Predražené liečby nádorov
Mám v okolí pár ľudí ktorým sa robila zbierka na drahé lieky ktoré nepreplácampoisťovňa. Často sú to astronomické sumy čo človek nezarobí niekedy ani za celý život. Bohužial nikto z nich neprežil. Každú chvíľu vidím zbierku na hrozne veľkú sumu pre niekoho kto má rakovinu.. liek zo zahraničia atd. Príde mi to, že miesto toho aby tých ľudí nechali v pokoji dožiť posledné dni/mesiace, tak im davajú falošnú nádej v podobe “nových” liekov. Máte vo svojom okolí niekoho kto sa vyliečil pomocou takého nového lieku?
@viestta Nikto tu nepíše o cukrovke, ale napríklad ľudia bdelej kóme, deti, ktorým nefunguje od narodenia mozog a len ležia, sú plienkované, s hadičkami, nič nevnímajú, aj tu je takých zopár. Geneticky postihnutí ľudia, ktorí ani netušia, že existujú, hoci im tú existenciu lekári umelo predlžujú na celé roky. Toto podľa mňa nemá zmysel, žiadna terapia z nich zdravé deti nespraví a tie peniaze, ktoré idú na ich opateru a ich rodičom by mohol stát použiť napríklad na tú cukrovku, lebo u tých detí je predpoklad relatívne normálneho života. Proste, treba uvažovať ekonomicky. Zdroje sú obmedzené, vždy obmedzené budú a tak ich treba investovať tam, kde to má najväčší zmysel. Rovnako hore spomenutí alkoholici, bezdomovci, narkomani, načo toto zachraňovať? Ale na bežnej prevencii sa pritom šetrí a mnohí sa na vyšetrenie ani nedostanú. Ale z cudzích peňazí sa ľahko rozhadzuje a oháňa morálkou.
@anonym_60c29d humanita a ludskost ti nehovori asi nic, takze je zbytocne rozvijat dalsiu debatu
@anonym_60c29d humanita a ludskost ti nehovori asi nic, takze je zbytocne rozvijat dalsiu debatu
@viestta Presne tak. U nej to stále smeruje len k tým plynovým komoram.
@aurelia2000 pozeras sa na to cez emocie a nie cez cisla.
Poviem ti priklad, ktory mozno pochopis, mozes byvat v byte s nakladmi 500 € alebo v rodinnom dome s nakladmi 2000 €. Tvoja vyplata je 1200 €. Miesto toho, aby si uznala, ze na rodinny dom nemas, budes plakat, ze kazdy si zasluzi dostojne byvanie v dome so zahradou v centre mesta.
Slovenska republika nema na drahe liecby, jednoducho tie peniaze v systeme nie su. V inych krajinach mozno su a je tam lepsi trh a farmafirmy su ochotnejsie sa so statom dohodnut. So SR firmy nie su ochotne sa dohadovat, pretoze neplnime voci nim svoje zavazky. Vsetko vizitka nasho statu.
A ak jednemu zaplatis imunoterapiu, dalsim 500 diabetikom nezaplatis inzulin.
@anonym_c9d602 @aurelia2000 veľmi dobre vie o čom pìše. Ak niekto prispeje na zbierku nekategorizovaného lieku s pocitom, že môže niekomu pomôcť, prečo nie? Ty nemusíš. A cudzie peniaze ťa trápiť nemusia.
@viestta ja budem hnusná, ale ja to skutočne prajem každej, nech vyskúša.
@aurelia2000 A v zahraničí liečbu každému preplatí štát a ľudia sa im na ňu takto poskladajú cez zdravotné odvody ako na Slovensku? Myslím, že v tej bájnej Amerike by si si to platila sama alebo by si mala jednoducho smolu.
Celý solidárny systém je nespravodlivý, pretože ľudia nemôžu rozhodnúť, na koho poisťovňa použije ich peniaze. Spravodlivé by bolo, keby mal každý svoje konto a peniaze by sa z neho uvoľnili len so súhlasom majiteľa. Ten by samozrejme musel rátať s tým, že ak by ochorel on, už peniaze na liečbu mať nemusí.
V každom prípade sa u nás peniaze za poistenie vyhadzujú bez rozumu. Investuje sa tu často do beznádejných prípadov a u pacientov sa len udržiavajú životné funkcie, o život už nejde. A pritom iní ľudia zomierajú, lebo sa včas nedostanú na vyšetrenie, či zbytočne dlho čakajú na operácie.
@anonym_60c29d keď už tak vypisuješ o tom osobnom konte, tak schválne.Koľko si odviedla do systému zdr. poistenia ty za svoju pracovnú kariéru? Možno viac ako iný. Ale, stačí že príde onko ochorenie, fakt hnusný úraz, alebo sa prebudí genetické, prípadne chronické ochorenie (diabetes, SM, sarkodióza) Stačil by ti tvoj osobný účet na diagnostiku, liečbu, hospitalizácie, pomôcky? Sotva 🤔 S láskou by si spomínala na solidárny systém. Je úbohé zmýšľať tak, ako zmýšľaš ty. Vieš prečo? Lebo odmenou mojej solidárnosti je môj super pocit a vďaka, že som zdravá, a že v živote by som nevymenila moje zdravotné odvody za diagnôzu a nemocničné lôžko alebo invalidný vozík, kyslíkový prìstroj 365 dní v roku.
Teba asi fakt mrzí, že si si nevyčerpala ten svoj odvedený budget.
Rozumiem, ze tomu nechápeš, ani ja som tomu nechapala, keď sa robili miliónové zbierky na deti, aby chodili (keď som ešte nebola mamou), tiež som sa na to pozerala z pohladu mojej profesie - ekonóma. Žiaľ, toto ochorenie sa nevyhlo ani môjmu rodicovi. Áno, po liečbach hradených poistovnou, sme chceli ist do liečby nehradenej (cca 30 000 tisic eur), bola som ochotná dat na to skoro všetky svoje peniaze. Čo by to znamenalo? Predĺženie zivota o cca 5 mesiacov (taký bol medián podľa klinických štúdii). Je to veľa, hlavne, keď si uvedomíš, ze keby sme žili v Cechach alebo Poľsku, či v Rakusku, tuto liecbu dostane zadarmo preplatenú zo zdravotného poistenia. Ak máš dobrého rodica, ktorý ti dal v zivote všetko, si ochotna zaplatit si za čas navyse, za čas, ktorý by znamenal, ze tvoje deti budú o niečo staršie a bude o par percent vyššia sanca, ze si ho budú pamatat. Liečba by znamenala aj zlepsenie kvality zivota, zmrstenie metastáz, takze si nekupuješ len čas, ale aj dni bez ukrutných bolesti. Aj môj rodic tu chcel ešte byt. Keď som mu oznamovala, ze je na tom tak zle, ze už mu nedaju ziadnu ďalšiu liecbu, lebo sme proste tento boj už prehrali, úplne ho zaseklo. Na to nezabudnem nikdy. Jedine pozitívum tejto hnusnej zákernej choroby vidim v tom, ze máš čas sa rozlúčiť, všetko si povedat, vyznať lásku, za všetko sa poďakovať a máš čas situaciu prijať. Ja ti prajem, teraz myslim v dobrom, aby si sa do tejto situácie nikdy nedostala a nemusela si to pochopit aj ty.

@anonym_60c29d takze idealne by bolo ak by bolo vseludove hlasovanie o kazdom takom pacientovi a podla vysledkov by sa potom postupovalo v liecbe? Od akej sumy za liecbu by to bolo? Lebo napriklad liecba, teda udrzanie pri zivote a zvysenie konfortu prezivania u diabetickeho dietata stoji za tie desiatky rokov, ktore sa dnes diabetici dozivaju tiez ide do destatisicov, mozno stotisicov...
Fakt mi tu pripadas ako zastanca eugeniky, "Komisia" rozhodne, kto je perspektivny a z koho nebude ziadny ekonomicky prinos tak ho eliminujeme...
@viestta Nikto tu nepíše o cukrovke, ale napríklad ľudia bdelej kóme, deti, ktorým nefunguje od narodenia mozog a len ležia, sú plienkované, s hadičkami, nič nevnímajú, aj tu je takých zopár. Geneticky postihnutí ľudia, ktorí ani netušia, že existujú, hoci im tú existenciu lekári umelo predlžujú na celé roky. Toto podľa mňa nemá zmysel, žiadna terapia z nich zdravé deti nespraví a tie peniaze, ktoré idú na ich opateru a ich rodičom by mohol stát použiť napríklad na tú cukrovku, lebo u tých detí je predpoklad relatívne normálneho života. Proste, treba uvažovať ekonomicky. Zdroje sú obmedzené, vždy obmedzené budú a tak ich treba investovať tam, kde to má najväčší zmysel. Rovnako hore spomenutí alkoholici, bezdomovci, narkomani, načo toto zachraňovať? Ale na bežnej prevencii sa pritom šetrí a mnohí sa na vyšetrenie ani nedostanú. Ale z cudzích peňazí sa ľahko rozhadzuje a oháňa morálkou.