icon

Prečo sú odporcovia potratov utlačení a zástancovia agresívni?

22. jan 2026

Už dlhšie sa zamýšľam nad jedným paradoxom. Všímam si v diskusiách ako odporcovia potratov sa snažia dodať autorkam diskusií odvahu a riešenia a zástancovia potratov následne tych odporcov zosmiešnujú a urážajú. Častokrát im prajú zle veci. Mňa by skutočne veľmi zaujímalo prečo sa v dnešnej dobe prijíma len strana zástancov a odporcovia sú utlačení a nemôžu povedať svoj názor. Prečo niektorí zástancovia reagujú agresívne a podráždene. Môže to byť kvôli výčitkam svedomia? Nechcú počuť pravdu? Nechcú si uvedomiť závažnosť tohto činu? Ja som naozaj nevidela, že by odporcovia začali autorku urážať a nadávať jej, odsudzovať ju. Ale za to zástancovia potrebujú agresiou umlčať odporcov. Vie mi toto niekto vysvetliť?

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 zakaz nevnimas ako nanucoanie? A co to je? Ak zakazes alkohol za volantom, tak nanutis vodicom nepit. Ked zakazes detom mobil v skole, tak im nanutis nepouzivat ho. Ci ako to je?

@viestta pozri, suhlasim stvojimi prispevkami vela krat, pozri si tuto diskusiu, asi 3-4 sme povedali pro life a zvysok pro choice, takze co by logicky vyhralo? ovplyvnili by sme my 4 nejako s nasim rozhodnutim? nie, nijako.

diskuterka22
24. jan 2026

@anonym_autor nejdem to cele citat. Vy, co vyhlasujete svoju pravdu za fakty, nikoho nezaujimate, mate len svoj nazor na vec, casto zalozeny iba na nejakych svojich postojoch a nie odbornych zdrojoch. Je to ako s antivaxermi sa bavit.

viestta
24. jan 2026
@pr85

@viestta Ale žena si to dieťa nevytvorila sama. To isté sa môžem opýtať aj ja. Kde mala dáma rozum, keď sulozila bez ochrany. Raz, keď je dieťa na svete, tak treba brať do úvahy aj jeho práva.

@pr85 to dieta ale nebolo na svete, bol to plod v maternici

zunaf
24. jan 2026
@pr85

@zunaf prečo by som mal ísť žiť tam (ináč po španielsky viem aj som ten jazyk na škole vyučoval)? Ja som sa narodil tu. A môžeme sa inšpirovať napr. Malou alebo Poľskom.

@pr85
Naozaj, Poľsko a Malta sú tvoj vzor v tomto? Vieš, ale keď zo žien urobíš živý inkubátor, tak to má následky.

Izabela bola v septembri len v 22. týždni tehotenstva, keď jej odtiekla plodová voda. Hospitalizovali ju v najbližšej nemocnici v meste Pština neďaleko českých hraníc. Lekári krátko nato potvrdili zápal a dali jej antibiotiká.

Jej stav sa zhoršoval. „Stúpa mi teplota, len aby to nebola sepsa, lebo sa odtiaľto nedostanem,“ napísala svojej rodine. Niekoľkokrát volala zdravotné sestry, že sa niečo deje. Mala štyridsiatky horúčky a hodinu vracala. Ale odpoveď bola stále rovnaká:

„Srdce plodu ešte bije, a kým bije, nemôžeme nič urobiť.“

Bol to septický šok, ako predpovedala. Napokon neprestalo biť len srdce plodu, ale aj to Izabelino. Na druhý deň ráno zomrela. Mala 30 rokov, manžela a malú dcéru.

S Izabelou ležala na izbe žena, podľa ktorej Izabela cítila, že niečo nie je v poriadku, a niekoľkokrát to zdravotnému personálu hovorila. „Ale oni jej zakaždým povedali, že srdce plodu bije, a kým bije, tak to tak má byť,“ povedala v rozhovore pre poľskú televíznu stanicu TVN.

Izabela sa podľa spoluležiacej bála zaspať, „ako keby sa bála, že sa už nezobudí“. Hodinu na kolenách na podlahe vracala, na čo jej personál povedal, že ju budú musieť vziať do inej izby, „lebo pacienti tu musia spať“. Čo sa dialo ďalej, žena zo spoločnej izby už nevie. Na druhý deň sa dozvedela, že Izabela zomrela.
https://dennikn.sk/2598264/kym-srdce-plodu-bije...

mizoko
24. jan 2026
@zunaf

@pr85
Naozaj, Poľsko a Malta sú tvoj vzor v tomto? Vieš, ale keď zo žien urobíš živý inkubátor, tak to má následky.

Izabela bola v septembri len v 22. týždni tehotenstva, keď jej odtiekla plodová voda. Hospitalizovali ju v najbližšej nemocnici v meste Pština neďaleko českých hraníc. Lekári krátko nato potvrdili zápal a dali jej antibiotiká.

Jej stav sa zhoršoval. „Stúpa mi teplota, len aby to nebola sepsa, lebo sa odtiaľto nedostanem,“ napísala svojej rodine. Niekoľkokrát volala zdravotné sestry, že sa niečo deje. Mala štyridsiatky horúčky a hodinu vracala. Ale odpoveď bola stále rovnaká:

Bol to septický šok, ako predpovedala. Napokon neprestalo biť len srdce plodu, ale aj to Izabelino. Na druhý deň ráno zomrela. Mala 30 rokov, manžela a malú dcéru.

S Izabelou ležala na izbe žena, podľa ktorej Izabela cítila, že niečo nie je v poriadku, a niekoľkokrát to zdravotnému personálu hovorila. „Ale oni jej zakaždým povedali, že srdce plodu bije, a kým bije, tak to tak má byť,“ povedala v rozhovore pre poľskú televíznu stanicu TVN.

Izabela sa podľa spoluležiacej bála zaspať, „ako keby sa bála, že sa už nezobudí“. Hodinu na kolenách na podlahe vracala, na čo jej personál povedal, že ju budú musieť vziať do inej izby, „lebo pacienti tu musia spať“. Čo sa dialo ďalej, žena zo spoločnej izby už nevie. Na druhý deň sa dozvedela, že Izabela zomrela.

@zunaf to je podľa tohto rytiera Božieho slova,ktorý neváha ani sa vyhrážať,úplne v poriadku. Radšej nech zomrie žena ako by mala ísť na potrat. Ten človek sa ukázal v plnej kráse.

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta ja som napisala, ze keby sa mna niekto pytal za mna, ze mam sa rozhodnut a niekam vhodit svoj hlas. Tak ho vhodim do pro life nezavisle od inych a nestaram sa ako urobia ini. Ten, kto by chcel ovplyvnovat moje rozhodnutie za mna samu, tak tiez mne nanucuje predsa ako sa mam ja rozhodnut a ide ovplyvnovat moje slobodne rozhodnutie. Vysledok by boli predsa rozhodnutia ludi samych za seba. Coho by bolo viac, to by vyhralo. Toto som pisala, to nic nehovori o tom, ze chcem zakazat pausalne, pisala som, keby bolo referendum a mam sa ja rozhodnut, kam hodim svoj hlas. To je vsetko.

@zuzana76 este raz a znova: Zakazom oberies ludi o moznost volby nanutis im svoju preferenciu. V poriadku ak sa ty nerozhodnes pre UPT, ale preco by si mala brat inym moznost volby? Preco by si ich svojim hlasom nutila donosit dieta? Ako toj zivot oplyvnuje to, ze niektore zeny sa rozhodli pre UPT? Ako ta oplyvnuju prave tie, ktore poznas? Ma ich rozhodnutie nejaky dopad na tvoj zivot? Ale ak zakazes UPT, tak ovplyvnis svojim rozhodnutim zivoty mnohych zien, rodin, deti. Zoberies na seba tu zodpovednost? Lebo ja nie. Ja schvalujem moznost volby, pretoze ja neviem co zenu k takemu rozhodnutiu vedie, nemam odvahu zasahovat do jej zivota takym radikalnym sposobom. Nechcem mat zodpovednost za nestastie inych.

zuzana76
24. jan 2026
@zunaf

@pr85

@zunaf toto bolo podla mna zlyhanie lekarov a prehananie, toto nechce nikto, to dieta zomieralo a zrejme boli pridruzene aj dalsie komplikacie, tam bol padny dovod na porodenie dietata, v 22 tyzdni uz je velka sanca, ak by bolo ok, ze by prezili, tam uz by ani neslo o interrupciu, ale o vyvolanie porodu a toto predsa nikto nezakazuje, aspon takto cez mrtvoly to ja nasilu nevnimam. Inak moja svokra mala mrtve dieta niekolko dni tiez v maternici. Bola v nemocnici a potom jej vyvolali porod.

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 este raz a znova: Zakazom oberies ludi o moznost volby nanutis im svoju preferenciu. V poriadku ak sa ty nerozhodnes pre UPT, ale preco by si mala brat inym moznost volby? Preco by si ich svojim hlasom nutila donosit dieta? Ako toj zivot oplyvnuje to, ze niektore zeny sa rozhodli pre UPT? Ako ta oplyvnuju prave tie, ktore poznas? Ma ich rozhodnutie nejaky dopad na tvoj zivot? Ale ak zakazes UPT, tak ovplyvnis svojim rozhodnutim zivoty mnohych zien, rodin, deti. Zoberies na seba tu zodpovednost? Lebo ja nie. Ja schvalujem moznost volby, pretoze ja neviem co zenu k takemu rozhodnutiu vedie, nemam odvahu zasahovat do jej zivota takym radikalnym sposobom. Nechcem mat zodpovednost za nestastie inych.

@viestta ani ja nechcem mat zodpovednost, ale chcem mat cisty stit, proste mam to inak ako ty, tak ako druha strana je citliva, ze chceme nieco ovplyvnovat, tak isto to mame aj my, ze sa musim rozhodnut teda len pro choice. Nerozumies mi, nevadi, moj hlas by nic neovplyvnil, urcite nie tu, vacsina ludi je za pro choice volbu.

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@zunaf toto bolo podla mna zlyhanie lekarov a prehananie, toto nechce nikto, to dieta zomieralo a zrejme boli pridruzene aj dalsie komplikacie, tam bol padny dovod na porodenie dietata, v 22 tyzdni uz je velka sanca, ak by bolo ok, ze by prezili, tam uz by ani neslo o interrupciu, ale o vyvolanie porodu a toto predsa nikto nezakazuje, aspon takto cez mrtvoly to ja nasilu nevnimam. Inak moja svokra mala mrtve dieta niekolko dni tiez v maternici. Bola v nemocnici a potom jej vyvolali porod.

@zuzana76 a čo tá žena v USA ktorá bola vlastne len inkubátor na dieťa lebo bola mozgovou mŕtva ale nemohla ju rodina odpojiť lebo bola tehotná. Že to dieťa tak či tak nebude v poriadku z takéhoto tehotenstva nikoho nezaujímalo. Že rodina duševné trpela tiež nikoho nezaujímalo. Jej telo bolo vlastne majetkom štátu lebo bola tehotná,aj keď už defakto mŕtva. A všetko to ešte musela platiť rodina. Choré a zvratene niečo taketo

viestta
24. jan 2026
@zuzana76

@viestta pozri, suhlasim stvojimi prispevkami vela krat, pozri si tuto diskusiu, asi 3-4 sme povedali pro life a zvysok pro choice, takze co by logicky vyhralo? ovplyvnili by sme my 4 nejako s nasim rozhodnutim? nie, nijako.

@zuzana76 takze si ochotna zobrat na seba zodpovednost za zivoty inych. Ty nevies predikovat co by vyhralo, ale ak by vyhralo ProLife, tak zodpovednost je na vas. Lenze vy si potom umyjete ruky ako Pilat a poviete Staraj sa, je to tvoj problem, nie nas.

zuzana76
24. jan 2026
@mizoko

@zuzana76 a čo tá žena v USA ktorá bola vlastne len inkubátor na dieťa lebo bola mozgovou mŕtva ale nemohla ju rodina odpojiť lebo bola tehotná. Že to dieťa tak či tak nebude v poriadku z takéhoto tehotenstva nikoho nezaujímalo. Že rodina duševné trpela tiež nikoho nezaujímalo. Jej telo bolo vlastne majetkom štátu lebo bola tehotná,aj keď už defakto mŕtva. A všetko to ešte musela platiť rodina. Choré a zvratene niečo taketo

@mizoko neviem o tom pripade, v USA maju zakaz interrupcii? takze sa neviem vyjadrit, vlastne ja to nesledujem.

mizoko
24. jan 2026
@viestta

@viestta ona nerozumie tvojmu argumentu. Škoda písať cokolvek

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@mizoko neviem o tom pripade, v USA maju zakaz interrupcii? takze sa neviem vyjadrit, vlastne ja to nesledujem.

@zuzana76 áno je v USA taký prípad.

zuzana76
24. jan 2026
@viestta

@zuzana76 takze si ochotna zobrat na seba zodpovednost za zivoty inych. Ty nevies predikovat co by vyhralo, ale ak by vyhralo ProLife, tak zodpovednost je na vas. Lenze vy si potom umyjete ruky ako Pilat a poviete Staraj sa, je to tvoj problem, nie nas.

@viestta pro life by nikdy nevyhralo, jedine co by som vedela urobit, ze by som k volbam nesla, ale nevolia by som proti mojmu svedomiu.

zuzana76
24. jan 2026
@mizoko

@zuzana76 áno je v USA taký prípad.

@mizoko a je tam zakaz interupcii? lebo o tom je tato tema, inak nevieme z akeho dovodu ju drzali pri zivote. Ci o co sa vlastne jednalo.

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@zuzana76 USA sú jednotlivé štáty a každý štát má svoje vlastné pravidlá. A áno,sú v niektorých zakázané potraty. Tuná ale nešlo o potrat. Tá žena bola mozgovou mŕtva a oni zistili že je tehotná a jej tehotenstvo malo prednosť pred všetkým. Aj pred jej právom pokojne umrieť a neprežíval iba na prístrojoch ako zelenina.

zuzana76
24. jan 2026
@mizoko

@zuzana76 USA sú jednotlivé štáty a každý štát má svoje vlastné pravidlá. A áno,sú v niektorých zakázané potraty. Tuná ale nešlo o potrat. Tá žena bola mozgovou mŕtva a oni zistili že je tehotná a jej tehotenstvo malo prednosť pred všetkým. Aj pred jej právom pokojne umrieť a neprežíval iba na prístrojoch ako zelenina.

@mizoko to nariadil stat? a z akeho dovodu? pribuzni nechceli to dieta?

zuzana76
24. jan 2026
@mizoko

@mizoko viem o niecom podobnom, teda citala som a tusim sa dietatko narodilo zdrave, zena potom umrela a ano, bola zivym inkubatorom, ja ako otec, by som chcela mat spolocne dieta s milovanou osobou, aj keby ona mala zomriet, tesila by som s ana to dieta, cize by som sa na to podujala ako otec dietata. Ak by bolo vsetko ostatne ok a tehotenstvo by bolo v poriadku.

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@mizoko to nariadil stat? a z akeho dovodu? pribuzni nechceli to dieta?

@zuzana76 ty čomu nerozumieš? Naozaj si tak jednoduchá? Nech sa páči čítaj
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-a...

mandzula
24. jan 2026
@pr85

@mizoko Potrat je MOŽNOSŤ ukončiť zivot nenarodeného dieťaťa. Tak, ako nikto nemá MOŽNOSŤ ukončiť život používateľky mizoko, tak rovnakú ochranu by malo mať každé dieťa bez ohľadu vekovej diskriminácie.

@pr85 Ale vies o tom, ze vek sa pocita od datumu narodenia a nie pocatia, ze?

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@mizoko viem o niecom podobnom, teda citala som a tusim sa dietatko narodilo zdrave, zena potom umrela a ano, bola zivym inkubatorom, ja ako otec, by som chcela mat spolocne dieta s milovanou osobou, aj keby ona mala zomriet, tesila by som s ana to dieta, cize by som sa na to podujala ako otec dietata. Ak by bolo vsetko ostatne ok a tehotenstvo by bolo v poriadku.

@zuzana76 rodina bola proti. Omg,ty si stratená. Nemám chuť míňať na teba energiu

mizoko
24. jan 2026
@mandzula

@pr85 Ale vies o tom, ze vek sa pocita od datumu narodenia a nie pocatia, ze?

@mandzula on sa vie akurát vyhrážať. Matematika nie je podstatná.

betulinka1
24. jan 2026

@anonym_autor co na viem, nikdy ma tu v diskusii nikto neurazil alebo neútočil do mna. To tu kludne pod svojim nickom vzdy pisem nazor, ze potrat je v poriadku vo vsetkych smeroch a z akýchkoľvek dovodov. Za mna preháňaš.

zuzana76
24. jan 2026
@mizoko

@zuzana76 ty čomu nerozumieš? Naozaj si tak jednoduchá? Nech sa páči čítaj
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-a...

@mizoko ak s tym rodina nesuhlasila, tak to nemali robit, laskavo sa spravaj slusne, ak by to rodina chcela, tento pripad som citala ja, tak tam nevidim ziaden problem, ze zena posluzila ako zivy inkubator.

mandzula
24. jan 2026
@mizoko

@mandzula on sa vie akurát vyhrážať. Matematika nie je podstatná.

@mizoko "verny syn katolickej Cirkvi," viac netreba.

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@zuzana76 nie dieťa nie je v poriadku. Píšeš hlúposti
https://www.cas.sk/spravy/pripad-zdravotnej-ses...

zuzana76
24. jan 2026
@mizoko

@zuzana76 nie dieťa nie je v poriadku. Píšeš hlúposti
https://www.cas.sk/spravy/pripad-zdravotnej-ses...

@mizoko to co som citala ja je uplne iny pripad, tam to chcela rodina a na dieta sa tesili a chceli ho.

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@mizoko ak s tym rodina nesuhlasila, tak to nemali robit, laskavo sa spravaj slusne, ak by to rodina chcela, tento pripad som citala ja, tak tam nevidim ziaden problem, ze zena posluzila ako zivy inkubator.

@zuzana76 ja sa správam slušne. Ty píšeš hlúposti. Dieťa má veľké zdravotné problémy. Ty tu prekrúcas fakty. Hráš sa na to že nerozumieš ale podľa mňa to robíš zámerne.

zuzana76
24. jan 2026
@mizoko

@zuzana76 ja sa správam slušne. Ty píšeš hlúposti. Dieťa má veľké zdravotné problémy. Ty tu prekrúcas fakty. Hráš sa na to že nerozumieš ale podľa mňa to robíš zámerne.

@mizoko https://dennikn.sk/1584069/styri-mesiace-drzali... toto je napriklad v Brne, hned tu u susedov a zdrave dieta

mizoko
24. jan 2026
@zuzana76

@zuzana76 a čo právo tej ženy zomrieť dôstojne? Aj keď rodina chcela dieťa tá žena bola mŕtva a podľa mňa je toto už hanobenie tej osoby.