icon

Opakované potraty kvôli pohlaviu dieťaťa

27. okt 2021

Myslíte si že je možné že príčina opakovaných potratov je pohlavie dieťaťa ? že žena nemôže vynosiť chlapca alebo dievča ? Poznám ženu ktorá má 5 dcér a ani jedného syna ale tehotenstiev mala viac... 🙂 co myslíte

Strana
z2
nevenka
27. okt 2021

Moja mama tiez potratila asi 3x, jedneho chlapca, teda mojho starsieho brata v 7 mesiaci, potom mna ledva donosila, musela lezat, ale som tu, ziva a zdrava a potom este mam sestru. Ona mala proste pocit, ze chlapca nemoze donosit. Ale nikto jej odpoced nedal, genetika este nebola tam, kde je dnes, brat by mal uz 41 rokov. Keby sa narodil dnes, uz by mozno prezil. Ale stale moze tych pricin byt vela a vela je stale nepreskumaneho...

vikss1
28. okt 2021

Zeby toto vazne bolo tak, nejake predispozicie? Skor by som si bola myslela ze je to vrodena vada plodu, ked sa nedonosi alebo teda nejake ine problemy, a nie ze by to urcovalo pohlavie dietatka.

simsalabim
28. okt 2021

@vikss1 nemyslim, ze je to pohlavim ako takym, ale moze to sposobovat chyba na nejakom chromozome, co dieta zdedi po otcovej ci matkinej linii a tym padom to priroda zariadi...

cecilia29
28. okt 2021

@vikss1
@simsalabim žienky určuje to pohlavie. Ako som písala, . Celá sada chromov somatickej bunky je 46-23 párov. Ale jeden pár je pohlavný. Žena má XX a muž má XY. Ak je dedičná ochorenie viazané len na Y tak je viazané len na plod mužského pohlavia. A ak je viazane na X tak tiež su viac postihnutý chlapci , lebo nemajú druhý chromozóm X ktorý by ti zastúpil. Napr. choroba hemofilia - krvacava choroba. Na ňu sa nezomiera ale chorí sú hlavne len chlapci. Ženy bývajú iba prenášačky lebo majú 2x chromozómy. Keďže jeden je nositeľom poškodeného génu zastúpi ho druhý. U chalapa druhý X nie je, teda má len jeden a preto sa mu ochorenie prejaví. Je viacero ochorení viazaných na pohlavné chromozómy. Ak nie sú zlučiteľné zo životom plod môže odumrieť - mužský plod. Ženský sa narodí a ochorenie iba prenáša. Mužský plod je teda viac ohrozený a to práve ochoreniami, ktoré sa viažu na obe pohlavné chromozómy

simsalabim
28. okt 2021

@cecilia29 Ved tak som to aj ja myslela 😅

sara07
31. okt 2021

no a teraz mi vysvetlite prečo dnes je zase podobná otázka
https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-na-to/preco-maju-niektore-pary-deti-len-jedneho-pohlavia/#comment-84245033

@simsalabim
@saganka
@pseudomonas87
@elizita
máte pocit že jej to tu nedostatočne vysvetlili ?

squ1rrel
31. okt 2021

@sara07 som si tri krát prečítala otázku. "Poznám ženu ktorá...". Ktorá "žena" sa ide chváliť potratmi iným "ženám"?! Možno tak "kamarátke" ale určite nie nejakej "žene" z hornej dolnej. Ďalšia vec je ta otazka na záver "co myslite", ktorá nabáda na diskusiu, aby sa tu rozmohla horúca debata na tému potraty. A ten smajlík to už len zaklincoval. Podľa mňa autorka zle nastylizovala príspevok, za takúto pofidernu prácu by som jej nezaplatila ani cent 😀

sara07
31. okt 2021

@squ1rrel no vidíš a ja som akého zdrba dostala že nie je pravda na začiatku 😂, aspoň niekto to prekukol

squ1rrel
1. nov 2021

@sara07 ale nechápem o čo im ide, ved genetické inžinierstvo na Slovensku nie je povolené, taktiež nie sú povolené potraty po 12 týždni bez zdr indikácie, a nipt testy myslím ze nedajú výsledky pohlavia pred 12tym týždňom (ale možno sa mýlim). Jedine mi to vychádza na starú dobru vojnu som za /som proti, ale tak na to je otázka veľmi zle položená.

sara07
1. nov 2021

@squ1rrel nie čo predkladajú návrhy proti interupcii potrebuju ziskat nejaké dáta a aby mali čím argumentovat že ano je to nutné aj u nás sa to robí , nemôžu strielat len tak potrebuju info, a kto ti takéto dáta z dá, no na forum ako mk priam ideálne
tu sa nie raz robil prieskum alebo zbierali dáta len raz som zažila že priznali že tu robili prieskum a potom vyhodnocovali až na to že brali len to čo potrebovali ale to bolo ohladne očkovania
potrebuju zistit náladu napr taky kollar ako fuka ta sa snaži sa krutit podla vetra
a ak si všimneš vždy ked sa rieši v parlamente tieto zakony alebo sa niečo pečie su tu opakované otazky tohto typu alebo čo s tým atd
ako rozhadanie ani nie pretože tieto diskusie tu aj tak rychlo skončia aspon tu, trolovanie tu nejak extra nema vyznam na to maju lepší fb tam to žije

goblinko1
1. nov 2021

@sara07 ona sa ale pýtala na niečo úplne iné 🥺

makova333
2. nov 2021

@sara07 cize ak niekto zbiera udaje o spontannych potratoch pre pohlavie dietata vysledok zberu budu data pre interupcie?

sara07
2. nov 2021

@makova333 každá minca má dve strany, ona nezbiera o spontánych potratoch dáta ,však pri tých majú predsa mudr záznam akého bolo pohlavia , oni potrebuju vedieť či by sa mohli chytit či sa nahodou sa nerobia interupcie lebo zase dcera ako to bývalo v čine alebo stále je v indií
ty ked máš spontany potrat tak pohlavie nevieš predsa a ten byva do ktorého t,
do zadu pár stranok je presne takáto diskusia a tu nie raz zberali dáta, by si sa čudovala aké dáta sa zbierajú
nevšimla si si suvislost občas velké diskusie, opakované otázka a o 3 mesiacov tak zákon - napr . kolovala tu fotka že väzni maju obedy zdarma a deti nie, boli aj diskusie a dost to u rotovalo zo 14 dni a potom hla novy užasny zakon hurá ideme mat obeda "zadarmo" aj pre deti
to sa bežne robí , kto má správne dáte má ohromnú moc, vie presne čo ponuknut po čom je dobyt aby boli spravne %

sara07
2. nov 2021

@goblinko1 jasné, uvidíme

makova333
2. nov 2021

@sara07 interupcie sa robia do 12 tyzdna (tie na poziadanie), pohlavie dietata sa da gemetickym testom zistit najskor od 10tt, ale vysledok zo zakona nedostanes skor ako po 12tt. "V súlade s uznesením Etickej komisie MZ SR poskytuje laboratórium výsledok analýzy až po ukončenom 12. týždni tehotenstva." Takze este raz, ake data tu na konovi mozu "spioni" ziskat? A to ani nehovorim, ako malo je na slovensku viacdetnych rodin, ktorych by sa toto co pises mohlo veeeelmi teoreticky tykat. U nas je porodnost na jednu zenu 1,51 dietata. A tu mi, prosim odpovedz, ako by toto chceli zistit na konovi? A zamysli sa nad tym, co som napisala vyssie. "oni potrebuju vedieť či by sa mohli chytit či sa nahodou sa nerobia interupcie lebo zase dcera ako to bývalo v čine alebo stále je v indií"

sara07
2. nov 2021

@makova333 ale sú domace testy z ktorych na 95% zistíš už v 9 tyždni, volne predajné
iné je ked zistuješ cez laboratorium alebo mudr
od fanatikov je možné všetko, inak toto sa snažili vytiahnut aj v polsku , preto mi to udrelo do očí hned

makova333
2. nov 2021

@sara07 netreba verit vsetkemu co je na krabicke napisane

sara07
2. nov 2021

@makova333 chceš mi povedať že tu ako vážne na niečom takom ako mk potrebuje riešit takuto otázku ? uprimne teba ju napadlo niekedy riešit, diskutovat, pytat sa atd ? teda mna nie

saxana000
2. nov 2021

Stalo sa to kamaratke ma dvoch zdravych chlapcov a dva krat potratene dievcatko.. Moze sa to stat chromozomova chyba genetika nahoda..nikto nevie..su aj ine diagnozy.
Na zdravotnej nas ucili ze existuje ochorenie ktore sposobuje opakujuce sa potraty kedy zena donosi kazdy 7-8 plod teda 7 deti odide aby jedno mohlo prist.ak chce mat 3 deti musi predtym 20x potratit a to uz je iny masaker..

makova333
2. nov 2021

@sara07 mala si niekedy problem s potracanim a uvazovala si niekedy, ze to moze suvisiet s genetikou?

sara07
2. nov 2021

@makova333 ale to potom sú inak tu formulované otázky

makova333
2. nov 2021

@sara07 ako?

sara07
2. nov 2021

@makova333 vzdavam to

zabka1987
4. nov 2021

@sara07 tie voľno predajne sú z moču.... ty si fakt myslíš, že moč ukáže pohlavie? 🤣

zabka1987
4. nov 2021

K téme, ja mám 4 chalanov plus jeden nám zomrel vo vysokom štádiu tehotenstva . Mne robili kadejaké testy aj pred tým tehotenstvom a aj po ňom a je to skôr o takej náhode. Napríklad mám kamarátku ktorá má 7ch a 8me dievča. Aj Jonáš sa tomuto venoval roky , on mal tuším až 10te dievča. A áno sú ochorenia ktoré sa viažu na pohlavie , hlavne chlapčenské. Toto mi tiež robili s manželom. Tiež je tam potom možná príčina potratu .

rikarika
4. nov 2021

Tiez k teme, ked som bola tehotna prvy krat - boli sme vtedy v amerike a k doktorovi som sa neponahlala, lebo som nevedela kam a kym som nejakeho nasla, mohla som byt cca 10tyzden, som spontanne potratila. Nejak som to neprezivala. Potom som mala 3 top bezproblemove trhotenstva - 3 dievcata. Na to prve tehu by som si mozno ani nespomenula, keby neboli vsetky 3 baby, a po poslednom porode mi akasi myslienka prebehla hlavou, ze vtedy 1x to bol urcite chlapec.

zabka1987
4. nov 2021

@rikarika mohol , no nemusel . Ťažko povedať lebo napríklad ja by som nad tým ale tiež tak uvažovala. Môj zomrel ešte v brušku, no bol určite chlapček keďže to bol už skoro 24 týždeň , ale keby nie taký vysoký týždeň tiež by som si myslela

Strana
z2