icon

Najradšej by som vrátila čas a deti nemala

4. júl 2020

Dobrý večer, založila som anonymne diskusiu s tým, že sa potrebujem vyrozprávať. Neviem ako ďalej. Prosím o normálne názory, o kritiku nemám záujem. Potrebujem pomoc.Vždy som vedela a cítila, že nechcem v živote deti, Každý to vedel, lebo každému som to od malička hovorila, že proste nechcem deti mať v živote. Ale nastúpila som po strednej škole do práce, tam som sa zoznámila s mojím súčasným partnerom. Nie sme zobratí. Po dvoch rokoch som otehotnela . Minulý rok v septembri sa nám narodila druhý syn. Každí ma presviedčal, že ako zmením názor, že budem šťastná, že mám dieťa a tak.. Ale žiaľ, nestalo sa. Veľmi dom z detí nervózna. Najradšej by som miestami zomrela a mala kľud. Strašne vnútorne trpím a najradšej by som vrátila čas a žiadne deti nemala. Proste rodinný život nie je absolútne pre mňa. Som veľmi nešťastná. Existuje nejaký spôsob ako zmeniť moju situáciu? Veľmi trpím vo svojim vnútri. Najradšej by dom utiekla niekam veľmi ďaleko od tohto súčasného života.

somktosom84
7. júl 2020

Však odíď.na to si sem pisat nemusela.je to celkom jednoduché.

miadi
7. júl 2020

@charliee1980 ale nie je to tabu vacsina sa tu dost empaticky snazila pomoct no autorka odbornu pomoc x krat odmietla. Velmi vela peknych komentov tu ženy dali nikto sa nehral na dokonale ., uplne zvytocne vsetko..

hanastaruchova
7. júl 2020

@charliee1980 ale prosím ťa, kto ju odsudzuje? to,že niekto to podá expresívne sa musí na anonymných fórach akceptovať - lebo každý má inú výšku intelektu,iný sociálny status a iné verbálne zručnosti a nevie to podať kultivovane a sofistikovane,ale natrie to na hrubo.To je iba forma.Myslím si,že skoro každý jej chce a chcel pomôcť.A vôbec si nemyslím,že si podobný prípad ( aj keď ťa nepoznám ) - už len z tvojich vyjadrení.Slovo zodpovednosť má väčšiu váhu,než to čo píšeš - a to - že ty si na 1. mieste.Áno,niektorí to majú tak nastavené a asi vedia prečo...To však nevylučuje ,že svoje deti miluješ ,aj keď si mala stavy ,že tomu tak nebolo a chcela si zutekať.Ale mala si toľko prozreteľnosti,že si sama vedela rozoznať, čo je správne a kde hraničí zodpovednosť a vyhľadala si odbornú pomoc - lebo si to pochopila,že tudy cesta nevedie....v tom je veľmi veľký rozdiel....a tvoje myšlienky zdieľam sama - nikdy som nebola ochotná obetovať pre deti úplne všetko - a to v zmysle,že žena v živote nie je len matkou.Má svoje záľuby,koníčky,potrebuje v rámci psychohygieny aj čas pre seba a na to, čo ju baví...nevidím na tom nič zlé...len vieš, je ťažko ísť do vzťahu,ak žena nechce mať deti a partner po nich túži - píšem to všeobecne...lebo u majority je túžba po potomkovi prioritná.Ale ak sa zídu 2 vo vzťahu,ktorí to majú tak nastavené, tak fajn..nie je čo riešiť...Lebo už nech sú okolnosti akékoľvek,nech ti život uštedrí akýkoľvek úder v rámci deti - nie každý to vie spracovať...ale zodpovednosť u sociálne zdravých jedincov je na prvom mieste.A ver mi, ak by som ja bola totálne presvedčená,že takýto život ( s deťmi ) nechcem a nikdy som nechcela - buď si istá,že sa aj tak zabezpečím - lebo je to o zodpovednosti !!Toto nikto nemôže poprieť...Sú možnosti akékoľvek,okrem ochrany ,sterilizácie,donosenia a následne adopcia...Nehovoriac o tom, že si nechám spraviť druhé !! NA toto nie je ospravedlnenie....síce pardón - je - a to patologická osobnostná porucha s rôznym spektrom prejavov....

charliee1980
7. júl 2020

@miadi Ver mi, do poslednej chvile som si myslela, ze mam neurologicke problemy....robili mi CT, MRI, lumbalku v nemocnici...odmietala som dovtedy akukolvek pomoc. Ale to nebolo tym, ze clovek si to nepripusta, ze by mu nieco bolo...ale tym, ze si to ani nemusi realne uvedomovat. Az ked mi vsetko neurologicke vylucili, som pochopila, ze mne je uplne nieco ine...ale ja som zostala uplne lezat. Keby tomu tak nebolo, tiez by som mozno prisla domov z nemocnice a isla by som si dalej v svojom zacarovanom kruhu. Lenze ja som bola v stave, nech mi pomoze ktokolvek, nech je to aj zubar, len nech mi uz nie je zle. Autorka ma veru vazny problem....a sama o tom nevie.

hanastaruchova
7. júl 2020

@charliee1980 to čo píšeš chápem,ale nežila si iste izolovaná a okolie si to muselo všimnúť, či nie? Aspoň si nabrala toľko zodpovednosti za svoje zdravie,že si išla na CT...a podobne,skrátka kdesi si sa pohla....potom ťa to dobehlo ...a ostala si ležať - píšeš ! A neodmietala si pomoc...

miadi
7. júl 2020

@charliee1980 ale vie inak by sem nepisala. Mozno len chcela pocut ze je ok odist od deti nechat ich partnerovi ., ze mà pravo byt stastna bez deti .

hanastaruchova
7. júl 2020

@miadi pomohli tým smerom, že by sa o prípad aspoň niekto zaujímal, bol by tam záznam a aj keď by nič nevyriešili, robili by jej doma následne kontroly - tak to beží na UPSVAR,ak majú podnet.Donútiť ju nemôžu - to ani nepíšem,ale možno by ostala prekvapená,ak by jej zabúchali soc. pracovníčky so zápisnicou. A možno by sa veci pohli a deti jej odobrali..nikto nevie,v akom stave sú a či tento príbeh je pravdivý a ak je - tak nakoľko pravdivý....

charliee1980
7. júl 2020

@hanastaruchova Ano, vsimlo...len vsetci vratane mojho muza si mysleli, ze to prejde, ze prekonavam tazke obdobie, diagnoza syna, ze som to este nespracovala. Potom sa narodil druhy, este viac vycerpana....v tej dobe som hovorila, ze keby som s istotou vedela, ze starsi je autista, ani mladsieho by som nechcela. Kedze autizmus sa spolahlivo diagnostikuje v 3r. Mam medzi nimi rozdiel akurat 3 roky. Bola som v 8.mesiaci vtedy, ked ho diagnostikovali. Divim sa, ze som ho v zdravi donosila.
A nie....3 roky som to neriesila a bludila v bludnom kruhu. Az som „spadla“ a riesili ma uz v nemocnici. Dovtedy som o nicom ani pocut nechcela.
Je pravda, ze oproti autorke som sa za svoje pocity velmi trapila, co mi teda u nej nepride....
Autista bol velmi narocny do tych 5r (uz sa to zlepsuje), nedalo sa s nim v podstate nikam. Vsetko abnormalne. Citila som sa niekde uviaznuta, zviazana, uplne bezne veci sme museli eliminovat a prisposobovat. A neviem....mozno jedinym stastim je, ze je verbalny a vysokofunkcny, inak by som to nestravila asi ani doteraz. Da sa s nim relativne normalne fungovat. Inak neviem....

charliee1980
7. júl 2020

@hanastaruchova Neodobrali by jej deti nikdy...to mi ver. O autisticke deti stat nema zaujem 😉

matka_storocia
Autor odpoveď zmazal
hanastaruchova
7. júl 2020

@charliee1980 a ver mi, že vedľa - susede odobrali,lebo na podnet - akýkoľvek musí úrad ex offo konať,preveriť zdokumentovať,vyžiadať si zdravotnú dokumentáciu,posudok zo školy/škôlky/ špec. zariadenia - kt. dieťa navštevuje,posudok matky zo zamestnania / ak pracuje...a urobiť komplexný posudok v danej veci.Jeden chlapček je tiež s podobnou poruchou.Deti jej vzali,o ne je postarané a ona si žije svoj záhaľčivý život sama a spokojná.Aby bolo jasné,nepíšem o tebe alebo autorke,len píšem,že UPSVAR je zo zákona povinný sa zaoberať - ak príde podnet ,i keď anonymný...ale toto nie je teraz meritórne,je to môj osobný názor,že niekedy a niekoho to môže nakopnúť - návšteva sociálky a šetrenie vo veci - tam už si ONA/ON nemôže povedať že nejdem,neriešim,nepotrebujem...aj z pohľadu mojej susedky bolo všetko ok - aj keď viditeľne nebolo.Nepísala som o tom,že prídu,zaklopú a berú deti,to nie,je to zdlhavejší proces...ale aj to je jedna z možností,kde ONA nemôže odmietať resp. bagatelizovať...Aj keď dá ktokoľvek anonymný podnet na veterinárnu správu, že vie o tom,že pes je týraný,zanedbaný alebo sa s ním zle zachádza - ( hlavne tí množitelia) ,ale nielen,ľudia sfotia,udajú,alebo len písomne podajú podnet a šetria to....to isté aj UPSVAR.................už nech by bol výsledok akýkoľvek,ale šetriť musia...toto som chcela povedať...

charliee1980
7. júl 2020

@hanastaruchova Ale ved ona sa predsa o deti stara podla mna. No na akom zaklade by jej ich vzali....? Lebo nema k nim hlboky materinsky cit...? Ved ani romske deti z osad nevezmu.

charliee1980
7. júl 2020

Ledaze by si zbalila svestky a odisla do toho zahranicia. Okrem toho, ze deti by jej vzali, tak by ju este trestne stihali za opustenie, podmienecne. A to je cele.

hanastaruchova
7. júl 2020

@charliee1980 čítaj poriadne - prešetrovali by to ....vziať bez príčiny nemôžu, a my sa tu dohadujeme dookola,ale nikto nevie reálnu pravdu...píšem,že je to zdlhavejší proces

maminuska
7. júl 2020

ja by som aj verila že existujú také ženy ako ona, citovo plochý , egocentrický bez schopnosti poskytnúť citovú odozvu . Osobne si myslím že za to ani nemôžu , jednoducho sú tak nastavení , mnohí si to uvedomujú a do vzťahov nevstupujú a nemajú deti a pár jedincov takto uviazne. Sú nešťastní a nešťastných robia aj ľudí okolo seba. Darmo sa tu mnohé rozčuľujú že im nenavarí , teplú stravu im zabezpečí a tým je pre ňu úloha splnená , ja by som kvitovala že aspoň to , veď aj to je určitý druh sebareflexie že h nenechá o rožkoch .
@hanastaruchova deti je neodoberú , prídu pozrú domácnosť , deti či sú čisté , či je tam ako taký poriadok . Autistické dieťa je veľmi ťažko umiestniteľné a takmer neadoptovateľné. Urobia zápis a tým to hasne. S takým človekom to ani nepohne .

Ono kto nemá postihnuté dieťa , ja mám , často píše také hlúposti ...ako vzchop sa , musíš tu byť pre neho , čo si to za matka ale potom si pekne príde domov k tomu zdravému a ani si neuvedomuje aký má dobrý život že ho takéto niečo obišlo . Ja s takým dieťaťom žijem 25 rokov , niekedy je to na hlavu do zveráku , napríklad keď chytí obdobie a neustále rozpráva , pýta sa doolečka to isté ... biologický otec 13 rokov ju nevidel a nejaví žiadny záujem .

hanastaruchova
7. júl 2020

@maminuska irituje ma,prepáč,ak mi odpovedáte,že deti jej nevezmú..treba čítať moje komenty s porozumením,píšem,že je to zdlhavý proces,nevieme kde je pravda a či skutočnosti opísaná autorkou sú pravdivé a nič nezamlčala....pravdou ale je, že po nahlásení musia konať,nie je to tak ako píšeš,že prídu,je čisto a deti nie sú hladné.Vieš koľko posudkov treba na to,aby v rámci zákona odobrali deti matke ?Môj koment bol zameraný na to, že niekoho možná by návšteva sociálky nakopla/niekoho nie...nepoznáme ju a z anonymných vyjadrení autorky aj úsudok na ňu môže byť zavádzajúci....takže toľko....

charliee1980
7. júl 2020

@maminuska Ochchch, som rada, ze prave ty si sa k tomu vyjadrila bez servitky. Absolutny suhlas.
A preto....nielen ze matka nevie ako z toho von, stretne sa este s nepochopenim okolia, lebo vsak, vzchop sa....lebo to je take lahke pri chorom dietati, ktoremu budem sluzit do smrti....

martina9999
7. júl 2020

Problem je ze ako pises muz je v zahranici, ty si s nimi sama. Nemozu chodit do skoly,skolky? jasli? a ty normalne do prace? zijem vo fr a tu matky teda si velmi robia cas pre seba, je to fr styl vychovy. Chod pracovat, snad zarobis tolko ze si s muzom budete moct zaplatit chuvu, proste nech ti deti vodi zo skolky skoly, a ty prides domov po 18tej. Nie je na tom nic zle, plus kludne sa zapis na nejaky kruzok (ty ano, sport atd), a tiez ked nemoze manzel postrazit, tak chuva, snad zaraba tolko ze si nejaku mozete dovolit. Aj s kamaratkami kludne chod von vecer, na drink, kludne raz do mesiaca.

maminuska
7. júl 2020

@hanastaruchova no to mi je ľúto že ťa to irituje , ale tento typ človeka to nenakopne. My ľudia s určitým EQ by sme pociťovali nepríjemné pocity , ona by nemala žiadne . Keď ti berú niečo k čomu nemáš vzťah je ti to jedno . Robí to čo musí , lebo ešte racio jej káže že deti nemajú byť hladné a špinavé . Ale s ňou samotnou to ani nepohne. Šanca že jej odoberú autistické dieťa je minimálna, čo by sním robili , to nie je klasické mentálne retardované dieťa ktoré dajú do ústavu . Starostlivosť o takýchto ľudí je u nás v plienkach.

hanastaruchova
7. júl 2020

@maminuska nie..mňa irituje,keď ja píšem o A- a niekto číta o B,lebo ja som nikde nepísala,že prídu a dieťa jej zoberú /toto nepatrí tebe/,ale písala som,že vo veci sa začne konať - či už úspešne alebo nie - nikto nevie,lebo nepoznáme pravdu...možno je pravda oveľa horšia -to ale nevieme -tak ako nevieme pravdu, či vôbec má autistické dieťa a v akom stupni autistického spektra - je to virtuálny svet a preto ja všetkému - kto - čo a hlavne anonymne napíše neverím....napísala som iba 1 z možností,lebo ona všetky možnosti odmieta - toto nie je závislé na jej vôli - tak som to myslela...a či by sa spamätala alebo nie - toto nevieš ani ty a ani ja a ani nikto,lebo nikto nepozná realitu v stave,ktorý môže,ale nemusí byť pravdivý...tak to bolo mienené....nie či jej vezmú,nevezmú, či štát chce aut. deti,alebo nechce - ja som len chcela povedať,že úrad konať musí - a s akým výsledkom - ani ja,ani ty a ani nikto nevie predpokladať...

charliee1980
7. júl 2020

@martina9999 Umiestnit autisticke dieta v skole vobec nie je take jednoduche. Moze sa dokonca stat, ze bude, mozno aj je, v individualnom vzdelavani, pripadne kludne mozu dochadzat 30km do specialnej skoly. Ak je to teoreticky Asperger autista, tak sa s nim musi mordovat po skole, pretoze taketo dieta nie len tak ma diagnozu.
Dat dieta do jasli....ehm...na SVK sanca minimalna. Potom existuju sukromne skolky pre tak male deti, ktore stoja cca 350€ na juznom SVK, kde je aj zamestnanost mizerna. Samozrejme, tam kde je zamestnanost vyssia, stoja okolo 500€.

catherinah
7. júl 2020

Az taka uzasna starostlivosť o deti to nebude, kedze nevari a ma 8 mesacne dieta. Cim ho krmi?
Tie deti to musia velmi citit, ze su nemilovane.

maminuska
7. júl 2020

@catherinah má 10 mesiacov a kľudne ho môže krmiť hipkami alebo inými príkrmovými výživami . Funguje tak množstvo matiek , nevaria a dávajú deťom toto a ani ich nenapadne mať výčitky svedomia., tak ako mnoho matiek nekojí a dáva umelé mlieko .

charliee1980
7. júl 2020

@catherinah Moj autisticky syn by nikdy v utlom veku nezjedol Hippky. Tomu som prikrmy robila. A mladsi zdravy jedol len Hippky. Nic ine by nezjedol.

amikami
Autor odpoveď zmazal
hanastaruchova
7. júl 2020

@amikami a máš pocit,že tu sa jej tá pomoc dostane? veď jej to píšu mnohé, čo má robiť...

fotoarch
7. júl 2020

Čo ak mamina , táto zúfalá zo svojej role, matka autisticke dieťaťa plus bábätká okrem toho že nevládze, má to brutálne náročné to je verím. Co ak sama je v autistickom spektre ako aspergerka. Necíti sa na matku, nevie ako na to, nenapĺňa ju to a už to nezmení.... Ak by sme ju hypoteticky nazvali matkou s hendikepom, tak potrebuje pomoc asistenta, ktorý jej jej zručnosti nahradí alebo naučí. Ale ak je manžel drvivú väčšinu preč tak verím jej zúfalstvo. Ak bábo bude mať vzdor v 3 rokoch ,alebo teeneger nervy plus autista , je to realita ktorú by nechcel nik prežívať ak v Tom nevidí význam, zmysel, poslanie, lásku atď....

charliee1980
7. júl 2020

@fotoarch Presne toto si myslim aj ja, ze matka je na spektre.

fotoarch
7. júl 2020

Neuvadza sa to, ale ak je dieta autista, spektruma sa najde v celej rodine, lahsi , tazsi stupen ci auti , len sa to nevidelo, necitilo niekedy a tak neposudzovalo. Ak je v spektre a syn je autista a babo bude v spektre casom tiez, nie su take rodiny doriesene. DOstane nalepku neschopnej , ci hlupej matky a deti ze su nevychovane , kvoli neschopnosti rodicom. A pritom to mozu byt sikovni, pre spolocnost prospesni jedinci, ktori len nezvladaju bezne bytie ako neurotypovi ludia

simcika
7. júl 2020

@miriam11 to je pripad zdravych ludi. Ty vies ako premysla stramutizoavny clovek? Trauma z teba spravi necitliveho cloveka, ktory nepozna svoje potreby a tak nepozna ani potreby druhych.