icon

Potrat a ďalšie dieťa

22. sep 2022

Ahojte kočky, chcela by som iba zistiť, či ste si niektorá prešla niečím podobným a ako ste sa k tomu postavili. Nedávno som potratila babatko na začiatku 5 mesiaca. Pri bežnej poradni mi doktorka zistila, že bábätku prestalo byť srdce (nemala som žiadne bolesti, krvácanie nič), následne ma poslala do nemocnice kde mi vyvolali pôrod čo bol môj najhorši deň v živote a to teraz nemyslím na tu fyzickú bolesť. Doktorka mi tvrdila, že určite výjdu zle geneticke testy lebo sa jej pri prvom screeningu trošku nezdalo srdiečko (kvôli dovolenke mi ich robila až v 17 týzdni a v deň ked zistila ze som potratila ešte nemala výskedky). Tie však vyšli v poriadku a tak isto aj histologia vyšla uplne ok a vývojovo bolo aj to srdiečko ok. Po tom čo som sa trosku pozbierala mi povedala že nie je dôvod čakat a môžeme skušat mat druhé bábo nakolko tam nie je žiadna predispozicia aby sa to zopakovalo. Dnes som u nej bola znovu ( kontrola po 1. MS), zastupovala ju jej dcera tiez doktorka a ta mi povedala že sa odporúča 2-3 mesiace počkat aj ked je žena fyzicky ok a že ma posiela aj na geneticku ambulanciu. Mňa by len zaujimalo ako ste sa v podobnej situacii zachovali tie ktoré si presli niecim podobnym. Myslim teraz 1 potrat, nie viac kedze viem ze po druhom nasleduje viacero vysetreni ako reproimunologia atd..Nemám problem na to vysetrenie ist aj ked je tam cakacka 3 mesiace a dalsie 2 na vysledky momentalne ale čakali by ste aj s bábatkom? Veľa žien v mojom okoli malo tiež potrat, na nič sa neprišlo a druhe dieťa mali zdravé a bez problemov... vobec neviem ako sa k tomu postavit ci teraz cakat pol roka skoro a az potom sa snazit mat malé alebo nečakat, objednat sa tak ci tak a bud bude vsetko ok alebo ak sa nieco nedajboze stane uz budem mat vysledky v ruke 😑 tieto rozdielne nazory lekarom ma asi privedu do sialenstva niekedy...vdaka za skusenosti

sima1415
24. sep 2022

Ja som tiež takto prišla o bábätko ale "iba" v 13tt , nebola som na žiadnych testoch, ja som zase bola sledovaná na anémiu , počkali sme 3 mesiace až sa telo a aj duša dajú dokopy a snažili sme sa, teraz máme dve zdravé a extrémne neposedné deti, ak aj málo nejakú vadu nemusí sa to prejaviť pri ďalšom bábätku

autor
24. sep 2022

@sima1415 ďakujem za tieto slova...ja verim tiez v to ze dalsie uz bude ok ❤

sima1415
24. sep 2022

@anonym určite ;) hlavne si dajte dovolenku, užite si spoločne strávený čas, oddýchni si až si v čo najväčšej psychickej pohode ;) viem že je to ťažké a nikdy nezabudneme ale treba sa sústrediť na to dobré

kniznicocka
24. sep 2022

Ďakujem, ano je to ťažke každy deň s tym človek bojuje s tym smutkom.. asi ešte niesom pripravená na ďalšie ktovie,aj vam prajem veľa sil :*

autor
24. sep 2022

@sima1415 áno naštastie sme si s manzelom velkou oporou a hadam to casom pojde. Dakujeme

autor
24. sep 2022

@kniznicocka mozno prave to je ten dovod preco sa nedari..psychika je velka vec a ak sa este na to necitis tak si dajte este pauzu...je to ine potratit v prvom trimestri a prist o dieta uz vo vyssom stadiu tehotenstva pripadne pri porode...tam je ta trauma podla mna obrovska...ja som tiez chcela hned hned ale uvedomila som si ze nie som psychicky ok a preto tie 2-3 cykly pockame. Aby bolo dieta ok musim byt hlavne ja, a byt v psychickej pohode aj ked je to po takej skusenosti narocne. Urcite to vyjde, chce to cas 🙂

kniznicocka
24. sep 2022

U mňa už prešli viac ako 3 cykly alr je pravda že nieosm ešte psychicky zotavena ale túžba po babätku je veľka

autor
24. sep 2022

@kniznicocka to aj u mna ale zase aj ten strach 😪 ale ten nezmizne asi casom 🙂

kniznicocka
24. sep 2022

Neviem niekedy si už namyšľam čo ak sa to nepodari ale musi sa s tym človek zmieriť vy ste teraz prišli o babatko? Či už skor

autor
24. sep 2022

@kniznicocka bohuzial su veci ktore ovplyvnit nevieme ... my sme prisli o babo 12 augusta 😪 cize nedavno.. moke prve tehotenstvo cize je to o to horsie a bolestivejsie

anushik
24. sep 2022

Ja som si presla na konci augusta niecim podobnym v 18 tt potrat....mne dr. Kazala hned pockat aspon tie tri mesiace....neposlala ma nikam kedze pri prvej dcere cele tehotenstvo bolo ok a toto bol prvy potrat...neriesim teraz ziadne vysetrenia a od decembra pojdeme sa s manzelom pojdeme snazit zas a dufat ze vsetko uz dobre dopadne....

autor
24. sep 2022

@anushik ano po prvom sa to neriesi nakolko primerne kazda 3 zena potrati ..drzim palce nech sa podari ❤

netti87
24. sep 2022

Ahoj, je mi to velmi luto, co si prezila. Ja som to prezila 24tt, a MA v 7 tt. Zistili mi Leiden syndrom, inac vsetko ok. Odvtedy jednudocho neviem ostat tehotna, nedari nam. Gynekolg tvrdil, ze manzel, uz ma svoj vek a to je dovod, geneticka povedala, ze vek nema vplyv. Uz aj ja mam svoj vek. Asi moj syn ostane bez surodenca 😟Drzim ti palce 🌺

kniznicocka
24. sep 2022

Je mi to tiež ľuto, je to strašna bolesť s ktorou je sa ťažko vysporiadať , držim aj vam prsty snaď sa budeme čoskoro vedieť aj tešiť

autor
25. sep 2022

@netti87 och to ma mrzi, ale nestracaj nadej..mozno sa este podari. Drzim palce

didi97
21. okt 2022

Ahoj veľmi ma mrzí čo sa ti stalo a viem čo prežívaš. Ja som 17.09. prišla na začiatku 6. mesiaca o dievčatko tiež jej prestalo biť srdiečko. Chcela som sa ťa opýtať, že ako dlho ti trvala meštruácia. Pretože ja som dostala po 4.týždňoch a už trvá 8. deň, síce už len také špinenie, ale celkom sa toho bojím, že či je všetko okej, lebo až teraz idem k doktorovi na kontrolu po pôrode.

autor
21. okt 2022

@didi97 ahoj 8 dni je uplne v pohode...telo sa este docistuje... mne po vyvolanom porode prisla Ms po 5 tyzdnoch az a trvala nejakych 9-10 dni (tych poslednych 5 dni tiez len take spinenie) takze sa neboj..ono sa to vraj po nejakych 2-3 cykloch upravi..mrzi ma cim si si presla..je to hrozny pocit ta strata 😑 drzim palce nech je na kobtrole vsetko ok

didi97
Autor odpoveď zmazal
didi97
21. okt 2022

Ďakujem Ti krásne 🙏🏼 a prosím Ťa ako dlho si čakala na výsledky pitvy a histológiu?

autor
21. okt 2022

@didi97 2 tyzdne kym to poslali mojej lekarke a potom som za nou sla a ta to so mnou presla...ale v 90% sa na nic nepride tak sa priprav aj na to...nam tie vysledky neukazali nic 😑

didi97
21. okt 2022

Ja stále nič nemám a dúfam, že čo najskôr sa to dozviem. U mňa to vyzerá, že problém bol pupočník, pretože pri pôrode sa mi trhal a gynekológ povedal, že tam mohol byť dáky zápal tým pádom. Tak dúfam, že sa to zistí, aby som pri ďalšom tehotenstve bola viac pozorovaná, lebo toto už nechcem nikdy zažiť a ani to nikomu neprajem zažiť.

autor
21. okt 2022

@didi97 a volala si tam? Ja som po 10 dnoch volala a povedali mi ze vysledky sa prave odosielaju k mojej zenskej lekarke...cislo som mala na prepustacej sprave... uvidis, hadam na nieco pridu..u nas to uzavreli tak ze obcas sa to stane..ze babatko bolo jednoducho slabsie a priroda si to takto filtruje... a verim ..bol to najhorsi den mojho zivota 😪 neprajem zazit nikomu

didi97
21. okt 2022

Volala som a povedali, že to ešte nemajú, že to býva dlhšie. Tak dúfam, že čoskoro mi dajú výsledky, lebo známa potratila v 7.mesiaci a ona až po 5 mesiacoch dostala výsledky.

autor
21. okt 2022

@didi97 hmm asi zavisi aj kde...ja som bola v Martine v nemocnici a v prepustacej sprave mi uviedli cislo a poznamku ze sa o vysledky informovat po 10 dnoch...ale ked som volala aj tak mi povedali ze sice to je hotove ale cez telefon sa to nikdy neriesi a ze to so mnou prejde lekarka, ktorej to posielaju... trosku odveci ..ale tak bolo to vcelku rychle ..uvidis, daju ti vediet

sandasan
3. nov 2022

ahojte , s priateľom sme sa snažili tri roky o dieťa ( nemám pravidelnú MS )
Nakoniec sa mi podarilo otehotnieť prirodzenou cestou ale žiaľ som potratila na konci septembra v 22 týždni.... dostala som z ničoho nič kontrakcie a mala som vyššie CRP , pôrod sa nepodarilo zastaviť .... dieťatko na ulrazvuku malo normálne odozvy, ale vzhľadom na nízky týždeň sa nedalo nič robiť. Doktorka v nemocnici mi odporučila hneď po 1 MS začať so snažením opäť , že bude vyššia šanca otehotnieť ak nebudem mať už žiaden zápal a budem nato pripravená(vzhľadom nato že mám 35 a tri roky som sa snažila s priateľom o dieťa sa bojím, že sa ho už nedočkám tak by som to chcela skúsiť čo najskôr) ...
Po dvoch týždňoch od potratu mi prišli výsledky z histologie ale aj keď bolo CRP zvýšené všetko bolo v poriadku, primeraná veľkosť plodu , pupočník aj plodové obaly bez nálezu ..., ale moj gynekolog mi odporučil odložiť plánovanie tehotenstva kým neabsolvujem genetiku a hematologiu trombofilné stavy aj lepivé doštičky ....
Chcem sa objednať na všetky vyšetrenia ale zaujímalo by ma či môžem absolvovať tieto vyšetrenia aj ako tehotná alebo musím čakať.? Prakticky by som chcela absolvovať genetiku aj hematologiu hneď , dostala som terminy do cca konca tohto mesiaca ale lepivé doštičky mám termín až na koniec januára a dovtedy sa mi čakať už nechce , ale na druhú stranu sa bojím.

autor
3. nov 2022

@sandasan mozes aj ako tehotna..ja som bola teraz na genetike a doktorka mi rovno povedala ze to ze genetika nieco ukaze neznamena ze ak sa mi podari znovu otehotniet ze to to babatko bude mat vzdy je to 50 na 50 a ze aj tehotna keby som bola nezmeni to vysledky tych testov..cize je jedbo ci to absolvujes pred alebo pocas tehotenstva...hema je trosku ine..tam by som pockala na vysetrenie a vysledky (caka sa ale 6 tyzdnov cca) lebo ak mas nejaku trombofiliu ako ja tak tam treva od zaciatku pichat fraxiparin aby babatko malo prisun vsetkeho a placenta bola dobre vyvynuta...kazdy lekar ti ale povie inak...rob tak ako to citis ..daj na svoj instinkt...drzim moc palce ❤

autor
3. nov 2022

@sandasan a este jedna vec..ja som chcela hned tiez cim skor ale potom som si povedala ze pockam 3 mesiace...kvoli psychike ale aj kvoli zdravotnemu hladisku kym poriadne sa docistim a rozbehne sa cyklus...daj si aspon tie dve menstruacie nech sa telo spamata...urcite to vyjde 🙂 musim byt ale ok psychicky a pripravena na cokolvek (zivot je bohizial nevyspytatelny ..) drzim palce

sandasan
3. nov 2022

ďakujem veľmi pekne aj za odpoveď . Presne tak by som aj chcela ono to bude vychádzať 2-3 cykly minimálne... na genetiku na výsledky čakať nechcem na hematologiu chcem počkať ale nechcem čakať už na vyšetrenie a výsledky na ten syndrom lepivých doštičiek, lebo ten termín je skutočne veľmi ďaleko a to mi práve na psychike nepridáva aby som čakala do februára alebo marca kým by som mala aj výsledky z neho ...
Ja som mala všetky výsledky a testy počas tehotenstva veľmi dobré ... samozrejme nevoľnosti a bolesti boli ale vývin bol v poriadku aj všetko okolo toho ... preto to bol šok keď som dostala kontrakcie z ničoho nič ..:(

didi97
3. nov 2022

@sandasan ahoj, presne viem čo prežívaš a veľmi ma to mrzí. Nechápem prečo sa toto deje a je toho teraz strašne veľa. Nám sa s manželom nedarilo rok a pol a tiež sa strašne bojím, že to zase tak dlho bude trvať a že sa to všetko zopakuje. Ja čakám ešte na správu z pitvy a histológie, lebo bez toho ma neobjednajú na hematológiu. A tiež nechceme čakať. Mne akurát prebieha 2. cyklus a po ňom sa ideme začať znova snažiť. Verím, že sa to teraz podarí a všetko dobre dopadne. Prajem to aj tebe z celého srdca 🤍🌈

sandasan
3. nov 2022

@didi97 je to strašné, zo začiatku som to brala tak s rozumom , že to bábo bolo choré alebo že lepšie v takom týždni ako po pôrode keby sa niečo malo stať, lebo každý vravel že zapal že určite tam niečo bolo a prišli výsledky a nič dieťa zdravé žiadne nálezy 😥 a vtedy sa mi zrútil svet …
A každý v mojom okoli momentálne prave čo nevidieť bude rodiť alebo práve otehotnie … a mám pocit, že každý sa mi vyhýba aby mi tým neublížil…
Nechápem veď to tehotenstvo je krásne ale ťažké zároveň, toľko si človek vytrpí a keď sa má najviac tešiť, že už je z najhoršieho vonku tak príde takáto rana a už len plač…
Aj ja dúfam , že sa nám to všetkým , ktoré sme si týmto prešli čo najskôr podarí a budeme mať opäť dôvod na úsmev a radosť aj keď určite to nebude ľahké ❤️