Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni
Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem
@sasa1310 ano, a to mi teraz vysvetli, ze na zaklade nalezu v prenatalnom vyvoji deti by si ako odhadla, ktore z tych dvojciat ma vacsiu sancu na prezitie?
Ja nie som dementna, viem, ze to zavisi od toho,ktore organy boli zasiahnute, ale ani u dievcat Tothovych si lekari nemohli byt absolutne isti ako to ich organizmus zvladne.
Systemovy infekciu mozes dostat aj po operacii slepeho creva, takze to zase s tym, ako boli zrasteni ti chlapci az tak nesuviselo predsa..
Ano, operacia sa nepodarila, chlapci zomreli.
Ale mohli to byt aj opacne, ako u dievcat Tothovych.
To su ozaj veci, ktore sa dopredu tazko odhaduju
@bona_dea podľa lekára. U chlapcov už počas tehotenstva nemali šancu na prežitie. A na tento prípad narážam. Že na čo to bolo dobré? Za každú cenu byť matkou?
U dievčat neviem ako to bolo počas tehotenstva, tak sa nevyjadrujem. Ale určite mali oveľa väčšiu šancu na prežitie, keďže sa im darí dobre. Lekári už v prenatálnom veku vedia odhadnúť, či to nebude len trápenie. Aj keď je to mimo tejto témy
Poznám mamičku,ktorá mala všetky testy ok,narodilo sa dievčatko s ds.chodi do školy,rozpráva,stará sa o ml.brata..ten mal tiež všetko ok.ak by nemal,povedala,že by si ho nedala vziať,pretože keď vidí dcéru,čo všetko dokáže napriek tomu,ze je iná,videla by aj druhé dieťa a nevzdala by sa ho..
mne tiez potvrdili DS a nechala som si ,,mam zdraveho krasneho syna,,,och kolko som sa naplakala..tak niekedy aj testy poklamu...a to som bola aj na genetike a bude DS,,,a nieje😝
@tinaa64 chore deti sa neberu na obtiaz spolocnosti a urcite nie su nechcene, dovolim si tvrdit, ze su viac lubene ako zdrave kvoli ich zdravotnemu postihu, za ktory nemozu - ALE choroba stoji - cas (ktory opaterou stratis- budis, ale je to na ukor ostatnych clenov rodiny , a hlavne surodencov), financie (zalezi od dg, ale liecba, rehabilitacie, ustavy, specialne pomocky, ucitelia a pod.- to ide z tvojho vlastneho vrecka, ak na to nemas, dieta trpi ), vztahy (vela rodin to neustoji- takze sama , bez partnera a bez penazi- so vzduchu a lasky sa zit neda; postrazit zabudni, vzdelanie pre dieta- no podla dg, ale ak je raz dieta v osobitnej skole zabudni- tak je nastaveny system) a najhorsie na tom je, ze tvoje srdce bude krvacat, ze tomu dietati nebudes vediet/moct/zvladat pomoct .....vidim na mojej mame v starobe, ze sa boji kazdeho tiku v oku, aby sa jej nahodou nieco nestalo, aby som sa ja nemusela UZ starat o surodenca (a neskor moje deti budu musiet...)
Male deti- male problemy, velke deti-
velke problemy a u ludi s dg mnohonasobne viac...
@vevesh ja som pisala ako to momentalne citim...aj to ze nesudim lebo nikdy neviem co bude v budúcnosti...a mrzi ma ze sa rozhoduje o tom ci dieta prezije alebo nie..ci iz zdrave alebo chore....kedysi som aj ja hovorila ze ak by som mala porodit chore dieta tak radsej ho ani neporodim..ale od kedy som sa sta mamou 2 dievčat tak som velmi na pochybach ci by som to dokazala spravit...samozrejme ak by nemali sancu na prezitie tak bu som to urobila..ale takto ...neviem....sle každopádne drzim palce dotyčnej...ona vie co robi...
@tinaa64 Nemal sancu na prezitie ......? Tak zrovna na Kramaroch (detska chirurgia) som mala tu moznost vidiet, zazit dieta so sancou na prezitie....cely tyzden som to mala pred ocami, myslela som, ze mi srdce pukne, ked tazko postihnute dieta s razstepom chrbtice, krmene cez sondu, sotva 6kg, ktore ani neplakalo sa musi trapit na tomto svete.
Na to sme opustali nemocnicu, cakala som vonku na muza, za chrbtom som pocula az nezdravy piskot...obzrela som sa za seba, dieta na vozicku, nemalo rucicky (dlane) uplna mentalna retardacia, dozadovalo sa kavy od babky.tak tieto deti mali sancu na prezitie...ale ich rodicia su trosky.
A nenapis mi, ze DS je ine...lebo hoc je to ina dg., podstata je ta ista a podla dg.sa predsa selektovat moralne nepatri.
@charlie1980 ano, mas pravdu. Podstata je zhruba taka ista ako v pripade porovnania nadchy s rakovinou
Najviac smutne je asi to, ze okolie nepomoze, nepovzbudi. A preto to maju rodiny s chorym dietatom take tazke. To sme my ludia..
Myslim, ze by sme nemali nechat rozhodovat lekarov a nechat si hovorit do toho, co bude s nasim dietatom. Doktori sa celkom casto mylia a castokrat je za tym aj biznis.
@charlie1980 ja som pisala svoj nazor...a tak ako to momentalme citim ja.tak ako lazdy si tu napisal svoj nazor tak aj ja......ja len ze co b robila keby predsa v rom 17 tt porodila napokon zdrave dieta...a este raz napisem..je to jej vec jej zivot jej svedomie...nie moje..kazdy si je strojcom svojho stastia...ved nech si robi kazdy co chce so svojim životom ....ak si myi ze je to spravne riesenie..nech paci..mech to urobi.... Ja len ze ci bude vediet s tym zit ze sa takto rozhodla... ako bude na tom po psychyckej stranke...
Kedysi boli isti ludia pre niekoho nevhodni a neziaduci-chori ludia, Zidia, nearijci, tak isli do koncentrakov. Aj v dnesnej dobe chceme chorych s moznymi tazkostami pre nas ODSTRANIT? Ved budme ludia....
@mamive absolvovala si amnocentezu? Aky test ti potvrdil DS?
@tinaa64 Podla mna by si ten nazor hned zmenila, keby (ani nebudem pokracovat)....keby sa ta to bytostne tykalo a tvoj "zamok" by sa zrutil zo dna na den, v jedinej sekunde. Vsetko, co si si mozno roky "stavala" Tvoje zdrave deti a tvoj manzel by uz nikdy nemal tu matku, ako predtym. Ale budis, aj toto patri k zivotu....len nie kazdy to chape a rozumie tomu z pozicie cloveka, ktoreho sa to naozaj tyka.
Samozrejme, nazor ti neberiem.
Ak by bola taka rodina v okoli a stala by o nejaku pomoc alebo o spolocnost, rada by som pomohla. Rodiny s tazkostami by sa aspon prinajmensom nemali citit byt spolocnostou odcudzovani ale PRIJIMANI.
@magin a kde je ludskost, ked jedna tabletka na ulavenie stoji 120 tisic dolarov?? (To nie je zisk, ale vyrobne naklady podotykam) Mas take vreckove, aby si takemuto dietatu pomohla, aby nemuselo trpiet??? A tych tabletiek potrebuje trochu viac - a to je iba jedno dieta z tisicov a tisicov....a co ma robit ta matka, ktorej sa taketo dieta narodilo???? A ked to vie vopred, preco by nemala mat pravo rozhodnut za to dieta - jej srdce a dusa bude krvacat pri kazdodennom utrpeni takehoto dietata, ty nebudes ani vediet, ze existuje....
@magin Tebe by som pozbierala 4 deti. Ale nie na obmedzenu dobu, jednoducho dovtedy kym budes vladat.
@magin co okrem anonymneho moralizovania robis aby bol svet lepsim miestom?
Teoretizovat o pomoci rodinam s postihnutym dietatom je tak lahke, ale kolko si v praxi pomohla? Nie obcasne, ale dlhodobo, neustale - financne, moralne, casovo - lebo tieto rodiny s postihnutym clenom nemaju kam ujst pred zodpovednostou. Ked toto budes dlhodobo robit tak pochopis ze nemusis moralizovat a rozdavat rady o ktore ludia nestoja, len ciny robia ludi ...urcite to poznas: "po ovoci ich spoznate.. " vsakze?
Tak sa zbavme vsetkych deti s DS. Bude nam aj im lepsie.
A kto bude dalsi?
@magin Nikto sa ich nutne nechce zbavovat a ani sa ich nezbavuje. Pretoze su matky, ktore prijmu svoje deti za vsetkych okolnosti.
Ale vzdy sa najdu matky, ktore na to jednoducho nemaju silu, moznosti, volu, cokolvek.
Tak ich treba nechat slobodne sa rozhodnut, pretoze ani jedna z vas s nou nebude zdielat ani pocity, ani financie, ani svoj cas, ani jej nepridete zachranit manzelstvo, ani jej neponuknete strechu nad hlavou.

@lizatko1009 som si spomenula na sebectvo trošku z iného uhľa. Pred pár rokmi (neviem či si spomínate) sa na Slovensku narodili chlapci. Siamské dvojičky. Od začiatku to bol beznádejný prípad. Vedela samozrejme v tehotenstve čo ju čaká, a čo jej bolo odporúčané. Rozhodla sa, že ona chce byť matkou. A ako to dopadlo?
Chlapci sa dožili pár mesiacov. Za tých pár mesiacov sa z nich stali doslova "pokusné králiky" kde ich skúsili operovať, aj keď vedeli dopredu, že jedno isto neprežije operáciu. Po operácii chúďatká mali silné infekcie, v umelom spánku a žiaľ na to aj zomreli.
A mne príde zasa toto výsostne egoistické. To bolo jasné trápenie ešte v tehotenstve. A nechať to na prírodu? No keby to nechala na prírodu, tak ani neporodí.