Moje trápenie s umelým prerušením tehotenstva
Ahojte..vytvorila som si novy nick,hlavne koli priatelom a rodine aby som ostala v anonymite aby sa netrapili a v konecnom dosledku ma nelutovali,z nazvu temy plinie ze idem na umele prerusenie,,velmi tazko to znasam ale aj napriek tomu nieje cesty naspet,, beriem totiz velmi ale velmi silnu liecbu,,ktora je nezlucitelna s novym zivotom ktory by vo mne rastol ,,preto aj pri zahajeni tejto liecby zhruba pred rokom som podpisovala suhlas ze vedome neotehotniem,,,takze som nasadila antikoncepciu,,ale kedze som sa velmi bala pouzivali sme aj inu ochranu takze chranenie na 2x plus ziadne take "ze spravis sa do mna " cez vikend som si robila 3testy a vsetky pozitivne plus doktorka potvrdila zatial 5tt plus este kontrola lebo dobre tam este nic nevidela,,ale vraj aj z krvy zistila tehotnost,,,neviem sa s tym vysporiadat ,,boli ma z toho dusa ze sme sa tak snazili chranit a predsa ,,nemozem spat,,len rozmyslam,,preto pisem sem potrebovala by som trosku pochopenia,,hlavne citim nenavist k svojmu telu,,preco nam ked ine zeny sa roky a roky snazia,,dakujem za precitanie
@tajka1986 dakujem za podporu..naozaj nechapem niektore komentare tipu vynechaj liecbu..TA LIECBa ma drzi pri zivote!!!uz aj bez toho je to pre mna bolest a utrpenie..tym viac ze moj partner sa tvari ze sa nic nestalo..amto ma velmi boli..nerozumiem tomu..vzdy sme boli ako jeden tim..ale on je vysmiaty ako slnko a posobi ze sa vlastne nic nedeje...vsak ked bude potom ja sa zariadim teraz nemam silu ..riesit hadky..nedokazem nad nicim suvislo rozmyslat...ale dakujem za podporu
@scarlet24 neblazni.Skus to vziat racionalne. Ked vies ze ram budu tazke postihnutia, tak vystup z toho vlaku a prestan sa trapit. Neublizuj si, proste to tak je a vezmi to custo z racionskneho konca.Zena ibcas city musi odlozit na bok.Mozno to je odomna drze, ale tak velmi som zvedava aku mas diagnozu, ze sa na to takto netaktne pytam. Mozes mi to prosim napisat do IP ked nechces verejne?
jasne si ,,moc plodna,, 😀 to hovor tomu čo seno papa...ze pri uzívaní hormonov, kondome a prerušovaní sa da otehotniet v priebehu roka ...proste ste sa nechranili povedz to na rovinu a nevymyšlaj bachorky o otehotnení bez spermií...
Nepíšeš na čo a liečiš, ale tak uz som zvyknutá, že pisatelky tu polku informácií proste nenapíšu a stale točia dokola to isté....Kazdopádne rozhodnutie je na tebe, klasika partner neni moc nadšený ....to je tu tiež bezny jav, nikto do tvojej situácie nevidí a ani ti s dieťaťom pomahať nebude takže tak. Vieš pochopenie...ano zvyčajne to je tak, ze také čo si to velmi nevážia otehotneju aj po kontakte s ošťatými slipami a iné robia psie kusy a nič...nehovorím ze to je tvoj pripad, ale ja ti osobne neverím a cele mi to pride nejake divne a celkovo tvoje vyjadrovanie k veci je nejake odveci...neviem...
@lanugo ja mam toho viac ale tie injekcie s mehotrexatom su dost zavazne plus lieky na srdce..prepac nechcem to rozoberat..chcela som sa vykecat ulavit si lebonje tu velanzien co cos pdbne riesia a viem ze niektore ma pochopia..snazim sa to brat lahsie ale je mi zle od zaludka tak sa na to ani neda nemysliet
@sardinka335 tvoj nazor tvoja vec...ed mi neveris..ja som predsa sem neprisla aby som niekoho presviedcala...ani t nemusim vysvetlovat ako sme sulozili to nije tvoja vec..a kolko ochran som mala..ze to pride tebe divne jenv tvojej hlave..liecim sa methotrexatom a este inymi liekmi ty si moja doktorka aby som ti vyoisovala na co sa liecim?ja by som miminko urcite chcela vedom kby som vedela ze riziko nehrozi alebo len male nesla by som ani keby ma z koze drali ale v kadzej diskusii musi byt nuekto mudry
@scarlet24 pozri, ty sama si sem prišla vysvetlovať cudzím ludom ako si otehotnela cez 3 ochrany a ideš na potrat ...takže tak. Otehotniet bez spermii je nemozné - takze proste ste sa riadne nechranili to je cele. Ja nie som tvoja doktorka, našťastie lebo inak by som ti vynadala za nezodpovednost...Zvyčajne diskutujuce konkretnejšie opisuju situáciu - ,,metráč,, sa berie zial aj na rakoviny ale aj na psoriázy, reumu čo zase nemusi byť taka strašna vec aby človek tehotenstvo ukončoval ...nejdem to rozoberať lebo iste 90% suvislostí si neuviedla, ktoré by priniesli svetlo do tvojej situácie. Tak ako v kazdej diskusii je niekto ,,mudry,, vdaka za kompliment tak je niekto kto nevzbudzuje doveru a zamotava sa.
@scarlet24 sak normalne napis ze ste sa extra nechranili, nie si prva ani posledna a nie ze ste mali trojitu ochranu a aj tak si tehotna, uplne na hlavu tu nie sme. Chces aby ti tu baby odobrili potrat, s nadejou ze ti to trochu ulavi na svedomi. Nuz ty musis vedet co a ako a ked si taka super zazracne plodna tak dobuducna je najlepsia ochrana nesexovat vobec.
@sardinka335 mozno je to tak ze to bola este nedostacujuca ochrana...ja si myslim ze som vsetko dodrzala ako mala..jasne zemniesi doktorka pretozamta mi hjed povedala ze jemto malo pravdepodobne ale statnsa moze...nic nieje nemozne..hadam tebe sa to nikdy nestane...pretoze ti potom prajem aby sa tu niaka ako ty do teba navazala ako to nieje mozne a bla bla...ci ty si asi myslis ze mas dobru ochranu??omyl nic niejen100 percent len teda ak pohlavne nezijes alebo sterilizacia..nie v kazdej situacii je niekto mudry ale ty si ako vidim a citam aj v inych diskusiach..u tba nemusim byt doverihodna....co mna po tebe ..ale urcite by som nevypisovala zene ktora ma nieco taketo pred sebou hluposti tipu ci je fo vobec pravda..kolko som mala ochran a ze sa tak vlastne ani neda otehotniet...hadam tebanto nepostretne nikdy..pekny den
@scarlet24 ináč, trocha som googlíla, so všetkým ohľadom plodu máš pravdu akurát sa píše, že sa nemá užívať hak. Tak prečo nenapíšeš pravdu, že ste proste nedali pozor? Proste mi nejde do hlavy, že takéto lieky A niekto ti k ním predpísal hak. Súhlas s
@sardinka335
@scarlet24 prepac,ale to ti gyndoska povedala ze si tehotna,5tt, krv tiez potvrdzuje tehotenstvo,ale potrebuje si to potvrdit este sonom lebo tam nic nevidi???
Preco ti nedala hned nejaku tabletku "po" co by ti vyvolala krvacanie, cim by sa pripadny plod vypudil,alebo teda neobjednala si sa hned na nejaku tu miniinterupciu,teda "vycistenie" maternice skor ako tam nejake srdiecko zacne bit? To mi pripada divne,ako ked na 100% nemozes donosit zdrave dieta neexistuje takato moznost riesit to hned a nie cakat na to,aby videla bit srdiecko a potvrdila tehotnost sonom?
@scarlet24 neviem, či Ti môže nejaký lekár takto s istotou povedať, že dieťa by bolo poškodené, sama som lekárka a týchto výrokov z úst kolegov som sa napočúvala uz neúrekom. Netvrdím, že metotrexat v tehotenstve je v poriadku, je to silné cytostastatikum, ,,bráni rastu buniek", preto je zázrak ze si vôbec otehotnela a doteraz nepotratila, ak by bol plod silno poškodený, samotné telo by ho s veľkou pravdepodobnosťou čoskoro samé vyvrhlo, ak sa tak nestalo, je môžné, že k poškodeniu doteraz neprišlo a dieťa je zatiaľ zdravé..Neviem či máš karcinom, alebo autoimunitne ochorenie a nakoľko je potrebné aby si liek naďalej užívala, tomu sa hádam uz viac rozumie tvoj lekár, len som chcela podotknúť, že osobne som sa veľakrát stretla s tým, že -bude zaručene postihnuté a nakoniec sa narodilo dieťa zdravé.len toľko.
Ináč to čo máš za priateľa buľa, že sa takto stavia k problému? V podstate on je na vine, sorry, ale môj muž, čo by vedel, čo beriem, a uvedomoval si vážnosť situácie( chlap totiž veľmi dobre vie, kedy to na neho ide)A proste koniec urobiť ručne! Plodné dni, hovorí ti to niečo? Pre mňa si veľmi nezodpovedná. Jasné, že choď na utp, je to silný liek.
@mirka2506 pod tento mirkin komentár sa podpisujem @scarlet24 . Len tu na MK sú celé zástupy žien, v rôznych témach, ktorým sa "zaručene" malo narodiť ťažko postihnuté dieťa, nedali sa presvedčiť na potrat, a dnes sú ich detičky zdravé ako každé iné. Aj lekár je človek, aj prístroje obsluhujú ľudia, všetci sa môžu mýliť. Takisto neverím tomu, že by tvoje telo dávno nezareagovalo.
@scarlet24 Keď pri tebe nestojí muž, je to zlé ☹ Nemáš dobrú priateľku, sestru, niekoho, kto s tebou cez to prejde a podporí ťa aj potom? Som sklamaná, že tu na stránke musíš čítať toľko zraňujúcich komentárov. Neuvažovala si, že vyhľadáš psychológa?
Verím, že si urobila všetko pre to, aby sa to nestalo, nevyčítaj si nič. Niekedy sa s nami osud zahrá.
Žiadna z tých, ktoré ti tu radia dieťa si nechať, nie je v tvojej koži, nebude znášať následky.
A to "ja by som nikdy...", to sa zvykne vracať ako bumerang.... Karma je zdarma, nikdy neviete, kedy budete stáť pred morálnou dilemou, vlastným zlyhaním a budete potrebovať pochopenie namiesto odsúdenia v ťažkej situácii.
Je to tvoje rozhodnutie, nikto nemá právo ťa zaň odsúdiť.
Preco sa tak cudujete? Beriem, vacsinou sa zeny schovavaju za zlyhanie antikoncepcie, lebo nechcu priznat, ze zabudli vziat tabletku, pouzili stary kondom a tak. Ale antikoncepcne tabletky mozu zkludne zlyhat, telo nie je stroj, ale vselico sa pod vplyvom zivotnej situacie meni a proste niekedy je telo silnejsie ako chemia a tablety zlyhaju napriek pravidelnemu uzivaniu. Mala sanca, ale stava sa. Kondomy tiez nie su 100%, okrem toho, ze mozu prasknut a tak, stale moze nejaka ta spermia uklznut. A prerusovana suloz ani nehovorim, to je najmenej spolahlive. Ziadna ochrana nie je 100%, iba zdrzanlivost v takom obdobi. Ani ked skombinujete vsetky ochrany sveta.
@cervenaruza123 ale netaraj....jasne, naraz zlyhala tabl. antikoncepcia, do toho sa pretrhol kondom s ,,kvapkou lasky,,,no ja umrem od smiechu... 😀 😀 😀 😀
@sardinka335 a aby toho nebolo malo, bude mat dvojcata alebo trojcata 😀
@sardinka335
@gagik preboha baby,ste fakt hrozne...
veľmi ťažká situácia, rieši sa tu hlavne ta 3 jita ochrana viac než psychická podpora o ktorú zakladatelka žiadala. Psychicku podporu v takejto situácii asi nikto kto to nezažil nevie poskytnúť, skôr len ten, kto to zažil. Čo sa týka 3 jitej ochrany, skôr si myslím, že bola nedostatočne dodržaná. Čiže majú pravdu aj tie, čo sa čudujú, že všetky 3 ochrany zlyhali naraz. Tiež je to len názor, ale myslím, že ako 1. mohla zlyhať antikoncepcia pod vplyvom tých liekov ktoré berieš. To by bolo normálne. Kondom-ten som pochopila, že ste použili pár krát, nie zakaždým. Takže ostáva nám iba 1 forma ktorá bola stále doddržaná a to prerušovanie. A ako vieme, prerušovanie často zlyhá a da sa kludne otehotnieť. Tak aj tak to moholo byť. A záhada otehotnenie cez 3 ochrany vyriešená.
Inač držím ti palce, aby si všetko zvládla aj psychicky aj fizycky, neviem ti radiť ani neviem čo by som robila na tvojom mieste, aj ked si myslím, že by som na preruš nedokázala ísť. Ale okolnosti možno prinútia. Hlavne do budúcna. Poriadne poisti ochranu.
@scarlet24 a rozmyslala si niekedy nad tym, ze to dieta aj pri tak silnej liecbe moze byt zdrave? A vies o tom, ze ak by sa malo narodit postihnute, tak Pan Boh to tak zariadil, ze v prvych mesiacoch zena potrati? Ale, ak bude plod dostatocne silny, prezije a bude v poriadku. Scarlet, pri takej ochrane otehotniet, to je pomaly zazrak. Cize v Tvojom bruchu rastie ZAZRAK. Lekari Ta nedonutia ist na potrat, aj ked natlak budu robit, podpisala si papiere, no stalo sa. Neboj sa, nadej zomiera posledna 🙂
@martinkaxp vieš čo je to chémia? Aj ja verim v zazraky, ale to, co ty tu spriadas je prinajmensom nezmysel
@martinkaxp dristy tohto typu milujem fakt
@martinkaxp čiže postihnuté deti sa nerodia, lebo pán boh to do tretieho mesiaca vyrieši. Mhm.

@gagik je ..vidis to..kondom sme mali parkrat ale predsa aj prerusovana suloz plus antikoncepcia je velka nahoda..take veci sa deju 😢