icon

Prečo sú odporcovia potratov utlačení a zástancovia agresívni?

22. jan 2026

Už dlhšie sa zamýšľam nad jedným paradoxom. Všímam si v diskusiách ako odporcovia potratov sa snažia dodať autorkam diskusií odvahu a riešenia a zástancovia potratov následne tych odporcov zosmiešnujú a urážajú. Častokrát im prajú zle veci. Mňa by skutočne veľmi zaujímalo prečo sa v dnešnej dobe prijíma len strana zástancov a odporcovia sú utlačení a nemôžu povedať svoj názor. Prečo niektorí zástancovia reagujú agresívne a podráždene. Môže to byť kvôli výčitkam svedomia? Nechcú počuť pravdu? Nechcú si uvedomiť závažnosť tohto činu? Ja som naozaj nevidela, že by odporcovia začali autorku urážať a nadávať jej, odsudzovať ju. Ale za to zástancovia potrebujú agresiou umlčať odporcov. Vie mi toto niekto vysvetliť?

anonym_9cb1a7
24. jan 2026
@mizoko

@anonym_9cb1a7 ok,nezhodneme sa v tom. Ale to nevadí 🙂 asi máme úplne odlišný okruh znamych

@mizoko ešte raz- neaplikujem to len na známych, okay? Lebo už asi tretí krát si si veľmi nenápadne mala potrebu kopnúť do toho, koho mám okolo seba. Všimla si si, že ja som si do teba ani raz nerypla?

mizoko
24. jan 2026

@anonym_autor vidím že odpovede sa nedočkáme ani od autorky témy a ani od iných pro life zástancov na otázku,ako ich osobné ovplyvňuje možnosť voľby niekoho iného. Takže zase len téma na rozpútanie vášni. Odpovedí sme sa nedočkali,len sebaľútosti a ukazovanie sebectva najhrubšieho zrná zo strany pro life.

mizoko
24. jan 2026
@anonym_9cb1a7

@mizoko ešte raz- neaplikujem to len na známych, okay? Lebo už asi tretí krát si si veľmi nenápadne mala potrebu kopnúť do toho, koho mám okolo seba. Všimla si si, že ja som si do teba ani raz nerypla?

@anonym_9cb1a7 vôbec nie. Len som komentovala že zjavne máme úplne iný okruh znamych. Ty to berieš osobné. A zbytočne sa urazas. Mne je jedno koho máš okolo seba. Nebudem ti pritakavat že máš pravdu keď ja takéto niečo okolo seba nevídam. A naozaj to bude najskôr tým že nemám okolo seba takých ľudí. Tak čo vlastne chces? Nasilu potvrdiť že máš pravdu? Ale ja ti to nepotvrdil keďže to nezažívam. Nebuď osobná.

anonym_9cb1a7
24. jan 2026
@mizoko

@anonym_9cb1a7 vôbec nie. Len som komentovala že zjavne máme úplne iný okruh znamych. Ty to berieš osobné. A zbytočne sa urazas. Mne je jedno koho máš okolo seba. Nebudem ti pritakavat že máš pravdu keď ja takéto niečo okolo seba nevídam. A naozaj to bude najskôr tým že nemám okolo seba takých ľudí. Tak čo vlastne chces? Nasilu potvrdiť že máš pravdu? Ale ja ti to nepotvrdil keďže to nezažívam. Nebuď osobná.

@mizoko ak si to tak nemyslela tak beriem. Ale vyznelo mi to tak, že sa asi pohybujem v nie úplne najlepšej spoločnosti. Nemusíš mi vôbec pritakávať. Mňa len udivuje, že si naozaj myslíš, ako sa ľudia rad radom poctivo chránia keď dieťa neplánujú. A ešte ďalší krát to napíšem, lebo si to asi prehliadla, vôbec nehovorím iba o tom, čo vidím vo svojej bubline. Pozri sa tu na diskusie, sa na prieskumy ktoré sa robia s mládežou a ochranou a podobne. Stále sme na tom ako krajina dosť biedne so zodpovedným stykom.

autor
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76
@anonym_autor
skusme na to ist z druhej strany. Neznama zena napise na MK otazku: "Napriek tomu, ze sme sa chranili ostala som tehotna, mame uz dve deti. Mam uz svoj vek, s byvanim na tom nie sme nijak dobre a lepsie to tak skoro nebude, ja mam zdravotne problemy, ktore tehotenstvo a porod mozu znacne skomplikoat. Rozmyslame s manzelom nad inerrupciou." Co by si jej napisala?

@viestta tu je zdravotný dôvod. To su tie polahčujuce okolnosti, ktoré som už spomínala.

autor
24. jan 2026
@mizoko

@anonym_autor odpovedz mi na otázku: ako sa právo voľby dotýka priamo teba? Ako tá to obmedzuje? Núti ťa niekto ísť na potrat? Obmedzuje to tvoje prava? Stále sa vyhýbas odpovedi

@mizoko kde a kedy som napísala, že mne ubližuje to čo urobí iná žena. Ani raz som nenapísala, že mne trhá žili ak iná ide na potrat.

autor
24. jan 2026
@mizoko

@anonym_autor nie,ja som ho použila presne a myslela som ho tak a ty sa utapas v sebalutosti 🙂 ty si len malá snahu má zhodiť hlúpym a obmedzeným spôsobom. Urobiť zo mňa tu jednoduchú. Ale nevydalo. Ja viem čo píšem. Že to ty máš problém pochopiť nie je môj problém.

@mizoko ok. Tak kde sa ľutujem?

autor
24. jan 2026
@mizoko

@anonym_autor takže aká je tvoja odpoveď?

@mizoko ty si v poriadku inak? Mám aj osobný život. Nie som závislá od MK. Vyššie som ti odpovedala.

autor
24. jan 2026
@mizoko

@anonym_autor dočkáme sa odpovede?

@mizoko ty si riadne agresivna.

anonym_600b49
24. jan 2026
@mizoko

@mizoko teba som už zaregistrovala vo viacerých diskusiách a všade okolo seba kopeš, pľuješ síru a rozčuluješ sa ako nepríčetná a potom sa snažíš neúspešne zhejtovať čo sa dá. Skús popremýšľať či by ťa ľudia nebrali viac vážne, keby si si jednak viac vyberala do akých diskusií má zmysel sa zapájať a jednak podávala svoj názor ... úplne inak.

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta nie, ale je to tazka praca, videla si napriklad nejaku zenu pracovat na stavbe? Ja teda nie.

@zuzana76 ale uctovnicku na polovicny uvazok by si mohla zamestnat, nemusela by hned murovat. Este by si jej mohla dat HO ked bude potrebovat ostat s detmi na OCR.

anonym_6158fb
24. jan 2026
@mizoko

@anonym_autor dočkáme sa odpovede?

@mizoko ty jediná tu vystupuješ agresívne ako v každej inej téme

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@mizoko bavili sme sa aj o rodinach v nudzi, ci nejako pomaham, ano, nepomohla som ziadnej osamelej matke, lebo taka v mojom okoli nebola, mam v okoli vsetko manzelske pary a aj rodiny, ktore boli v nudzi a dostali aspon potraviny, alebo drogeriu, alebo satstvo. Ja nemozem zachranit cely svet, ale zase aspon nieco robim, aj ked je to len kvapka. Snazis sa ma tu zdiskreditovat za moj nazor.

@zuzana76 nie bavili sme sa o zenach, ktore ostali same s detmi

viestta
24. jan 2026
@anonym_600b49

@anonym_autor pretože ich ľudská podstata vie a plne si uvedomuje čo robia, aj keď klamú samé seba že je to inak, že zabíjajú svoje dieťa. Veľmi dobre vedia, že to nie je zhluk buniek, veľmi dobre vedia že nerozhodujú o svojom tele, ale o živote a smrti niekoho iného. A preto každý názor, ktorý im to pripomína, je pre nich vrcholne nepríjemný, je to zrkadlo toho čo spravili a preto bojujú. V podstate viac než za nejaký všeobecný svetonázor za utlmenie svojho vlastného svedomia.

@anonym_600b49 pises akoby kazdy ProChoice podstupil interrupciu. Predstav si, ze nie velka vacsina ju nepodstupila a su medzi nimi aj muzi. Mas skresleny pohlad na vec. Mnohch sa tato tema nikdy osobne nedotkla, nikdy nedotkne a napriek tou su za to aby tie, ktorych sa to tyka sa mohli rozhodnut same. A ak by sa ich to tykalo tak budu mat moznost volby. Budu sa moct rozhodnut tak alebo onak, ziadny zakon ich nedonuti konat inac, ziadny zakon im to nezakaze.

viestta
24. jan 2026
@pr85

@mizoko Nie, nie je. Je to ľudská bytosť.

@pr85 je to plod odkazany na telo zeny

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 ale uctovnicku na polovicny uvazok by si mohla zamestnat, nemusela by hned murovat. Este by si jej mohla dat HO ked bude potrebovat ostat s detmi na OCR.

@viestta mame externu firmu

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta mame externu firmu

@zuzana76 vsak viem, vlastny zamestnanec este "narocny" je drahsi. Ale ak by ste chceli, tak by to slo. Len ono to uz chce skutky a nie reci...

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 nie bavili sme sa o zenach, ktore ostali same s detmi

@viestta tak takym pomaham formou darov, dobrocinny bazar maju moznost navstivit aj tieto zeny, je tam naozaj vsetko od potravin, kozmetiky, satstva, kocikov, hraciek, aj tu som jednej zene, ktora bola na tom finance zle ponukla, ze jej zaplatim za upratovanie, nech sa mi ozve, neozvala sa.

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 vsak viem, vlastny zamestnanec este "narocny" je drahsi. Ale ak by ste chceli, tak by to slo. Len ono to uz chce skutky a nie reci...

@viestta mozno bude aj to, nemoze byt vsetko naraz

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta tak takym pomaham formou darov, dobrocinny bazar maju moznost navstivit aj tieto zeny, je tam naozaj vsetko od potravin, kozmetiky, satstva, kocikov, hraciek, aj tu som jednej zene, ktora bola na tom finance zle ponukla, ze jej zaplatim za upratovanie, nech sa mi ozve, neozvala sa.

@zuzana76 tie ženy ale nepotrebujú dary. Potrebujú trvalu pracu

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@zuzana76 vies, uz v Starom zakone sa pise, ze ked das hladnemu rybu nasytis ho na jeden den, ked ho naucis ryby chytat, nasytis ho na cely zivot. Ano, dary su fajn. Ked je niekto v nudzi aj dar rad prijme, ale jemu to pomoze len na chvilu. Viac mu pomoze ak uz nebude na dary odkazany, ak si na svoje potreby dokaze zarobit. To mu prida aj sebaucty, aj sebahodnoty. Vytvorit jedno miesto pre osamelu matku, ktore jej zabezpeci trvaly prijem je viac ako litre samponu a metraky cestovin, ktore jej darujes.
Ak zachranis jedneho cloveka, zachranis cele ludstvo.

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 vies, uz v Starom zakone sa pise, ze ked das hladnemu rybu nasytis ho na jeden den, ked ho naucis ryby chytat, nasytis ho na cely zivot. Ano, dary su fajn. Ked je niekto v nudzi aj dar rad prijme, ale jemu to pomoze len na chvilu. Viac mu pomoze ak uz nebude na dary odkazany, ak si na svoje potreby dokaze zarobit. To mu prida aj sebaucty, aj sebahodnoty. Vytvorit jedno miesto pre osamelu matku, ktore jej zabezpeci trvaly prijem je viac ako litre samponu a metraky cestovin, ktore jej darujes.
Ak zachranis jedneho cloveka, zachranis cele ludstvo.

@viestta pisem, ze casom hadam bude

Nechodia na interrupcie vsak len zeny, co maju ekonomicke existencne problemy, to by clovek este chapal, ze ok, inak sa nedalo, ved som pisala na zaciatku, ze socialne pripady a znasilenia su iny pripad, ale aj zeny vzdelane, kde sa len pritrafilo v case, ked im to nevyhovovalo. Ako alternativa ku antikoncepcii. Alebo zeny, co maju vztah so zenatymi a pod. Mne vadi, ze ludia nerozmyslaju dopredu. Ved nic sa nedeje, UPT to vyriesi. Vsetky ste sa tu chytil len tych problemovych zien, ale to tak vobec nie je, pisala som, ze z nasej rodiny a blizkeho okolia podstupili UPT dve zeny (teraz si spominam na dalsiu) takze boli tri a jedna kamaratka. Ta jedna z rodiny mala dve deti, uz nechceli tretie, tak podstupila UPT, potom bola na tom psychicky zle a tak si urobili dalsie dieta. Ja hlavne riesim toto. Toto je na povazenie. Ze v normalnom manzelstve, alebo partnerstve a ludia sa nechrania.

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

Nechodia na interrupcie vsak len zeny, co maju ekonomicke existencne problemy, to by clovek este chapal, ze ok, inak sa nedalo, ved som pisala na zaciatku, ze socialne pripady a znasilenia su iny pripad, ale aj zeny vzdelane, kde sa len pritrafilo v case, ked im to nevyhovovalo. Ako alternativa ku antikoncepcii. Alebo zeny, co maju vztah so zenatymi a pod. Mne vadi, ze ludia nerozmyslaju dopredu. Ved nic sa nedeje, UPT to vyriesi. Vsetky ste sa tu chytil len tych problemovych zien, ale to tak vobec nie je, pisala som, ze z nasej rodiny a blizkeho okolia podstupili UPT dve zeny (teraz si spominam na dalsiu) takze boli tri a jedna kamaratka. Ta jedna z rodiny mala dve deti, uz nechceli tretie, tak podstupila UPT, potom bola na tom psychicky zle a tak si urobili dalsie dieta. Ja hlavne riesim toto. Toto je na povazenie. Ze v normalnom manzelstve, alebo partnerstve a ludia sa nechrania.

@zuzana76 teba je velke nic do vzdelania, socialneho statusu, rodinneho stavu a aj do dovodu, preco sa zena takto rozhodla. Ty nie si interrupcna komisia OUNZ, kde bolo treba zdovodnovat preco ziadas o inerrupciu a oni bud dali stempel alebo nie. Ist na UPT je slobodna volba tej zeny, ona pozna dvody, ona vie ake to ma dosledky. Od teba nechce nikto nic viac len to, aby si jej nebranila v moznosti rozhodnut sa.

mandzula
24. jan 2026
@zuzana76

@zuzana76 Ono je vsak v zasade jedno, preco sa zena rozhodne pre UPT, nemame prave povedat, ze ta ma narok a ta nie, uz sa nechodi potupne pred potratovu komisiu, staci samotny fakt, ze zena to dieta nechce. A ak si nesie nasledky na psychike, je to proste sucast jej rozhodnutia, rovnako ako v pripade, ze dieta ma a potom zisti, ze na to nie je dostatocne vybavena, aj takych tem je tu x.

zuzana76
24. jan 2026
@mandzula

@zuzana76 Ono je vsak v zasade jedno, preco sa zena rozhodne pre UPT, nemame prave povedat, ze ta ma narok a ta nie, uz sa nechodi potupne pred potratovu komisiu, staci samotny fakt, ze zena to dieta nechce. A ak si nesie nasledky na psychike, je to proste sucast jej rozhodnutia, rovnako ako v pripade, ze dieta ma a potom zisti, ze na to nie je dostatocne vybavena, aj takych tem je tu x.

@viestta
@mandzula ani nahodou odo mna nikto nic nechce, ja som vyjadrila len moj nazor "keby bolo keby" takze na mne nic nestoji a nepada, kapišto? Nebavi ma tu dotahovat sa, kazdy amme svoj nazor, potraty su povolene.

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@zuzana76 a preto to chces zakázať všetkým? Lebo tebe sa nepáči ako žije niekto iný? A ako sa to týka teba osobné? Ako to teba obmedzuje? Čo ty máš so životným rozhodnutím iného človeka?

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 teba je velke nic do vzdelania, socialneho statusu, rodinneho stavu a aj do dovodu, preco sa zena takto rozhodla. Ty nie si interrupcna komisia OUNZ, kde bolo treba zdovodnovat preco ziadas o inerrupciu a oni bud dali stempel alebo nie. Ist na UPT je slobodna volba tej zeny, ona pozna dvody, ona vie ake to ma dosledky. Od teba nechce nikto nic viac len to, aby si jej nebranila v moznosti rozhodnut sa.

@viestta presne tak, nie som komisia, tak o com sa tu tocime?

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta presne tak, nie som komisia, tak o com sa tu tocime?

@zuzana76 o tom, ze ak by si mala moznost, budes hlasovat za to aby sa interrupcie zakazali, teda si za to aby zeny nemali moznost volby.

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 o tom, ze ak by si mala moznost, budes hlasovat za to aby sa interrupcie zakazali, teda si za to aby zeny nemali moznost volby.

@viestta tak ked je hlasovanie a su dve moznosti, tak si hadam mozem vybrat, tak tu treba teda diktaturu, dat len jednu moznost a nebudem si vyberat.

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta tak ked je hlasovanie a su dve moznosti, tak si hadam mozem vybrat, tak tu treba teda diktaturu, dat len jednu moznost a nebudem si vyberat.

@zuzana76 nie, su tri moznosti. Za, proti alebo zdrzat sa hlasovania. Demokracia nie je dvojkova matematika, demokracia je postavena na moznosti slobodnej volby jednotlivca.