icon

Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni

smallbubu
14. sep 2017

Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem

tatianamaria
17. sep 2017

@smallbubu nie, toto vyšetrenie som odmietla. Mala som veľmi zle výsledky vývojových vad a na morfologickom ultrazvuku to tiež vyzeralo nie moc dobre.

nebojtesa
17. sep 2017

Toto pisala mama 15 rocneho syna s downovym syndromom

https://najmama.aktuality.sk/clanok/223691/prib...

nebojtesa
17. sep 2017

Neda mi este nenapisat.
Tvrdenie ze pri narodeni dietata s DS konci zivot celej rodiny. BLUDY.
Zijeme presne tak ako ked sa mi narodili starsie deti. Co asi tak robi dieta s DS ine ako zdrave dieta? Spi, papa, hra sa, lozi, blazni, dzavoce, objima nas, hladka, skuma, vymysla, tesi sa. Tesi sa zo surodencov a oni z neho. Chodime na vylety, navstevy, chaty. Akoze z coho mam byt znicena a zruinovana? Co sa to niekto snazi druhym nanutit? Ked sa mi maly narodil, lekarka sa tvarila ako na pohrebe. Narodil sa mimozemstan? Ked som ho videla, bol taky nadherny ze som im nerozumela. Cim viac sme boli spolu, tym menej som sa bala. Oni mi vsugerovali, ze sa mam bat!

magin
17. sep 2017

Zbavit sa svojho choreho a castokrat nevedomky zdraveho dietata, lebo to psychicky nezvladam, lebo tazkosti okolo toho, lebo sa mi moje sny zrutili.. lebo sa mi na ultrazvuku cosi nezdalo, lebo by som nechcela chlapceka... Kde bude HRANICA?

bodka13
17. sep 2017

@charlie1980 súhlasím s tvojim príspevkom dnes o 22:06
- výstižne vysvetlené

charlie1980
17. sep 2017

@nebojtesa Nech citam ako citam, z tohto clanku som sa nedocitala nic. Pretoze je velmi vseobecny a matka 15r dietata pise vo vseobecnosti, ale nepise kam to dotiahlo to jej dieta.

A vies o tom, ze Aspergerov syndrom maju diagnostikovany prave tito ludia ? Lionel Messi, Albert Einstein, Woody Allen, Alfred Hitchcock, Bill Gates......atd, atd. ?
Ale nevedia si zaviazat topanky. Nevedia nakupit, lebo ich rozculuju okolite vzruchy, ludske pachy, nevedia viest manzelsky zivot (su neznesitelni v urcitom zmysle), nevedia prejavit lasku svojim detom, ak ich aj maju, nevedia si zorganizovat bezne cinnosti, miesto toho, aby riesili postatne veci, tak si zakladaju na chujovinach a kominoch v skrini, pritom tie podstatne veci im unikaju (vsetko su len priklady)
Mozno Einstein sa hadzal do 10r o zem, lebo bol emocionalne nevyzrety. Mozno nerozumel casovemu posunu do 10r, aj ked mozno cital uz v 4.rokoch.

Dieta s DS je vzdelavatelne (ak ma na to predpoklady), ale nemusi tomu tak byt. Mozno bude plienkovane do 4r, mozno do 7r.

bona_dea
17. sep 2017

@charlie1980 ked ta tak velmi zaujima zivot rodin s dospelym dietatom s DS, odporucam za a) precitat si knihu, ktoru som tu avizovala, ma nazov "Staci lubit" a za b)kludne sa skontaktuj s pani Mišovou, riaditelkou Zdruzenia na pomoc ludom s mentalnym postihnutim. Pribeh jej rodiny najdes v spominanej knihe a urcite ti rada osobne odpovie na tvoje vsetecne otazky, kam to kto z ich viacpocetnej rodiny (lebo dopriali synovi s DS aj surodencov) dotiahol 😉

bona_dea
17. sep 2017

@charlie1980 a len pre upresnenie toho co pises, dnes uz neexistuju "nevzdelavatelny" ludia. Takze ano, aj deti s DS su vzdelavatelne, aj deti s AS, atd.

vevesh
17. sep 2017

@nebojtesa velmi si zelam, aby tvoje slniecko ostalo bezstarostnym slnieckom , aj ked zostarne - ale este si stale len pri brehu rieky, ked ju prekrocis, mozes konstatovat ostatnym , ake je TVOJE dieta a kam to dotiahlo- ale u inych to nebude platit , pretoze nie je dg ako dg...

bona_dea
17. sep 2017
sticker
bona_dea
17. sep 2017

@charlie1980 a tebe a samozrejme aj dalsim davam do pozornosti tento blog https://zuzanakollarikova.blog.sme.sk/c/118318/...

Pisala to sestra chlapa s DS, dcera spominanej pani Misovej, riaditelky ZPMP. Ma tam viac clankov na tuto temu, tak kludne studujte. Predovsetkym tie, co mate pocit, ze surodenci tychto ludi su nejaki ochudobneni "normalny " zivot ci co.

nebojtesa
17. sep 2017

@charlie1980 @vevesh
čo myslíš, napísala ten članok preto, ze z jej syna vyrástol neovládateľný agresívny jedinec ako som tu niekde čítala?
Pozri, môj brat sa narodil ako zdravý a je s ním na nevydržanie. Uz skončite s tými predsudkami.
A plienky som mala aj ja do 7 rokov, to by bol ten najmenší problém. Bude mat nižšie IQ. A co? Štastný a plnohodnotný zivot sa meria výškou IQ? Hodnota človeka zavisí od IQ?

charlie1980
17. sep 2017

@bona_dea Fiha, asi mam medzery....ako sa vzdelava napr.nerozpravajuce dieta s DS ? Alebo vsak aj s autizmom ? Teda....viem si predstavit, ze ho naucis scitavat a odcitavat do 100 a potom co dalej ?

svetlana35
17. sep 2017

@charlie1980 podla intelektu sa dieta zaradi do SZS podla variantu a idu podla SVVP pre dany variant. U nas v robote sa napr. 14 rocne deti s DS ucili cisla do 20, 10 pismen z abecedy. Je to vsak velmi individualne, nakolko kazde dieta napredovalo vlastnym tempom.

charlie1980
17. sep 2017

@svetlana35 Uff. Dakujem za odpoved.

svetlana35
17. sep 2017

@charlie1980 kazde dieta je vzdelavatelne par rokov, predtym tieto deti nemuseli chodit do skoly. teraz musia vsetky, ale maju ulavy. My co sme mali deti s DS tak vsetky spadali do SZS B variant. A variant boli nasi "romovia", C variant tazke telesne postihnutie deti na vozickoch, ktore nerozpravali vobec. Urcite sa najdu vynimky ak sa rodicia specialne venuju detom s DS deticky napreduju, no prax je taka ze rodicia su radi ked dieta pride do SZS na par hodin a aspon na chvilku si vydychnu. Ono problem vidim skor tam, ked deti dokoncia skolsku dochadzku( SZS a prakticku skolu) potom su neuplatnitelni( na Slovensku) v zahranici maju chranene dielne a pod. U nas je to ozaj este v plienkach. Potom ozaj len DSS alebo denny stacionar. Tam vidim problem, vsetko ostava na rodicoch.

charlie1980
17. sep 2017

@svetlana35 Zamyslela som sa len nad tym, do akej kategorie by spadal ten moj v buducnosti len tak zhruba....ved ten uz v 3,5celu abecedu vedel resp.pozna pismena, aj cisla, slovensky, anglicky, zacina citat🙊No darmo, mozno bude z neho Einstein nakoniec 😀 Akurat, ze tie topanky si este stale nevie obut 😂

Ved toto presne....vsetko ostava na pleciach rodicov....a ked ma z toho raz vyruti, tak neviem, kto sa o vsetkych doma postara.

svetlana35
17. sep 2017

@charlie1980 tvoj bude chodit do klasickej ZS len bude integrovany. Nic strasne. AS sa velmi tazko diagnostikuje do 10 rokov, preto su psychologovia opatrni a vacsinou nedavaju zavery len napisu ze vykazuje symptomy AS. Integracia bude pravdepodobne nastevena tak, aby mu nehodnotili spravanie a aby nemal kopec poznamok ked za niektore veci nemoze. Moze dokonca preskocit rocnik, ak urobi postupove testy. A rozvijat v nom socialne spravanie, aj ked to bude velmi tazke ono sa to casom zlepsi . Nemozes porovnavat AS s DS to su uplne ine odychlky v intelekte.
Deticky s AS vacsinou vzdy chodia do klasickej ZS aj ked je to lahka forma autizmu, ale klasicky autizmus vyzera uplne inak. Uvidis ked pojdes po 2 rokoch na rediagnostiku co ti povedia.

sisaka
17. sep 2017

@nebojtesa prestávam chápať tvoje príspevky. Neviem či cielene, či fakt nevedomky tu zavádzaš. O čo ti ide? Tvoje dieťa je maličké, rozdiely zatiaľ veľké nie sú, ale prídu a s vekom budú čoraz väčšie, neverim, že si si nenastudovala, alebo si nebola lekármi oboznámená, čo všetko ta v budúcnosti čaká, neviem či si to odmietaš pripustiť, či si myslíš, že to zostane tak ako doteraz.... Faktom ale je, že Tvoje dieťa ma špeciálne potreby a bude potrebovať špeciálnu starostlivosť v mnohých oblastiach a každý normálny rodič tuto skutočnosť nebude ignorovať pretože ak sa týmto deťom nevenuje špeciálna starostlivosť budú zaostávať ešte viac. Špeciálna starostlivosť obnáša nielen zvýšené finančne nároky ale je aj náročná na čas, z toho automaticky vyplýva, že starostlivosť o takéto dieťa, keď rodičia chcú urobiť maximum pre jeho vývoj, vzdelávanie, či samotné zdravie znamená zvýšenú finančnú aj časovú záťaž pre celu rodinu v porovnani s dieťaťom, ktoré si špeciálnu starostlivosť nevyžaduje a ovplyvní to financie a životy všetkých členov rodiny. Je pekne, že ste sa rozhodli toto všetko postúpiť, ale nepáči sa mi, že sa tu snažíš ľudí presvedčiť o tom, že takéto dieťa žiadnu špeciálnu starostlivosť, extra čas a financie nepotrebuje v porovnani so zdravým dieťaťom.

jaghvali
17. sep 2017

@smallbubu
Ahoj. Je super, ze chces byt informovana co ta caka. A som si ista, ze pri zakroku sa ti budu snazit co najviac pomoct, podaju ti medikamenty, urcite ta nedaju k mamickam s novorodencami.
Zial, ma to aj druhu stranku. To dieta to neprezije.
Nie, Nepisem to preto, aby som ta trapila, ale pravda o potratoch je pravdou, aj ked ju nechceme vidiet. Preto, skus sa informovat o tom co pri zakroku caka vas oboch a potom sa rozhodnut.
Ja viem, ze sa tu pise kadeco, ale pravda je ta, ze uz nemas dve deti ale tri. Chore alebo zdrave, teraz ta uz potrebuju vsetky tri. To najmladsie k zivotu doslova.
Skus to, daj vam sancu. 🙂
P.S. Citala som si tu o tvojich obavach, v tych financnych ti rada pomozem ak by si potrebovala...

vevesh
17. sep 2017

@nebojtesa prepac, ja nemam presudky, ja mam len vo velmi blizkom okoli 3 pripady DS- vsetko dospeli, kde 2 z nich nie su aleze vobec slniecka a dobre urcite neskoncili a naozaj ti drzim palce, lebo viem, o co ide....

bona_dea
18. sep 2017

@charlie1980 svetlana ti to vysvetlila.
A medzery mas riadne, ale to si tu urcite clovek orientujuci sa v problematike vsimol uz davno. Preti som ti tiez poslala tipy na "literaturu".
Vies, ono vzdelanie nemusi byt len doktorat z jadrovej fyziky... ☺
Na to sa konecne prislo a preto neexistuju nevzdelavatelne osoby

bona_dea
18. sep 2017

@svetlana35 cakala som v internej poste odborny dialog, lebo si mi tu par dni dozadu pisala, ze kludne sa mozme pobavit do sprav, ale asi si sa zlakla alebo co. Skoda...

bodka13
18. sep 2017

@jaghvali koľko rokov jej budeš finančne pomáhať?

mamive
18. sep 2017

@simsalabim na amnio som nebola. Odmietla som. A potvrdili mi to v Ko siciach Myslava v centre fetalnej diagnostiky. Oni tam beru specialne odbery aj nejak podla mier baba na ultrazvuku.

bona_dea
18. sep 2017

@vevesh preco tu neustale niekto chce z ludi s DS robit nejake slniecka ci co? To je snad jasne, ze dospely clovek asi nebude neustale v dobrej nalade a s nepricetnym usmevom na perach.
Vie sa nastvat, zarmutit, vie byt lenivy, atd atd.
Kazda matka prirodzene o svojom dietati ci uz s nejakou dg alebo bez napise, ze je jej slniecko, ale ktora to moze povedat o svojich dospelych detoch? Napr. ani ja ani moja segra zrovna nejake slniecka nie sme a to nemame ani DS 😀

A ze ty poznas nejakych dvoch dospelych a ziadne "slniecka" to nie su? Vidis, ja ich poznam viac a uolne v pohode, asi ako hocikto z nas

svetlana35
18. sep 2017

@mamive tak potom nezavadzaj ze ti to vyslo v testoch, lebo tie najpresnejsie si nepodstupila.

mamive
18. sep 2017

ved krv, ultrazvuk a genetika niesu testy???žiaden lekar to nepovie bez testoch

mamive
18. sep 2017

ale vidim že poniektoré si tu neviem čo chcu dokazovat, že človek nemôže napisat svoju skusenost a to co prezil lebo hned zavadza,,ved ked mamina chce zobere si z toho nieco ak nie tak ok....

svetlana35
18. sep 2017

@mamive je rozdiel ked ti robia tripple testy a ked ides na amniocentezu, lebo spolahlivost je diametralne odlisna. Ja osobne nepoznam zenu,ktorej by na amnio potvrdili diagnozu a narodilo by sa jej zdrave dieta.
"genetika" je dost siroky pojem, zalezi co si na tej genetike podstupila.