icon

Prečo ľudia závidia iným nemocenskú dávku?

Dnes o 08:46

Čítam to v každej téme. Akonáhle niekto na PN chce:
- ísť do obchodu
- ísť po dieťa do školy
- ísť von so psom
- ísť na krátky výlet do prírody
- mať dlhšie vychádzky ako 2 hodiny
- ...

Dostane tu naložené, že vôbec nie je chorý a len zneužíva systém. To naozaj závidíte tú almužnu a väzenie na PNke? Kontroly pod hrozbou nevyplatenia dávok?

Prosím vás všetky, kde pracujete, že výlet alebo schopnosť vyzdvihnúť dieťa zo školy považujete za schopnosť odrobiť 8 hodín v práci? Že keď niekto vie ísť po dieťa alebo do obchodu, tak dokáže pracovať? Fakt by ma to zaujímalo. Zamestnám sa tam a už nikdy nebudem musieť ísť na PN, lebo budem platená len za účasť 🤦‍♀️

Ja som bola na PN s depresiou. Dokázala som byť celý deň mimo domu, na prechádzke, u kamarátky, hocikde, kde som nemyslela sama doma na zlé veci. Znamenalo to, že dokážem pracovať? NIE. Niektoré dni som celé preležala, ale aj tie, ktoré som mala lepšie a dokázala navonok fungovať (hoci často som bola hladná, neumytá, lebo som to jednoducho nezvládla, ale zvládla som ísť von) by som nedokázala rozmýšľať nad pracovnými úlohami, nieto plniť nejaké príkazy a stíhať deadline. Asi preto sa to vola PRÁCE neschopnosť, nie neschopnosť celková. A aj tak si viac ako polovica ľudí bude myslieť, že som len zneužívala systém a mala som viac vydržať a pracovať, lebo psychické ochorenia sú len taký výmysel mladej generácie 😅

Táto nátura, že ľudia závidia aj chorobu a od lekára nariadenú PNku, je mi na Slovensku fakt proti srsti.

Strana
z3
patrike
Dnes o 16:55
@anonym_a67a97

Ja som nikdy nezneužívala pnku, aj počas tehotenstva som robila až do materskej čo moje kamarátky hneď sa dali vypísať ako ocikali dve čiarky.
No minulý rok stal sa mi úraz a musela som byť doma na PN vyše mesiaca. Dr mi nechcela dať vychádzky aj keď som ju prosila. Mala som doma škôlkara ktorého som vozila do škôlky, aj nakúpiť treba aby sme neumreli od hladu. Tak som chodila do škôlky aj na nákup bez vychádzok. Nemala som inú možnosť. Nie každá má poruke manžela a rodinu ktorá by pomohla.

@anonym_a67a97 Ehm. Preco si vozila dieta do skolky, ak mohlo byt s tebou doma ? Aky uraz to bol, ak si mohla soferovat ?

anonym_eff347
Dnes o 16:55

@anonym_autor si sa riadne opustila. Snad lekár ktorý vypisuje PN je schopný stanoviť vychádzky - moze ich úplne vylúčiť alebo naopak, dať neobmedzene, často pri psychiatrických diagnózach. Tu ide o nerešpektovanie stanovených hodín vychádzok. Chápeš už??

anonym_afbdae
Dnes o 17:13
@anonym_ea1c9a

@anonym_autor kto nezažil psychickú chorobu to nepochopi.Minule tu niekto závidel, že baba si v práci číta knižku, alebo ide počas obeda do fitka, ktore majú v budove

@anonym_7dea85 to nie je o závisti. Na tie vaše príspevky niekto musí aj pracovať. Na všetkých tých povalačov, ktorí zneužívajú systém, sú iní ľudia, ktorí makajú od nevidím do nevidím. Tie peniaze idú aj z našich peňazí, z nášho spoločného.
@anonym_a67a97 nie všetky diagnózy majú nárok na vychádzky

@anonym_ea1c9a to že to niekto okomentoval, ešte neznamená, že hneď závidí.

anonym_a67a97
Dnes o 17:33
@patrike

@anonym_a67a97 Ehm. Preco si vozila dieta do skolky, ak mohlo byt s tebou doma ? Aky uraz to bol, ak si mohla soferovat ?

@patrike Úraz nohy preto mi nedali vychádzky.
Mala som predškolaka, nemôžem dieťa nechať vyše mesiaca doma len tak. A doma som mala oddychovať nohu mať vyloženú, pri dieťati by sa to nedalo.

lenkakoc444
Dnes o 17:46
@lilinka76

@lenkakoc444 Prečo by mal niekto, kto poberá nemocenskú dávku ísť na krátku dovolenku? Nech si zruší PN a môže dovolenkovať aj navždy.
Ak niekto nechce dodržiavať liečebný režim, nikto mu zbraň pri hlave nedrží.

@lilinka76 pretoze ked je niekto po operacii, onko pacient,psychicka diagnoza a kopa dalsich dovolenka nie je v rozpore s liecebnym rezimom. Ja si myslim, ze namiesto kontrol pacientov, maju kontrolovat lekarov a aj ist do ambulancie nielen od stola. Proste ked uz si raz pn tak nevidim problem ze idemna prechadzku do obchodu kedy chcem. Ako ovplyvni liecebny rezim ked si zlomim ruky ci pojdem do obchodu cez vychadzky alebo mimo nich?
A to pisem ako niekto kto bol zatial pn jedenkrat v zivote 5 dni, ale aj tak ma to rozculuje lebo je to nelogicke a tym "kontrolorom" dalsie zbytocne peniaze platime.

anonym_52e767
Dnes o 17:54
@anonym_e8206a

@anonym_52e767 Na základe 1.vety sa pýtam, chorý, ktorý žije sám si má ako zabezpečiť lieky a trochu ovocia, zeleniny,zakl.potravin s krátkou zárukou?

@anonym_e8206a ja využívam donášky domov ale som OK aj ísť si počas vychádzky na nákup. Keď som nemala určené vychádzky a ten prvý týždeň mi fakt bolo otrasne chodila dcéra. Ale v lekárni dieťaťu lieky nepredaju takže musela som si ísť sama ci bola vychádzka ci nie. To sa vraj môže

lilinka76
Dnes o 17:54
@lenkakoc444

@lilinka76 pretoze ked je niekto po operacii, onko pacient,psychicka diagnoza a kopa dalsich dovolenka nie je v rozpore s liecebnym rezimom. Ja si myslim, ze namiesto kontrol pacientov, maju kontrolovat lekarov a aj ist do ambulancie nielen od stola. Proste ked uz si raz pn tak nevidim problem ze idemna prechadzku do obchodu kedy chcem. Ako ovplyvni liecebny rezim ked si zlomim ruky ci pojdem do obchodu cez vychadzky alebo mimo nich?
A to pisem ako niekto kto bol zatial pn jedenkrat v zivote 5 dni, ale aj tak ma to rozculuje lebo je to nelogicke a tym "kontrolorom" dalsie zbytocne peniaze platime.

@lenkakoc444 ak sa Vám nepáčia podmienky poskytovania nemocenských dávok, liečebného režimu,, tak sa odsťahujte niekam, kde to bude podľa vašich predstáv. Ja nie som zakonodárca, ani som to nevymyslela, ale stanovené pravidlá sú na to, aby sa dodržiavali. Je mi ľúto ľudí s psychiatrickymi diagnózami, na druhej strane je MK plný tém, kedy sa ženám po rodičovskej dovolenke nechce pracovať a radšej sa nechajú vypísať na PN.
A keď nie je dovolenka v rozpore s liečebným režimom (ako píšeš), tak smelo do toho, dovolenkujte všetci dočasne práceneschopni🫣🫣.

anonym_e8206a
Dnes o 18:27
@anonym_52e767

@anonym_e8206a ja využívam donášky domov ale som OK aj ísť si počas vychádzky na nákup. Keď som nemala určené vychádzky a ten prvý týždeň mi fakt bolo otrasne chodila dcéra. Ale v lekárni dieťaťu lieky nepredaju takže musela som si ísť sama ci bola vychádzka ci nie. To sa vraj môže

@anonym_52e767 Áno,su situácie,kde aj človek na PN-ke musí v rámci vychádzky ísť mimo svoju domácnosť.Moja otázka bola adresovaná prispievajúcej, ktorá tvrdila,ze PN si "zaslúži,,len človek, ktorý je pripútaný na lôžko, lebo vraj,kto dokáže ísť do obchodu,ten dokáže ísť aj do práce

anonym_e8206a
Dnes o 18:36
@anonym_52e767

@anonym_52e767 Čiže sa zhodneme, že neplatí to,ze kto vládze ísť počas PN na nevyhnutný nákup,ten vládze ísť aj do práce?

biba_18
Dnes o 18:38

@anonym_e8206a zle si to prečítala. ona napísala že asi len taký si zaslúži čo leží - teda podľa tých čo do toho rýpu. ona sama je na dlhodobej pn a ešte bude…

lenkakoc444
Dnes o 18:49
@lilinka76

@lenkakoc444 ak sa Vám nepáčia podmienky poskytovania nemocenských dávok, liečebného režimu,, tak sa odsťahujte niekam, kde to bude podľa vašich predstáv. Ja nie som zakonodárca, ani som to nevymyslela, ale stanovené pravidlá sú na to, aby sa dodržiavali. Je mi ľúto ľudí s psychiatrickymi diagnózami, na druhej strane je MK plný tém, kedy sa ženám po rodičovskej dovolenke nechce pracovať a radšej sa nechajú vypísať na PN.
A keď nie je dovolenka v rozpore s liečebným režimom (ako píšeš), tak smelo do toho, dovolenkujte všetci dočasne práceneschopni🫣🫣.

@lilinka76 co sa zavzdusnujes? Preco by som sa mala stahovat lebo sa mi nepacia podmienky davky, kt ani nepoberam? Ukludni sa trosku.
Poukazujem na to, ze system je nelogicky a da sa robit lepsie. To je super, ze Tebe sa paci uzi si ho kym plati.

Strana
z3