Prečo "je ťažšie" v dnešnej dobe otehotnieť?
Sama som sa dlhší čas pokúšala o dieťa a hlavne niektoré staršie ročníky nevedeli pochopiť, "prečo to tak dlho trvá". To ma prinútilo zamyslieť sa nad tým, prečo klesá pôrodnosť aj celkovo plodnosť žien, prečo je v dnešnej dobe pomaly zázrak otehotnieť pre mnohé ženy, keď kedysi brali tehotenstvo a deti ako samozrejmosť a žena mala v kľude aj 4-5-6 detí. Myslíte, že je to tým, že bolo všetko akoby zdravšie? V potravinách nebolo toľko chemikálií, menej fabrík, áut a znečisteného ovzdušia, ženy mali deti oveľa skôr a častokrát hneď po sebe, nepchali do seba hak a všelijaké iné lieky..alebo je v tom niečo úplne iné? Nechcem sa teraz dotknúť žiadnych snažiliek, keďže viem, aké sú háklivé na takéto témy, ale proste nikdy som nevedela odpovedať na vyššie uvedenú otázku. Vďaka.
Ja si myslím, že je to aj tým, že kedysi sa tak všetko neplánovalo. Žena si zobrala muža mali deti, jej telo si samé vybralo vhodnú chvíľu (väčšinou začínali plodiť veľmi skoro) a nebol problém. Teraz sa všetko odkladá, plánuje, ešte potrebujeme byt, auto, viac odpracované na takú a takú materskú a potom nastane ten "vhodný" čas podľa nášho zabezpečenia a divíme sa, že zrazu to nejde, keď mi chceme. Bohužiaľ, treba si vybrať buď chcem mať dieťa a budem ho mať v najlepšom fyzickom stave, alebo chcem mať peniaze a risknem tak, že už to s dieťaťom nebude až tak jednoduché.
@mima4 No a čím to asi tak bude? Ha ? Nechcem sa ťa dotknúť, ale predpokladám, že asi ako vačšina žien pravdepodobne máš vysokoškolské vzdelanie (kupodivu ja ho mám nedokončené, tiež nezapadám do vzorca ideálnej ženy), a keď televízor, média, a reklamy k nám pchajú obraz dokonalej ženy... Odporúčam ti prečítať si knihu od Clarissy Pinkoly d ´Estéés - Ženy ktoré behali s vlkmi - tam sa metaforicky píše od červených topánkach a o tom, že pokiaľ ženy majú otupené inštinkty, ťažšie odolávajú nástrahám... tie červené topánky sa symbolicky stotožňujú s dnešnými médiámi a podobne, a symbolizujú nespútanosť a divokosť ženy a to, že pokiaľ je ženina duša umlčaná, tak začne vystrájať hlúposti a kraviny.
myslím,že na otázku si si zároveň aj odpovedala... presne všetky tie faktory to ovplyvňujú + stres,príliš konzumný štýl života , pomerne menej prirodzeného pohybu a fyzickej práce oproti našim starým a prastarým rodičom....to všetko sa musí niekde negatívne"odzrkadliť" bohužiaľ
Dúfam, že som to zrozumiteľne napísala...
Pokial zeny budu jest a vylucovat hormony do vody, pody a my to budeme konzumovat, nase deti to budu konzumovat cely zivot no - bude to s plodnostou len a len horsie. Veru mozeme si za tie vsetky problemy sami :( Je nacase, aby nejaky chirurg nasiel sposob, ako podviazat vajecniky tak, aby vajecniky fungovali nadalej a operacia bola lahko reverzibilna. Ved staci nejaka vkladackova trubicka, ktora vajecnik znepriechodni docasne.
Hormony z HAK a ich rozsirovanie po vyluceni z tela do vody a pody je sice hnus, ale krivka plodnosti muzov a pocet zdravych spermii v ejakulate zaval predko klesat este pred hromadnym rozsirenim HAK.
Bolo by fajn keby sa viac pouzivala ina nez hormonalna antika, ale aj dnes su moznosti a zeny ich nevyuzivaju (vyhovorky kondom ma rusi a pod.)...... A potom kym budu zit stresovo muzi aj zeny bude plodnost znizena, narozdiel od romky z osady ktora sa nestrsuje a tie deti chce.
ja neviem, k obom deťom som prišla "ani neviem ako" - ako sa niekedy hovorí...skôr ma tehotenstvá zaskočili a nijak sme sa nesnažili extra ani nič pre to nerobili.... 😉
@anett9
@ttctwins
@jalito
@horana
kočky, odporucam pozriet film Potomkovia ludi (children of man), minule sme ho pozerali... je to scifi... z roku 2027...zacalo to nizkou plodnostou, rodenim predcasniatok..az zrazu 18 rokov ziadna zena na svete neporodila dieta...
je tam par fajn zaujimavych myslienok..napr. aky by bol svet bez deti..
@mima4 - ale tam to speje, ja robim na gynekologii a podla mna si ten globalny problem ludia este ani tak neuvedomuju, ako ked su s tym konfrontovani denne 😖 Mame dve moznosti - vratit sa a hladat nove MECHANICKE metody zabraneniu pocatia - alebo sto percentne efektivnu filtraciu vody. Ale kedze farmaceuticky priemysel nema chut vyvijat ani jedno ani druhe a ryzuje s problemov ludi, nejako nadejne to nevidim 😖
@mima4 Ja som niekde citala ze rozni jasnovidni ludia (Vanga a pod.) ze nasli v ich proroctvach opakujucu sa myslienku ze postupne bude stale vacsi a vacsi problem zene porodit prirodzene dieta, nielem pre problemy s plodnostou ale aj pre nejake zmeny v tele a jeho stavbe, nedokazu ho uz same vytlacit len pomocou operacie (narazky na CS z doby ked este nebol ani znamy tym menom) a ze neskor za dalsie historicke epochy uz sa cele rozmnozovanie totalne zmeni...tak som zvedava....film kuknem 🙂
Ja radšej na katastrofické filmy nekukám, lebo sa mi to potom honí hlavou aj pol roka. 😀
ja len pevne dúfam, že medzi nami ženami sa ešte nájdu aj také, ktoré vyznávajú tradičné hodnoty oh|ľadom materstva a rodiny, ono to nie je na srandu a všetkým feministkám a ďalším, ktoré si nechávajú kecať do života čo sa má a čo nemá...nech sa strčia. Ja si kráčam svojou cestou, beriem ohlady na druhých, a som zmierená s tým, že nie každý ma má rád i pre názory.
@jalito
ja som feministka "po svojom" 😀
Ale teraz fakt, v krajinach, kde je feminizmus (hovorim o vyspelych krajinach, kde je moznost redukovat porodnost, nie africkych/azijskych...), sa rodi viacej deti, ako v tradicnych krajinach (slovensko, madarsko, rumunsko, ukrajina, polsko,...).
Dôvod: pokial sucasnej zene umoznis sklbit karieru a materstvo, je predpoklad, ze bude mat viacej deti.
@mima4 - no tie normy na pitnu vodu su prisne, ale toto je na takej urovni, ze to proste bezne vodne filtre nezachytia. Kedze to pre zodpovedne urady nie je zivot ohrozujuca kontaminacia, ktoru by trebalo riesit v zmysle akutnej infekcie... tak to neriesia vobec. A ano do vody vylucujeme v moci.
@mima4 No ale vieš, ako to tu chodí. Ako náhle sa prekecneš pri pohovore, že máš dieťa ... ouvej.-.. príde ti do schránočky zdvorilostný pokrytecký emailík znenia... začiatok citátu: "Ďakujeme za vami prejavený záujem o pracovnú pozíciu. Zhliadli sme všetky dokumenty a starostlivo preskúmali Váš profil, bohužiaľ, musíme skonštatovať, že sme na uvedenú pozíciu vybrali kandidátku, ktorá lepšie odpovedá našim kritériám. Prajeme veľa šťastia v budúcej kariére," koniec citátu.
Tú kandidátku myslia slobodnú, bezdetnú (a bohužiaľ neraz aj inštiktívne otupenú) dievčinu, alebo ženu.
A máš naozaj pravdu, a ja ti lajkujem, pretože keby som pri pohovore do firmy priznala, že mám dieťa, tak si hľadám prácu doteraz.
@mima4 - testovali teraz pitnu vodu vo vacsich mestach a nasli zvysky vyse tridsat roznych liekov...sice nie na Slovensku, ale v nemecku, ale to vyjde zajedno :( Nemyslim si, ze my mame lepsie vodne filtre ako nemci. Nie nie je dokazane, ze to sposobuje neplodnost a problemy s pocatim, ale zatial nebol ani zaujem takyto vyskum zaplatit, ze ano 😝 Plus tento vyskum by trebalo robit aspon dvadsat rokov, kym dieta, ktore dnesnu vodu pije dosiahne plodny vek. Skusim ten prispevok najst niekde v archive, aj ked neslubujem, je to par mesiacov dozadu
@mima4 zaujímavo hoci trochu okrajovo sú učinky HAK spomenuté v tomto rozhovore
http://www.sme.sk/c/3280736/daniela-ostatnikova...
Má vplyv hormonálna antikoncepcia na myslenie?
"Každý hormón - či už ženský alebo mužský - čo i len v pikogramových koncentráciách na mínus 12. mocninu - ovplyvní organizmus človeka a celý jeho život. Aj tieto malé množstvá hormónov pôsobia na všetky tkanivá a vytvárajú inú, novú spoluprácu s ďalšími hormónmi. V mozgu zatiaľ poznáme asi 50 rôznych základných chemikálií, v ktorých sa akoby ‚kúpu' mozgové bunky. Keď niektorú pridáme, vytvorí sa nová situácia. Sme ešte veľmi ďaleko od toho, aby sme pochopili orchester všetkého, čo ovplyvňuje mozgovú bunku. Obyčajný acylpirín dokáže zmeniť vnútorné prostredie ľudského organizmu a zatiaľ neexistuje preparát, ktorý by mal nulové negatívne účinky. I keď ich teraz nevidíme, môžu sa prejaviť neskôr, a my vôbec netušíme, ako."
Keď si žena dá antikoncepčnú tabletku, vzniká iná príťažlivosť ?
"Známe feromóny sú potrebné aj na to, aby sme s ich pomocou otestovali imunitný systém partnera, aby sme si ho ‚vyvoňali'. Keď máte pri nejakom potenciálnom partnerovi pocit, že ho dokážete zniesť vo svojej tesnej blízkosti, znamená to, že jeho imunitný systém je odlišný od vášho. Ak by sa takáto dvojica dala dokopy nie preto, aby mala autá a domy, ale aby splodila dieťa, ich potomok bude silnejší a odolnejší, lebo mu dajú dvaja ľudia rôznu obranyschopnosť. A výskumy dokázali, že antikoncepčné tabletky takéto ‚vyňuchávanie' môžu ovplyvniť - keď má človek zmenené hormonálne zloženie, vylučuje aj iné feromóny."
Plus teda alergie, rakovina, je to proste na zamyslenie :( Toto neni ten prispevok, ale je to zaujimave.. napriklad antibiotik ide 70% nespotrebovanych do pitnej vody a podobne :(
https://www.youtube.com/watch?v=iytMGCM55_4No minimalne ryby s tym problem prekazatelne maju, napr.: http://michalhornak.blog.sme.sk/c/211481/Antiko...
@ayvi co ja viem ale tak ked vrchol plodneho obdobia zeny je 21-26 rokov tak si myslim ze je logicke ze po 30 to uz tak lahko nejde a dnes malokto planuje deti skor, ja mam 30 tri deti odrodene a vsetky tri sme dali na prvy raz a mam kamaratky ktore zacali skusat okolo 30 a ani jednej to uz tak neslo. ale nechcem sa nikoho dotknut su aj zeny ktore maju problemy alebo naozaj nemozu skor mat deti len mi stoji rozum niekedy nad ludmi ktorym sa nechcelo z vlastnej pohodlnosti a teraz nechapu co sa deje 😝
Ja by som zas ruku do ohna dala za to ze gro problemu nie je v posunuti prveho dieta k 30 tke ci mierne nad nu. Ved aj dnes je nemala skupina co sa pokusa okolo 20 tky a myslim ze percentualne maju sice mierne mensie ale tiez alarmujuce vysledky, zdaleka sa nedari na prvy pokus, prave pred 10 rokmi ked som sa snazila o syna, tak vraj 20-30r. zeny v BA mali priemernu dobu pocatia - ako mi povedala moja gynekologicka 24 mesiacov!!! A to bol udaj od lekarky z oficialnej statistiky.
narazila som na tuto zaujímavú prednášku, myslím že tam to pani doktorka pomerne komplexne zhrnula aj s hitorickým prehľadom
neviem preco sa tu stale spominaju len zeny, ako tie, co nie su schopne otehotniet, ked aktualne je za sterilitu v pare v 70 az 80 percentach zodpovedny muz ..
problem otehotniet sposobuje:
- snaha o zalozenie rodiny vo vyssom veku (v mojom okolo vsetko po 30r)
- nastavenie zeny , ze dieta chce az ked bude mat dobru pracu, karieru, dom, auto....co trva niekedy aj 10 rokov, kedy zena zije v tom, ze dieta nechce
- tym padom telo zeny je nastavene po 10 rokoch tak, ze dieta nechce a kym akceptuje zmenu, potvra to dalsich par rokov...
-prehnana hygiena a dennodenne umyvanie rodidiel vselijakymi mydlami, kedy sa nici prirodzene prostredie
-sucasne "zdrave" trendy v stravovani - kedy sa niekore zeny obmedzuju a jedia "zdravo" nedavaju telu to, co si samo pyta
- v neposlednom rade, je to o vzajomnej chemii muza a zeny....niekedy si proste niekto s niekym nesadne a nemozu splodit dieta bez znamych pricin :(((((
Keď to tu čítam, vychádza mi z toho, že my, ženy ktoré sme dlhodobo veľa rokov brali HAK tým pádom nemáme šancu mať deti.. a keď sa k tomu pridá vek, úplne môžeme zabudnúť na rodinu... ale na šťastie to tak nefunguje... ešte vždy je tu nad nami "vyššia moc" 🙂 držím palce všetkým žienkam, ktoré aj napriek "zlým, ba priam nemožným" vyhliadkam veria, že sa to podarí...🙂

@reni93
no poviem ti takto... vezmi si romsku mamicku co ma 10 deti...a zije v extremnej biede, v nejakej smradlavej bude... no ty by si si ju aspon upratala... ale funguje.. nepracuje, nestuduje mamicka..nerobi karieru, nechodi na dovolenky....
Vsetko je otazkou, aky standard zivota povazujes. Pokial "lepsi", potrebujes na sebe makat... pokial ti staci dat co do ust, mat skromny pribytok niekde v dolnej marikovej... ver, ze vychovas aj 5-6 deti