Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni
Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem
@bona_dea keď som písal vyššie o zhubnom životnom štýle bolo to myslené v súvislosti s hriechom prvých ľudí a následnými celými generáciami, ktoré žili rôzne dekadentne a ich životný štýl mal vplyv aj na genofond...
@bigbuckbunny strašné bludy
@bona_dea kašlem ti na celého boha, jeho pohľad naňho ma nezaujíma!
žiadne lekár ti neodpovie objektívne! žiadny!
radšej si pokecám s lekárom vtipne aj keď je diagnóza strašná - viem o čom píšem - akoby mi mal kecať to čo má naučené, nech mi to povie k veci a nie od veci!
nech mi nehovorí, že tak alebo tak by sa malo a nemalo, nech mi povie takto to treba liečiť, nie je iná možnosť ale ROZHODNUTIE JE NA VÁS! tak ako som sa aj ja rozhodla aj keď lekár mi vravel že aj takto sa to dá, nie nedá a lekár akceptoval. nepíšem o potrate.
@bona_dea pre nechápavých iste
@lalinko2010 uzavrime túto našu rozpravu s tým, že ty proste nerozumieš slovu "subjektívne - objektívne".
Pretože to čo si vo svojej poslednej správe popísala je náznak objektívnych informácii "nech mi povie takto to treba liečiť, nie je iná možnosť ale ROZHODNUTIE JE NA VÁS", tzn. ty v podstate iba nerozumieš tomu čo píšem 😀
@bona_dea ty nie si náhodou učiteľka? pretože takéto vyjadrovanie má aj moja kolegyňa, poučovanie a podobne a stále si vravím že si pomýlila pracovné miesto.
mala by si sa zamerať na diskusiu, ktorá bola založená, ja veľmi dobre chápem čo je to objektívne - subjektívne, ty mňa nemusíš poučovať! radšej poučuj svojich žiakov, lebo teba mať za učiteľku - nad mieru inteligentnú - ale pri tebe aj ten čo má iq180 by sa cítil na iq 40...
@magin stat nema ziadnu povinnost starat sa o ludi - stat ma zabezpecovat zaujmy vacsiny obyvatelov daneho statu vo vztahu medzi jednotlivymi obcanmi navzajom a voci statom inym , ale urcite nie socialne davky pre socialne slabsich jedincov....to je vyhoda socialnej politiky statu ( a slovensko zatial k takym statom patri, otazka je dokedy...), ze sa MOZU tito chori ludia podporovat, ale nemusia....ak nebude statny rozpocet, zmeni sa organizacia statu ci zdravotnictva, alebo jednoducho stat nebude mat peniaze atd. tak maju smolu a starat sa musi rodina....takze zase sme pri zakladoch, vsetko zacina stoji a pada na rodinu teda matku....
@smallbubu priznam sa, ze celu diskusiu som ani necitala. Zase sa mi potvrdilo, ze tu sa nemozes opytat nic, pretoze je tu plno svatic a trpiteliek sveta, ktore vedia len odsudit. Velmi ti drzim palce, aby si to vsetko zvladla. Zeny su silne, musis byt silna pre svoje deti, to je tvoja rodina, ktora ta potrebuje ! drzte sa ..
Ak poradíme inak než potrat, sme za to zlé? Aj ja som mama a vžila som sa do jej situácie ako aj všetky ostatné ženy. Ja by som na jej mieste a s jej myslením radšej dieťa porodila a dala na adopciu.. Cítila by sa určite lepšie..
@magin vobec nie - to ze je to pre VAS schodnejsia cesta, neznamena ze pre ineho je to iste - ja by som nikdy nedala svoje dieta na adopciu, aj keby ich malo byt 10 a postihnutych - toto by neprekuslo moje srdce a svedomie , takisto ako by som nedovolila , aby vedome mojou vinou moje dieta trpelo (cize ako tento pripad, isty DS, zle predpovede a mam moznost dietatu ulavit a zobrat jeho "tarchu na svoje plecia" ) a je sakra rozdiel povedat, ja by som urobila toto a "potrat je vrazda, ergo ..." je to diametralne odlisne, takisto ako ked matka maleho dietata ide prescviedcat o jej uspechu s DS, ked vlastne este ziadny nedosiahla, pretoze je len na samotnom pociatku, alebo ako ludia, co sa nikdy osobne nestarali o ZTP idu vysvetlovat, ze vlastne je to jednoduche,ci financne nenarocne alebo ze zodpovednost bude vlastne u inych a nech sa stat postara,a co keby neskor......CO KEBY neskor nie je ovplyvnitelne, ale to, ci porodi chore dieta alebo nie v sulade s vlastnym svedomim a oficialnym zakonom ano...MA MOZNOST rozhodnut sama, je to JEJ PRAVO.
Ja by som bola zvedava ako sa rozhodla zakladatelka temy. A vy ostatni co sa tu vadite a bijete do prs, som zvedava co by ste spravili vy!
Ja by som si teda deti, ani s DS, ani nejak inak postihnute, ani zdrave, tiez nenechala behat po svete. Zazila som "profesionalnu mamicku", ktora chodila do nemocnice raz za 3 dni za svojim 1,5r dietatom, ktore kvililo den, noc v postielke a behalo z jednej strany na druhu, az zaspalo. A potom som zazila aj autisticke dieta, ktore malo nejaku virozu zrejme, mozno jeho matka s nim byt nemohla, no vlasky malo zalepene od grciek, na plachte ususene mozno 2 dnove grcky....takto sa staraju cudzi o deti, niekedy aj vlastne a zdrave, nieze este s postihom.
Len žena má právo? A to dieťa má na čo PRÁVO?
@magin áno má aj volebne právo 😂Celé zle
Základné ľudské právo je právo na život.
Nič viac a nič menej za tým nie je.
Pri potrate je toto základné právo porušené.
To nikto nemôže spochybniť.
A že má žena nejaké právo rozhodnúť sa? Nuž, ale jej právo bohužiaľ začína tam kde končí právo jej dieťaťa.
@charlie1980 ja som zažila na izbe dieťa s listom diagnóz narodené v 24tt. Bolo samotné v postieľke. Jediným highlightom jeho 6mesacneho života, z ktorého asi 5 mesiacov trávilo iba same v tej postieľke v nemocnici bolo, že dostalo každé tri hodiny sondou do žalúdka umele mlieko. A raz denne prišla za ním rehabilitacna sestra na polhodinu pocvicit. Inak bolo veľmi šťastne, že sa mi ho uľútostilo, keď moje choré dieťa spalo a aspoň som sa mu prihovárala. Nič iné som nemohla spraviť. To iste aj sestričky, keď ho prišli raz za dve-tri hodiny prebaliť a napolohovat. Povedali, že robia čo môžu a nemôžu suplovať rodičov.
Nič iné nepoznalo. Rodičia vraj nezaujem. Ja len pevne verím, že už to dobojovalo a je na pokoji, kde ho nič neboli.
To veľmi otriaslo mojim dovtedajším presvedčením o potrebe záchrany každého dieťaťa, či zachovaním každého života, aj vopred odsúdeného na zánik. Všetko je o tom ako sa rodičia cítia, aké majú podmienky, aké zázemie. To vedia iba oni.
Viem že ide o zabitie človeka, ale tu nejde o malicherný dovod typu: staviame dom, chceli sme ísť na dovolenku, mám ešte rok školy... tu ide o závažný zásah do chodu celej rodiny a dlhodobý. Nikdy som neobhajovala potrat, vždy sa budem naň pozerať ako na najhoršie možné riešenie. Ale nedovolila by som si súdiť tu rodinu, ktorá sa toto rozhodla podstúpiť zo zdravotných dôvodov.
Mám doma milovaného manžela ZŤP, mentálne je našťastie v poriadku, ma iba pár fyzických obmedzení, ktoré nie sú vôbec strašne. A viem ako to nás obmedzuje a čo to znamená pre náš život. Neviem si predstaviť čo znamená takáto diagnoza v oveľa zavaznejsom rozsahu u iných a ešte aj dobrovoľne ich do toho priviesť. V Kováčovej som videla veľa nešťastných prípadov, ktoré už nadobro ovplyvnili životy celých rodin. To neznamená že ich mame odpísať, len je na zvážení, či naozaj vedome toto spraviť svojmu dietatu. Autorka nestojí pred žiadnym ľahkým rozhodnutím, všetko je prašť jak uhoď a všetko bude veľmi bolestive. Pre všetkých.
@bona_dea to dieta ma pravo na zivot od vtedy, od kedy je samostatne zivota schopne a tam konci aj pravo zeny rozhodovat o jeho zivote a 24tt je prave preto, lebo od tohto tyzdna cie moderna medicina zachranit zivot dietata mimo tela matky (sice je to mizive %, ale je to mozne)- takze zakon ma presne vyznacene kde konci pravo zeny a zacina pravo dietata na svoj zivot...
@redlola ja som videla podobne pripady v detskej nemocnici, ale dovod neboli rodicia, ale personal, ze tam tych rodicov nechcel pustit a iba nadavali na rodicov, ked chceli byt s detmi. ze oni im radsej pichnu....neviemco a deti super spinkaju a je pokoj. a to iste na jiske pre predcasne narodene deti. matka doma, dieta na jis. Cele zle. vsade na svete sa rodicia mozu predcasniatku venovat, nosit, dojcit atd. u nas...zakaz vstupu.
viem si živo predstaviť čo preživaš maš hlavu plnu otazok...nikto tz nemože poradiť ani rozhodnuť sa za teba...je to o tom sadnut si s manželom porozpravať sa a ist niekam kde možes sama v klude porozmyslať...moj pribeh je taky že som prisla o svojho chlapceka v 20tt ..2x som krvacala a lekarka ma vysmiala zo serklaze hoi my ju odporucali v nemocnici ...posledne krvacie uz sposobilo ze som bola otvorena a od piatku cakala kedy porodim...v nedelu sa narodil zivi chlapcek..nechali ho umriet v mise na potrebu...dnes je tomu viac ako rok a nezabudnem na slova lekarky bude dalsie....nakoniec mame jedinu sanu ivf a nik nevie ci to pomože....za tie 3dni o som čakala na potrat som plakla prosila preklinala lekarov ni nepomahalo...psychika je stale biedna no snažime sa bojovat o druhe ......nech sa stane cokolvek neuzatvaraj sa do sebe a hovor o tom...posielam kopec sily
@beton Tuto bola rec o detskom odd.,0-3, kde mamicky normalne mozu lezat, lezala som tam 4krat dokopy s obidvomi detmi, raz v BA a vzdy to bolo mozne, nie ze mozne, oni aj uprednostnuju, ked su matky s detmi, lebo maju "o starost menej"
Hm, padlo tu od vevesh "...aby vedome mojou vinou moje dieťa trpelo..."a redlora " ... či naozaj vedome spraviť toto svojmu dieťaťu.."
Aká vina? Dieťa by tvojou vinou netrpelo. Nemohla by si za to, že sa tam poruchali geny. Dieťa by trpelo tvojou vinou, keby napr. drogujes a poznačíš tým svoje dieťa. Proste nemôže byť vinou matky priviesť na svet choré dieťa. Poslaním matky je predsa odovzdať život, starať sa oň.., takže by som toto nenazývala vinou.
A vedome spraviť dieťaťu čo? Dať mu život, aj keď komplikovaný? Vedome ho oň obrať je lepšie?
Toľko len moja úvaha, nijak sa tým nechcem dotknúť autorky tejto témy, len sa nad tým zamýšľam.
@sevcikovaanna prosim ta jak to myslis "nechali ho umriet v mise na potrebu" ??? nechcem byt necitliva ale naozaj asi nechcem rozumiet co tym myslis ...
@domculik ja som tiez ostala v soku ☹
@sevcikovaanna prajem ti aby sa ti narodilo dietatko a bolo vsetko v najlepsom poriadku!
@mayami jezin fakt nechcem do toho vrtat ale som nevedela ze to ma byt akoze standardny postup, to je uplne hrozne predsa.. @sevcikovaanna kazdopadne si velmi silna zena, mas moj obdiv a prajem nech sa rychlo uzdravis na tele aj na dusi a nech sa coskoro podari a bez problemov ! ❤
@beton áno, tu sa vítali matky s deťmi. Frfľalo sa na matky, ktoré neboli s deťmi, lebo z toho bola robota navyše pre sestričky. Mali potom plačúce nešťastne deti, ktoré boli neutisitelne, čo im vôbec neurychlovalo vyzdravenie.
Žiaľ, prax na novorodeneckých oddeleniach je 100 rokov za opicami, deti sú majetkom oddelení a matky sú stavané do pozície neposlušných škôlkarov, ktorých treba ukaznit:-/ to je ale iná téma

@lalinko2010 takže radšej si vypočuješ subjektívny názor lekára, jeho kecy o bohu a pod. a nebude ťa zaujimať čo konkrétne obnáša diagnóza, aké sú možnosti liečby srdcovej vady, nebude ťa zaujímať aké máš možnosti v prípade narodenia takého dieťaťa, v prípade potratu ťa nebude zaujímať priebeh zákroku, možné riziká zákroku, a pod.
teba bude zaujímať čo si pán doktor myslí o nejakom bohu, a na základe toho sa rozhodneš.
lebo to vyššie popísané, to sú objektívne informácie
pokec o bohu sú subjektívne