icon

Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni

smallbubu
14. sep 2017

Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem

mayami
19. sep 2017

@domculik neviem, či štandardný, ale takto si to zažilo veľa mamičiek.

redlola
19. sep 2017

@domculik mám známu ktorá prišla o dieťa v 19tt. Tuším infekciu mala. Doteraz, aj po rokoch, spomína na to ako necitlivo pleskla pôrodníčka dieťa do pripraveného vedra. Že ten zvuk dopadajúceho telíčka jej doteraz rezonuje v ušiach. Hoci bolo už mŕtve, keď sa narodilo, mohla sa spravat k nemu s väčšou úctou. Keby všetko vyslo, dieťa by už bolo prvákom... toľko k detailnému popisu.

domculik
19. sep 2017

@redlola boze, to je hrozne, uplne chore ! oni to fakt beru ako maso - pasova vyroba doslova... to cloveku prida na psychike, ti poviem...

sevcikovaanna
19. sep 2017

@domculik
Tak ako som to napisala ked sa narodil zil a zostal v tej mise kym neumrel nemali snahu zachranit ho ani sucit s nim...skratka brali ho uz ako bioogicky odpad...

beton
19. sep 2017

@charlie1980
@redlola tak ja mam, zial, opacnu skusenost z detského odd. aj z dets. nemocnice. ale suuper na tom je, ze sme odviedli temu opat niekam inam :o)) hahaha

charlie1980
19. sep 2017

@beton Ja som ju nechcela odviest, len sa tu spomenulo, ze dieta radsej porodit a dat na adopciu...uz vidim, ako by o taketo dieta bolo postarane ☹ V zahr.maju tieto deti podstatne viac moznosti. Mame jednoducho smolu.

osky
19. sep 2017

dievcata,ja som dnes nahodou stretla taket dievca v meste.
ocividny Dawn
ona sama,na kolobezke...posobila uplne samostatna...tak ale sme v AT.

ja sa len pozeram ze tema este stale bezi...
ed zakladatelka je zu rozhodnuta a myslim ze zu to ani pre nu nema vyznam,
radsej si na nu pomyslime,pomodlime sa....nech to zvladne.

inak ktovie,ci zu ma zakrok za sebou...zu necitam vyssie prispevky.

bodka13
19. sep 2017

@yollanda ak si prečítaš úvodný príspevok + jej pár prvych reakcii, zistíš že autorka rozhodnutá bola, chcela vedieť ako to prebieha.... bohužiaľ sa diskusia úplne zvrtla

jessa1987
19. sep 2017

Nikdy v zivote som necitala nic krutejsieho ako tu.Nie to ze chce ist na potrat,ale to ako sa tu o tom bavite.Ako o recepte na kolac.Iba silny clovek dokaze niest kriz!

erikavesela
19. sep 2017

@elninoenmipueblo to je prenoha co za blud?....vacsiu idiotinu som este necitala...sorry

bona_dea
20. sep 2017

@osky v AT sa rodia ine deti s DS nez na SK?
Zrazu je to uz o moznostiach? Lebo doteraz sa tu pisalo o tom, ze z tychto deti automaticky vyrastu nesamostatni, agresivni sexualni predatori.

Ake su v AT moznosti, ktore na SK nemame?

A prosim.ta, nevolaj ich "ocividny Dawn"...

lalinko2010
20. sep 2017

@bona_dea občas treba s tebou súhlasiť!

sticker
osky
20. sep 2017

@bona_dea
Spojenim "ocividny Dawn" som nemala v umysle niekoho urazit.
Temu uz necitam.poslednych par stran je uz len o osocovani..
Svoj nazor na vec som vyjadrila davno pred tebou ale nebudem ten nazor autorke vnucovat.
Prispela som prave koli tomu ze sa tu tieto deti hned odsudzuju na zivot bez moznosti...
V At sa oste nerodia ine deti.
Myslim vsal ze moznosti maju viac-ale mozno sa mylim.nemam skusenost.

Co keby sme uz autorke dali pokoj?
Myslim ze na 30 stranach ma nazorov viac nez dost...

drobcek11
20. sep 2017

Uz som sa nechcela zapajat, ale tie co ste pisali ze deti s ds su neskor agresivne atd... K tomu len tolko, v zivote to funguje tak ze v akom prostredi vyrastame to prostredie nas tvori, deti s ds maju spomaleny psychicky vyvoj kt nasledne ovplyvnuje aj fyzicky, ale ak sa taketo dieta vychovava s laskou nehou uctou a nie pre to ze musim lebo nemam na vyber ale pre to ze chcem tak z takeho dietata dokaze vyrast krasny clovek stastny clovek, tak ako to funguje tu funguje to aj pri detoch s as...pri tychto lahsich formach obmedzenia je mozne vsetko ako aj pri zdravych detoch a to ze taky clovek podla vas nema buducnost? Kolko zdravych deti oatane cely zivot s rodicmi. V tom problem nevidim problem vidim v spolocnosti kt si vsetko idealizuje a chce mat vsetko krasne dokonale...hanba, smutne.. Obdivujem mamicky kt sa o svoje dedicky s ds as a inymi lahsimi ci taszimi formami obmedzenia staraju s laskou a veria v lepsiu buducnost, k autorke prispevku sa nechcem vyjadrovat uz... Keby niektore opat podotknete ze sa tu nevyjadruje k teme. To uz davno nie...

bigbuckbunny
20. sep 2017

@vevesh ty si ukážkový prípad toho ako zvrátení zákonodarcovia dokážu kvalitne vymyť mozog jednoduchším jedincom...

tinaa64
20. sep 2017

@redlola preboha....trochu ucty by ich nezabilo...ale to jetak..oni to uz beru jak na beziscom psse..yo e hrozne....hlavne pre matku ktora o diets prisla...takto sa dpravut...to je hnus..fuj

juhseverzapad
20. sep 2017

@bigbuckbunny lebo ty komplikovaný 😃

charlie1980
20. sep 2017

@drobcek11 Uz ani neviem, ci "zdravy" clovek ostane cely zivot s rodicmi 😀 Zdravy clovek ma tuzbu vzdelavat sa, uplatnit sa, viest podla moznosti samostatny zivot, zalozit si rodinu, starat sa o svoju rodinu, tuzi tak isto po tom, aby aj jeho potomstvo sa osamostatnilo. Nepride mi teda standardne, aby moje "zdrave" deti boli pri mne do smrti a ani potom netuzim. Tuzim po tom, aby sa z nich stali zivotaschopni jedinci, schopni o seba postarat sa. Ak ma matka tuzbu, aby dieta do smrti ostalo pri nej, prip.ak ma dieta tuzbu zostat na veky vekov pri rodicoch, potom tam zrejme nieco nebude v poriadku. Potom by som to nenazvala "zdravym" jedincom.

A nie....dieta aj s lahkou formou, nie to este s tazkou, hoc akokolvek budes milovat a pripravovat ho do zivota, nie je v jeho moznostiach/schopnostiach spracovavat informacie ako u bezneho cloveka. Hoc moze byt z neho Einstein, moze zlyhavat na uplne beznych malichernostiach, ktore su pre bezneho jedinca nepodstatne. Maju labilnu psychiku, mozog sa vyvija uplne inak.
Neidealizuj to, prosim ta. Lebo to, co si napisala, plati pre cloveka, ktory ma schopnost rozumiet vsetkym okolitym podnetom. Vtedy mame tu moznost byt pre nase deti vzorom.
Ci ty si myslis, ze ja alebo moj muz skaceme po konferencnom stoliku v obyvacke a nas syn to odkukal ? 🤔

bona_dea
20. sep 2017

@charlie1980 cele je to o nastaveni spolocnosti.
Ty hladas dovody preco nie, niekto hlada sposoby preco ano.

sue
20. sep 2017

@charlie1980 úplne zbytočne sa snažíme vysvetliť jej, že ak sa človek s postihnutím, ktorý nie je schopný začleniť sa do spoločnosti (z xy dôvodov bude vždy potrebovať asistenciu nejakého druhu) dožije veku, keď sa už z objektívnych dôvodov nebudú môcť o neho jeho rodičia postarať, tak bude musieť ísť do ústavu alebo na ulicu... Táto pani to evidentne našťastie nezažila...

vevesh
20. sep 2017

@bigbuckbunny prepac- podla seba sudis inych? Zacni najprv ty pouzivat to, co ti pan boh do hlavy nadelil...

bona_dea
20. sep 2017

@sue a aky je s tym vlastne problem?
Na ulici skutocne tito ludia nekoncia, a v Domovoch socialnych sluzieb sa im nedeje obvykle nejake strasne prikorie

philipha22
20. sep 2017

@spachtosko5 neda mi nereagovat, ked si spomenula GROCHALA!!!! Ja som u neho Bola...Bola som v 32tt...a tvrdil mi ze mala ma DS.... ale bla bla...uz som vo vysokom stadiu tehotenstva...tak nech sa s tym zmierim... bolo mi dost cudne ked ti to oznamia par tyzdnov pred porodom... malu som porodila v 38tt.... v po Vianociach oslavi 6 rokov...a je to uplne zdrave dievcatko...takze tolko k Dr. GROCHALOVI!!!!

zuzana6666
20. sep 2017

Ja neviem, ako niektori ludia,ale teda u mna riadne funguje svedomie. Raz som v zivote vykonala zlu vec: Ked som to sla spravit, mala som milion dobrych dovodov na to, aby som to spravila a neskutocne som si to dokazala ospravedlnit. A tak som to vykonala. Prve dni, tyzdne dokonca mesiace nic.... Az potom to prislo. Vycitky.
Tak hrozne, ze sa to nedalo. Den co den, kazdu minutu. Rano ked som vstavala, vecer ked som zaspavala. Trvalo to dlho a bolo to do zblaznenia.
Vedela som vsak, ze len uprimnost a pravda ma toho zbavia. A je len jedna PRAVDA. Aj ked som musela niest nasledky, ten pocit oslobodenia bol na nezaplatenie. Od vtedy zijem v pokoji.
Predstava, keby som si dala prec dieta, by ma priviedla do hrobu. Psychicky by som to nikdy neuniesla. Naucila som, ze ked aj pridu tazkosti, vzdy mas silu to zvladnut a niekedy sa cudujem, ako je to mozne 🙂 A teraz mam krasnu rodinku, skveleho muza a deticky, dvoch chlapcov a z toho jeden, teraz 4 mesacny s DS.
Nebudem hovorit o tom ake to je - poviem len, ze moje predstavy, co ma caka, co bude su uplne ine, ako je realita.
A tak je to so vsetkym - clovek vela krat vidi veci moc cierne a v konecnom dosledku, alebo s odstupom casu zisti, preco je to tak, preco sa veci deju tak, ako sa deju a ze to nie je take zle, ba dokonca dakuje za to, ze to tak je. Moja moralna a ludska povinnost mi vravi, upozornit dotycnu a vystrihat ju, pred tymto rozhodnutim, ktore planuje. Pretoze je to vec, ktoru uz NIKDY nevrati spat, ani more vyliatych slz nevrati tu malu nevinnu dusicku. Zelam Ti maminka, dobre a spravne rozhodnutie, a pamataj, nikdy nie si sama. Treba to ale vsetko dokladne zvazit a byt za to, aby sa zachranil kazdy zivot - ci uz narodeny, alebo este skryty v maminom brusku.
Vsetko ma svoj vyznam, aj zivot narodeny s postihnutim, aj zivot ktory trva len niekolko minut.

charlie1980
20. sep 2017

@bona_dea Nehladam, tie dovody tu v skutocnosti su a negativa prevysuju pozitiva.
Za negativum povazujem aj to, ze pred 5.min som volala s CSPP, jedno rodicovske posedenie 20€, pojdem tam 3krat. Samotna terapia 200€, to je len jedna seria. Predpokladam, te ich bude absolvovat niekolko do sk.dochadzky.
Nehovoriac o tom, ze ty suvislosti vidiet nechces, ale na to som si uz zvykla 😂 Fakt neverim, ze by ti utekali😀
Uz len fakt, ze tam nemoze ist so mnou...musim zohnat dozor pre dve deti, jedno z toho 10mes., pretoze jeho neziaduce soravanie si tam nezelaju na rod.posedeni. Moj muz musi ist do prace, vsakze, aby uzivil mna aj nase deti, pretoze starsi sa nevedel v skolke akkimatizovat. Prechadzka s dvomi detmi nehrozi, pretoze starsi by sa bez pudu sebazachovy hodil pod auto, kym by som tlacila kocik. Dokonca neviem vybavit jediny telefonat, pretoze vyhradne on chce byt vlastnikom mojho telefonu. Nemozme chodit na miesta, okrem pesej zony, do kina, na stuzkovu, na svadby. Nie ze by som to nezvladla, no nebudem ho vystavovat tymto pre neho stresujucim prostrediam. Vies o tom, ze v 4r este nebol u kadernika, lebo utecie zo stolicky ? A vies o tom, ze jeho vobec nezaujima, ci mladsi spi, alebo tebe treba prave na velku, podstatne je, ze sa prave v tej chvili naplni jeho ziadost zovotne dolezitu - spravis mu sirupovu vodu !
A preto, lebo chcem, aby sa posuval, tak to s nim vsetko absolvujem. Na ukor mojho zdravia, rod.pohody.
Neviem, ci si uz zazila cloveka bez spatnej vazby🤔 Tak tam mozes skutocne odovzdavat vzorce spravania a aj na hlavu sa postavit 😀

charlie1980
20. sep 2017

@bona_dea Len aby sme sa zle nepochopili.....nelutujem nic, co so synom absolvujem, ani jediny cent😉 No chcem vidiet tu mamicku, ktorej chlap zdupkal a z RP by musela vytiahnut 300€ naraz. Nastastie, my si to dovolit mozme, vdaka tomu, ze mam muza zdraveho a stara sa o nas. Keby tomu bolo inak, nemohla by som urobit nic. Anilen tie terapie pre syna.

drobcek11
20. sep 2017

@charlie1980 vobec si nepochopila to co som napisala

charlie1980
20. sep 2017

@bona_dea Ooooo, dodam este, ze moj syn je dokonca na celkom dobrej mentalnej urovni (odplienkovany kompletne aj v noci v 2,5r). Napriek tomu mame vsetci zivot obmedzeny😉

charlie1980
20. sep 2017

@drobcek11

Citujem :

Uz som sa nechcela zapajat, ale tie co ste pisali ze deti s ds su neskor agresivne atd... K tomu len tolko, v zivote to funguje tak ze v akom prostredi vyrastame to prostredie nas tvori, deti s ds maju spomaleny psychicky vyvoj kt nasledne ovplyvnuje aj fyzicky, ale ak sa taketo dieta vychovava s laskou nehou uctou a nie pre to ze musim lebo nemam na vyber ale pre to ze chcem tak z takeho dietata dokaze vyrast krasny clovek stastny clovek, tak ako to funguje tu funguje to aj pri detoch s as...

Nevyrastie z nich stastny clovek, lebo nemaju dostatocne vyvinute myslenie ohladne nasledkov svojho konania😉 Budu si mozno vedomi, ze nieco urobili nespravne, no nebudu si vediet zorganizovat zivot, aby to bolo spravne a nezlyhali. Su negativne nastaveni....mevyznaju sa v emociach inych, uz vobec nie vo vlastnych 😉

montemotherone
20. sep 2017

@charlie1980 dnes ti pukne v hlavičke, a od zajtra sa aj tvoj mozog môže vyvíjať inak... Neútočím, len chcem povedať že pojem "zdravý" je relatívny. Máme určité predpoklady ale zajtrajšok je nejasný. Áno, môžeme mať ako rodičia túžby, predstavy... Ale dnes aj relatívne zdravé dieťa skončí školu, nezvládne nápor "života" a do 30-tky sa zrúti... Zdravie je relatívne, život je relatívny, NIČ nemáš isté...