icon

Prečo ľudia závidia iným nemocenskú dávku?

16. mar 2026

Čítam to v každej téme. Akonáhle niekto na PN chce:
- ísť do obchodu
- ísť po dieťa do školy
- ísť von so psom
- ísť na krátky výlet do prírody
- mať dlhšie vychádzky ako 2 hodiny
- ...

Dostane tu naložené, že vôbec nie je chorý a len zneužíva systém. To naozaj závidíte tú almužnu a väzenie na PNke? Kontroly pod hrozbou nevyplatenia dávok?

Prosím vás všetky, kde pracujete, že výlet alebo schopnosť vyzdvihnúť dieťa zo školy považujete za schopnosť odrobiť 8 hodín v práci? Že keď niekto vie ísť po dieťa alebo do obchodu, tak dokáže pracovať? Fakt by ma to zaujímalo. Zamestnám sa tam a už nikdy nebudem musieť ísť na PN, lebo budem platená len za účasť 🤦‍♀️

Ja som bola na PN s depresiou. Dokázala som byť celý deň mimo domu, na prechádzke, u kamarátky, hocikde, kde som nemyslela sama doma na zlé veci. Znamenalo to, že dokážem pracovať? NIE. Niektoré dni som celé preležala, ale aj tie, ktoré som mala lepšie a dokázala navonok fungovať (hoci často som bola hladná, neumytá, lebo som to jednoducho nezvládla, ale zvládla som ísť von) by som nedokázala rozmýšľať nad pracovnými úlohami, nieto plniť nejaké príkazy a stíhať deadline. Asi preto sa to vola PRÁCE neschopnosť, nie neschopnosť celková. A aj tak si viac ako polovica ľudí bude myslieť, že som len zneužívala systém a mala som viac vydržať a pracovať, lebo psychické ochorenia sú len taký výmysel mladej generácie 😅

Táto nátura, že ľudia závidia aj chorobu a od lekára nariadenú PNku, je mi na Slovensku fakt proti srsti.

Strana
z5
anonym_a67a97
17. mar 2026
@anonym_56ab10

@anonym_a67a97 už to tu bolo spomenuté predtým, na Slovensku maju deti na starosti iba ženy. Lebo chlap je pomaly ako chránený druh. Potom sa nedivte, ze vás nechce nikto zamestnať.

@anonym_56ab10 Čítala si čo som vyššie písala? Že manžel chodí ráno o 5tej preč a chodí domov o 17tej, alebo si to prehliadla? Škôlka u nás je od 6,30 do 16tej preto ja robím iba ranné smeny. A s prácou nemám žiadny problém, hneď ako dieta išlo do škôlky ja som nastúpila do práce.

anonym_56ab10
17. mar 2026
@anonym_a67a97

@anonym_56ab10 Čítala si čo som vyššie písala? Že manžel chodí ráno o 5tej preč a chodí domov o 17tej, alebo si to prehliadla? Škôlka u nás je od 6,30 do 16tej preto ja robím iba ranné smeny. A s prácou nemám žiadny problém, hneď ako dieta išlo do škôlky ja som nastúpila do práce.

@anonym_a67a97 a keby si ty náhodou musela do nemocnice, o dieta by sa staral kto? O toto ide. Ale s tebou je zbytočné o hocičom debatovať, lebo si pôjdeš stále to isté.

anonym_a67a97
18. mar 2026
@anonym_56ab10

@anonym_a67a97 a keby si ty náhodou musela do nemocnice, o dieta by sa staral kto? O toto ide. Ale s tebou je zbytočné o hocičom debatovať, lebo si pôjdeš stále to isté.

@anonym_56ab10 To sú dve úplne odlišné veci. Keby som išla do nemocnice tak by musel manžel zobrať dovolenku a starať sa o dieťa. Ale keď som doma na PN tak sa starám ja. Prečo by mal zbytočne míňať dovolenku čo šetríme na leto. Ak by si bola úplne bez pomoci vedela by si aké je ťažké vykryť si prázdniny. Ale na čo to aj píšem keď aj tak to nechápeš. Nie každá má na ružiach ustlané.
A rypes do mňa čo som bola raz za život na PNke aj to som nechcela byť tak dlho, len doktor ma nechcel skôr vypísať do práce. Ja radšej pracujem len aby sme mali peniaze, čo PN je mizerne platené. Ja som len napísala svoj názor na PNky to je celé.

anonym_e87786
18. mar 2026
@alenka58

@anonym_autor snáď nemyslíš vážne, že ti niekto závidí PN, máš to popletené, PN má určité pravidlá, ktoré slováci neradi dodržujú, lekár určí vychádzky a ak nie, tak nie sú vhodné, na tom nie je nič ťažké, len ľudia sú nezodpovední, vždy sa tu vyroja matky na PN ktoré nikoho nemajú, nevedia si zabezpečiť náhradné riešenia tak sa pýtajú ako to riešiť, hoci zákon hovorí jasne a kontroly pritvrdili, nakoľko sa PN zneuživajú, mimo SK to zneuživanie nefunguje

@alenka58 ale áno funguje to úplne rovnako aj mimo Slovenska, čo sa dá zneužiť, to sa zneužije🙂 Inak ja neviem prečo sa každá kritika hneď označuje ako závisť. V každej téme sa to slovo opakuje🙄

alenka58
18. mar 2026
@anonym_e87786

@alenka58 ale áno funguje to úplne rovnako aj mimo Slovenska, čo sa dá zneužiť, to sa zneužije🙂 Inak ja neviem prečo sa každá kritika hneď označuje ako závisť. V každej téme sa to slovo opakuje🙄

@anonym_e87786 no ja mám úplne iné poznatky zo zahraničia čo sa týka PN

krtko1313
18. mar 2026
@anonym_387892

@anonym_c522ea
Este k tej Australii vela zavidi ich vysoke platy , takze
minimalny uzakoneny plat je v preratani 2900€, nastupny plat zdravotnej sestry po skole je 4100€
ALE:
1 Materska dovolenka je len 120 dni plati sa ako nezamestnanecka podpora ziadna ciastka platu
2 PN su len 10 dni za rok, potom len neplatene volno
3 Kupele nexistuju
4 13 dochodky nexistuju
5 za vlaky sa plati

@anonym_387892 môžem mať otázku? Keď sa ide tak skoro naspäť od dieťaťa, do prace tak sa robí na 6h úväzok, alebo normálne na 8h. Je to nejako zohľadnené?

anonym_e8206a
18. mar 2026
@biba_18

@anonym_e8206a zle si to prečítala. ona napísala že asi len taký si zaslúži čo leží - teda podľa tých čo do toho rýpu. ona sama je na dlhodobej pn a ešte bude…

@biba_18 Je možné, že som to pochopila nesprávne, ale čítala som v inej diskusii podobný názor a ten ma pomýlil

anonym_56ab10
18. mar 2026
@anonym_a67a97

@anonym_56ab10 To sú dve úplne odlišné veci. Keby som išla do nemocnice tak by musel manžel zobrať dovolenku a starať sa o dieťa. Ale keď som doma na PN tak sa starám ja. Prečo by mal zbytočne míňať dovolenku čo šetríme na leto. Ak by si bola úplne bez pomoci vedela by si aké je ťažké vykryť si prázdniny. Ale na čo to aj píšem keď aj tak to nechápeš. Nie každá má na ružiach ustlané.
A rypes do mňa čo som bola raz za život na PNke aj to som nechcela byť tak dlho, len doktor ma nechcel skôr vypísať do práce. Ja radšej pracujem len aby sme mali peniaze, čo PN je mizerne platené. Ja som len napísala svoj názor na PNky to je celé.

@anonym_a67a97 raz si PN, tak si PN. Nie si doma na PNke preto, aby si robila servis rodine. Pokial sa chceš starať o dieta keď si akoze teda chorá, vezmi si dovolenku. Od 7-8 a 15-16 budeš akoze zdravá a starať sa o dieta, v ostatný čas potom môžeš byť akoze PN.
Neviem, čo je na tom nepochopiteľné.

anonym_e8206a
20. mar 2026
@anonym_56ab10

@anonym_e8206a so uplna sirota na tomto svete co nemá nikoho a žije na samote u lesa? Asi ťažko. Tak tu nedramatizuj.

@anonym_56ab10 V prípade, že ja dramatizujem ,ty sa vyjadrujes bez znalostí rôznorodosti životných situácií.Ano,ako sirota v cudzom meste, bez príbuzných,bez známych,v tom čase bez možnosti donášky liekov a jedla som bola nútená nadopovat sa šumivým aspirínom a zájsť do lekárne kúpiť ďalší aspirín a v Zeloovoci citrón a mandarínky.

lorraine90
24. mar 2026

Ja som mala kolegynu, ktorá bola na PN, lebo “videla ducha” 👻 . 😂 Manažerku skoro drblo.

anonym_8babf6
24. mar 2026
@melanta

Inak zaujímavé, že nikdy som tu nečítala diskusiu, ktorú by založil niekto s tým, že je PN, dostal vychádzky a nechce ich. Zato často tu čítame diskusie, že či môže ísť počas PN mimo vychádzok na svadbu kamoške, či môže ísť tam alebo onam mimo vychádzok. Tiež tu často čítame diskusie, či bude platená PN, ak dá človek výpoveď a hneď sa dá na PN, lebo na dávku v nezamestnanosti nárok nemá. Alebo či mu príde kontrola, ak je na PN a zároveň na úrade práce, pretože keď je na PN, nemusí nosiť doklady o hľadaní práce. Takže jediný problém tu sú ľudia, ktorí PN zneužívajú.

@melanta prečo by mal niekto zakladať diskusiu ,,mám vychádzky a nechcem ich?" Napr. aj ja som momentálne pn, vychádzky mám a absolútne ich nevyužívam, keďže zdravotne nevládzem, idem von možno 2x do týždňa akurát tak vybrať schránku, keď mám ,,lepší deň" tak vypiť kávu na terasu a to je všetko. Nevidím problém v tom, že mám vychádzky, ktoré nepotrebujem. Verím, že sa mi polepší a tie vychádzky využívať budem. Zatiaľ sa nepotrebujem sťažovať a vypisovať diskusie.
Stazovala by som sa, keby mám škôlkara, ktorého mi nemá kto zobrať domov, pretože ja nemám vychádzky - to je myslím normálna sťažnosť. Pracovať 12h nie je to iste ako sadnúť do auta a ísť po dieťa alebo nakúpiť potraviny a potom ísť naspäť domov a odpočívať.
Viem, mnohí to zneužívajú. Poznám prípad, kedy jeden muž mal vybavenú pn a popri tom robil fušky.. ale každý prípad je individuálny a na základe takéhoto prípadu netreba hádzať všetkých do jedného vreca.

Strana
z5