Smrť dieťatka v brušku mamičky v 23 týždni
Ahojte, práve prežívam najhoršie obdobie v mojom 29 ročnom živote. 25.10.2011 koncom 23 tt som musela porodiť svoje dieťatko ....môjho milovaného synčeka Matúška ... ktorý mi zomrel v brušku. Smrť dieťatka je nezmyselná, krutá a nepochopiteľná či už je v brušku alebo pri mamičke, či je zdravé alebo choré. Do nebíčka by mali chodiť ľudia starý,unavený, ktorý majú svoj život od žitý. Ostali tu len otázky,výčitky a prázdnota. Nevedela som že existuje taká to bolesť a beznádej. Zviera mi hrdlo , plač nemá konca kraja a slzy sú neskutočne horúce. Prečo? Prečo ja! Svoje dieťatko som milovala od samého začiatku, tešila som sa a v kútiku duše som si priala nech je to chlapček aby môj synček mal bračeka po ktorom tak túži. Paradoxne ani nevie, že v nebíčku je braček bolelo by ho to ešte viac. Aj on sa pýtal prečo mamička prečo? Verím, že sa dozvieme prečo, aby som mohla zabrániť ďalšej nezmyselnej smrti a tej strašnej bolesti, ktorú už nechcem v živote zažiť. Začala som si neskutočne uvedomovať aký je život. Raz si hore raz si dole, dnes si tu a zajtra nemusíš. Moje tehotenstvo nebolo od začiatku ideálne, ale verila som. A ani vo sne by ma nenapadlo, že to tak to skončí. Musím sa dať psychicky aj fyzicky do poriadku, ak by sa tu našla osôbka čo vie akú bolesť prežívam a vie mi poradiť či pomôcť budem neskutočne rada.Potrebujem slová väčšiny a vedieť že nie som v tom sama Ďakujem Zuzana
@kkatka113 Babičky a mamičky to je špecialna kategória. Ani nechci vedieť čo tá moja povedala .... som ostala zhrozená ale tiež nevedela odkiaľ kam, trápila sa a plakala tiež ju to bolelo teda bolí. Ja ked som ludom musela povedať čo sa stalo zatial ich bolo iba par mala som potrebu hovoriť o tom čím som prešla akou neistotou a vyšetreniami a z toho ako si usúdili že bol choručký ale to je predsa jedno či bol chorý alebo nie život mu to nevráti.Výsledky už gynekológ má ale nebola som tam ešte sa bojím, keď príde ten čas zistím čo sa stalo. A ako hovorím už nemám potrebu o tom hovoriť a hlavne nie ľudom tam vonku a som strašne vďačná že mám podporu u mamičiek ktoré vedia čo to je bolesť a poznajú tie správne slová. A ženie nás tá neskutočná túžba po dieťaťku to je lepidlo čo nás spája a som nesmierne rada že mám takú to podporu, kto nezažil nepochopí a nedokáže ani pomôcť žiaľ
@zuzzulka No je jasne ze rodina to mysli pre nas najlepsie ako moze, len to proste nie vzdy vypali ako ma...ked som bola prvy raz tehotna co to nedopadlo dobre v 11.tyzdni tak som to samozrejme mame hned povedala s tym nech to nehovori vsetkym prvy trimester....no a samozrejme este ten den s kamoskami otvarali sampanske ze vsak sa nemoze nic stat tak to hned vsetci vedeli....druhy raz uz bola opatrna ale od nejakeho siesteho mesiaca zacala nakupovat oblecenie aj ked som ju velmi krotila tak to az tak neprehnala....viem ze sa strasne tesila, ale tak povedala mi ze ja som jej dieta, ze na vnuca sa tesila velmi ale je pre nu najhlavnejsie aby som bola ja ok, tak teraz ju najviac trapi nech neblaznim a neotehotniem pol roka po cisarskom aj ked mi to moja gynekologicka odporuca....no proste stale nieco kvoli comu sa natahujeme ale som rada ze mame taky super vztah aky mame, dufam ze aj ja budem mat raz taky s mojim dietatkom 🙂
No dievčatá keď sme sa tu tak rozpísali ako to je z naším okolím a jeho (ne)prajnými poznámkami napadla ma jedna. Bola od mojej dobrej kamarátky, ležala som ešte v nemocnici a keď som jej volala a v zúfalstve som sa jej pýtala prečo, zamyslela sa a zadrela ničo v štýle že možno je to tým že som prestala fajčiť lebo vieš to nieje asi dobre tak naraz. Inak pre info bolo to ešte pred tehotenstvom a až taký šok to nebol lebo pre telo ani pre mňa keď že som strašne chcela vzdať sa toho hnusného zlozvyku ....
@zuzzulka preco mam pocit, ze cim dalej su ludia hlupejsi a hlupejsi?? Keby si fajcit neprestala, tak by to bolo kvoli tomu, ze fajcis. Pozri, dovod si najdu ludia hlupy. Mna najviac zamrzelo, ked mi svokra mesiac po porode povedala, ze keby som teraz rodila, tak by mal vacsie sance alebo nieco v tom zmysle. Lebo ja som si ten porod vyvolala 😠
Ahojte, prepacte, ze vam vstupim do debaty, ale po mojich potratoch ma kolegyne likvidovali recami: tebe bolo doma dobre, si si oddychla a my sme za teba robili....jak ti bolo fajne doma....dakomu sa zije....ked nie si schopna donosit dieta, preco si ho nedat vynosit inou zenou....to si robis sama psychicky, tak to chces až od toho stale potratis....poradim ti lekarku, ale robi v indii....a ked som rozmenila kolegyni peniaze - no vidno, ze tebe doma deti nevyberaju drobne z penazenky....dnes rano som niesol syna do skolky, take to je uzasne, dufam, ze aj ty to raz zazijes........skratka, niektori ludia su hlupaci a niektori maju tak nizku mieru empatie, ze radsej sa s nimi nebavit....ale chce to hrosiu kozu...tak som sa vyrozpravala...🙂
@leeenka26 jáááj to bolo tiež kruté ako keby si si to tak naplánovala.... fakt sa pozastavuje nad tým zdravý rozum.... Ja keď som bola na Amniocentéze tak tam bola jedna dokonca známe z môjho mesta čo fajčí ... samozrejme všetko je zatial OK ....ale ja jej to prajem aby to ostalo všetko OK len nechápem prečo sa na to nevyserie. Ja si už neviem prestaviť že urobím niečo čo môjmu telu uškodí.Dokonca som si povedala že úplne žiadny alkohol (nie že by som ho musela ale taký dobrý Tokaj nie je nikdy zlý). Ten rok teda 10 mesiacov čakania chcem doslova zasvätiť očiste tela aby keď sa nám vráti anjelik mu bolo dopriate len to naj.
@eviq To je hnusné ...veď by som ju kam si poslala za také reči ale to človek nemá silu a je priam v šoku ako niekto môže niečo také z úst vypustiť. Ja som ešte na PN veľmi sa bojím čo bude v práci mám veľký kolektív a vystrieda sa tam počas dňa neskutočne veľa ľudí , ak sa mi podarí v Januári nastúpiť bude to ťažké lebo každý kto o tom nevie a tých je veľa budú čakať brucho zarovno nosom nakoľko by som mala v tom čase rodiť ach jaj
@zuzzulka to je prave to, ze v prvom momente nevies ako reagovat a na druhej strane ak niekoho kamsi posles tak okamzite povedia: ta chuderka je po tych potratoch taka labilna...mala by ist k psychiatrovi....radsej jednym uchom dnu, druhym von, aj ked velakrat ti ludia ani netusia o aky chlp usli facke 😖
@zuzzulka Milá Zuzka, rozmýšľam ako začať..... vrátim sa 5 rokov dozadu, toľko by mal náš Miško... nám sa to stalo v 40 týždni, ráno som dostala kontrakcie išli sme do nemocnice a tam sme sa dozvedeli, že nášmu miláčikovi nebije srdiečko /vnútromaternicové udusenie neznámej príčiny/.... neviem, ako sme to celé prežili, ale je to súčasťou nášho každodenného života... a aj vďaka nášmu druhorodenému synčekovi, ktorý sa narodil rok potom ako sme stratili nášho Miška. Dnes sa zatiaľ márne pokúšame /2 potraty/ o ďalšieho súrodenca pre nášho anjelika, ale nevzdávame to. Ja som mala veľkú oporu a aj mám vo svojom manželovi a rodine a verím, že tak je to aj u teba. Viem, že je to veľmi čerstvé, ale ak budeš môcť, nech ťa čo najskôr lekár pošle na genetické vyšetrenie. Mne boli robené odbery až po 5 týždňoch a na genetike ma lekár upozornil, že najlepšie je to do týždňa, je tam najväčší predpoklad, že sa niečo zistí. Ja som mala síce niektoré hodnoty zvýšené, ale jednoznačne sa nedalo povedať, čo bolo príčinou aj vzhľadom k neskoršiemu vyšetreniu na genetike. Ďalej som absolvovala infekčné, nefrologické, interné, endokrinologické a po prvom potrate aj hematologické vyšetrenie..... takže sa teraz liečim a pripravujem na ďalší pokus. Držím ti palce v tomto neľahkom období, ktoré určite zvládneš za podpory svojej rodiny, aj keď následky si ponesiete celý život. Je to vec s ktorou sa asi ani jedna matka nevyrovná a učí sa s tou stratou žiť celý život...... Aďa
Ach baby, cloveku sa az rozum zastavuje, coho su ti "priatelia" a znami schopni. Ale asi to bude tak, ze by pochopili, az ked by prezili. Inak sa do toho vcitit nevedia a asi ani nechcu. Ja som namiesto kondolencie po pohrebe "obdrzala" poznamku - " a ved to ste este neboli na seba zvyknute" a pochopila som, co je to za cloveka...
Viem o čom hovoríš :// ja som pred rokom prišla o dcerku v 25tt. som išla do poradne a gynekologyčka mi oznámila že maličkej nebyje srdiečko :/((( boli to najhoršie chvíle v mojom živote .... obvinovala som samu seba a stale dookola som sa pytala prečo ja prečo prave ja ?? prečo sa to stane prave takym ludom ktory si to nezaslužia !! :/ 😔 tak ti prajem aby sa Vám čo najskor narodilo babenko aby ste boli zdravučký !!!!! Držkajte sa držíme Vám palce v tomot tažkom období
Je mi veľmi ľúto, že si prišla o dieťatko. Neviem si ani len predstaviť akú bolesť prežívaš. ☹
@zuzzulka Tiez ma Zuzi zaujima preco tych 10 mesiacov cakat...u mna by som chapala rok, kvoli sekcii a aby sa jazva dobre zahojila....ale aj mne doktorka povedala ze po pol roku mozem opat otehotniet a podla nej mam co najskor, bude to fajn na psychiku....tak uz ratam snad kazdy den do aprila kedy to uz bude a ja budem opat cakat babatko 🙂 Podla mna ak bude vsetko v poriadku, a to som pocula ze aj zvyknu radit doktori, uplne staci pockat pol roka, vsak to je az az cas kym sa telo z tehotenstva opat zotavi, nacerpas znovu energiu, das sa do kopy fyzicky a aj tvoja maternica, a nemal by byt problem. Neodkladaj to tak dlho pokial tam nie su nejake ine prekazky 🙂 Ja mam ten pocit ze ked budem opat tehotna tak ma bude strata nasej malej menej boliet a budeme na nu uz len spominat, ale zaroven sa uz budeme tesit na dalsie babatko, snad to tak teda aj naozaj bude 😒
Mne primár povedal že máme si dať rok pauzu. Dieťatko by sme chceli letné tak preto plánujeme ten september .... za ten rok sa chcem dať do poriadku fyzicky. Mám vysoký tlak na ktorý sa liečim od 21 r. a v tehotenstve sa mi pohoršilo musela som jesť 3 - kombináciu liekov. Nik ma nikdy neposlal do Internej ambulancie a teraz tam chodím jem lieky ktoré keby som aj hneď zajtra otehotnela neublížia bábätku. Nebudem sa pchať antikoncepciou tak sa môže stať všeličo ako sa to stalo teraz. Plánovali sme Matúška teraz na zimu a on prišiel v Máji pokladík už sa nevedel dočkať a ani sa nedočkal ☹ ... Rada by som bola tehotná čoskoro ale mám neskutočný strach keď že u nás asi pitva odhalí že niečo nebolo v poriadku. Bojím sa dňa kedy sa to dozvieme výsledky už sú ale bojím sa tam ísť môžno v štvtok keď pôjdem na kontrolu. Tak že tak . Budem múdrejšia keď sa porozprávam z mojim gynekológom teraz len špekulujem ako to je a ako to asi môže byť . Keď budem o ničo múdrejšia dám vedieť.
@zuzzulka aha, asi u teba to je trosku komplikovanejsie, kedze dietatko nebolo v poriadku a ty mas tiez problemy. Ja som mala odporucene pockat pol roka, ale ani tolko sme necakali. Ale akoby to telo samo vedelo, kedy je na to cas. Presne o pol roka po porode som otehotnela.
Verim, ze sa bjis vysledkov, ale na druhej strane, aspon budes vediet, co je vo veci. Vela veciam to pomoze, lekarom odhali pricinu. Aj ked tvoju bolest to nezmierni. Neboj sa, verim tomu, ze dalsie tehotenstvo sa podari co najskor (aj ja som mala strach z dlheho cakania) pripadne skus sa opytat aj inych lekarov, ze ci by si nemohla otehotniet o nieco skor. To by ta velmi hnalo dopredu. Ak nie, tak aspon budes mat dost casu venovat sa sebe a svojmu telu, uzdravit sa fyzicky a aj trochu psychicky a sustredit sa na dalsie dieta.
zuzka, v prvom rade ti chcem vyjadriť úprimnú sústrasť a zapriať vela sily do ďalšieho boja. ja mám tiež anjela v nebi, ale aj tri zdravé a krásne deti. ale nie o tom som chcela. písali ste o úderoch z okolia po tom, čo vám osud zasadil ten najsilnejší. mne sa podlamujú kolená a krváca srdce vždy ked si spomeniem ako gwenni niekolko týždňov po Maxovej smrti povedala jedna pani " síce to bolo už dávno, ale aj tak: úprimnú sústrasť" . dávno? dávno? dávno???? ked mi 90ročná známa povedala, že jej pred 70timi rokmi umrela dcérka, tak som ju objala a poplakala si s ňou. ani 70r sa mi nezdá dávno! nejako na to nemôžem zabudnúť, odpustiť tej neznámej žene. velmi mi to utkvelo v pamäti a je to symbolom tých najhorších vianoc v mojom živote...ako dokážu ludia ubližovať, zbytočne. ☹ ☹ ☹
ja vas ani nemozem docitat, slzy mi idu do oci, je to smutne velmi , ale ja keby si predstavim stratu partnera, asi by mato zasiahlo viac, ako to prezivate v rodine a co na to tvoj partner, moj je veriaci, a viem si predstavit, ze asi by sme sa hnevali na Boha, ale mozno lepsie teraz ako neskor, asi to nie je velmi utesujuce, ale su veci na ktore tu nedostaneme odpoved, a tak sa tez z tvojho prveho a mozno, ked sa ti bude dat pokusajte sa znova ja neviem.
uprimnu sustrast, nech ta Boh zehna a tvoju rodinu
@eri28 môj partner môj Miško stál a stojí pri nás....plakali a pýtali sme sa spolu prečo .... Sme síce veriaci no obvinili sme Boha,osud, lekárov aj sami seba nepomohlo a ani to nepomôže. Jediné čo nám ostalo je viera v krajší zajtrajšok. Aj keď teraz je to ťažké myslieť na niečo pekné... raz príde čas a začneme sa usmievať . Ďakujem za slova útechy
@zuzzulka ja si zo svojej skúsenosti myslím, že nech sú výsledky akékoľvek pre teba a tvoju hlávku bude lepšie keď sa budeš môcť čo najskôr pustiť do boja .....vieš istotu ž to dobre dopadne už podľa mňa nebudeš mať nikdy, teda myslím si že to tak nikdy nebude, vieš my sme aj absolvovali kopec vyšetrení a záver, že by sme už ďaľšie dieťa nemali mať lebo je 25% pravdepodobnosť že sa to zopakuje.....ale 75% že sa to nezopakuje je pre mňa dosť veľká šanca na to aby som sa vzdala a žila život bez dieťaťa a reči typu, že či si teda nemôžeme dieťa adoptovať neznášam, nech si adoptuje kto chce čo chce, ale prečo by som si ja mala dieťa adoptovať keď to tak necítim....
neboj pomodlim sa za teba ruzenec, sorry, viem ze je to malo, ale okej a Boh je s vami vsetko dobre cmuk 😉
@gwenni 75% je veľké číslo a na adopciu sa tiež človek musí cítiť .... stále ma budú prekvapovať tie to necitlivé slová okolia ach bože keď si predstavím čo ma ešte čaká 😒 Ja musím počuť čo sa stalo a niečo preto urobiť aby sa to nezopakovalo .... je to neskutočná rana a nedovolím aby sa to zopakovalo. Treba veriť a ja verím len musím preto niečo urobiť aby som si mohla povedať že som pre to urobila všetko aj keď v konečnom dôsledku to bolí rovnako ☹

@gwenni Pekne si to a hlavne výstižne napísala. Je neskutočné čo ľudia v zúfalstve povedia. Radšej nech mlčia. Moja kamarátka ma kŕmi tiež slovami typu radšej teraz čo by si robila a aký je rozdiel porodiť dieťa v 6 mesiaci a v 9? Ked nerátam kg ved je to dokonalí človek. Som rada že tu mám maminky anjelikov len tie ma chápu a vedia čo povedať. Veľká vďaka aj môjmu Miškovi, ktorý mi tak pomáha až teraz sa ukazuje aká sila je v našom vzťahu.