka kojila iba po sediacky. Mne sa dcera budila bezne aj 10-15x pocas noci, viem ake je to extremne narocne, ale skus pocas dnas si oddychnut, neporiadok pocka a da sa upratat raz za den za polhodinu, zvysok nech uprace muz a ty oddychuj a dobre jedz.
Musíš vydržať.. Dá sa to.. Moja viktorka mala kolíky asi do 4 mesiaca.. Potom to pomaličky ustupovalo 😊 no stále je to vymýšľaj malý.. Ale už si ani nespomínam aké to bolo, na to zle zabudneš. Plakala som s nou veľa vela krát.. Ale spala som s nou keď spala ona. A to robím doteraz, že si s nou lahnem poobede. 😊 Veľa som plakala a tiež som si hovorila, že to nemôže byť pravda, ved znamim tak deti neplakali..no je to môj baran nič sa nedá robiť. Teraz čakáme druhé a verím, že to bude kľudne babo, lebo už sme si vytrpeli všetci 3 😀 prejde to.. 🙏
Neboj sa bude lepšie ver mi. Nájdeš si časom systém teraz kašli na všetko. Ak máš chuť prelenoste cely deň v posteli a nerieš nič. V noci spi spolu so synčekom v posteli možno sa budí preto že ta necíti (prípad môjho mladšieho) tiež krásne zaspal tak na 3 hodiny a potom sa stále mrvil kým som si ho nedala k sebe. A ako ti radia ostatne mamičky hlavne ty sa musíš ukľudniť synček to všetko cíti a ide ti aj do mlieka. Umelé výhod. Môže ho bolieť bruško. Ak máš vigantol skús na deň-dva vysadiť môže spôsobovať koliky preto môže plakať. Môže mu vadiť že je v perinke (môj starší to miloval aj ručičky mal zaviazané, mladší ani počuť keď som ho išla zaviazať do perinky začal plakať na celu ulicu). Ak mu dávaš pancuzky môže byt na nich silná guma ktorá ho tlači na bruško. Je toho strašne veľa. Ale určite nato spolu so synčekom prídete 😘
Moja rada, nečítaj to tu, vypni MK, nebuď dlho na sociálnych sieťach. Pri kojení si čítaj knihu, spi s bábätkom. A bude oveľa lepšie, keď začneš chodiť von na prechádzky, čerstvý vzduch a kontakt s bežným svetom robí divy. Nestresuj sa pre domácnosť, uvar si vývar na pár dní, ostatné nerieš... a teraz už vypni obrazovky
Pre boha...a to ja čakam prvé a hneď dvojičky.. to aby som si vopred zajednala psychiatra keď s jedným sú takéto stavy🤦♀️
@raffaella pokial viem ja, neslo o zalahnutie, ale ze dietatko sa zakucka, zabehne mu a moze sa udusit. Ale neviem presne, kde je pravda. Ja kojim po leziacky, aj spime spolu. Neobhajujem to, ale myslim, ze nehody sa stavaju proste. Da sa im samozrejme predchadzat, ale ja som raz po sediacky v noci dostala mikrospanok, mala mi vyletela, zachytila som ju nejakym zazrakom. Mala mozno 3-4tyzdne. Potom sa mi to stalo este raz, iba som zazmurila oci a uz som citila ako mi ruku otazievaju, a tak som si povedala, ze toto kojenie po sediacky nie je pre mna.
Na režim nie je nikdy priskoro. Mojmu synovi som stanovila režim uplne od narodenia....A nedržala som ho stale na cicke. Nesmieš ho nechať zaspať aby sa riadne napapal. Mňa v pôrodnici naučili takú fintu, keď papá a prestáva sať lebo zaspáva tak som jemnučko podrgala pod brdou a znova žačal sať. Alebo ak pije z flašky tak som na ňu tiež trochu nechtom zaťukala a nemal problém, vždy bol najedený až do popuku 🙂 samozrejme nemal problém s refluxom. Ale dlho mu trvalo kým si odgrgne a potom spinkal aj 3 hodiny. A keď som bola unavená spala som s ním, a poriadok som si robila aj keď bol hore, nechala som ho v jeho kresielku vždy pri mne aby ma videl mal tam aj hrazdičku a robila poriadky alebo ak sa nedalo tak večer keď šiel spinkať potom som si porobila poriadok. A hlavne ak to nezvládaš treba povedať mužovi nech ti tieto prvé mesiace trošku pomôže kým si nastavíš režim.
@raffaella to je v poriadku, ved samozrejme nech si kazdy robi podla svojho vedomia a svedomia, ale verim, ze su aj nehody, kedy deticky spadnu zenam z ruk kvoli nocnemu mikrospanku. Ak by zazil nehodu vo svojej praxi, kde zena zaspala pri kojeni po sediacky, a dieta by umrelo pre pad na kachlicky, zasa by mal inu radu. Ale inak ja ho uznavam, nenegujem co hovori, ale bola to nehoda. A ktovie ci dana mamicka nebola na nejakych liekoch na spanok a depresie.
Tak my máme doma skoro 3- tyždňové bábo. Je to druhé dieťa no akurát hovorím, že je to o dosť ľahšie ako pri prvom, kedy sme obaja s partnerom boli vkuse v strese z každej maličkosti. Ten stres mi trval asi 2 roky a stále som hovorila, že už viac detí nechcem, že je to tak strašne náročné. Dnes viem, že dieťa potrebuje kľudnú maminu. Takéto malinké bábo potrebuje okrem papania, spania aj Tvoju blízkosť. Keď stále plače a nevieš prečo. Ľahni si do polosedu bábo polož na seba a nechaj ho nech sa ukľudní. Ak je napapané a plienky vymenené stačí mu len tvoje teplo a vôňa. Neskôr môžeš skúsiť aj nosiť v šatke a popri tom aj navariť, upratať...... Vyčerpáva ťa dojčenie? Malinké možno bolí bruško, keď sa mení mlieko za UM. Moja malá je niekedy aj 2 hod na prsiach- hlavne večer, no viem, že to večne nebude trvať, že za chvíľu sa to zmení, že toho mlieka bude viac..Pri prvom som tú chybu spravila, že som dokrmovala a potom hrozne trpel kolikami...nakoniec, keď sa mi tvorba mlieka ustalila, som videla sama, že to dieťaťu stačí a krásne priberal.
Moje 3.dieta prvy tyzden cez den spalo pol hodinu, inak vobec cez den, vnoci kazdu hodinu kričal. Po 6-tonedeli som myslela ze umrem a to mi muz pomáhal totalne vo vsetkom. Nic som nerobila lenn som sa snazila prezit. Vnoci cca do 2,5 roka spaval tak, ze raz za hodku plaksl,
Smial sa ci kričal pocas spynia, no mny zobudil. Teraz ma maly 4roky, cez den nespi, rano je o siestej hore. Vnoci cca trikrat zobudi cely byt .
Chcem povedat, zapoj muza, naco ho mas? Nech robi viac, resp.vsetko, chodi s kočíkom vonku a pod. Ty naber sily po porode a oddychuj. Špinou nezapadnete.

Inak moja prva bola vkuse na prsniku. Ja som s tym bola uplne okej, aj ked samozrejme.ze ma.to niekedy otravovalo. muz bol v robote, a ja som si spravila pohodlie v obyvacke a postahovala filmy a serialy😂 a trvalo to snad aj 3 mesiace kym prestala byt taka prisavka. Ja som ficala na priateloch, nasmiala som sa aspon. Mimochodom, tvoje male ma 2 tyzdne. Nemozes chciet, ze to pojde lahko. Ja som po 2 tyzdnoch este len z porodnice bola prepustena. Mala si asi prilis idealne ocakavania, ale to je este krehucke mimco a chce to cas. Vsetko pride. Tvoja povinnost na 2-4tyzdne teraz je, obriadit dieta, spat vzdy ked sa da, jest, umyt sa a dat dokopy hlavu 😉 kazda mala iny zaciatok, niekto horsie, niekto pohoda. Ale po 3 mesiacoch su na tom takmer vsetky maminy rovnako.