icon

Nešťastné prijímačky na školu

lili2207
17. máj 2019

Ahojte potrebujem poradit dcérku nezobrali na obe školy na,ktoré sa hlásila aj ked skúšky spravila😔 vďaka nášmu podarenému školstvu 😖brali len pár žiakov veľmi sa trápi tak rada by som jej pomohla len neviem ako😔 veľmi sa tešila nakoľko tým žije už niekoľko rokov a teraz len veľké sklamanie a smùtok v očiach😢nič nie je horšie ako vidieť svoje dieťa trpieť 😔😔😔vôbec nevieme čo dalej ako to bude celé pokračovať či naozaj deti,ktoré nezobrali ostanú doma

eva8
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl maturitou sa nezvýši vedomostná úroveň? Tak potom je chyba v osnovách a v učiteľoch, že dajú deťom zmaturovať. Na dobré vysoké školy sa tiež nuie všetci dostanú. A to s tebou súhlasím - na VŠ nevedia spočítavať zlomky? Cez matematiku, fyziku, chémiu a iné predmety na technických šjkolách ťažko prejdú deti, ktoré majú maturitu z učňoviek, ak sa neučia poctivo a nepreberú si všetko samé. Preto je dôležité, aby ak majú záujem, mať možnosť vzdelania na stredných školách, ktoré sú silnejšie. Ak to nevyjde, v prvom ročníku je sito. Boli tu spomenuté Husákove deti. Vprvých ročníkoch VŠ boli sitá. A môžem potvrdiť, že aj koncom minulého storočia. Tí, ktorí mali záujem prejsť, chodili poctivo na konzultácie, poprípade si zohnali doučovanie

eva8
24. máj 2019

je rozdiel maturita na gymnáziu a na "učilišti s maturitou". Učila som obe skupiny študentov. Z toho dôvodu by sa nemali rušiť triedy na gymnáziách a osvedčených stredných školách. Skôr vytvoriť v nich špeciálne triedy pre tých "výnimočnejších", aj keď známky neukážu všetko

elementissa
24. máj 2019

@viera27 hlavne, že je syn spkojny. Nie pre každého je umenie cesta. Ja som to cítila ako svoju cestu od svojich ôsmych rokov. A doteraz sa neviem nájsť v živote a neviem si vybrať inú "správnu" cestu, lebo z tej mojej som zišla a už sa nedá vrátiť späť. A nech budem robiť čokoľvek, nikdy nebudem skutočne šťastná, lebo som sa veľmi rýchlo zobudila zo svojho tranzu a prišla som na to, že som spravila velku chybu. Dva roky dozadu som išla na konzultáciu za jednou profesorkou na bratislavské konzervatórium. Chcela som vedieť, či by som ešte mala šancu. Vtedy na prijímačkach, pred 10 rokmi som bola tretia najlepšia (preto som písala, že 150 sa hlásilo), avšak odvtedy som síce spievala, ale nie pod dozorom, netrenovala som techniku.... Hlasivky ochabli... Keď 10 rokov necvicis, nemôžeš čakať, že vyhráš fitness súťaž. Tak aj ja. Vtedy to bolo 8 rokov co som nespieva la (profi) a na rovinu mi povedala, že po prvé som zmeškala vlak a som stará a po druhé, aby som vôbec mala šancu sa opäť dostať na konzervu, musela by som aspoň 2-3 roky aktívne trénovať a spievať pod dohľadom nejakého profesora (najlepšie od nich), ktorý by ma pripravil na prijímačky. Ale život nezastavís a nespomalis... Práca 12 hodín denne, niekdy aj viac, potom do toho svadba, hypotéka (takže robiť musíš), dieťa. A ja nie som typ, čo si povie po 5rocnej strednej a 5rocnej výške, že "tak idem studat ďalších 6 rokov ďalšiu strednú". Tvoj syn sa rozhodol sam, že pôjde iným smerom a je super, ze ho to napĺňa. Niekedy človek spraví ale chybný krok a potom to do konca života ľutuje, lebo síce sa mu otvoria iné dvere, ale tie ostatne sa zavrú

eva8
24. máj 2019

@namornicka
štátnicu na úrovni C1 získaš na bilinguálnom gymnáziu, ak máš písomnú časť nad 90%

eva8
24. máj 2019

@namornicka presne o tom som som písala. Sú populačne silnejšie ročníky a počet tried sa znižuje. Aj ja dúfam, že sa to utrasie a kvalitné školy otvoria svoje brány pre kvalitných študentov 🙂

eva8
24. máj 2019

@hettinka absolventov gymnázií s radosťou prijímajú kadejaké IT firmy, poskytnú im školenia a je to. Alebo v súčasnosti stále hľadajú stredoškolákov do T-comu, alebo inde. Plno ponúk pre absolventov stredných škôl. Radšej prijmu niekoho z gymnázia, ako niekoho, kto nemá poňatia o informatike. Alebo rok poprtacujú, pôjde do zahraničia, rozhiadnu sa po svete a skúsia o rok. Ale čo bude so žiakom s priemerom do 1.5, ktorý sa dostane na nekvalitnú strednú školu, lebo tam budú ešte voľné miesta a vôbec ho to nebude napĺňať?

eva8
24. máj 2019

@hettinka ešte k tým gymnáziám - že gymnázium je nič. To platilo kedysi. Potom sa zavádzali ešte za socíku povinne voliteľné predmety, ako stavebníctvo a pod. a maturovalo sa z toho. To nedosahovalo úroveň strednej stavebnej školy, to bolo nič. Gymnazistom rozum nezlenivel v súčasnosti a sú flexibilnejší a majú aj väčšiu možnosť uplatnenia, nie je všetko zaškatuľkované ako v minulosti

eva8
24. máj 2019

@0silvia0 a tie všestranne nadané deti, keď majúp smolu edostanú sa na dobrú školu, zanikne ich kreativita vzhľadom na úroveň školy....

mooonika1975
24. máj 2019

@danielahamar a kde ste išli ???

eva8
24. máj 2019

@elementissa áno, posilniť odborné školy. V súčasnosti je na dobrú odbornú školu tiež nátresk. Je minimum kvalitných odborných škôl

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 ja to napisem uplne priamo-pokial bude maturita pre takmer kazdeho, tak nemoze mat vzdelanie taku uroven, ako ked to bude len pre tych lepsich studentov. Proste ucitel sa moze aj poskladat, ale ak raz je ta trieda zlozena aj z takych, ktori by pred 89-tym boli na ucnovke (a takto to casto je), tak potom sa tam uci tazko a samozrejme sa postupne znizuje latka. A komu toto pomoze? Ti lepsi su brzdeni, ti horsi sice dostanu mozno viac ako na ucnovke, ale zase len maju svoje limity, takze v podstate, keby mali remeslo v rukach, tak by im to bolo isto uzitocnejsie.

danielahamar
24. máj 2019

@mooonika1975 mladší je 7,ten chce ísť bud na nemecké alebo čínske, starší si vybral OA bilingválne AJ

viera27
24. máj 2019

@elementissa len je skoda, ze sa trapis pre nieco, co uz nezmenis. Zijes de facto v minulosti, co bolo, co mohlo byt, ale to si aj sama uvedomujes. A to uz je davno pase, uz to nikoho nezaujima (nemyslim to teraz v zlom, ani na tuto temu, tu nas to praveze zaujima. To som len pouzila ako zvrat). Pocita sa len to, co robis teraz, minule uspechy su uz davno prec. Treba popracovat na novych, nech sa zase citis hrda na seba. Ja neviem, ja som napr. chcela byt pravnicka. otehotnela som, moje sny isli do kytek, ale nasla som stastie uuuplne v inom smere, o akom sa mi ani nesnivalo. To vsetko mozes aj ty, lebo prave v tom vidim velku silu a krasu vseobecne vzdelanych, alebo nadanych ludi. Otvorene su skoro vsetky dvere. Len ty vidis stale len tie jedine. Rozhodne by som vsak nepracovala v obchode. Nemam nic proti tej praci, ale pre mna ako aj pre teba je uplne nevhodna. Treba si vybrat dynamicku, neustale sa meniacu pracu, aby si sa neznudila. Mne zapasoval obrovsky korporat, kde je vela pozicii. Menim cca raz do roka ako pracovne zaradenie, tak aj napln prace. Nevyhorim.

danielahamar
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl lenže toto co píšeš sa už deje na základnej škole, keďže je iba jedna trieda, miesto toho aby ich rozdelili deti trpia, myslím, že v dnešnej dobe je ok mat 13deti v triede, aspoň sa im učiteľ môže normálne venovať a nezapodievat sa s nevychovanymi deťmi, lebo len tie sa neucia.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@elementissa pozri, gymnazium je fajn, ale nie pre kazdeho. Je jasne, ze ak chce ist niekto na operny spev, tak gymnazium je pre neho blbost. Ale ak chces ist napr. na medicinu, na prirodne vedy, tak je najlepsie ist na prirodovedne zamerane gymnazium, naopak, ak chce ist niekto na jazyky, tak jazykove gymnazium ho pripravi asi najepsie a takychto prikladov by sa dalo napisat hodne. Predpokladam, ze chapes. Skoda, ze si sa vtedy rozhodla pre gympel, to konzervatorium by bolo pre Teba idealne-vies, niekedy treba pocuvat rodicov😉Ja zase som rodicov neposluchla a som rada😉 Oni totiz boli proti gymnaziu a ja som na 100% presvedcena, ze pre mna ina stredna skola vhodna nebola-minimalne z pohladu mojho dalsieho studia/prace.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@danielahamar ano, toto je druha vec-za nas si ucitel dokazal zjednat poriadok, teraz je to horsie. Ja som ale deti dala na klasicku ZS, uz v prvej triede ich bolo 28-30 a uplne v pohode to tam ucitelka zvladla, ale to je skola, kde sa fakt ide naplno a tam to funguje aj v tejto zvlastnej dobe.

mooonika1975
24. máj 2019

@bubulacikkk to na zdravotke robia takéto sito???? Ach jaj, nechápem. Určite treba ísť osobne, s odvolaním, volať....

mooonika1975
24. máj 2019

@26ka pekneeee, dá mi to páči, presne takto učím moje deti, zabojovať, snažiť a keď to už ozaj nejde , ani tak ani tak, tak skúsiť počkať, co to prinesie

danielahamar
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl a inak, ja som chcela vždy študovať psychológiu, nakoniec robím v obchode, skolu mam obchod a podnikanie, ja som maxi spokojná, mam rada tu robotu, aj keď s ľuďmi je to ťažké v dnešnej dobe a som maxi introvert😄, takže prídem dom a nikoho nechcem "vidieť ani pocut" 😁

hettinka
24. máj 2019

@eva8 ja na gymnáziu učím... Vzdelanie majú len všeobecne, odbornosť a prax ziadnu. Aj ak vyštudujú gymnázium so zameraním, stále im chyba ten odbor.
Je pravda, že sa vedia rychlo učiť, takze in často stačí polročný kurz a vedia vykonávať nejakú prácu typu kozmetička, predavač, čašník, operátor, šofér... Ale dnes už tieto prace berú gymnazisti skôr ako brigádu, ako niečo, čo by chceli robiť nastalo.
Ist má gymnázium bez toho, aby malo dieťa jasný plán a záujem študovať ďalej na VS, nemá zmysel.

mooonika1975
24. máj 2019

@elementissa zrejme si musíš prejsť viacerými zamestnaniami, kým si nájdeš správne. To , že ti všetko ide samé, na to sa nepotrebuješ moc snažiť , teda ti k tomu úspechu chýba ta strastiplná Cesta.

mooonika1975
24. máj 2019

@danielahamar jaj, len siedmak, my sme teraz mali stresy , s tými sucanmi, kvôli jednému zlému prospechu ho nevzali, pritom by bol po prijmackach prijatý, ide na klasický gympel.

simca06022011
24. máj 2019

@elementissa ja nemám pocit že gymnázium je shit ... Gymnázium je všeobecne vzdelanie, profilovať sa už musí študent sám. Ja som z gympls, kopec ľudí okolo mňa je. A nemám pocit že by sme boli nešťastni a nepripravení do pracovného procesu a sú tam aj takú čo VS nestudovali ďalej 😏

danielahamar
24. máj 2019

@mooonika1975 však tohto sa bojím aj ja, že za jeden predmet to bude všetko pasee, mame ešte rok doladiť veci, tak hádam sa mi to podarí, on potrebuje nejakú živsiu školu, projekty, prax a hlavne aby sa mal s kym rozprávať o tých svojich veciach

danielahamar
24. máj 2019

@simca06022011 ja som napr. toho názoru, že ak nechce byť mudr alebo právnik, nemá gympel opodstatnenie, teda pokiaľ tam nie je ozaj nejaké zameranie na jeden predmet, mne chceli dat silou mocou staršieho na gympel, ale odmietol, to bola jediná škola, na kt. ozaj nechcel ist

hettinka
24. máj 2019

@reuska1 berú sa do úvahy súťaže aj skôr, záleží od školy. Ale spravidla oficiálne súťaže, ktoré organizuje Juventa, olympiády, pytagoriada, Hviezdoslavov Kubín a takéto veci a úspechy na krajskom kole a vyššie. Take tie cez internet, ako je Klokan, Max, to ani nie.
My berieme aj športové súťaže, nie sme športové gymnázium, ale mame aj reprezentantov Slovenska, Majstrov Slovenska, hokejistov, ktorí hrajú v Kanade a podporujeme ich.

eva8
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl viem co myslis, ale ja nevravim o maturite pre kazdeho. Miesto rusenia tried je alternativou vytvorenie tried specialnych. Ako uz aj su - zamerane na mayematiku, anglictinu, informatiku a pod. Vsak akoze priemer do 1,5 na ZS, nie je na ucnovku bez maturity. A poznam ziakov, ktori mali na strednej lepsie vysledky ako na zs. Ale to je vynimka, uznam.

eva8
24. máj 2019

@hettinka na gymnazium idu aj deti, ktore maju jasny plan ist na vs, ale nemaju este vyhraneny odbor, smer. Na gymnaziu sa prejavi ta vaha jednotiek zo zs a aj vyprofiluje povaha dietata. Sikovny ziak sa pre uzavretie miest dostane na ucnovku, zapadne do zlej partie, fa sa ovplyvnit a zbohom skvela buducnost.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 ale ja nepisem, ze vyznamenane dieta ma ist na ucnovku. Otazka je, aku vahu dnes maju znamky, resp. ci ten vyznamenany je vedomostne na takej urovni, ako kedysi-ja tvrdim, ze casto nie, lebo ano, su dobre ZS a tie si uroven drzia a potom su nie dobre. A bohuzial, na tych skolach s maturitou su casto deti, ktore tam nepatria, tym su ti dobri brzdeni.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 ale ak vyznamenany ziak nie je prijaty, tak bud zle urobil prijimacky, alebo zvolil skolu, kde je obrovsky zaujem a bolo viac lepsich. Otazka je, ze ak neurobil dobre prijimacky, ci to bolo pod vplyvom stresu, alebo bol na ZS nadhodnoteny.