Mohol lekár zabrániť spontánnemu potratu?
Ahojte. Včera som v 8tt+2 prekonala spontánny potrat.
V pondelok mi začal hnedý výtok s asi 1mm krvnou zrazeninou. Hneď som išla k lekarovi. Akcia plodu bola, všetko bolo v poriadku. Nasadil utrogestan 3x1, kludovy režim a ze keby sa opakoval výtok s prímesou krvi, tak mám sa ozvať. V utorok sa to trochu zjemnilo, aj keď výtok bol stále prítomný. V stredu sa výtok stupňoval s tým že tam už bola aj hlienovitá krv. Hneď som mu volala, zobral ma ešte v ten deň. Akcia plodu bola, dokonca od pondelka zas podrástol. Zvýšil dávku utrogestanu na 5 dní na 2x2 za deň do pošvy. Predpísal ascorutin a vypísal ma na pn. Kludovy režim. Vraj az keby tá krv TIEKLA, vtedy je problém. Ja som mala hlienovitu krv. Kludovy režim aj bol, ale uz večer sa dostavili extrémne kŕče v bruchu. Tie uz sa pýtal keď som bola u neho, či mám bolesti, vravím áno, tak vraj keby sa stupňovali, mám prísť. Tiež keď ma pozeral povedal, ze by som bola v čase svojej menštruácie a niektoré ženy to majú ze občas zakrvacaju. ??? to čo je za blbosť, že žena môže krvácať ked práve začala tretí mesiac tehotenstva ???
Kŕče sa v stredu večer stupňovali, ale dalo sa to vydrzat, stale som krvacala hlienovitú krv spolu s hnedym výrokom, toto všetko bolo podľa doktora v poriadku. Ráno som po návšteve toalety, zase s množstvom hlienovitej krvi odpadla az mi zavolali sanitku a v nemocnici mi uz len oznámili ze žiaľ musia plod odstrániť, ze ide o spontánny potrat a plod sa uz začal pomaly odlučovať.
Ja sa pýtam, zaujal môj gynekológ správny postoj? Nemali si ma hneď v pondelok nechať v nemocnici, čítala som ze je možné podávať aj infúzie na zabranenie potratu a možno by sa to zvrátilo? Mne to to dieťa uz nevráti, ale chcem aby sa to nikomu ďalšiemu uz nikdy nestalo… a vedel môj gynekológ tomu včas zabrániť… aký je váš názor? Ďakujem za každý relevantný komentár…bola som u neho pred potratom 2x s ťažkosťami a nedokázal tomu zabrániť??? Je to pre mna neuveriteľne…
@linduska_ sestra bola na kontrole v 12 tt., vsetko oka, ale mala bolesti. Mala myom, obrovsky, nekrvacala, ani spinenie. Asi tyzden mala take bolesti, ze chodila len na zachod, zohnuta. Lekar jej povedal, ze to kvoli tomu myomu ma bolesti, ako sa zvacsuje maternica a jej to tam taha. Ziadna liecba, len ze si ma davat Paralen. Ani na PN ju nechcel vypisat, ze nie je dovod. Jeden vecer krce a zaliala ju z nicoho nic krv a potratila hned babatko do zachodu 😪. Bola v 13 tt....potom jej vybehlo TSH na 75, asi aj z toho stresu, otehotniet nechcela, myom neoperovatelny, ze maju skusit znova. Bala sa, no uz maju 11 mesacnu dcerku. Sice krvacala aj v tom druhom tehotenstve, ale nie na zaciatku, okolo 20tt., a potom asi 30 tt., to uz bola v nemocnici. Ale chvala Bohu, vynosila, este aj prenasala a rodila prirodzene. Takze nadej je vzdy.
Je mi luto, ze sa Vam take stalo, ale lekar fakt nemohol viac urobit...🤕
Je mi to luto, ale, bohuzial, ten prvy trimester je to bud alebo. Spinenie, pripadne zakrvacanie je v prvom trimestri celkom bezne a myslim, ze lekar urobil, co mohol. Ak tam raz bola nejaka chyba, tak ani konske davky liekov by to nezachranili. Ber to z tej stranky, ze mozno je lepsie, ze to odislo takto, nez keby sa malo narodit chore dietatko, ktore by sa bolo trapilo a vy by ste sa trapili s nim.
My sme si tiez presli potratom, tiez som si presla fazou, ze som hladala vinnika. Nezostavalo nic ine, len zmierit sa s tym. Cas to zahoji, aj ked nikdy nie uplne a obcas si pomyslim na to, ake by to dietatko bolo a ked je v kalendari datum, kedy som mala rodit, tiez ma to rozciti. Momentalne som znovu tehotna a strach je obrovsky, ale beriem to tak, ze co ma byt, to bude. To, ze si potratila, neznamena automaticky, ze budes mat v buducnosti problemy s otehotnenim a donosenim. Drzim palce.
@linduska_ je mi to úprimne ľúto, úplne viem ako sa cítiš ak stratíš bábätko😪sama som to zažila v septembri, z ničoho nič som mala len jemné špinenie hned sme utekali na pohotovosť, tam lekár len skonštatoval že mu je to ľúto no žiaľ nie je žiadna akcia srdiečka-prestalo mu biť😭😭😭bolo to strašné...pritom máme krásnu zdravú dcérku, nemala som žiaden problém s ňou počas celého tehotenstva a tu zrazu😭najskôr sa mi spustil sam potrat a aj tak som musela na kyretáž, toto by nemala zažiť žiadna z nás🙏veľmi by sme chceli dcérke dať súrodenca, no strach je tiež veľký😪tiež si myslím že lekár urobil maximum a nijako to neovplyvní, hovorím si že to tak malo byť i keď bolieť to bude stále😪
@linduska_ ahoj. Len ti chcem povedať, že to nie je že sú aj horšie prípady a ty si bola len v 9.tt. Že máš právo smútiť, lebo vám zomrelo dieťa. Že je v poriadku dovoliť si smútiť a neriešiť, keď niekto hovorí, že na to nemáš nárok, veď o nič nešlo. Mne inak také že "stáva sa aj horšie" hovorili aj v 38.tt, to si netreba vôbec všímať... A za druhé - aj po tomto je obrovská šanca, že sa vám narodí živé dieťa.
Viem čo prezivaš 😢😢...ja som to zažila pred rokmi..v pondelok len divné pocíti..streda spinenie ...reakcia lekárky nemáte prvé tehotenstvo neprezivajte to ..v piatok krvácanie a otvorená na 7cm...prijali ma do nemocnice a musela som čakať do nedele kým sa to rozbehne a utápať sa v žiali ( počúvať slová potratite)...v nedeľu som odrodila chlapca (20tt) ...odrodila som ho do misky na potrebu..chvíľu sa hýbal a potom ma uspali a vyčistili ..v pondelok som podpísala reverz a išla za lekárkou...prvé slová boli stáva sa bude ďalšie... ešte si vypitala 50€ že robila ultrazvuku naviac ☹️...4 rokov som nemohla otehotnieť ( najskôr poškodená vystielka,potom zápal, neúspešne ivf , keď sme sa s tým zmierili podarilo sa 🙏
Bohužiaľ už som stretla minimálne 3 lekárov čo to berú ako pásový výrobu 😢napísala som recenzie aspoň a našla si gynekológa čo neberie prácu ako trest...
@pseudomonas87 tiez zijem v Nemecku a progesteron v tehotenstve si mozes nechat predpisat kedykolvek v prvom trimestri uz len z dovodu, ze upokojuje. Predpisuje sa casto, takmer vsetky moje jamosky preventivne brali utrogest. Ak dojdes s krvacanim do nemocky, nasadia ho tiez. Vlastne slusenost.
@rivini tak aspoň že to nie je štandard , ale výnimka 🙂
@any_soj Pane Boze, ze stava sa aj horsie? 😪. Myslela som na Teba, ked mi vlani vybehol tlak na 160/100, bola som v 37 tt., po Vianocicach sme sli ku nasim a jedno rano mala ziadny pohyb. Uplne nic, asi 20 min. trvalo, kym sa rozhybala. Ona bola asi uz oblbnuta aj z toho Dopegytu, co som brala, ale strasny strach som prezivala. A presne v ukoncenom 38 tt., na prvej kontrole v nemocnici, po zlom CTG zazname, si ma tam uz nechali. Primar Hudec mi ju tymto mozno zachranil. Aj ked mi povedal, ze placenta vyzerala uplne v poriadku, ale mohlo sa stat to najhorsie. Velmi som vtedy na Teba myslela, ako si sa musela citit...a niekto Ti povie take nieco, nechapem...😟.
@nevenka som rada, že ti to dopadlo takto ❤️ no oni to mysleli tak, že radšej teraz ako po narodení :D Ako fakt len smiať sa musím na tom. Viem, že to hovorili (väčšina) preto, lebo mi chceli pomôcť, len netušili ako. A plus ľudia majú pocit, že musia niečo povedať, aby aj im samým bolo ľahšie pri niekom, komu sa stalo niečo ťažké. Pre mňa to bola jednoznačne blbosť, že radšej teraz ako po narodení. Aj keď sa potom narodila Juli, presne po pár týždňoch mi napadlo, že hej, bolo by hrozné, ak by teraz zomrela. Ale že je úžasný dar, že už ju poznám zoči voči, že sme si hľadeli do očí a počula som jej hlas.... Že aj keby hneď zomrela, tak som neskutočne vďačná za tehotenstvo a pôrod a ten čas s ňou. Tak ako som bola aj pri Sáre, ale tam mi práveže veľmi chýbalo aspoň pár minút ju zažiť naživo aj po pôrode, nielen v brušku. Plus to, že som to vopred netušila - keď niekto vie, napríklad skrz nejakú diagnózu, že má očakávať, že dieťa po pôrode zomrie, dá sa na to pripraviť, pre mňa najťažší bol ten šok. A inak, bol to môj najpokojnejsi pôrod, v istom zmysle najpríjemnejší.
@linduska_ mrzí ma, čo sa ti stalo a ako ti je. Ale aj ja sa pripajam k nazoru, ze doktor urobil všetko tak ako mal. Žiaĺ, sú veci medzi nebom a zemou, ktoré sa pochopiť nedajú, len prijať.
Mam za sebou 2 MA v zaciatkoch, nič mi nebolo, len proste zrazu silné krvacanie a bolo povšetkom. A tiez mam za sebou 3 tehotenstvá, pri každom som špinila podobne ako ty, asi aj viac, minimalne do 12tt, najintenzivnejsie v dňoch kedy by mi bezne prisiel menzes, deti som bez problémov donosila. Dve sú tu so mnou krásne živé zdravé, jedno však nečakane po porode zomrelo, malo vážnu vývojovú chybu, ktorú lekári prehliadli, a príroda to tiež v zaciatkoch neporiešila po svojom ako sa vraví. Proste mi krásne rástla moja láska pod srdcom celé tehu❤️ Osud? Náhoda? Malo/nemalo to tak byť? Ktovie....
Každé tehotenstvo je unikát, každé dieťa, každá matka, každý pôrod...
Držím ti palce, aby si si našla svoju cestu ako prijať to co sa vam stalo, prajem ti vsetko dobré, ❤️

@linduska_ na začiatok je mi veľmi ľúto, čo sa stalo. Ja som lekárka ( nie gyn, ale ARO), pracujem v Nemecku a jedno ti poviem, tu, ak má žena dobrú hladinu progsteronu, čipky nedostane. A niečo ako Ascorutin tu neexistuje, nedáva sa to. Maximálne magnézium, čo ak naozaj prebieha potrat, Mg ti dieťa nezachráni. Bohužiaľ polovica všetkých tehotenstiev konci potratom. Na pôrod jedného dieťaťa je štatisticky jeden potrat. Ak žena potrati dva a viackrát je dobre sa objednať na diagnostiku porúch zrazania krvi, či netreba nasadiť injekcie na riedenie krvi.
Ja ti veľmi držím palce, aby ďalšie tehotenstvo bolo úspešné. Psychicky to samozrejme bude trvať dlho, my si s mužom aj po rokoch spomenieme na to naše prvé, ktoré od nás odišlo. A to už nám radosť robí 4 ročná slečna.