icon

Prečo ľudia závidia iným nemocenskú dávku?

Dnes o 08:46

Čítam to v každej téme. Akonáhle niekto na PN chce:
- ísť do obchodu
- ísť po dieťa do školy
- ísť von so psom
- ísť na krátky výlet do prírody
- mať dlhšie vychádzky ako 2 hodiny
- ...

Dostane tu naložené, že vôbec nie je chorý a len zneužíva systém. To naozaj závidíte tú almužnu a väzenie na PNke? Kontroly pod hrozbou nevyplatenia dávok?

Prosím vás všetky, kde pracujete, že výlet alebo schopnosť vyzdvihnúť dieťa zo školy považujete za schopnosť odrobiť 8 hodín v práci? Že keď niekto vie ísť po dieťa alebo do obchodu, tak dokáže pracovať? Fakt by ma to zaujímalo. Zamestnám sa tam a už nikdy nebudem musieť ísť na PN, lebo budem platená len za účasť 🤦‍♀️

Ja som bola na PN s depresiou. Dokázala som byť celý deň mimo domu, na prechádzke, u kamarátky, hocikde, kde som nemyslela sama doma na zlé veci. Znamenalo to, že dokážem pracovať? NIE. Niektoré dni som celé preležala, ale aj tie, ktoré som mala lepšie a dokázala navonok fungovať (hoci často som bola hladná, neumytá, lebo som to jednoducho nezvládla, ale zvládla som ísť von) by som nedokázala rozmýšľať nad pracovnými úlohami, nieto plniť nejaké príkazy a stíhať deadline. Asi preto sa to vola PRÁCE neschopnosť, nie neschopnosť celková. A aj tak si viac ako polovica ľudí bude myslieť, že som len zneužívala systém a mala som viac vydržať a pracovať, lebo psychické ochorenia sú len taký výmysel mladej generácie 😅

Táto nátura, že ľudia závidia aj chorobu a od lekára nariadenú PNku, je mi na Slovensku fakt proti srsti.

Strana
z2
anonym_63926b
Dnes o 09:56

@anonym_autor nepoznám nikoho, kto závidí PN😳 stretávaš sa s divnými ľuďmi 😳

januska12323
Dnes o 10:01

Vysvetlenie pravidiel PN je podľa teba závisť?

anonym_e8206a
Dnes o 10:02
@anonym_d60479

@anonym_e8206a to je pravda,ale toto vzniklo na zaklade temy,kde chlap je na 2 veci na hovno a na semeno a zena chcela ist do obchodu pocas pnky,alebo do skolky.Ak som raz jednorodic na toto myslim,hned ako vstupim k lekarovi.Ak by sa inak nedalo,nedala by som sa na pnku ale poctivo uzivala antibiotika bez lezania,resp.po robote.

@anonym_d60479 Stáva sa dosť často, že chlap je ok, len aby zabezpečil rodinu,pracuje mimo SK, prípadne aj na SK, ale bez možnosti denne dochádzať domov.No,a sú tu ešte,ako píšeš,aj lajdaci/darcovia biologického materiálu...

anonym_14a628
Dnes o 10:04

@anonym_autor Lebo vela ludi PN-ku, davky,... zneuziva, je to narodny sport. Nechce sa ti ist do prace? Daj sa vypisat. Cim viac sa system zneuziva, tym su ti, co ho platia, coraz viac nastvani. Lebo cely zivot poctivo platis, druhi sa stale vezu. A ked raz budes system potrebovat ty, povedia ti, ze vychcani uz vsetko vyzrali a pre teba uz peniaze (na operaciu, lieky, vozik, dochodok,...) nie su.
Potom sa v rovnakom vreci s vychcanymi ocitnu aj ti, co za to nemozu.

anonym_513fd3
Dnes o 10:07

@anonym_autor PN nie je o závisti, ale o jasne daných pravidlách, ktoré tu viaceré vo veľkom zneužívajú. PN berú, ako dovolenku a vychádzky neobmedzené ... ( teraz nemyslím diagnózy, kde pohyb je odporúčaný )
Prečo ženy nezapriahnú do fungovania domácnosti aj manželom/partnerov?! Potom tu vo veľkom čítaš, ako sú na všetko samé, aké sú unavené s kolobehu domácnosti.

lenkakoc444
Dnes o 10:36

@anonym_autor bohuzial system je xle nastaveny. Kontrolovat ludi na pn ci sedia doma je uplna hlupost, ale takto to tu mame. Pri vacsine hlavne dlhodobych pn nedava zmysel aby dotycny sedel doma a nemohol ist na navstevu alebo aj kratku dovolenku. Ale kym je to takto nastavene tak zeny tu budu pisat, ze nemozes ist po dieta do skolky co za 15 min vybavis , ale podla "pravidiel" by si nemala za to zeny na MK nemozu.

anonym_387892
Dnes o 10:44
@anonym_c522ea

@anonym_autor
Jeden z dovodov preco je to tu v prdeli su aj PN Australia 6 najbohatsia krajina NEMA PN, mas narok na 10 dni sick leave - zdravotnej a potom 3 mesiace neplatenej kde ti drzia robotu a potom ta mozu kopnut do zadku...takze vy to tu mate komunisticky raj.

@anonym_c522ea
Este k tej Australii vela zavidi ich vysoke platy , takze
minimalny uzakoneny plat je v preratani 2900€, nastupny plat zdravotnej sestry po skole je 4100€
ALE:
1 Materska dovolenka je len 120 dni plati sa ako nezamestnanecka podpora ziadna ciastka platu
2 PN su len 10 dni za rok, potom len neplatene volno
3 Kupele nexistuju
4 13 dochodky nexistuju
5 za vlaky sa plati

anonym_829126
Dnes o 10:51

Nie sú schopné práce. Všetko ostatné už robiť môžu, lebo sú predsa mamičky a kto je viac

lilinka76
Dnes o 10:54
@lenkakoc444

@anonym_autor bohuzial system je xle nastaveny. Kontrolovat ludi na pn ci sedia doma je uplna hlupost, ale takto to tu mame. Pri vacsine hlavne dlhodobych pn nedava zmysel aby dotycny sedel doma a nemohol ist na navstevu alebo aj kratku dovolenku. Ale kym je to takto nastavene tak zeny tu budu pisat, ze nemozes ist po dieta do skolky co za 15 min vybavis , ale podla "pravidiel" by si nemala za to zeny na MK nemozu.

@lenkakoc444 Prečo by mal niekto, kto poberá nemocenskú dávku ísť na krátku dovolenku? Nech si zruší PN a môže dovolenkovať aj navždy.
Ak niekto nechce dodržiavať liečebný režim, nikto mu zbraň pri hlave nedrží.

biba_18
Dnes o 10:55

@lilinka76 ak nepracuje napr. kvôli tomu že má zlomenú nohu - aký je rozdiel či sedí doma alebo pri rybníčku na brehu? 😒

lilinka76
Dnes o 10:58
@biba_18

@lilinka76 ak nepracuje napr. kvôli tomu že má zlomenú nohu - aký je rozdiel či sedí doma alebo pri rybníčku na brehu? 😒

@biba_18 Nech sedí pri rybníku 2 hodiny dopoludnia a dve popoludní. Ak sa vie so zlomenou nohou dotrepať k rybníku, mohol by aj do officu a nežmýkať štát .A keď nie, nech uvedie ako adresu, kde sa bude počas PN zdržiavať "pri rybníku".

anonym_04e77d
Dnes o 11:00
@anonym_8feb3a

@anonym_autor a ty si co, rozum podela, ked jej niekto pise, ze moze ist v ramci vychadzok, ktorej vete nechapes? 😅 ak jej muz jazdi na kamione, alebo chodi za stetkami, tak nech si vybavi vychadzky rano, aby zaniesla plody svojej lasky do zariadeni, a poobede, ked idu deticky domov a cestou moze nakupit. ak je lekar normalny a ona nema zapal pluc ci tuberu, kludne sa da dohodnut na case vychadzok a nemusi tu pisat 1000000 stran s otazkami, co ma chuda robit.

@anonym_8feb3a toto čo je zase za argument že chodí za štetkami? To podľa svojho súdiš?

biba_18
Dnes o 11:08

@lilinka76 nie každý je kancelárska krysa 😒

anonym_ea1c9a
Dnes o 11:14
@anonym_c9523e

@anonym_autor napíšem ti môj prípad,so susedkou sme boli naraz tehotné, ja na koniec augusta ona na koniec septembra. Ešte v prvom trimestri šla na pn, chodila do mesta po nákupoch, zariaďovala dom, kopkala si na záhrade. Ja som mala celý čas vysoký tlak , užívla.som lieky, bolo mi nevoľno, v práci stres, bola som zavodnená, hoci som po pár hodinách nevedela ani pero udržať v ruke, môj gynekológ povedal že ma na PN nedá lebo mám kancelársku prácu. Darmo som mu vysvetlila, že momentálne tam prebieha rekonštrukcia a sme bez pitnej vody a toaliet.
Že kvôli tomu musím 500m do nákupného centra pešo, a keď mi bábo kopalo do mechúra tak bolo treba veľa krát. 5-10x denne 500m tam 500m späť peši , a prácu som nestíhala. Pokým sa suseda slnila na záhrade.
Nie nezáviedla som jej, len aj ja by som bola radšej doma ako za daných pomerov v práci

@anonym_c9523e ale závidela🙂takého lekára by som hneď vymenila

vler
Dnes o 11:15
@anonym_c522ea

@anonym_autor
Jeden z dovodov preco je to tu v prdeli su aj PN Australia 6 najbohatsia krajina NEMA PN, mas narok na 10 dni sick leave - zdravotnej a potom 3 mesiace neplatenej kde ti drzia robotu a potom ta mozu kopnut do zadku...takze vy to tu mate komunisticky raj.

@anonym_c522ea ja pracujem v USA a tu je PN takisto podobna- je to jeden z benefitov od zamestnavatela, NIE davka od statu. Nie je to idealny system, ale nuti/motivuje ludi byt zamestnany a chodit do zamestnania. Ziadna vyhoda byt na PN neplynie

anonym_8feb3a
Dnes o 11:17
@anonym_04e77d

@anonym_8feb3a toto čo je zase za argument že chodí za štetkami? To podľa svojho súdiš?

@anonym_04e77d pokus o suchy vtip. scroll down

anonym_e8206a
Dnes o 11:18
@lenkakoc444

@lenkakoc444 Dáva to zmysel, lebo som zažila kolegu, ktorý sa hodil na PN, jednak si šetril dovolenku a jednak celé dva mesiace pracoval v inej práci/nie bežný časový fond, ale 240 hod/mesiac.V podstate som sa tým nezaoberala až do tej chvíle, keď sa ma to začalo priamo dotýkať, keďže si takto užíval aj v období, keď už čerpanie dovolenky skončilo a musela som pracovať aj za neho.Bola som vyžmýkana ako citrón.Pocas tohto obdobia som stihla v práci prekonať bez PN zápal priedušiek a črevnú virózu. Dovolenku nech si každý užije ako chce, kde chce, ale PN má slúžiť na zotavenie z choroby a obmedzenia má človek na PN práve preto,aby sa to dalo čo najmenej zneužiť...aj keď, bočné cestičky sa vždy nájdu

anonym_c9523e
Dnes o 11:21
@anonym_ea1c9a

@anonym_c9523e ale závidela🙂takého lekára by som hneď vymenila

@anonym_ea1c9a vieš čo ešte mi napíš kde pracuje moja susedka, lebo si myslím že más na figu vešteckú guľu

anonym_7dea85
Dnes o 11:22

Ľudia závidia aj pekné počasie na pohrebe.
Sa pozrite do skupín na fb, keď ste ešte nevideli, nečítali, nezažili čoho sú ľudia kvôli kompenzáciách a príspevkom schopní

bosorkabb
Dnes o 11:24

Záleží od diagnózy podľa mňa. Je iné keď je človek chorý napríklad chrípka a iné po úraze či operácii.
Ja mám teraz PN som po operácii ruky a v práci tú ruku potrebujem. Môžem robiť všetko na čo ruku nepotrebujem.
A tak by sa mali brať aj vychádzky.

biba_18
Dnes o 11:24

@vler ale ten systém motivuje ľudí súdiť sa o spôsobenú škodu napr, čo je u nás takmer neznáme ...

vler
Dnes o 11:36
@biba_18

@vler ale ten systém motivuje ľudí súdiť sa o spôsobenú škodu napr, čo je u nás takmer neznáme ...

@biba_18 ako myslis-aku skodu?

anonym_a84fae
Dnes o 11:38

Vidím ze to kontrolovanie PN co konečne začali, veľa ľuďom nevyhovuje. Ale to len takým, co chcú PN len zneužívať. Normálnym ľuďom toto nevadí 🙄

biba_18
Dnes o 11:41

@vler no napríklad keď si zlomím nohu na tvojom schodíku pred predajňou napr .. na svk ideš na pn - a tam vymáhaš náhradu škody ...

biba_18
Dnes o 11:45

@anonym_a84fae mne to napríklad vadí - bývam v bytovom dome a dlhodobo nám nefungujú zvončeky - nemá šancu sa k nám nikto dozvoniť 😒

vler
Dnes o 11:45
@biba_18

@vler no napríklad keď si zlomím nohu na tvojom schodíku pred predajňou napr .. na svk ideš na pn - a tam vymáhaš náhradu škody ...

@biba_18 ked si zlomis nohu ako zamestnanec tej predajne, alebo ako kupujuci? Tak ci onak, mozes sa za istych okolnosti sudit s predajnou, zalezi aj ci tam bolo nejake pochybenie na jej strane. Ale takato specificka situacia je len maly zlomok dovodov PN

autor
Dnes o 12:13

No takže

1. Ak si zlomí nohu pracovník v sklade, čo behá so skenerom a vysokozdvižkou, asi ťažko bude so zlomenou nohou pracovať. Čo by mu ale malo brániť nechať sa odviezť niekam do prírody a tam sedieť na riti, neviem. Alebo prejsť na barliach na vedľajšiu ulicu po dieťa do školy mimo vychádzok.

2. Pokiaľ som ja na PN kvôli depresii, nemôžem vykonávať svoju kreatívnu prácu, lebo pri nej síce sedím na riti a áno, viem fyzicky byť prítomná v práci, ale to je mi na nič, lebo potrebujem funkčný mozog.

3. Problém je aj ten, že zamestnávateľ vám nie vždy vie dať na pár dní či týždňov takú prácu, ktorú by ste zatiaľ zvládli, ak pôvodnú nezvládate. Ak je to účtovnícka firma, asi nepošle zamestnanca okopávať hriadky pred officom. A logistika zase ťažko nájde zamestnancovi so zlomenou nohou kancelársku prácu.

4. A keď máte dlhodobé zdravotné problémy a snažíte sa pracovať a prispôsobiť tomu pozíciu, každý vás hneď odsúdi. Mám dve VŠ, chcem pracovať aspoň manuálne. Môj životopis letí rovno do koša, lebo kto by dobrovoľne hľadal nekvalifikovanú prácu za tretinový plat? Asi omyl. Priznáte sa, že máte diagnózu alebo čiastočný invalidný, kvôli ktorej už do pôvodnej práce nejdete? No to vás nezamestnajú, lebo veď ,,ďalší PNkár". A kde si náhodou prečítajú sprievodný list, že to fakt nie je omyl a mám záujem o danú pozíciu, všade vám povedia, že keď vám bude lepšie, odídete im a to sa im neoplatí.

Strana
z2