Potrat v 19. týždni + 0 dní - pitevný protokol
Ahojte,
chcela by som sa spýtať, či mal niekto podobnú životnú situáciu ako ja a dozvedel sa časom nejaké odpovede.
Potratila som v 19+0 pričom mi z ničoho nič odtiehkla voda a v nemocnici už len konštatovali že časť pupočníka je von. Bábätko sa držalo silou mocou v brušku a v nemocnici sme čakali kým dobije srdiečko, aby mohol byť vyvolaný pôrod. Nakoniec sa pristúpilo k vyvolaniu, hoci aktivita srdiečka v priebehu 24 hod. neslabla....
Biopsia placenty a pupočníka, ako ja genetika je negatívna. Čakám na výsledky z hematológie.
Ako dlho ste čakali na výsledky pitvy? (potratila som 16.4 a stále nič - už je to 7 týždňov) Dozvedeli ste sa niečo? Dôvod, príčinu?
Ak sa nájde mamička s podobným príbehom, kľudne napíš koment alebo správu.
Prajem veštkým pekný deň 🙂
@gulocka98 Ahoj gulocka, ja som už aj volala na Ustav patolog.anatomie LFUK, ale že ešte to nemajú a budú mi potom volať. Ale v prepúštacej správe z nemocnice mám info, že ich mam kontaktovať za 4 týždne..... tak už ozaj neviem.
Aj ti tá správa poskytla nejaké relevantné info?
@saxano2222 ano vysledky ukazali co sa stalo. Babatko bolo ok len placenta a pupocnik boli upchate zrazeninami krvi.
@saxano2222 ahoj ja som potratila v októbri v 17tt praskla mi plodová voda ,dievčatko zomrela na druhý deň,pôrod vyvolali nakoľko sa nerozbehol,keď som išla na kontrolu povedali ,že všetko bolo okí aj dievčatko zdravé.
@saxano2222 Tiez vysledky poslali mojmu gynekologovi cca. do 2 tyzdnov, ale napr. u mna sa nic nezistilo, vraj bolo vsetko OK a predsa sa mi porod spustil predcasne.
@ivus32 Ahoj Ivuš, mrzí ma čo sa stalo, ani neviem či je horšie zistiť prečo sa to stalo alebo radšej nevedieť. Držím palce do budúcna, nech sa nič podobné neopakuje 🙏
@barbora0308 Dakujem za feedback barborka, tak vidím že aj ty si dostala správu rýchlo...neviem prečo to u nňa tak dlho trvá. Ešte ma čakajú nejaké vyšetrenia ale aspoň v niečom by som chcela mať už jasno. Asi tam budem o týždeň opäť volať, dva mesiace bude už dosť dlhá doba :(
Držím palce v ďalšom tehotenstve 🙂
@saxano2222 mozes mat hematologicky problem. Vela zien ma napriklad trombofiliu (spisobuje zrazeniny a tie upchavaju placentu) o ktorej nevedia pretoze nesposobuje problemy az kym zena neotehotnie...tam je potom vysoke percento potratov pokial sa krv nereguluje...a to mozete mat aj krvny obraz v poriadku.. je potrebne si na hematologii urobit geneticke krvne testy...mne babka na to zomrela a nastastie mame v nemocnici spickovu hematologicku ktora to hned riesila a prisla na to ze som to zdedila aj ja...ked sa o tom vie da da to regulovat liekmi/injekciami...ale urcite pockajte na vysledky a treba si dat termin u hematologa a tlacit na podrobne testy (moc sa im do toho nechce). Na vysledky sa caka 7 tyzdnov ale aspon budete vediet na com ste. Drzim palce
@saxano2222 Mne tak gynekolog povedal, ze vacsinou sa ziadna pricina nezisti :( ze velakrat to tak proste zariadi priroda. Ja som tiez nasledne absolvovala vsetky mozne vysetrenia a nic sa nezistilo. Na dalsie tehotenstvo som sa odholala po pol roku, zadarilo sa na prvy krat. Aktualne som uz 36tt, aj ked tehotenstvo je od zaciatku rizikove a vyzeralo to vseliak, uz to dotiahneme dufam do uspesneho konca 😊. Drzim palce k dalsiemu tehotenstvu, nech prebehne bezproblemovo! 🌻
@lucinka5051 Lucinka, dakujem za koment. Hematologiu mám za sebou, už čakám na výsledky. Avšak biopsia placenty a pupočníka nič nepreukázala, žiadne tromby ani nič podobné. Každopádne som zvedavá na výsledky.
Nič nie je isté, ale keby sa zistilo niečo, aspoň tomu môžme v budúcnu predchádzať....
@ivus32 Ta to sú skvelé správy, držím palce, tentokrát to určite vyjde a budúci rok bude vo vašej rodine o čosi veselšie 🙂 Nepripúštaj si žiaden iný scenár a užívaj si každý jeden deň, nech drobček cíti že má štastnú a spokojnú maminku!
Pre mňa bola predtým dôležitá méta prvý trimester (nakoľko som už začila MA), ale v situácii akú sme obe zažili nie je veru žiaden týždeň istý... ale niekedy sa štastie musí aj na nás usmiať 🙂
Inak má v pláne ta gynekológ ťa častejšie kontrolovať, alebo nejaké iné vyšetrenia robiť vzhľadom na stratu v minulosti? Nenasadil ti preventívne fraxiparín?
@saxano2222 nie jedine progesteron ja mam za sebou dva potraty v 17tt a 12tt a dva predčasne pôrody 30tt a 33tt takže už som si všeličo preskakuje,čo mi aj dal primár najavo ci mi nestačilo. Ale ja som povedala,že keď môže mať žena 6 potratov a potom dve deti je to to iste, ako keď ma žena 6deti a dva potraty
@saxano2222 Ahoj, je mi ľúto čim si prechádzaš...Výsledky z pitvy môžu trvať aj 3 mesiace. U
@gulocka98 bola zistena jasná príčina hneď lebo najprv sa kontroluje placenta a pupočník. Na výsledky pitvy sa čaká dlhšie. Vo väčšine prípadov nepridu na nič. V každom prípade v ďalšom tehotenstve budeš viac sledovaná, pravdepodobne ti preventívne nasadia lieky na udržanie a riešenie krvi. Drž sa.
@saxano2222 ja som teda mala pri predoslych tehu zjavne poruchu tvorby placenty ( ale iba prvy trimester som dala, proste to nikdy neslo cez 12tt) a tretie tehu ( mozno bolo viac MA), len nie su medicinsky ofiko dokumentovane som uz mala nasadeny utrogestan, Thromboass na riedenie krvi a magnezko. Tiez kys listovu. Kontroly kazde dva tyzdne na usg, potom rizikova poradna a tiez porod vedeny ako rizikovy ( cize cely cas na monitore). Po porode rovno krajali placentu, ci nie su abnormality. Drzim palce, nech to prekonate a mate este miminko.
@ivus32 Obdivujem tvoj postoj, ja som po jednom MA a jednom potrate a teda psychika riadne v háji. Neviem si predstavit prežiť to ešte raz. To by bola asi moja konečená, ale momentálne si to nechcem pripúštať, uvidíme čo povedia výsledky zo všetkých vyšetrení, či tomu ešte dáme šancu.
Držím palce nech ťa v živote už len dobré a veselé situácie čakajú 🙂
@kiki68 Teším sa, že ste to nakoniec zvládli! To sú super správy a hlavne ked vie človek kde je problém, lebo skúšať a zažívať takéto "náhody" v polovici tehotenstva je dosť o ničom. Mne gyn. povedala že ak budem znovu tehotná nasadí fraxiparín, ale že žiadne častejšie kontroly, že to nie je potrebné, lebo ma može vyšetriť všetko ok a po ceste domov aj tak praskne voda....že je to niekedy nevyspytatelné. len to čakanie na výsledky ma ubíja, strašne sa m ičas vlečie :/
@saxano2222 ďakujem moja aj ja ti želám všetko dobré a aby ti ďalšie tehotenstvo už vyšlo
@saxano2222 neviem , ja som mala velmi caste kontroly a podla mna to bolo dobre hlavne na moju psychiku. Lebo som vedela, ze to dieta zije a vsetko je tam ok. Ten strach bol velky. Ja som si po porode velmi vydychla. Hlavne bol vonku a zivy. Co Ti budem hovorit. Ty vies zial uz svoje. Uvidite co bude , ci nieco zistia. Kamoske zistili nejaky raritny syndrom v kombinacii s niecim. Nejaky hermafroditizmus. Sanca 1: milionom. Vraj tri pripady vobec dokumentovane na svete. Druhe dietatko maju uz v poriadku. Ten fraxiparine je dobry napad. Urcite utrogestan po taky 25tt, mozno dlhsie. Sice priberies, ale cert to ber. Hlavne aby to dobre vyslo na ten dalsi raz.
@kiki68 určite, ja už pri tomto tehotenstve by som tam najradšej každý týždeň bola na poradni vzhľadom na MA predtým a veľmi dlho sa mi vliekli týždne medzi kontrolami.... Tak možno sa bude dať s Dr. dohodnúť. veru na psychiku to spraví asi veľa a verím že si tiež vydýchnem až keď budem mať zdravého drobčeka pri sebe - aj keď v tom momente asi začína celoživotný strach matky o dieťa ;)
Utrogestan som už teraz brala, ja kyselinu, Dcko, magnezko etc. Drobček bol zdravučký a do poslednej chvíle sa držal v brušku ❤ Hádam bude časom aspoň o niečo ľahšie s tým žiť.
Ďakujem a držkaj sa 😎
@jana21 ahoj dcérka 30+2tt placenta preavia, začala som krvácať a odtok plodovej vody tam by som ani normálne nerosila ,synček 33+3tt nič mi nebolo začala som krvácať a už som bola na 8cm otvorená pôrod sa nepodarilo zastaviť, dcérka v 17tt bola som na WC a praskla mi plodová voda ,prečo ta nezasili?
@saxano2222 v prvom rade, mrzí ma, čo sa vám stalo😞
Z mojej skúsenosti-výsledky z pitvy trvali skoro 3 mesiace. Aj to som musela volat priamo do Martina, a následne posielať vlastnoručne podpísanú žiadosť, aby som sa k nim dostala, potrebovala som ich urgentne pre genetika, našťastie prišli, záver sme mali, bol to len jeden hárok papiera, ale genetikovi stačil.
Držím palce
@ivus32 ďakujem za odpoveď....pretože pri každom tehotenstve aj tomto poslednom som mala problémy s tvrdnutím bruška a tým sa mi otváral kŕcok, teraz aj zvnútra....takže pokiaľ sú prítomné kontrakcie,nemôže sa robiť serkláž. Ja som si odležala 5 týždňov v nemocnici na infuzkach a liekoch,no aj tak nepomohlo 😢 bruško tvrdlo s bolesťami aj do krížov.To bolo teraz pri malej. Pri prvom pôrode mi v 34 tt odtiekla voda,druhe tehu som s problémami donosila do termínu a pri treťom som zase mala kontrakcie v 31 tt a otvorila sa na 7 CM napriek liekom a infúzkam .No a teraz sa mi nepodarilo donosiť ani do toho 24 tt,kedy by sa ju aspoň pokúsili zachrániť.
@saxano2222 Ahoj. Ja mam za sebou najprv mimomaternicove tehotenstvo. Potom tehotenstvo,kde sme o babo prisli den pred terminom. Pitva nezistila nic. Dieta bolo zdrave,bez vrodenych chyb,placenta v poriadku,takze pricina nezistena. A teraz mame uz dvojrocneho. Tehotenstvo rizikove,poradne som mala kazdy tyzden,doktor si dal zalezat,aby sa nic nezanedbalo. Drzim ti palce, aby to nabuduce vyslo a uplne chapem tvoj strach,prezivat to cele znova.
@saxano2222 A k tym vysledkom pitvy. Cakali sme velmi dlho,tusim viac ako dva mesiace. Volala som do Martina,kde mi povedali,ze oni posielaju vysledky len lekarovi,ze by som tomu aj tak nerozumela,kedze na to nemam vzdelanie. Nakoniec som poslala oficialnu ziadost a poslali mi jeden papier,asi styri vety,nie kompletnu spravu. Kedze som vtedy menila gynekologa,kam ta sprava prusla vlastne ani neviem,uz som potom nemala sil to riesit dalej.
@tatianaba mrzi ma co ti osud nadelil a cim si si musela prejst. To je strasne, den pred terminom… ocividne ziaden den a tyzden tehotenstva nie je isty.
Viem ze pitva nemusi nic odhalit a zodpovedat ziadne moje otazky, len ma ubija to cakanie :( Kazdopadne som si povedala, ze spravime vsetky testy kym sa pustime dodalsieho snazenia, mam pocit ze to dlzim drobcovi (alebo sebe? 🤷🏼♀️)
Vzhladom na diagnozy nie je uplne easy otehotniet v mojom pripade a ked sa tak stane tak to nevyjde.
Mozno niekedy budem v tvojej kozi so stastnym koncom ❤️
Dakujem za prispevok a sharovanie skusenosti!
@iriska3 dakujem za info , asi im dam este cas do tych troch mesiacov ale potom asi budem mrcha a urgovat. V prepustacej sprave pisalize o vysledky sa hlasit do mesiaca (V BA). Biopsia placenty a pupocinka bola do par dni hotova (ja som sa informovala po mesiaci).

@saxano2222 ahoj, nam vysledky pitvy babatka poslali priamo k mojmu gynekologovi. Do 3 dni sme ich mali.