icon

Nešťastné prijímačky na školu

lili2207
17. máj 2019

Ahojte potrebujem poradit dcérku nezobrali na obe školy na,ktoré sa hlásila aj ked skúšky spravila😔 vďaka nášmu podarenému školstvu 😖brali len pár žiakov veľmi sa trápi tak rada by som jej pomohla len neviem ako😔 veľmi sa tešila nakoľko tým žije už niekoľko rokov a teraz len veľké sklamanie a smùtok v očiach😢nič nie je horšie ako vidieť svoje dieťa trpieť 😔😔😔vôbec nevieme čo dalej ako to bude celé pokračovať či naozaj deti,ktoré nezobrali ostanú doma

eva8
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl hovorime o tom istom. A ja rozvijam tu vahu znamok. Jednotkar zo slabej skoly sa na silnu skolu dostane, ten aj s dvojkami zo silnej zs nie, pritom je vedpmostne na tom lepsie ako ten samy jednotkar. Preto b sa mali dat sance rovnako. A vyprofiluje sa to na strednej. Vsak ten svojkar kvoli silnej zs prave potiahne toho jednotkara zo slabsej zs a nie ti jednotkari zo slabej zs budu spimalovat vyuku

eva8
24. máj 2019

Podla toho, co sa tu pise sa este nakoniec vsetko zvrhne tak, ze sa budu vyhladavat slabe zs, aby deti mali vacsiu sancu sa dostat na strednu, ked mam zajst do absurdity 🙂

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 no, neviem, nechcem sa hadat, lebo neviem aku vahu pri prijimackach maju vysledky zo ZS (viem ako je to na 8-rocnych gymnaziach a nepripada mi to take strasne), ale ak ten cisty jednotkar zo slabej skoly je horsi ako dvojkar z dobrej skoly, tak potom ten dvojkar musi prijimacky urobit ovela lepsie (prijimacky su snad hodnotene ovela vyssim poctom bodov), alebo je potom ten dvojkar naozaj horsi ako jednotkar. Tu sa fakt nechcem hadat, lebo ma tie vahy nezaujimali. Mozno @hettinka napise, ako to maju na gympli.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 pozrela som si par gymnazii teraz a myslim, ze to nie je take hrozne. A teda moze sikovny dvojkar porazit jednotkara zo slabej skoly-ak teda je naozaj dobry a ten jednotkar nie je.

hettinka
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl je to velmi individuálne, ale v globále, za prospech dostávajú žiaci bonusové body, ale je to skôr symbolický počet bodov v porovnaní s váhou prijímacích skúšok, bodmi za súťaže a Testovanie 9 (tzv. Monitor). SŠ vedia, ako to často s tými známkami je, a ak sú jednotky zaslúžené, odrazí sa to aj na prijímacích skúškach, prípadne títo žiaci na prijímačky ani nemusia príst, napíšu Testovanie 9 nad 90% oba predmety.
Ja vlastne ani neviem, ako to presne máme, ale k nám sa dostane šikovný jednotkár aj dvojkár, ak urobia obstojne prijímačky. Robíme aj prípravné stretnutia, kde sa žiaci dozvedia, čo si majú zopakovať a môžu si aj cvične napísať testy. Niektoré školy dávajú takéto testy na internet, prípadne odporučia cvičebnice.

Dcéra išla bez prijímačiek na základe výsledkov z Monitoru, takže tam som to neštudovala a neriešila, ako to majú. Ona mala len 2x za celú ZŠ na vysvedčení sólovú 2, chodila do výberovej triedy.
Syn išiel minulý rok na 8-ročné gymnázium a oni priemer na ZŠ v podstate nebrali do úvahy. Len ak mali 2 deti na prijímačkách rovnaký počet bodov, vtedy sa prihliadalo na prospech, ale body navyše za to nedostali, len ich podľa toho zoradili. Bodované boli súťaže, výlučne SJ a MAT vyššie kolá a len tie, čo organizuje Juventa. Náš nemal nič, on chodil na súťaže z robotiky, to sa do úvahy nebralo. Ale zásadné bolo dobre napísať prijímačky, pozerala som to potom a len pár detí malo tie bonusové bodíky. Testy boli za 200 bodov a za súťaž mali 10 ... takže tak.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@hettinka ved mrkla som nejake gymnazia, lebo mna toto az tak nezaujimalo, dcera uz prjimacky robila davno a kedze mala same jednotky, tak sa priznam, ze toto ma ani vtedy nezaujimalo, mladsia bude robit o rok a tiez znamky asi velmi riesit nebudem, ale to, co som pozrela, to mi staci, aby mi bolo jasne, ze su dolezite vysledky prijimaciek.

eva8
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl Alebo sa nedostal, lebo zrusili triedy

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@hettinka dcera, ked isla na 8-rocne, tak viem, ze mala za znamky plny pocet, ale mala maximum aj za olympiady, lenze, keby neurobila vyborne prijimacky, tak by jej to bolo platne ako mrtvemu zimnik. Pamatam si, ze vtedy tie body (vysvedcenie, sutaze, prijimacky) nejako scitali a znormovali, ze max. bolo 100 a posledny nad ciarou mal 93 alebo 94. Takze tam to bolo vtedy hodne zaujimave😉

hettinka
24. máj 2019

Inak, moje obe deti sa na prijímačky (resp. dcéra aj na Testovanie 9) pripravovali, učili sa. Doučovanie sme neplatili, však ja som učiteľka, keby niečo nevedeli, vedela by som im ja SJ a manžel MAT vysvetliť, prípadne by som sa spýtala kolegýň, ale nebolo velmi treba.
A obaja mali výbornú prípravu v škole, hodnotenie prísne, takže som sa mohla spoľahnúť, že vedia veľa z bežného vyučovania.

Ak sa dieťa chce na školu dostať, nemôže nechať veci plynúť štýlom, veď však ma hádam vezmú ... na každú školu niekoho aj nevezmú. Asi je málo škôl, kde sa hlási menej detí ako môžu zobrať.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 pozri, ja chapem, ze ta to velmi trapi, lebo toto je taky prvy vazny krok a vzdy je lepsie, ak dieta zazije uspech, ale aj neuspech treba vediet prijat a nie stale opakovat, ze je to nespravodlive-jednoducho boli lepsi a bolo ich dost. Ved bude druhe kolo prijimaciek, nemyslim si, ze nutne dieta, ak to prve kolo nezvladlo, musi skoncit na ucnovke. A teda hlavne kvoli tomu dietatu to treba prijat s rozumom, lebo oni po nas opakuju a ak bude potom aj v zivote neuspech zvalovat na nespravodlivost, tak si moze podrbat cely zivot.

eva8
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl Nemam dieta, ktore tento rok sa nedostalo do skoly. Mna zaraza to, ze sa chce zvysovat uroven skolstva tym, ze sa rusia triedy na dobrych skolach miesto toho, aby sa zvysovali naroky na tych menej kvalitnych strednych skolach. A taktiez tu padla otazka, na co takemu kucharovi-casnikovi maturita. Nech ma moznost, ak chce. Ak na to nema, nech nezmaturuje, alebo nech ma moznost ist na ten isty odbor aj bez maturity.. Dorabat maturitu neskor - zaberie to cas i peniaze a v sucasnosti aj tak nie je na takej urovni. Akoze viem, ako si zname dorabali maturitu

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 takto, ak ma mat maturita nejaku vahu, tak potom ju naozaj nemozu mat vsetci. Krajcir, aby mohol dobre vykonavat svoje povolanie, maturitu nepotrebuje, staci mu majstrovska skuska. Ak chce maturitu, lebo chce studovat, ano-nech si ju ide urobit na strednu skolu s maturitou a nech ma taku istu uroven ako na gymnaziu-lebo ak sa nieco vola maturitna skuska, tak potom majme na vsetkych rovnake naroky. Alebo potom nech je maturita 1. stupna, 2. stupna atd a nech je jasne, ze ten ma taku, a ten onaku.
Preco sa rusia triedy na dobrych skolach? Myslis, ze sa teraz rodi zrazu viac mudrych deti? Nie, nerodi. A ak si chce skola zachovat dobru uroven, tak bude brat len tych dobrych a teda nepotrebuje napr. 4 triedy v rocniku, ale budu jej stacit dve.

eva8
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl plny suhlas s tym krajcirom. Prenho je dolezita ta majstrovska skuska. Ale ked chce mat aj maturitu ako krajcir, pretoze tuzi po vzdelani, nech ju ma. A suhlasim aj s tym , ze maturita by mala mat rovnaky meter - na odbornych skolach by to boli vyssie naroky na studentov. Alebo alternativa - odstupnovanie ako pri jazykoch, ale to by bolo kopec prace s tym.

Rusenie preto, aby sa vyselektovali ti najlepsi, to nie je najstastnejsie riesenie. Tento rok sa teda ti vyborni, ale nie najlepsi dostanu medzi tych priemernych ci podpriemernych ( podla ponuky este volnych miest) , tam nedostanu adekvatne vzelanie ich schopnostiam, ale aj tak podla
tuna pisaneho sa vseyci dostanu na vs a potom sa stazuje dalej, aku namahu musia vynalozit vysokoskolski ucitelia. Zacarovany kruh.

Nerusit triedy, ale rozdelit na tych vynikajucich a vybornych a poyom sa to ukaze.

Ale kvitujem, ze sa vznikaju skoly, po skonceni ktorych je uplatnenie. Na druhej strane mi je luto, ze sa stavame vyrobnou linkou miesto vyroby mozgov.

Velmi filozofujem, ale verim v silu myslienky, dufam, ze skolstvo nebude nadalej upadat. Vsak na tlacenie furika nepotrebujeme vediet ani citat....

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 no, samozrejme-na VS by sa malo udiat to iste-tie ubohe VS by mali zlikvidovat (keby mali ludia rozum, uz by sa tam nik nehlasil a zlikvidovalo by sa to prirodzene) a tie lepsie by potom mali najneskor urobit sito pri prvom skuskovom (tak ako sa to na dobrych VS deje aj teraz) a bolo by vsetko ako ma byt. ja rozhodne nie som proti vzdelaniu, ale aktualny stav mu neprospieva.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 vies, ja si myslim, ze system strednych skol pred 89-ym mozno nebol idealny, ale lepsi ako teraz. Celkovo sa mnohe dobre veci v skolstve zlikvidovali a mnohe uplne debilne zaviedli.

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 a otazka je, ci taky krajcir nutne potrebuje vediet citat😉mna nikto sit neucil a dovolim si tvrdit, ze viem mozno lepsie ako mnohe vyucene krajcirky. Viem teda aj citat, aby bolo jasne😀ale keby som nevedela a niekto by ma naucil sit, tak by som mozno citat ani nepotrebovala😀

mooonika1975
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl s týmto bohužiaľ súhlasím,preto ak niekto berie priemer známok ako dôležitu hodnotu, tak potom ma to hnevá. Žiaľ na Tom sme pohoreli, ale ja som to tušila ...

mooonika1975
24. máj 2019

@hettinka tiež učím, tiež som ho pripravovala, ale teda, to boli galeje, keďže si rodič a oproti tebe svoje dieťa, bolo ajkriku, ale súhlasím, najlepšie som si ho pripravila sama. Starší je v sucanoch, ten sa neučil nič, ani minútu. Bol druhý. Takže bol výborne pripraveny v škole. Nebolo treba. A on by ani nechcel sa učiť.

abbey1
24. máj 2019

Ja len k tomu braniu žiakov bez prijímacích testov, len na základe monitoru. Možno ťažko uveriť, ale sú školy, kde monitor dopadne prekvapivo dobre vďaka dozorujucim učiteľom. A taky žiak sa dostane na školu bez prijimaciek. Potom sú tu pedagógovia, ktorí doučuju za riadne mastné peniaze a žiak má zaručené prijatie. Jasné, že potom na škole má žiak podstatné horšie výsledky, ale už je tam. :( Neviem, či sa niekedy dočkáme spravodlivého prijímania žiakov na všetkých školách.

mooonika1975
24. máj 2019

@abbey1 toto neviem, ja mám pocit, že sa dá, ale nestretla som sa s tým. Tiež si myslím, že každý je uplatitelny, ale fakt som sa a tým nestretla, i keď je pravda, že s tým sa človek nepochvali, asi

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@mooonika1975 moja dcera sa na prijimacky neucila nic (na 8-rocne gymnazium), mna triafal slak, ona mi povedala, ze ak na to ma, tak to urobi, ak nie, tak nech sa tam nedostane-to bola piatacka. Vtedy som myslela, ze ma porazi, ale uznavam, mala pravdu-bola viac nad vecou ako ja😉

eva8
28. máj 2019

Neodpustím si tento koment. Vlastne to čo som sa dnes dozvedela, potvrdzuje to, čo som písala na začiatku.
Prečo gymnáziá kolabujú? Lebo o prijatí na školu rozhodujú známky. Tí, ktorí známky nevidia, odporúčajú žiakovi najsilnejšiu strednú, lebo na to málokto má a on je pre ňu ako stvorený. Ale riadi sa podľa známok. Trestá sa za vyrušovanie v škole, miesto toho, aby sa dali nadštandartné úlohy. A tak z nadpriemerne šikovného žiaka sa vyrobí problémový žiak, a kto pošle problémového žiaka na nejakú súťaž, aby niečo nevyviedol. Nuda v predpuberte robí šarapaty, aj keď sa človiečik spamätá, už je neskoro, lebo svoje renomé má. Bohužiaľ systém školstva je nastavený na tabuľkovanie a škatuľkovanie, známky.... Mali by sa brať pri prijímačkách do úvahy aj posudky psychológa. Tak by samí jednotkári, ktorí sa dostali na prestížnu školu, nemali problém s bežnými predmetmi a naopak, tí niektorí s nesprávnym počtom bodov by ju zvládli hravo. Teda zatváraním tried úroveň gymnáziíí nebude stúpať, naopak, ak by sa poskytla možnosť štúdia tým, ktorí na to majú a tí, ktorí to chcú, úroveň by stúpla. Takto zahrabú, udupú talenty. Ak nezvládajú učivo po prvom ročníku, prosím, navrhnúť prestup. Takto by nastala selekcia

anesim
31. máj 2019

@lili2207 ako ste to nakoniec vyriesili?
Odvolanie uspesne?

bubulacikkk
6. jún 2019

@lili2207 ahoj ako ste dopadli nakoniec?

lili2207
autor
6. jún 2019

@bubulacikkk ahoj ked budem mat cas napisem ti IP😉

iv01
27. jún 2019

@hettinka citujem tvoje vyjadrenie "Najmä menšie dedinské tak fungujú, že najlepšiemu z triedy dajú jednotky, lebo ved niekomu ich dať musia. Ale na inej škole by bol možno priemer, ak nie podpriemer." a musím ti oponovať, syn chodil do miniatúrnej školy na dedine, miniatúrna malotriedka, kde ich bolo v ročníku 6 detí. Bol jednorkár (veď niekto musí byť), do piateho ročníka išiel do veľkej spádovej školy v susednej obci, a zase je jednotkár, najlepší v ročníku a dokonca sa dostal na prestížne osemročné gymnázium, a na prijímačkách skončil na 13mieste, a nebrali do uvahy ziadne vysledky zo sutazi ani priemer z vysvedceni, dokonca nechodil ani na ziadne doucovanie, a trufnem si povedat ze toto gymnazium je najlepsie v kraji. A este par slov k malym skolam na dedinach - nie su tam iba jednotkari, su aj trojkari a dokonca aj tam deti musia opakovat rocnik ked nezvladaju ucivo.

simca06022011
27. jún 2019

@iv01 praveze v tycho malych skolach sa detom o mnoho viac venuju a tie deti fakt vedia viac... to ze su z dedin, neznamena ze su sproste... lutujem, ze som sa bala takejto skoly a dceru vlacim do mesta hore dole denne, do triedy s 30timi detmi, kde sa im ledva niekto venuje.

iv01
27. jún 2019

@simca06022011 ved ja to viem, preto moje deti chodili-chodia-a budu chidit do mini školičky, kde distavaju najlepsie vzdelanie, ake si rodic moze zelat pre svoje deti.

vamajka
27. jún 2019

@lili2207 dopadli ste dobre? Je dcerka prijata?

barborkabar
27. jún 2019

@simca06022011 súhlasím, je lepšie keď je detí menej, majú viac priestoru aj na učenie, aj na vyjadrovanie sa 🙂