icon

Mám ísť na interupciu?

otazka13121989
23. mar 2020

Som psychicky v koncoch....mam doma 9rocnu a 6mesacneho .....pred 2tt som zistila ze som tehotná ...brala som antikoncepciu no aj tak sa podarilo...dcerka sa podarila hned ..potom som potratila v 20tt kvoli krcku ..a cele 3 tehotenstvo som prelezala doma a v nemocnici no aj tak sa narodil v 34tt ...mal zapal priedušiek a nechcel papkat .... teraz my gynekolog povedal že krcok je slabý a nemusi vydržať tlak a potratit vo vyssom stadiu. Neviem si predstaviť ležať pri malom drobcovi plus domácnosť a zvysok...mamzel robi 12hodin dene plus dochadza 2hodiny...sama by som to nedala ...neviem sa rozhodnúť ci to skúsiť alebo ist na interupciu. Co by ste robili na mojom mieste?

lujza123
24. mar 2020

Tak je to veľmi ťažká situácia. Napriek všetkým ťuťu ňuňu kecom žien o tom ako to všetko zvládneš a aké to bude v pohode, tvoja realita je bohužiaľ iná. Sú to len komentáre, zeny to sem len bezstarostne napíšu a vypustia z hlavy.
Budeš to ty a tvoja rodina ktorá sa bude musieť vyrovnať so situáciou. Možnosti je veľa, ale ani jedna nieje ideálna.
V tom najlepšom prípade prelezis celé tehotenstvo a narodí sa ti zdravé dieťatko v termine. Za cenu toho ze trosku (dosť) zanedbas svoje deti, staršia prežije, mladšiemu bude mama chýbať.
Tie zvyšné možnosti písať nechcem, sama si musíš prehodnotiť ako si na tom psychicky ci si schopná to ustáť, či je schopná ustáť to tvoja rodina a tvoje deti.

Ja keby som v tvojej situácii asi by som skúsila osloviť ešte iného doktora co povie a aka je % pravdepodobnosť donosiť zdravé dieťa. Keby mi tehotenstvo neodporúča zvolila by som interrupciu radšej teraz ako porodiť v 26 týždni a pozerať sa ako v inkubátore zomiera alebo by prežilo a potom sa starat o dieťatko s dmo, slepé, hluche.
Ideálne by bolo nechať to na prirodu/boha/osud a prijať všetko tak ako to ma byt, ale toto dokáže iba silná žena, ja som srab nevedela by som to.

Toto by som robila ja. Ale ty si ty, co robit si musíš tak vnútorné odpovedať sama. Držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
zeminka29
24. mar 2020

@taskataska k tej existencnej situacii prispel aj pan tvorstva,ako ho nazyvas..lebo sme vo vsetkom rovnakym dielom..teda aj v hypoteke..bez neho by nam hypo nedali..
Moju skusenost som sem dala kvoli autorke,aby popremyslala nad svojim rozhodnutim..to, ze moj muz "zdrhol, zdupkal"..ano,aj tak vedia muzi zareagovat..ale do kazdeho vztahu pride skor ci neskor "cosi", co to nastrbi..a musis sa rozhodnut,ci zabojujes,odpustis.. alebo odsudis a za minulostou zavries dvere..

katkabg
24. mar 2020

😯

sonnenshein
24. mar 2020

Som posledna, co by znevazovala pracu lekarov, ALE. Pri synovi som lezala, serklaz mi chceli robit, krcok spotrebovany v 6tom mesiaci, proste cele zle. Pri dcere vyrazne lepsie. 12 rokov po nich som otehotnela znova. V 37 rokoch, akcna praca, akcne pubertalne deti, akcny zivotny styl, a moj krcok v 32tt mal 4cm!!!!!!!
Daj tomu sancu.

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
mirka807
24. mar 2020

Ja by tomu dala šancu, nedokázala by som ísť na potrat, bola som v situácií že po mojom 1tehotenstve som nemohla otehotnieť, lekár mi povedal že už mať nebudem v živote deti. Zmierila som sa stým,no bohužiaľ padlo mi manželstvo, bola som hotová no našťastie s dcérou ktorá má vždy podržala. Našla som si priateľa s 2 deťmi, každý sme mali za sebou ťažké rozvody a stalo sa to čo nik nečakal a ja už teda vôbec OTEHOTNELA som, vieš čo to bolo riešili sme že tada pôjdem na potrat veď v dome deti vo veku 17,14a 8. A teraz ďalšie, zbavovali sme potrat, a poviem ti ja sa skoro zrútila pri tomto či to urobiť alebo nie.... Našťastie moja polovička mi to nedovolila inak by sa asi psychicky zrútila... Teraz už má mala 3roky a nedala by ju zanic na svete, spojila celú rodinu a svojich súrodencov miluje a oni ju. Takže zvážiť či tá nebudú žrať výčitky s potratu.. dcéru máš veľkú pomôže ti. A aj manžel ti pomôže uvidíš. A isto aj rodičia. Držím palce nech sa správne rozhodneš 😘😘😘

otazka13121989
autor
24. mar 2020

Idem dnes este za jednim lekarom tak uvidim...tam je to aj zle ze to je skoro krcok si neodychol za 6mesiacov .... vsetko ta pomoc by bola na dcerku a muza...mama robi 12, súrodencov nemam, svokrovci su 100km a pritom robia obaja .. manžel robi 12 a jeho vyplatu nemôžeme stratiť vydavky nas nepustia

mirro
24. mar 2020

@otazka13121989 premýšľaj,ako sa dá, nie ako to bude drahé a nielen finančne. Ľudský život je nadovšetko.

mirro
24. mar 2020

@otazka13121989 ja keď čítam diskusie podobné tvojej, či ostať tehotná...cestujem v čase. Pred rokmi som otehotnela, a jeden dr mi takto zo začiatku teh.povedal, že hádam si nemyslím,že z hentoho bude niekedy decko(vzhľadom k môjmu zdrav.stavu). Ani raz mi nenapadlo brať "to"ako problém,odstrániť, zahodiť, vyriešiť. Bolo to bláznovstvo, bolo to drahé, šialené, finančne och joj, doma druhé minidieťa... ale! Týždeň po týždni sme odrátavali, a dobojovali ukonč.37tt. Z "hentoho" vyrástla krásna mladá dáma a už 15rokov obohacuje naše životy. A ja? Už 15rokov ďakujem Bohu za ňu a som na seba hrdá že som to nevzdala vtedy na začiatku.

kratulka
24. mar 2020

Zlatko... sk dieťatko odíde po narodení musi to byt strasne.. ale ak mu k tomu pomôžeš... oveľa horšie... Pretoze kym v prvom.pripade za to nemozes... v druhom mu pomozes... nie su to srsndy
Strach otvára oči tak hrozne a tvorí predstavy desivé...ktoré nemusia byť pravdivé...
Odvahu...zvládnete to... dieťatko chce žiť a byt milované

Chcela som ti aj napísať o deťoch ktoré podľa lekárov na 100% neni su schopne prežiť.. a matky ich donosit... ale to vieš... maju 9.. 10 ... 6... takmer 3... 1 A 4 rokov
Sme na chodbe vo veziaku 4 rodiny s 11 deťmi a 6 z tych deti podľa lekárov boli bez sance 😉
Držím ti palce

zuzana_ilkova
24. mar 2020

@leann245 podla mna by sa mala poradit aj s psychologom evidentne uz teraz je to na nu velky tlak, takze nikto na tejto stranke jej nepomoze ...ani suhlasim rozhodnut sa musi sama, ale neviem ci je horsie podstuoit potrat teraz, ked este babo neciti alebo ptm sa zrutit ak by sa nieco stalo s babom keduz bude citit pohyb...ty nemas ani jeden argument preco by si podstupila interupciu pretoze sa riadis len srdcom ja som clovek ktora si da pre a proti a riadi sa hlavou nasla by som 100 dovod pre ano...

derdia
24. mar 2020

Ahoj..

Musi byt strasne co prezivas...ale skus to odovzdat do ruk Bohu...nechaj to na neho...nech to skonci akokolvek nebude to z tvojej vole...nemusis mat vycitky, nebude to tvoja vina...ale za interupciu by si sa mohla citit zle a fakt dost vela tym znicit..aj seba mozno,aj svoju psychiku aj rodinu...nechaj to na Boha..to je jedine mozne dobre riesienie....ale viem,ze to musi byt nesmierne tazke...drz sa.

lucia147852
24. mar 2020

@otazka13121989 muž by mohol ísť na materskú so synom. Príjem by vám ostal a ty by si mohla ležať a snažiť sa co najviac šetriť

daniela1911
24. mar 2020

@otazka13121989
súhlasím s @zuzana_ilkova
Verim, že viaceré ženy a aj ja, by som “ľahšie” prekonala interupciu ako žiť každý deň s malou láskou a pritom so strachom, že to kedykoľvek môže neúspešne skončiť. A podľa diagnózy asi lekári vedia o čom hovoria... a tvoja skúsenosť s potratom v 20tt - neviem či by som “rozchodila”, táto strata by bola pre mňa miliónkrat horšia!

pribinak
24. mar 2020

@otazka13121989 mama si zoberie dovolenku, svokra si zoberie dovolenku, su PNky, neplatené voľna, .....toľko možnosti. 100km nie je druhýkrát či koniec sveta. Proste možnosti sú.

Jedna kocka ti tu napísala, že všetko ti tu píšeme len samé ňu ňu. To nie je len ňu ňu. Mnohé si tu prešli potratmi, potom to ľutovali, iné strávili celé tehotenstvo v nemocnici, užívali lieky, pichali si injekcie, .....a oplatilo sa

miriam11
Odpoveď bola odstránená
maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
pribinak
24. mar 2020

@maciatkolulu prečo ? Ja poznám reálne prípady že rodina zomkla

tristanka
24. mar 2020

@otazka13121989 jedna mamička tu píše blog "Boj o život(y)" skús si ho prečítať. Asi by som to nechala na prírodu. Daj tomu šancu. Zvládneš to!

leann245
24. mar 2020

@maciatkolulu no vieš, výčitky možno nepriznaju, ale je to v nich. Muzova bývalá kolegyňa, uhladena žena vždy nad vecou sa na každej firemnej akcii opila a preplakala potom hodiny a stále niečo hovorila o dieťati. Až po rokoch mužská časť firmy zistila, že hovorila o dieťati, ktoré zabila potratom 10 rokov predtým. Napísať si na papier za a proti nie je celkom dobre riešenie, lebo pocity po zabití človeka ešte nezažila a vzhľadom k tomu, ako opísala svoju psychiku po nedobrovolnom potrate si nechcem ani predstaviť, čo by mohlo prísť. Ja som videla svoje 4 deti na sone od 2 milimetrov, veľmi rýchlo sa to babo prejavuje ako živá bytosť a ona tie soná zažila tiež, po prvotnej ulave z vyriešenia situácie môže prísť emocionálna pohroma, ktorá ju v hlave už nikdy neopustí....No ja by som sa určite nechcela do konca života zobudzat s tým pocitom.

leann245
24. mar 2020

@zuzana_ilkova súhlasím s tebou, ta návšteva psychológa by mohla veľmi pomôcť. Ja sa riadim srdcom, rešpektujem prírodu a milujem Boha, ktorý mi v živote priniesol toľko zázrakov, že aj preto bojujem aspoň takto za to nenarodene bábo, áno priznávam 😊🙏💖

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
pribinak
24. mar 2020

@maciatkolulu dala som to ako vzor že aj tak sa dá riešiť situácia, nie PRIKAZ. Ak to nechápeš 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

vorkola
24. mar 2020

Prosim ta, nedovol,vrazdu.Do neba volajuci hriech

leann245
24. mar 2020

@maciatkolulu svoju situáciu pozná, pýtala sa na názor, my sme jej mnohé napísali náš pohľad, skúsenosť a ona možno prečíta niečo, čo jej pomôže sa rozhodnúť správne, to je celé.

otazka13121989
autor
24. mar 2020

Vratila som sa od gynekologa..(uz 3ho) vysledok krcok je makky a to som len v 6tt na sone videl zrasti na krcku...vraj bol potrhany a zle sa zrastol ...jeho odporúčamie interupcia...sanca vydržať do 25tt je 50%
Urcite by dom musela cim skor na pesar a potom ležať a modliť sa ...lezala by som doma alebo v nemocnici ...vraj mam náchylní krcok na infekciu tak zase riziko...nesmela by som dvíhať nic ani maleho a minimum pohybu...vraj je to skoro a krcok je este oslabený ...do štvrtku sa mam rozhodnúť

horalka007
24. mar 2020

@otazka13121989 Ahoj, ja mam ten isty problem, vola sa to insuficiencia krcka maternice plus ja mam nieco ako geneticku mutaciu a problem so zrazanlivostou krvi. 2x som potratila v 18. a 14. tyzdni. Mam 2 deti, zijuce. Mohla by som napisat knihu, ako som lezala, ako som kracala na porodny sal, nemohli na gynde pre mna zohnat vozik, a za mnou sa tiahol pas krvi a ked som dosla na salu, dietatko zo mna vypadlo na zem, ked som potratila 1x zostal mi taky pasik bielych vlasov na hlave, je to velka zataz na clovek hlavne, ak je clovek citlivejsi, ale nestratila som vieru, ja som tu z tych spominanych "Bozich ludi" ked som bola 3x tehotna narodil sa mi syn, skor, nejavil ziadne znaky zivota, ozivovali ho, ma slabsiu imunitu, tiez chodime po lekaroch, ale je velmi sikovny chlapec, ma 6 rokov, predskolak, vie citat, pocitat atd. je to taky mudros, potom sa znova otehotnela, lezala v nemocnici, moj muz prerusil zivonst, zili sme na hranici s peniazmi, a ako by povedali neveriaci v 18.t som vsetko vsadila na jednu kartu, ja by som povedala, ze som vlozila svoj zivot do Bozich ruk a podstupila serklaz, lebo som bola otvorena z vnutra a krcok bol malicky, no nakoniec dcerka sa narodila 39.t a nebudem klamat nebolo to jednoduche, ale zvladli sme a kedy som otehotnela este raz tak dam sancu zivotu... je jedno ci dietatko je velke ako spedlikova hlavicka alebo ma 50, 60, 130 cm stale je to "moje dieta", do poslednej chvile, ako pri vsetkych by som sa snazila bojovat o ich zivot. Teraz to nepisem ako natlak, ale bola otazka, ze co by sme robili na tvojom mieste. Uz viem ake to je potratit a viem ake je porodit, vzdy by sa mi tie moje misky vah prevazili na stranu zivota, aj keby som nebola veriaca.

dankanka
24. mar 2020

@otazka13121989 ahoj. Neviem ci tu už niekto radil. Ale skus dáku linku psychologickej pomoci. Možno pomôže sa s niekym o tom porozprávať. Držím palce nech sa už rozhodneš akokoľvek.

hettinka
24. mar 2020

@otazka13121989 muž nech ide na OČR so staršou, nech pomáha a nechala by som zo na prírodu. I tak neviem, či by riešili interrupciu v tejto situácii.