Moje trápenie s umelým prerušením tehotenstva
Ahojte..vytvorila som si novy nick,hlavne koli priatelom a rodine aby som ostala v anonymite aby sa netrapili a v konecnom dosledku ma nelutovali,z nazvu temy plinie ze idem na umele prerusenie,,velmi tazko to znasam ale aj napriek tomu nieje cesty naspet,, beriem totiz velmi ale velmi silnu liecbu,,ktora je nezlucitelna s novym zivotom ktory by vo mne rastol ,,preto aj pri zahajeni tejto liecby zhruba pred rokom som podpisovala suhlas ze vedome neotehotniem,,,takze som nasadila antikoncepciu,,ale kedze som sa velmi bala pouzivali sme aj inu ochranu takze chranenie na 2x plus ziadne take "ze spravis sa do mna " cez vikend som si robila 3testy a vsetky pozitivne plus doktorka potvrdila zatial 5tt plus este kontrola lebo dobre tam este nic nevidela,,ale vraj aj z krvy zistila tehotnost,,,neviem sa s tym vysporiadat ,,boli ma z toho dusa ze sme sa tak snazili chranit a predsa ,,nemozem spat,,len rozmyslam,,preto pisem sem potrebovala by som trosku pochopenia,,hlavne citim nenavist k svojmu telu,,preco nam ked ine zeny sa roky a roky snazia,,dakujem za precitanie
Damy ona nechcela poradit v zmysle PanBoh Ti pomoze ved mozno ani nieje veriaca alebo stane sa zazrak podla mna chcela len psychicku oporu a pocut ze ak to musi postup dostane sa s toho ja som ties prisla o dieta a verte keby som vedela ze sa mi narodi poskodene dieta sla by som na potrat hoci deti milujem nadovsetko ale moja psychika by to nezvladla starat sa 24hod.a verte ze viem co to obnasa v rodine mame aj velmi chore deti a aj 43rocnu slecnu o ktoru sa cely zivot stara jej mamina plienkuje polohuje krmenie cez sondu moj nazor ze taketo deti nemaju plnohodnotny zivot a oni ani neziju len prezivaju
@mircalla kedysi som mala aj ja inu mienku o zenach podstupujucich upt..nikdy by som neverila..ze budem aj ja stat pred takouto situaciou preto tie nesudim..neripem..a nespochybnujem ucinnost antikoncepcie a uz vonkoncom nenakladam zenam este viac ked maju nieco taketo pred sebou..snazim sa drzat sa..a riesit hned akomto bude mozne najlepsiu antikoncepciu..pocula som aj nieco o docasnej sterilizacii..ale to este neviem cimsa u nas robi..napriek vsetkemu mam zname ktore aj pocas uzivana tabletiek ci teliesku otehotneli..a museli ist na zakrok..neodsudzujem lebo clovek naozaj nevie kedy sa v podobnej alebo iank tazkej situacii ocitne
@scarlet24 tu sa velkej pozityvnej energie nedozijes , vies prevysuju tu matky roka neomylne, vsetko vedia najlepsie, cakajuce na nejaku temu kde vyzdvihnu svoje ego ake su oni uzasne a v zivote neurobili chybu. V tvojom pripade je uz neskoro lamentovat ci a ako ste sa chranili. Dietatko je na ceste a s tym aj tvoj problem. Skus sa popytat na nazor viacerych odbornikov. Ako ja ti poviem takto dieta je dar bozi , neviem si predstavit byt v tvojej situacii. ALE ak ma to babo byt postihnute a mozno aj do takej formy ze nebude ani vediet o sebe , poriadne zvaz rozhodnutie a situaciu vo vasej rodine. Lebo ako pises mne to pripada ze ak sa ti narodi postihnute babetko tvoj partner nebude pri tebe stat. A potom to bude uz naozaj vazne. Drzim ti palce , potom napis ako si dopadla.
Inak obdivujem matky co maju postihnute babatka a s laskou sa o ne staraju na ukor vsetkeho, to su pre mna MATKY ROKA nie tieto odbornicky na akykolvek problem. Samozrejme ze su tu mamicky so zdravym uvazovanim. A do mna 🙂
@pillipilli odbornicky na akykolvek problem su vzdy tie, ktore ten konkretny problem nikdy nemuseli riesit
@pillipilli samozrejme ze som obehala 2odbornikov ale ked pocuju aku liecbu mam dalej somnou o tom ani nediskutuju..lebo neviem ci urcite hviezdy tu vedia...ktore su odbornikom na methotrexat..ze sa kedysi pouzival ako potratovy liek..ja ho uz mam 9rokov..plus ine lieky k tomu..nchcela som tu rozoberat lieky ale mozno aj v ip..trosku pokecat s niekym kto zazil aj len podobnu situaciu...pre mna je uz dost zavazne ochorenie ktorym trpim 10rokov..dakujem vam tie ktore mi pisete ip..za vase pochopenie..a ze na ma myslite vazi si to velmi..
@mircalla ako by aj mohli v ich svete je vsetko perfektne ;))) a ide podla panu.
@scarlet24 Ahoj Scarletka, držím Ti silno palce aby si prekonala toto ťažké obdobie. Nielen v rovine tej, že si sa rozhodla pre potrat (vlastne nemáš na výber), ale aj v rovine fyzickej - keďže podľa toho čo užívaš - máš veľmi vážne zdrav. problémy. Presne viem o čom píšeš ☹ Moja mamina brala methotrexat, po mojom narodení a užívala ho veľmi dlho, aby mohla potom v pohode otehotnieť a prežiť ako tak pohodové tehotenstvo. Želám Ti ešte raz veľa, veľa síl.
Je to smutne pretoze nielen tu ale na svete je vela zien ktore idu na upt..zo zdravotneho hladiska..alebo po znasilneni..alebo alebo..z vela inych dovodov.teraz su vsetky zle a prekliate a neviem este ake...to by sa urcite z vas aj do nich navazali?hanbitensa niektore...ja niesom zastancom upt..tiez mi je to vonkoncom nprijemne..ale je to rozhodnutie kazdej zeny..dietatko ma pravo na zivot..to nikdy spochybnovat nebudem..ale ja niesom taka silna ako asi vy moniektore ktore by ste sa starali o tak moc postihnute dieta....dokonca pri dcerke mi vychadzalo zo skriningu dost vysoke percenta na downa...poplakala som si..ale nesla som na amnio..lebo po dlhsom uvazeni a ked som videla kamoskinu dcerku ktora ma downa povedala som si ze je to vlastne dar..ale oproti tomu ake postihnutie by malo moje dietatko je to vlastne velmi lahka forma postihnutia...preto nesudte nikoho lebo neviete cim si ten clovek uz presiel
@sobicatko dakujem pekne vcera doma som sa zrutila...bolo mi zle aj psychicky aj vlastne celkovo...ale ked vidim moju dcerku musim ist dalej...ano methotrexat je svina mozno keby som mala len tento liek bola by tam sanca nadej aj ked uz len tento liek sam omsebe je velke riziko...mala som ho aj pri malej ale zavcasu mi ho doki vysadila...ale teraz mam k tomu aj silnu bio liecbu a ine lieky..uz aj ez toho je moj zivot dost komplikovany...ale snazim sa zitma ist dalej...bojim sa ake to bude ked budem mat potom...niesom hrdinka ale mam velku podporu od maminy ktor tiez ma podporuje v mojom rozhodnuti pretoze bola somnouna vydrzala tu dlhu cestu mojim zdravotnym stavom...dakujem za podporu
@scarlet24 nemáš zač🙂 ...čo sa týka toho zrútenia: treba si poplakať, keď to potrebuješ...tým ten smútok len a len dostávaš von...neboj sa toho...mám ten pocit, že si sa napevno rozhodla, už to musíš len dobojovať. Bolo by možno dobre pouvažovať aj o návšteve psychológa.
Ak by si čokoľvek potrebovala (postažovať sa), kľudne sa ozvi..
@qidko nuž ak sem niekto píše a chce poradiť podľa toho ako píšeš, treba to tak aj formulovať. "Dámy, idem na UPT, som už na 100% rozhodnutá, prosím len ma podporte v tom, že po UPT budem OK."
Inak hrozí že tu budú príspevky také aké sme sem dali. Lebo zakladateľka píše o tom ako sa s tým nevie vysporiadať, ako ju bolí duša, ako nenávidí vlastné telo. Tak potom ale nech sa nečuduje, že jej tu píšeme, ako by sme čisto teoreticky postupovali my. Netuším aké lieky berie, aká jej jej diagnóza, či ich môže ešte teraz vysadiť, prejsť na miernejšiu formu, alebo znížiť dávky. Možností je milion. Ale píše na verejné fórum tak musí rátať s tým, že sa tu nebude pritakávať UPT ale nájdu sa tu aj ženy, ktoré jej napíšu že by to nepodstúpili nikdy a nerozhodli by o tom, či dieťatko má alebo nemá žiť pretože nie v našich rukách je rozhodnutie o živote ineho človiečika, napriek tomu, že sa rodí v nás a že moderná medicína nám umožňuje o jeho živote rozhodnúť.
Takže z mojej strany - rozhodni sa ako ty uznáš za vhodné, ja ťa za to odsudzovať nebudem - čo by som mala z odsudzovania nejakej virtualnej pre mna neexistujucej osoby, ale NIKDY nebudem podporovať rozhodnutie ženy podstúpiť UPT.
@scarlet24 neviem no, povedala by som , že asi radšej zamknite túto temu, lebo to , čo tu niektoré ženy popísali Vám asi moc sily a podpory nedá. Každá jedna, čo sa tu bije do pŕs by sa vo vašej situácii z toho pos..............la. To je môj názor, mám čo to odžité , ozaj aj zložité nepekné situácie ..,.........Mojej tete sa stalo niečo podobné , čo Vám, žiaľ jej ani neprišli na to , že je tehu a dávali jej hormo lieky kadejaké akože prechod a potom už sa nedalo nič robiť, a malo to byť dievča, po ktorom túžili vždy....... Lieky spôsobili deformity, nie každý človek nedokáže vedome zvládať náročné psychické situácie a to nie je na chvíľu je to na celý život ......................
@scarlet24 ja by som strasne chcela, ale bojime sa. Je to naozaj velke riziko. A ked niekde pocujem od cudzich A to mate iba jedno?! Jedinacika?! No ale co spravim. Som rada ze mame aspon jeho. Mne sa problemy zacali po porode, teraz je vsetko relativne ok, keby som chcela otehotniet musim vysadit liecbu a vtedy by sa mohlo vsetko pokazit. Mam rada deti, ale nechcem si riskovat zivot a zdravie.
@martinkaxp lenze na takyto "pruser"je aj Pan Boh kratky. Howgh.
@scarlet24 Ahoj, ako si dopadla? Ja myslím že Dr čaká že sa to vyrieši samo, keďže toto siahajú ženám pri mimomaternicových tehotenstvach aby nemuseli rezať a brať vajcovod. Čítala som ale aj, že takéto deti predsa prežili( ukázali sa neskôr v maternici čiže žiadne mmt) myslím že je ten príbeh niekde na internete. Dievčatko nemalo vyvinuté močové ústrojenstvo pohlavné organy. Ale myslím že žije. A to bola žena len po jednej injekcii. Fakt je to všetko zázrak. V tvojom rozhodnutí ťa podporujem.
Verim ti, že to je ťažké...práve sa mi stalo niečo podobné...pred dvoma mesiacmi som pochovala dcérku...bola chora..a nejakou nešťastnou náhodou som otehotnela...tiež idem na interupciu..nemám záujem pochovať ďalšie dieťa, ktoré porodím....
Všetkých prosím aby neodsudzovali ženu ktorá ide na potrat...tie ženy na to fakt majú väčšinou vážny dôvod. A nieje im to jedno....

@martinkaxp Ja myslim, ze nikto nema pravo sudit druhych, osobne som proti interupciam, ale za tychto okolnosti to je trosku o inom. Pana boha by som do toho netahala, nie kazdy v neho veri