icon

Prečo sú odporcovia potratov utlačení a zástancovia agresívni?

22. jan 2026

Už dlhšie sa zamýšľam nad jedným paradoxom. Všímam si v diskusiách ako odporcovia potratov sa snažia dodať autorkam diskusií odvahu a riešenia a zástancovia potratov následne tych odporcov zosmiešnujú a urážajú. Častokrát im prajú zle veci. Mňa by skutočne veľmi zaujímalo prečo sa v dnešnej dobe prijíma len strana zástancov a odporcovia sú utlačení a nemôžu povedať svoj názor. Prečo niektorí zástancovia reagujú agresívne a podráždene. Môže to byť kvôli výčitkam svedomia? Nechcú počuť pravdu? Nechcú si uvedomiť závažnosť tohto činu? Ja som naozaj nevidela, že by odporcovia začali autorku urážať a nadávať jej, odsudzovať ju. Ale za to zástancovia potrebujú agresiou umlčať odporcov. Vie mi toto niekto vysvetliť?

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 o tom, ze ak by si mala moznost, budes hlasovat za to aby sa interrupcie zakazali, teda si za to aby zeny nemali moznost volby.

@viestta ked mas volby a su dve moznosti, ako chces ovplyvnit vyber 3 milionov ludi? ako zmenis ich presvedcenie? a pisala som neraz, ze je tu xy dalsich ludi, ktori budu hlasovat opacne a vacsina ludi je pro choice

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 nie, su tri moznosti. Za, proti alebo zdrzat sa hlasovania. Demokracia nie je dvojkova matematika, demokracia je postavena na moznosti slobodnej volby jednotlivca.

@viestta ak si tuto temu citala, tak som pisala, ze maximalne co by som vedela urobit na volby neist, ale takymto pristupom ako tu predvadzate, tak cele toto tu ludom uplne zhnusíte a keby ste mali uplne ine spravanie, tak by ste mozno aj niekoho ovplyvnili, ale natlakom nikdy nikoho neovplyvnite - psychologia.

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta ked mas volby a su dve moznosti, ako chces ovplyvnit vyber 3 milionov ludi? ako zmenis ich presvedcenie? a pisala som neraz, ze je tu xy dalsich ludi, ktori budu hlasovat opacne a vacsina ludi je pro choice

@zuzana76 takze ty sa alibisticky schovas za hlasy inych? Sice si za obmedzenie prav, aj za to budes hlasovat, ale... Citis ten farizejizmus vo svojich slovach?

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 nie, su tri moznosti. Za, proti alebo zdrzat sa hlasovania. Demokracia nie je dvojkova matematika, demokracia je postavena na moznosti slobodnej volby jednotlivca.

@viestta presne tu a presne tebe som to pisala

@viestta pro life by nikdy nevyhralo, jedine co by som vedela urobit, ze by som k volbam nesla, ale nevolia by som proti mojmu svedomiu.

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 takze ty sa alibisticky schovas za hlasy inych? Sice si za obmedzenie prav, aj za to budes hlasovat, ale... Citis ten farizejizmus vo svojich slovach?

@viestta kedyze mame to hlasovanie? kedze budem hlasovat?

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta ak si tuto temu citala, tak som pisala, ze maximalne co by som vedela urobit na volby neist, ale takymto pristupom ako tu predvadzate, tak cele toto tu ludom uplne zhnusíte a keby ste mali uplne ine spravanie, tak by ste mozno aj niekoho ovplyvnili, ale natlakom nikdy nikoho neovplyvnite - psychologia.

@zuzana76 akym natlakom? Preco mas pocit, ze ak argumentujeme tak na vas robime natlak? Vsak su len dve moznosti. Povies si Kurna, asi maju pravdu, takto som to nevnimala alebo ich budes nadalej povazovat za bezpredmetne a ostanes na svojom.
A neviem kedy bude, ty si prva vytiahla ako by si hlasovala AK BY BOLO referndum.

autor
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 vies, uz v Starom zakone sa pise, ze ked das hladnemu rybu nasytis ho na jeden den, ked ho naucis ryby chytat, nasytis ho na cely zivot. Ano, dary su fajn. Ked je niekto v nudzi aj dar rad prijme, ale jemu to pomoze len na chvilu. Viac mu pomoze ak uz nebude na dary odkazany, ak si na svoje potreby dokaze zarobit. To mu prida aj sebaucty, aj sebahodnoty. Vytvorit jedno miesto pre osamelu matku, ktore jej zabezpeci trvaly prijem je viac ako litre samponu a metraky cestovin, ktore jej darujes.
Ak zachranis jedneho cloveka, zachranis cele ludstvo.

@viestta a vlastne presne o toto ide. My tým ženám dávame ryby namiesto naučenia rybolovu. Komisia bola blbosť a fakt nepríjemná trápna. Ale nejaké vymedzenie by malo byť. Skutočne by sme nemali zatvárať oči a hovoriť, že sa nič nestalo. Ak žena ide na potrat zo závažných existenčných dôvodov, tak je to niečo úplne iné ako žena, ktorá zanedbala antikoncepciu. V dnešnej dobe sa už skutočne dokážeme 100% chrániť pred tehotenstvom. Mali by sme viac chrániť ženy pred nechceným tehotenstvom než zlahčovať potraty.

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 akym natlakom? Preco mas pocit, ze ak argumentujeme tak na vas robime natlak? Vsak su len dve moznosti. Povies si Kurna, asi maju pravdu, takto som to nevnimala alebo ich budes nadalej povazovat za bezpredmetne a ostanes na svojom.
A neviem kedy bude, ty si prva vytiahla ako by si hlasovala AK BY BOLO referndum.

@viestta no a prave preto, ze sa nic take nechysta, tak sa o nicom nerozhoduje a ja si tu kludne mozem napisat, ze trava je cierna a nic sa nedeje. Ja si nepoviem nic uz len preto, ze vase reakcie vobec nie su tolernatne, su agresivne a neviem s vami vobec, ale ze vobec debatovat.

mandzula
24. jan 2026
@viestta

@viestta Dufam, ze kedze je Anna tam hore, nech jej Pán Boh dá večnú slávu, ziadne taketo nezmyselne referendum nam nehrozi.

viestta
24. jan 2026
@anonym_autor

@viestta a vlastne presne o toto ide. My tým ženám dávame ryby namiesto naučenia rybolovu. Komisia bola blbosť a fakt nepríjemná trápna. Ale nejaké vymedzenie by malo byť. Skutočne by sme nemali zatvárať oči a hovoriť, že sa nič nestalo. Ak žena ide na potrat zo závažných existenčných dôvodov, tak je to niečo úplne iné ako žena, ktorá zanedbala antikoncepciu. V dnešnej dobe sa už skutočne dokážeme 100% chrániť pred tehotenstvom. Mali by sme viac chrániť ženy pred nechceným tehotenstvom než zlahčovať potraty.

@anonym_autor ja nemam odvahu a ani drzost hodnotit ci ta zena ma alebo nema dovody na UPT ist. Je mi jedno ako sa k tomu neplanovanemu tehotenstvu dopracovala. Je to jej zivot, jej rozhodnutie, jej volba a ona bude niest nasledky ci sa rozhodne tak alebo onak. Ale nikdy by som sa neopovazila tej zene zobrat tu moznost volby. To je to o com tu pisem uz na strnastej strane. Nezbrat tu moznost volby. Ci ju vyuzije alebo nie je uz na nej.

mandzula
24. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ako by si chcela preukazovat, ze ide o zanedbanu antikoncepciu a ako preverovat financne pomery? O edukacii o ochrane netreba ani len debatovat, to naozaj pokrivkava. Napriek tomu vsak zaznamenavame trend poklesu UPT.

autor
24. jan 2026
@viestta

@viestta uplne sa do nej navážaš, že zrovna jej hlas by mohol byť ten čo to celé zmení. Tým jej dávaš váhu výčitiek od všetkých čo nemôžu kvôli nej ísť. Je to emocionálny nátlak. Ona má svoj názor. Ale na nikomu nezakazuje. Ak by musela, vyberie si život dieťaťa, lebo vie ako možnosť potratu ženy zneužívajú bez výčitiek svedomia.

autor
24. jan 2026
@viestta

@anonym_autor ja nemam odvahu a ani drzost hodnotit ci ta zena ma alebo nema dovody na UPT ist. Je mi jedno ako sa k tomu neplanovanemu tehotenstvu dopracovala. Je to jej zivot, jej rozhodnutie, jej volba a ona bude niest nasledky ci sa rozhodne tak alebo onak. Ale nikdy by som sa neopovazila tej zene zobrat tu moznost volby. To je to o com tu pisem uz na strnastej strane. Nezbrat tu moznost volby. Ci ju vyuzije alebo nie je uz na nej.

@viestta prečo teda hodnotíš iné trestné činy? Na to právo máš?

mandzula
24. jan 2026
@anonym_autor

@viestta prečo teda hodnotíš iné trestné činy? Na to právo máš?

@anonym_autor ine trestne ciny... Ake ine, ked UPT nie je TC?

autor
24. jan 2026
@mandzula

@anonym_autor Ako by si chcela preukazovat, ze ide o zanedbanu antikoncepciu a ako preverovat financne pomery? O edukacii o ochrane netreba ani len debatovat, to naozaj pokrivkava. Napriek tomu vsak zaznamenavame trend poklesu UPT.

@mandzula netreba to preukazovať. Ludia klamú a vždy sa vynájdu. Ale chcela by som, aby sa viac ukazovalo, že to správne nie je. Ok nech to urobia, nech tu váhu nesú samy, ale nehovorme im, že nespravili nič proti životu.

mandzula
24. jan 2026
@anonym_autor

@viestta uplne sa do nej navážaš, že zrovna jej hlas by mohol byť ten čo to celé zmení. Tým jej dávaš váhu výčitiek od všetkých čo nemôžu kvôli nej ísť. Je to emocionálny nátlak. Ona má svoj názor. Ale na nikomu nezakazuje. Ak by musela, vyberie si život dieťaťa, lebo vie ako možnosť potratu ženy zneužívajú bez výčitiek svedomia.

@anonym_autor Tak mi teda povedz, ako bude dieta vychovavat zena, ktorej bude zakazany potrat, ked na potrat by podla teba isla bez vycitiek svedomia? Bude plnohodnotnym rodicom a vychova plnohodnotneho clena spolocnosti, ak bude donutena si dieta nechat proti svojej voli?

autor
24. jan 2026
@mandzula

@anonym_autor ine trestne ciny... Ake ine, ked UPT nie je TC?

@mandzula pardon. Ospravedlňujem sa za výraz. Prečo máme právo hodnotiť iné veci, ktoré sa nám nepáčia, prídu nám nemorálne alebo proti ľudskosti. Prečo toto je tabu?

viestta
24. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
1. ake tresne ciny hodnotim? Kde?
2. mohla som aj s tebou takto diskutovat keby si sa zapojila.
3. ano, jeden hlas moze rozhodnut.

autor
24. jan 2026
@mandzula

@anonym_autor Tak mi teda povedz, ako bude dieta vychovavat zena, ktorej bude zakazany potrat, ked na potrat by podla teba isla bez vycitiek svedomia? Bude plnohodnotnym rodicom a vychova plnohodnotneho clena spolocnosti, ak bude donutena si dieta nechat proti svojej voli?

@mandzula a tu chýba medzikrok. Taká žena by mala mat zabezpečenú plnohodnotnú starostlivosť, poprípade aj anonymitu hradenu od budúcich rodičov.

mandzula
24. jan 2026
@anonym_autor

@mandzula pardon. Ospravedlňujem sa za výraz. Prečo máme právo hodnotiť iné veci, ktoré sa nám nepáčia, prídu nám nemorálne alebo proti ľudskosti. Prečo toto je tabu?

@anonym_autor Tabu to nie je, vidis, ze sa o tom diskutuje, a kedze diskutuju skupiny s opacnymi nazormi, tam vzdy vznikaju trenice.

viestta
24. jan 2026
@anonym_autor

@mandzula a tu chýba medzikrok. Taká žena by mala mat zabezpečenú plnohodnotnú starostlivosť, poprípade aj anonymitu hradenu od budúcich rodičov.

@anonym_autor a vies o tom, ze obchodovanie s ludmi (teda aj s detmi) je u nas trestny cin a nahradne materstvo ako take mimo zakon? Aki buduci rodicia v tvojom konstrukte figuruju?

mandzula
24. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ako si predstavujes tu starostlivost?

autor
24. jan 2026
@viestta

@anonym_autor
1. ake tresne ciny hodnotim? Kde?
2. mohla som aj s tebou takto diskutovat keby si sa zapojila.
3. ano, jeden hlas moze rozhodnut.

@viestta ale prečo ten jeden hlas ma niesť váhu všetkých dotknutých? Už som videla zopár tvojich prispevkov, kde moralizuješ. K tebe som sa zapojila až keď mám čo povedať.

autor
24. jan 2026
@viestta

@anonym_autor a vies o tom, ze obchodovanie s ludmi (teda aj s detmi) je u nas trestny cin a nahradne materstvo ako take mimo zakon? Aki buduci rodicia v tvojom konstrukte figuruju?

@viestta a čo je závažnejšie zlo? Kúpiť si dieťa alebo ho zabiť (aj ked nie je osoba, ale už žije)?

mizoko
24. jan 2026
@viestta

@viestta škoda míňať čas. Tieto dve sú úplne mimo. Im je jedno že sú za upretie prava iným. Hlavne že ony svoje právo budú mať. Ako som už písala - egoisticke až hrôza.

viestta
24. jan 2026
@anonym_autor

@viestta ale prečo ten jeden hlas ma niesť váhu všetkých dotknutých? Už som videla zopár tvojich prispevkov, kde moralizuješ. K tebe som sa zapojila až keď mám čo povedať.

@anonym_autor kazdy kto hlasuje nesie zodpovednost za svoj hlas a za vysledok hlasovania. Ked sa zucastni, tak nesie zodpovednost za vysledok.
Ale nebavme sa o jednom hlae. Ty si za to aby zenam bola odobrata moznost volby. Ja som za to aby bola zachovana. Ty mas svoje dovody, mozes o nich pisat, hovorit. Ja mam svoje dovody, mozem o nich pisat, hovorit. Mozme sa zamysliet nad arguentami druhej strany, mozme zmenit nazor, nemusime zmenit nazr, aj to je v pohode, ale ked zaznie argument, ze niektore chodia na vyskrab ako k zubarovi, tak kazdemu rozumnemu cloveku, ktory pozna fakty, a je jedno ci je na tej alebo onej strane debaty, pride takyto nazor ako scestny.

mizoko
24. jan 2026
@viestta

@viestta a autorka témy je agresívna a k tomu osobná 😏 a ona ide vypisovať niečo o agresivite iných 🤣🤣🤣

bjnr
24. jan 2026

to, čo popisujete, nie je v jadre spor o potraty...je to stret dvoch veľmi odlišných vnútorných stratégií zvládania ohrozenia...keď sa téma dotýka identity, morálky a tela, nervový systém sa rýchlo prepína do obrany...u niektorých ľudí sa obrana prejaví starostlivosťou, racionalizáciou a snahou „udržať poriadok“ (to, čo vnímate u odporcov)...u iných sa prejaví útokom, zosmiešnením a umlčiavaním ...nie preto, že by mali „menšiu pravdu“, ale preto, že ich vnútorný systém nezvláda napätie, ktoré téma vyvoláva....agresia v diskusiách veľmi často neznamená istotu...skôr signalizuje, že niečo je príliš blízko, príliš citlivé, príliš bolestivé na to, aby to zostalo otvorené...nie je potrebné hľadať odpoveď v tom, kto má pravdu...presnejšia otázka znie: čo by sa týmto ľuďom stalo, keby museli zostať v kontakte s tým, čo ich téma aktivuje? ...zosmiešňovanie a agresia sú rýchle spôsoby, ako sa vyhnúť vnútornému konfliktu, hanbe, strachu alebo pochybnostiam...umlčanie druhého nie je prejavom sily..je to pokus regulovať vlastné preťaženie...pre vás osobne je dôležité nepreberať zodpovednosť za emócie druhých a nevstupovať do boja o presvedčenie...diskusie na úrovni nervového systému (amygdala) sa totiž nedajú „vyhrať“ argumentmi...dá sa z nich len vedome vystúpiť alebo v nich zostať ukotvená bez potreby presviedčať...čo sa vo vás aktivuje v momente, keď vidíte agresiu a umlčiavanie? potreba obhájiť pravdu, potreba porozumieť, alebo potreba nebyť v tom chaose sama? ...táto odpoveď vám môže napovedať viac o vašich hraniciach a zodpovednosti, než akákoľvek analýza správania druhých...

viestta
24. jan 2026
@mizoko

@viestta škoda míňať čas. Tieto dve sú úplne mimo. Im je jedno že sú za upretie prava iným. Hlavne že ony svoje právo budú mať. Ako som už písala - egoisticke až hrôza.

@mizoko ale ony svoje pravo maju uz dnes. Mozu a nemusia ho vyuzit. Nikto nikoho nenuti ist na interrupciu. Aspon ja neviem o ziadnej, ktoru by nasilim dovliekli na kliniku a spravili to co ona nechcela.

mizoko
24. jan 2026
@viestta

@anonym_autor kazdy kto hlasuje nesie zodpovednost za svoj hlas a za vysledok hlasovania. Ked sa zucastni, tak nesie zodpovednost za vysledok.
Ale nebavme sa o jednom hlae. Ty si za to aby zenam bola odobrata moznost volby. Ja som za to aby bola zachovana. Ty mas svoje dovody, mozes o nich pisat, hovorit. Ja mam svoje dovody, mozem o nich pisat, hovorit. Mozme sa zamysliet nad arguentami druhej strany, mozme zmenit nazor, nemusime zmenit nazr, aj to je v pohode, ale ked zaznie argument, ze niektore chodia na vyskrab ako k zubarovi, tak kazdemu rozumnemu cloveku, ktory pozna fakty, a je jedno ci je na tej alebo onej strane debaty, pride takyto nazor ako scestny.

@viestta ony nemajú argumenty,len svoje vlastné vymysl,svoj egoizmus a svoju nadradenosť. Píšu tu hlúposti o Tom,že ženy chodia na potrat ako na rožky do obchodu a že dnes je 100 účinná antikoncepcia. Ale tabletka môže zlyhať,kondóm môže prasknúť alebo sa skĺznuť a dokonca môžu zlyhať aj oboje naraz. Teliesko nie je vhodné pre všetky ženy a tak by sme mohli pokračovať. Autorka témy je čím ďalej tým agresívnejšia a osobnejšie. Už tu prirovnáva UPT k trestnému cinu! To veľa napovie o jej vlastnom duševnom svete v ktorom žije.