icon

Prekonanie hanby z extrémne predčasného pôrodu

24. dec 2024

Cítili ste hanbu kvôli extrémne predčasnému pôrodu? Vyhľadali ste psychológa, či sú takéto pocity podľa vás normálne?

Strana
z3
glorika
24. mar 2025

Hanbou by som to nenazvala skôr som sa cítila neschopne pred partnerom, mojimi rodičmi a ostatnou rodinou. Ospravedlňovala som sa im z plačom že ma to veľmi trápi a mrzí že im nedokážem dať zdravé dieťa no po čase a kope kope vyplakaných slz a presviedčaný zo strany všetkých že to nie je moja vina som to pochopila aj ja, ja som si to nevybrala predčasne porodiť kiež by to aspoň malo šťastný koniec ale v našom prípade nie a dcérka zomrela.

autor
24. mar 2025

@glorika to ma mrzí.... ono ale je podľa mňa lepšie ak to príroda tak zariadi akoby malo byť dieťa choré celý život....
ja nie som zastancom neonatologie a umelej zachrany životov, priroda vie co robi a raz ked je bud vada v dietati alebo zlyhava telo zeny, tak mozeme si nahovárať ale tie deti nikdy nebudu ako zdrave donosene, teda take narodene po nejakom 33 tyzdni uz mozno ano, tie maju sancu, ale tie skor narodene to jedine zazrak/nahoda......aspon ti je moj pohlad....a v mojom pripade, radsej by som si oplakavala mrtve dieta ako sa denne pozerat na nasledky toho, ze moje telo zlyhalo.....

timea301196
24. mar 2025

V ktorom týždni si porodila ?

glorika
25. mar 2025

@timea301196 neviem či otázka patrí mne ale v 28 tt dcérka žila 26 dní a keď sa jej začal komplikovať zdravotný stav tak za 12 hodín zomrela....

zofiao
26. mar 2025

V dnesnej dobe je uz ta neonatologia dost daleko a vela deticiek, ktore sa narodili velmi predcasne (myslim aj pred 33. tyzdnom), maju sancu na super zivot. Ked som rodila ja, boli sme tam viacere 25/26/27 tt a vsetky tie deticky to prezili a zatial bez nasledkov. A poznam vela takych pripadov, aj deti uz skolopovinne, ktore normalne funguju. Nehovorim, ze je to tak vzdy, to bohuzial nie, ale urcite to uz v dnesnej dobe nie je vynimka, ked to zvladnu aj deti narodene v nizkych tyzdnoch. Skomplikovat sa vselico moze aj pri porode v termine alebo prenasanom. A @glorika, velmi ma mrzi, ze tvoje dietatko to nezvladlo :(( Pisem to sem preto, aby nahodou nejaka mamina, ktora porodila predcasne a zrovna jej babatko bojuje, nestratila vsetku nadej.

autor
26. mar 2025

@zofiao nechcela som, aby to vyznelo kruto moj komentár, skôr aby to brala, ze je to sice bolestne, ale millsrdnejsie akoby to nemalo dopadnut pre dieta dobre...mne na samotnej neo pocedali, ze velmi nizke percento tych deti je zdravych vez nasledkov, ze asi tak 10%, co je podla mňa hrozne malo....

timea301196
26. mar 2025

@glorika ahoj je mi to ľúto… myslela som autorku, pretože sa stále vyhýba téme kedy porodila a aké majú komplikácie. Ja mám tiež dve predcasniatka. Aj ked vo vyššom týždni 35/36 ale tiež ma syn komplikácie.. 🙂

autor
27. mar 2025

@timea301196 28tt, nezachytila som, že by sa ma to tu niekto pýtal, prepáč, nevyhýbam sa téme... A komplikácií viac než dosť, operacia na retinopatiu, nec, diagnóza BPD, po operácii nec problém s prekrvovanim koncatin (to nastatsie uz ok), dieta na morfine, opakovene pľúcna podpora, infekcie, nizke hladiny sodíka, kortizolu u dieťaťa, hernie....

autor
27. mar 2025

@timea301196 a aj šelest a teda nutné rehabilitacie....

Strana
z3