icon

Smrť dieťatka v brušku mamičky v 23 týždni

zuzzulka
30. okt 2011

Ahojte, práve prežívam najhoršie obdobie v mojom 29 ročnom živote. 25.10.2011 koncom 23 tt som musela porodiť svoje dieťatko ....môjho milovaného synčeka Matúška ... ktorý mi zomrel v brušku. Smrť dieťatka je nezmyselná, krutá a nepochopiteľná či už je v brušku alebo pri mamičke, či je zdravé alebo choré. Do nebíčka by mali chodiť ľudia starý,unavený, ktorý majú svoj život od žitý. Ostali tu len otázky,výčitky a prázdnota. Nevedela som že existuje taká to bolesť a beznádej. Zviera mi hrdlo , plač nemá konca kraja a slzy sú neskutočne horúce. Prečo? Prečo ja! Svoje dieťatko som milovala od samého začiatku, tešila som sa a v kútiku duše som si priala nech je to chlapček aby môj synček mal bračeka po ktorom tak túži. Paradoxne ani nevie, že v nebíčku je braček bolelo by ho to ešte viac. Aj on sa pýtal prečo mamička prečo? Verím, že sa dozvieme prečo, aby som mohla zabrániť ďalšej nezmyselnej smrti a tej strašnej bolesti, ktorú už nechcem v živote zažiť. Začala som si neskutočne uvedomovať aký je život. Raz si hore raz si dole, dnes si tu a zajtra nemusíš. Moje tehotenstvo nebolo od začiatku ideálne, ale verila som. A ani vo sne by ma nenapadlo, že to tak to skončí. Musím sa dať psychicky aj fyzicky do poriadku, ak by sa tu našla osôbka čo vie akú bolesť prežívam a vie mi poradiť či pomôcť budem neskutočne rada.Potrebujem slová väčšiny a vedieť že nie som v tom sama Ďakujem Zuzana

ufa
13. nov 2011

@ zuzzulka
mam verun pocit a strasne sa potim dufam ze sa to da coskoro do poriadku .Ja som tiez citala kopec casopisov a kadecoho tak som to hodila do kosa aj z obalom teh, knizky po navrate domov, ale poznas ten pocit ☹ A tie hormony sa neukludnia po sestonedeli?

kkatka113
13. nov 2011

@ufa Ahoj, aj mne je luto co sa ti stalo, a velmi :( Co sa tyka laktacie, ja som si tiez cca dva tyzdne vyvazovala non stop prsia plus som brala lieky na zastavenie laktacie a potom som mala zrazu zo dna na den zhruba po tych dvoch tyzdnoch na vahe o dve kila menej a citila som ze uz nemam prsia take tazke, zmizlo mi to za jednu noc a uz to bolo ok, neboj, coskoro ti to prejde uvidis 🙂 S hormomni to bude cim dalej lepsie, prve dni su najhorsie a potom sa to lepsi ze clovek nie je tak psychicky rozhadzany....no u mna to bude v utorok 7 tyzdnov a cakam este stale na prvu menstruaciu, budem spokojnejsia ked nabehnem na normalny cyklus a budem vediet ze je uz vsetko v poriadku....pol roka je lepsie asi s babom pockat, znie to dlho ale tak do konca roka to hadam rychlo ubehne a potom este rychlejsie a dockame sa, ja sa uz aprila neviem dockat kedy sa snad podari dalsie babo 🙂 Drz sa

ufa
13. nov 2011

@zuzzulka mam veru ten pocit a strasne sa potim dufam ze sa to da coskoro do poriadku. Ja som tiez citala kopec casopisov a kadecoho tak som to hodila do kosa aj z obalom z teh. knizky po navrate domov, ale poznas ten pocit 😢 A tie hormony sa neukludnia po sestonedeli?

kkatka113
13. nov 2011

@zuzzulka Zuzi, no s tymi vonami to aj u mna bolo velmi zvlastne....mi nejak zrazu vsetko okolo mna tak zvlastne vonalo, dokonca aj moj manzel mi tak zvlastne vonal....proste mala som pocit akoby vsetko okolo mna neprijemne smrdelo acetonom, alebo nejakou takou hnusnou chemiou....som si to nejak doteraz ani neuvedomila, ale ked to spominas tak mi to uplne napadlo, ale po par dnoch to nejak zrazu prestalo....hmm no zvlastne...

ufa
13. nov 2011

@kkatka113 ahoj no je to hrozne... to vyvazovanie a tie hormony uz potom bude dobre budem v tom pokracovat a budem aj rada ked na vahe bude nieco menej. Zostali mi dake 4 kg a brusko mam stale take velke ☹ ako dlho trva pokial sa stiahne maternica? A ty este cakas na prvy menzes ja som myslela ze to pocas sestonedelia alebo v tom case uz pride prvy raz teraz krvacam ale len tak trosku a stale cakam kedy sa to spusti...tak to este asi dlho bude
Drzim palce aj vam budeme mozno zacinat tehu spolu 🙂

kkatka113
13. nov 2011

@ufa No u mna to bolo mozno trosicku ine lebo som po cisarskom...predsa len to zotavovanie ma mozno iny priebeh ale nie som si ista...no mne este v nemocnici kontrolovali maternicu a davali mi lieky na stiahnutie ale nebol s tym problem, hned sa mi zmensila... tak ja mam hlavne po tom reze necitlivu spodnu cast brucha, ale to ma vraj casom prejst....krvacanie je normalne take slabsie, u mna bolo asi tri tyzdne a moja doktorka mi povedala ze by som mala dostat prvu menstruaciu po 6 az 8 tyzdnoch, tak dufam ze to uz pride, sa mi dnes zrovna zda ze som nejaka pazrava a ze ma trochu brucho pobolieva...uvidime zajtra ci som si to len nahovarala alebo ci to prislo ako ma 🙂 A mi este radili doktori nech obmedzim tekutiny kym sa mi prsia nedaju uplne do poriadku....tak skus mozno aj to aj ked pit samozrejme treba 🙂 A dufam ze sa nam podari hned na prvy sup babo a budeme si len pisat ako nam to cele bude prebiehat 🙂 No nam sa zatial podarilo na prvy sup ako sme chceli tak snad aspon toto bude tak isto pokracovat 🙂

ufa
13. nov 2011

@kkatka113 po cisarsko? Mne vraveli ze to nemozu robit ze musim normalne porodit, chcela som to mat rychlo za sebou. Na stiahnutie mne nedali nic ja len mam pocit ze je este maternica roztiahnuta ked mam take velke brucho. Mne doktor zas povedal ze sestonedeli dostanem prvy menzes, no uvidime kedy to pride, aspon dufam ze som ho dobre pochopila. Je super ze sa vam to podarilo hned na prvy sup my sme riesili 3 roky a potom IUI ale to vyslo na prvy sup tak aspon tam mam nadej. A co sa stalo tebe, pokial sa mozem opytat?

kkatka113
13. nov 2011

@ufa No u mna sa to stalo az v 31.tyzdni :( Som necitila pohyby a sli sme na pohotovost a zistili ze malej nebije srdiecko...to bol strasny sok, lebo kebyze nieco tusim alebo citim a mala sa narodi tak by bola skoro urcite zdrava a boli by sme traja...som bola vdacna za cisarsky a ze ma uplne uspali lebo som nechcela malu vidiet, to by bol pre mna strasne smutny zazitok a toho smutku sme si zazili a aj si zazivam teda dost....ozaj, a podla pitvy bola nasa mala uplne zdrava, len sa kvoli pupocnej snure zadusila....ze smola povedali doktori,ale ze mozme byt radi ze mozeme mat zdrave babo no....utecha teda....a ten cisarsky som mala nariadeny, som mala aj rodit cisarskym urcite, zo zdravotnych dovodov, nuz ty aspon nemas jazvu a ja mam....aj ked ten porod musel byt strasny zazitok :( mozno mas este tu maternicu roztiahnutu, ale to sa o par dni spravi, ja mam pocit ze ked som sla po tych par dnch z nemocnice tak som to uz mala ok aj ked ja teda nie som ziadne sparatko....pribrala som do doto 31 tt len nejak 5 kil a z tych stresov a smutku som to aj hned zhodila lebo mi teda jest nechutilo....mozno tebe ma normalny cyklus nabehnut skor, predsa len je mozno rozdiel to trvanie tehotenstva...no hlavne uvidis ale ak to pride neskor tak sa nelakaj, do normalu sa to da coskoro 🙂 Takze takto, klusne sa cokolvek spytaj, rada poradim 🙂 Kedy sa chystas do prace?

ufa
13. nov 2011

preboha to muselo byt hroze v 31tt mne povedali ze keby este 2 tt vydrzalo mohli by ho v MT zachranit akurat buduci tyzden by bol ten24tt ☹ Je to strasne nespravodlive. Ja som sa nemohla ani doma pozrietna veci hned som vsetko pratala kade tade pri vas to muselo byt naozaj hrozne. Ja som tiez maleho nevidela hrozne bolo ze porod ked je teda potrat sa robi na izbe aspon v tejto nemocnici do misy a potom ho hned zakrili a odniesli ja ked som uz citila ze to ide chytila som este hlavicku do teraz mam ten pocit pred sebou...

minuska8882
13. nov 2011

ahojte kočky, viem presne čo prežívate, tiež som si to zažila. Mne zomrel chlapček pred 2 rokmi a to v 36tt. Tiež bol uplne zdravučky, len mi praskla placenta a kým som prišla do nemocnice môj anjelik už nedýchal. Chcela som sa spýtať, či ste niektorá po sekcii mali druhé bábo a ako ste ho rodili. Lebo my by sme mali mať znova chlapčeka, mal by sa narodiť za 6 týždňov, a neviem čo ma čaká čo sa týka pôrodu...
a zuzzulka ono je to ťažké ale prebolí to, hlavne to chce čas... tiež sme čakali až rok kým sme začali pracovať na novom, a ďalší rok trvalo kým sa nám ho podarilo... teraz mám veľký strach či sa znova niečo nestane lebo druhý krát by som to už asi neprežila... človek musí len pevne veriť, nič iné neostáva... drž sa

kkatka113
13. nov 2011

@ufa No hej, bolo to tazke ale clovek si nemoze hovorit keby keby lebo by sa z toho zblaznil....uff, cele to prebieha na izbe? No to musi byt fakt neprijemny zazitok :( no my sme mali kupeny zatial len kocik a sme ho dali k nasim do pivnice a vytiahneme az ked sa dalsie babo narodi...okrem toho len moja mama nakupila par kusov oblecka a nic ine sme nemali, nechcela som to uponahlat, kupu vacsieho auta sme stopli takze sme ani nemuseli nic poriadne odkladat....no ale v robote som uz mala papiere na matersku odovzdane a uz to bola otazka len par dni co som mala byt doma no....teraz uz mam mesiac prace za sebou, chcela som sa vratit co najskor a pomaha mi to, ti to odporucam, prve dni su tazke ale to bude tazke skor ci neskor....ludi sa bojim aj ja, to je normalne, ale proste to treba prekonat a fungovat dalej, musime mat hlavu hore a mysliet dopredu, asi si to este nevies predstavit ale o nejaky cas to bude lepsie uvidis 🙂

ufa
13. nov 2011

@kkatka113 a do prace sa chystam od 1.12 teraz 24.11 idem na kontrolu do konca mesiaca chcem byt doma ale myslim ze v robote to bude lepsie a ty ci uz pracujes?
pisala som este spravu pre teba je hned nad touto ale nie si oznacena este sa tu moc nevyznam...

kkatka113
13. nov 2011

@minuska8882 Ahoj, je mi to luto :( Ja som mala cisarsky pred takmer 7 tyzdnami ale zo zdravotnych dovodov a viem ze zakazdym budem musiet rodit prave takto....mne povedala doktorka ze staci pockat pol roka po sekcii, ze ta jazva sa stihne zahojit tak jej doverujem a snad o 4 a pol mesiaca budeme cakat babo aj ked o tom este nebudem vediet 🙂 Tebe sa to uz blizi, velmi drzim palce, drihy krat sa vam to uz musi podarit 🙂

kkatka113
13. nov 2011

@ufa Ano, na spravu som aj odpovedala, vsimla som si ze si pisala 🙂 V robote je to fakt super, ja som sa bala najviac lutostnych pohladov od okolia, ale vsetkym som povedala co sa stalo uplne hned ako sme to zistili a som aj ludi poprosila nech ma nelutuju, tak sa ku mne vsetci spravaju uplne normalne a som za to vdacna....vyrozpravat sa mozem doma a tu pri vas, co mi staci, poplacem si najradsej sama, a inak sa snazim byt normalna ako keby sa nic nestalo aj ked je to niekedy tazke, ale clovek sa to nauci...

veronch
13. nov 2011

@gwenni Pred pár mesiacmi som narazila na príbeh tvojho Maxíka na facebooku, ešte teraz sa mi tisnú slzy do očí, keď si na to spomeniem... ☹ som šťastná, že sa ti podarilo zas bábätko do bruška uložiť, držím palce, nech všetko dobre dopadne...

ufa
13. nov 2011

@minuska8882 ahoj drzim palce aby tentokrat vsetko dobre dopadlo. Ja sice nemam skusenost a neviem ake to bude po druhy krat ale viem ze viac ako otehotnenia sa bojim tej predstavy ci bude vsetko po druhy raz v poriadku, musime verit...

ufa
13. nov 2011

@kkatka113 celkom ma povzbudzuju tvoje slova tiez si to tak zariadim ked pojdem do prace narovinu poviem vsetko a nech to viac neriesia. Najhorsie su presne tie lutostive pohlady. Vcera som bola prvy raz s kamaratmi von od vtedy bolo to hrozne nik to neriesil ale vsetkym to slo hlavou to som citila...
Pomaha mi to tu clovek sa moze vyrozpravat a viem ze ostatni tomu rozumeju, doma s manzelom o tom moc nehovorime snazi sa byt vzdy veseli a mysliet na buducnost i ked ho to strasne mrzi a ja si vzdy v kutiku poplacem a snazim sa ist dalej...

kkatka113
13. nov 2011

@ufa To som rada ze povbudzuju, dnes mam aj dobru naladu tak snad to citit 🙂 No a este tolko k ludom, ze nedokazem sa stretavat s tehotnymi kamoskami a tymi co maju babatka, to som zatial docasne uplne zastavila kontakt, ale verim ze sa to casom spravi....nastastie mam este vacsinu kamosov single co nemaju ani len partnerov a o detoch a takych planoch ani nehovorim....tak teraz je do aprila ten priestor na stretavanie sa najviac s nimi 🙂 no moj manzel tiez nedava nic najavo, som ho videla plakat len dva krat kvoli tomuto....viem ze ho to strasne boli, ale predo mnou hra hrdinu a presne, moc o tom ani my nehovorime, ale casto ma vidi plakat, tak si ma len prituli, ja si poplacem, a ideme dalej...je to tazke, ale prejde to a cas to vylieci aj ked nikdy nezabudneme, a mame sa tu, to je super, velmi to cloveku pomaha a som fakt rada ze som hlavne teraz v tomto tazkom obdobi tuto stranku objavila 🙂 (ale musim povedat ze ked vidim kolko podobnych osudov sa deje, tak sa dalsueho tehotenstva aj celkom obavam, ale ta tuzba po babatku je predsa len silnejsia ze som odhodlana do toho ist co najskor ako to len pojde...)

monaqua777
13. nov 2011

mamičky, ja by som sa chcela spýtať , ako to je s detičkami, ktoré sa narodia veľmi predčasne a ked to lekári berú ako potrat , môžu mamičky a oteckovia takéto dieťa vidieť a rozlúčiť sa s ním?

gwenni
14. nov 2011

@veronch ďakujeme z celého srdca za podporu 🙂

gwenni
14. nov 2011

@monaqua777 neviem o ako predčasne narodené dieťatko myslíš :( ale myslím že by to malo byť tak že sa ťa na to lekár opýta či ho chceš vidieť a rozlúčiť sa ...nás sa na to opýtali a maličkého nám odpojili z hadičiek a prístrojov a zabaleného v dečke ho dali manželovi do rúk, mohli sme s ním byť koľko sme chceli, bolo to pre mňa neskutočne ťažké ale urobila by som to znovu , najhoršie bolo vidieť ho v truhličke :( :( :(
držím silno presilno päste aby si to nemusela zažiť...

zuzzulka
autor
14. nov 2011

@monaqua777 Ahoj, môžu ho vidieť aj sa rozlúčiť dokonca si ho môžu zobrať aj domov a pochovať ale úmrtný list sa nevystavuje. Mne to tak navrhli u nás, ale bola som taká utrápená, že som si chcela môjho chlapčeka pamätať z fotiek zo sona a nie mrtvého ☹ tak som ho odmietla vidieť.

zuzzulka
autor
14. nov 2011

@ufa Mne bruško bolo vidieť také ešte guľaté dobre 2 týždne teraz ostal len tzv. tuk ja som pribrala dobrých 10kg preto že za 10 rokov som nezjedla toľko sladkého (vôbec ho totiž nemusím) ako za 6 mesiacov pri Matúškovi tak sa to kde si uložiť muselo ale neriešim to zatiaľ aj keď už začínam mať zlý pocit z toho ako vyzerám ... začnem asi už chodiť cvičiť ako pred tým. Ja do práce idem až po novom roku pracujem v oblasti kde sa premelie neskutočne veľa ľudí a to ja teraz nezvládam ani svoje okolie a to ešte ostatok . Tvoj pôrod prebiehal dosť čudne nakoľko v tak citlivej situácií je braný úplne iný ohľad na rodičku ako bežne.Predčasne umelo vyvolaný pôrod je najbolestivejšia vec akú ženy opisujú nevyrovná sa to klasickému pôrodu ani vyvolanému pôrodu v termíne... v tom čase nieje telo pripravené fyzicky na pôrod a preto to tak bolí...vtedy lekár umožňuje mini cisársky, epidurálku a lieky od bolesti všetko je to len na lekárovi .... cisársky v tom to štádiu nedoporuč ujú nakoľko sú s ním spojené veľké riziká a ostatok bez problémov. Mne vložili prvý čipok v Pondelok o 12:00 začali mi slabé bolesti , okolo 17:00 ďalší bolesti pokračovali , večer o 19:00 mi dala injekciiu a do hodiny som sa doslova plazila už mám jeden pôrod za sebou ale to to čo som zažila teraz už nikdy v živote , keď ma doviezli na sálu lekár ma len chytil za brucho a z hrôzou sa pozrel na sestričku že mám maternicu úplne stiahnutú a krčok ani len nezmäkol, neskrátil sa ani len na milimeter som nebola otvorená...plakala som , prosila nech niečo robia o pol noci kontrakcie zastavili čipkami a infúziami. Nad ránom som začala krvácať a bolesti už ani neprišli naliali do mňa 6 infuzií a drobček odišiel v Utorok o 11:15. Za celý ten čas tam bol vždy niekto kto ma hladkal, utešoval a pomáhal. Za čo som im vďačná. Ale aj napriek starostlivosti je to naj neznesiteľnejší emocionálny stres aký som zažila. Verím , že sa nám to už nezopakuje a porodíme krásne , zdravé detičky . Drž sa moja a keby čo si sme tu .Zuzana

ufa
14. nov 2011

@zuzzulka si sa tiez riadne vytrapila, to cakanie pokial zaberie vyvolavacka bolo strasne a cas isiel vtedy strasne pomaly...Dufam ze nabuduce sa stretneme pri prijemnejsej teme a budeme riesit stastne tehotenstvo a zdrave deticky 🙂

ufa
14. nov 2011

@monaqua777 ahoj mna sa opytal doktor ci si chceme dietatko vziat a pochovat alebo ho nechame v nemocnici. Ja som sa rozhodla pre nemocnicu a ani som ho nevidela hned po porode ho zakrili a odniesli a myslim ze to bolo tak lepsie ako keby som ho videla. Ked som uz citila ze rodim chytila som mu hlavicku a doteraz mam ten pocit pred sebou a je to strasne, neviem si predstavit keby som ho videla asi by som sa zblazdnila uz teraz je to hrozne...a bol to 22tt

ufa
14. nov 2011

@kkatka113 no ja tych kamosov singl pomaly ani nemam vsetci maju rodiny a tak sa im radsej stranim a dufam ze v praci nebude kopec ludi s lutostivym pohladom a dako to prekonam... V praci mam kamosku co ma termin mesiac po mojom naplanovanom pri nejto bude najhorsie do teraz sme vychadzali super ale ked sme sa stretli teraz nemala som jej co povedat zelam si aby skoncila v praci skor, bude to riadna skuska. Osud sa s nami riadne zahrava...
Je tu naozaj vela mamiciek ktore maju podobne a este aj horsie osudy nikdy som nepozerala taketo stranky a teraz mi velmi pomahaju, ale stale verim tomu ze nabuduce si budeme pisat krajsie zazitky o bezproblemovom tehotenstve a zdravich detickach 🙂

leeenka26
14. nov 2011

@ufa Ahoj, je mi luto co prezivas, citala som, ako ta mrzi, ze keby este vydrzal maly 2 tyzdne, mohli ti ho zachranit. Netrap sa nad takymito uvahami, lebo sa z toho zblaznis. Ja som rodila v 26. tt. a maleho sa im napriek vsetkym usialiam aj jeho aj personalu, po 2. mesiacoch nepodarilo zachranit. Cize mozno by ti ho vedeli udrzat pri zivote, ale 24. tt. je vellmi velmi skoro a zaruky nemas nikde, ani v 28. tt, ani v 30. tt, stale je to nezrelost. Bolo to velmi tazke, dufat, verit, modlit sa, pocuvat dobre spravy, potom zle, potom zas dobre, a potom uz len zle a este horsie. 2 mesiace su dost dlha doba. Keby mi Samko odisiel skor, tiez by som sa trapila, ze mohol by prezit, ale zas nikde nemas zaruku, je to tak, ako to je, my nemozme cas ani urychlit, ani zastavit, ani vratit. Priroda sa sama rozhoduje. Nie je pekne, ze ti toto povedali v nemocnici. Naco vyslovuju vety, ktore potom hryzu cloveka a trapia este viac?? Mne aj svokra povedala po mesiaci ako sa narodil, ze ,,skoda, ze sa nenarodil teraz"... je to hlupa zena.. Drzim palce, nech sa ti coskoro maly batoztek vrati do bruska, tak ako mne.

zuzzulka
autor
14. nov 2011

@ufa vytrpela až až ale to každá z nás ...fyzická bolesť na tú som už aj zabudla ale tá bolesť čo mi srdce roztrhala na tisíc kúskov tu stále je. Pokoj v duši je moje vianočné prianie aby každá z nás našla pokoj v duši ...

zuzzulka
autor
14. nov 2011

@leeenka26 Lenka krásne si to napísala a hlavne po pravde ...

leeenka26
14. nov 2011

@zuzzulka co mas na mysli? To co som napisala @ufa ?