Smrť dieťatka v brušku mamičky v 23 týždni
Ahojte, práve prežívam najhoršie obdobie v mojom 29 ročnom živote. 25.10.2011 koncom 23 tt som musela porodiť svoje dieťatko ....môjho milovaného synčeka Matúška ... ktorý mi zomrel v brušku. Smrť dieťatka je nezmyselná, krutá a nepochopiteľná či už je v brušku alebo pri mamičke, či je zdravé alebo choré. Do nebíčka by mali chodiť ľudia starý,unavený, ktorý majú svoj život od žitý. Ostali tu len otázky,výčitky a prázdnota. Nevedela som že existuje taká to bolesť a beznádej. Zviera mi hrdlo , plač nemá konca kraja a slzy sú neskutočne horúce. Prečo? Prečo ja! Svoje dieťatko som milovala od samého začiatku, tešila som sa a v kútiku duše som si priala nech je to chlapček aby môj synček mal bračeka po ktorom tak túži. Paradoxne ani nevie, že v nebíčku je braček bolelo by ho to ešte viac. Aj on sa pýtal prečo mamička prečo? Verím, že sa dozvieme prečo, aby som mohla zabrániť ďalšej nezmyselnej smrti a tej strašnej bolesti, ktorú už nechcem v živote zažiť. Začala som si neskutočne uvedomovať aký je život. Raz si hore raz si dole, dnes si tu a zajtra nemusíš. Moje tehotenstvo nebolo od začiatku ideálne, ale verila som. A ani vo sne by ma nenapadlo, že to tak to skončí. Musím sa dať psychicky aj fyzicky do poriadku, ak by sa tu našla osôbka čo vie akú bolesť prežívam a vie mi poradiť či pomôcť budem neskutočne rada.Potrebujem slová väčšiny a vedieť že nie som v tom sama Ďakujem Zuzana
Babulky, velmi vam vsetkym drzim palceky! Ja tiez prezivam smutne obdobie. Nas anjelik nam odisiel v maji, v 11tt a prave som mohla ist do porodnice. Boli to stale velmi. Strasne mi je luto, co prezivate, ta bolest je neopisatelna, viem. Ale verim, ze vsetky uz onedlho budete drzat v naruci svoje vysnivane stastie. Zo srdiecka vam to prajem. Vela stastia a uz len vsetko dobre!
@ufa Ahoj. Vidim, ze aj u Teba je to este dost cerstve... a tiez mi pomaha o tom pisat, hovorit. Avsak nie s kazdym, samozrejme. Je pravda, ze praca cloveku pomaha nemysliet prilis na to, co nas prave trapi... ale prve dni v praci su tiez tazke, lebo sa ludia pytaju, skumavo pozeraju...
Ale je pravda, ze clovek sa po case stava odolnejsim a zmierenejsim so situaciou. Ja som bola doma sama iba jeden den a bolo mi na zblaznenie. Preto som hned nasledujuci isla na intenzivny jazykovy kurz, ktory som zacala kratko pred poslednou poradnou. Poviem ti, bolo to tazke, lebo to bolo prilis cerstve... ale na druhej strane mi to ohromne pomahalo. Ked mozem poradit, vobec si nerob stresy a starosti s okolim. Dolezite je, aby si bola v pohode najma ty. Ak sa pytaju ludia, ktori ti nie su nijako blizki (a to kolegovia z prace ani nie su, kedze su to LEN kolegovia), nemusis im nic vysvetlovat, len povedz, ze o tom nechces hovorit. Ja to tak robim, aby som predchadzala zbytocnemu sklamaniu, ze ma ludia nechapu a este k tomu to povazujem za dost osobnu vec. Su vsak ludia, ktori ta dokazu podrzat a povzbudit a nemusia mat podobnu bolestnu skusenost. Su to vacsinou ti najlepsi priatelia, ktori nemaju snahu nieco komentovat a radi si ta vypocuju s pochopenim, pripadne objatim.
Na rozveselenie mam pre teba dokonca jednu celkom komicku skusenost. Prisla som do skoly a cviciaca sa ma pytala pred vsetkymi, ze preco meskam. Vraj ci mam ranne nevolnosti, lebo ked ona bola tehotna, tak zvracala takmer cele tehotenstvo. Mna akoby zehlickou ovalila, ale povedala som len nie. Potom si neskor vsimla, ze nemam brusko. Cez prestavku som isla do mesta kupit si nejaku oblozenu zemlu a v jednej pekarni som ju nahodou stretla. Samozrejme, ze pred vsetkymi tam (co mi bolo uplne jedno), sa ma opytala, ci vsetko ide tak, ako ma. Ja som sa rozplakala a povedala NIE. Ona ma objala a sadli sme si za stol. Potom mi uz len rozpravala v nemcine (chodim na nemcinu, ale ked mam pravdu povedat, nie som v nej prilis dobra), ake skusenosti mala ona. Z rozpravania a gestikulacie som pochopila, ze prekonala mimomaternicove tehotenstvo a to ostatne som si uz len domyslala 🙂 Ani na mojej strane to nebolo lahke, kedze by som nemala problem povedat jej, co sa stalo, ale nie v nemcine. No a s anglinou som neuspela, lebo ona nevedela ani slovo. Tak som ju uz len pocuvala a snazila som sa pochopit, i ked mi to velmi neslo. Nakoniec mi to prislo celkom komicke, ale myslim, ze aj jej sa ulavilo, lebo vraj o tom takmer nikomu nepovedala.
Hlavu hore, ufa. Viem, ze sa to lahko hovori a tazko kona (tiez mam dni, kedy som uplne na dne), ale som si ista, ze tvoje babatko by nechcelo, aby si sa trapila. Ja sa snazim byt optimisticka a hlavne si predstavovat situacie z roznych uhlov pohladu. Napisem ti napriklad jeden: predstav si, ze umries. Tiez by si nechcela, aby sa tvoji blizki pre teba dlhodobo trapili a smutili. Chcela by si, aby boli v zivote stastni a ty by si (ak by si mohla, lebo ja nie som prilis veriaca, ale toto mi pomaha) sprevadzala ich kroky a tesila sa z ich stastia a uspechov. Preto nemusis ani dufat, ze buduci rok bude lepsi, lebo proste bude 😉 Ja som si to tiez povedala a bodka. Planujem si vsetky vysetrenia, kedze teraz momentalne byvame v podnajme, planujeme sa prestahovat do vhodnejsieho bytu (tu byvame na poslednom poschodi bez vytahu. Skratka uz ziaden risk pre mozne buduce tehotenstvo), no a verim, ze tie dve ciarky sa coskoro objavia a nas chlapcek nam da s nasou pomocou pozor na surodenceka... drzim nam vsetkym paste 😉
@ufa Neboj sa toho navratu do prace, ja som sla do roboty tri tyzdne po cisarskom, strasne som sa bala, a ked som si sadla za stol, vsetko pozapinala, stavila sa pri mne jedna kamoska a hned ako som ju uvidela tak som sa rozplakala, ale potom som sa uz nejak ukludnila, jasne, mala som chvilky ked mi tiekli slzy, ale to vsetci chapu, nemusi to byt cloveku blbe....to som vzdy sla na zachod vyplakat sa a potom to uz bolo ok, teraz som uz uplne ok a praca mi pomaha lebo cas rychlejsie ubieha 🙂 Naozaj je super ze ides do prace, sama to zistis ako ti december rychlo ubehne, drzim palce velmi 🙂
@kkatka113 tiez myslim ze to vsetko rychlejsie ubehne a ani sa nenazdam a budeme sa moct snazit opat 🙂 dokonca som si uz pozerala vianocne ozdoby na okna a tak aby som sa zamestnala to som nikdy neriesila a vobec nie tak skoro...Ale prisla som na to ze ked to nik neriesi tak som celkom v pohode, aspon na vonok, ale aj dnes som stretla znamu a hned ma objala ze sa to stava...a to ma vzdy zlomi a rozplacem sa...
@akwee opat mi vysla slzicka ked som citala co si napisala, ale je pravda clovek musi ist dalej, inak to nejde... O chvilku bude mesiac co nas babatko opustilo a myslim na neho stale, ale citim sa uz ovela lepsie a dokonca sa tesim na snazilkovanie bud. rok. Len uz nebudem do celeho sveta kricat ze som tehu, nechame si to pre seba a budeme verit ze sa to tentokrat podari 🙂 Zamestnavam sa roznymi vecami a aj ja som rozmyslala nad jazykovym kurzom. Dnes som sa dokonca vybrala na zumbu. Cely den som rozmyslala ci ist a ked som sa rozhodla hodinu zrusili, no co uz.
Baby tu pisu ze absolvovali kadejake vysetrenia po potrate, aj tysi nieco absolvovala? Mna zatial doktor nikde neposielal, ale ja som otehotnela po IUI a bola som dost sledovana, kazdu chvylku som bola na gynde a musime cakat teraz pol roka tak neviem ci ma este niekde posle...
Drzim palceky aj tebe, velmi. Ja si neviem predstavit ze by sa to zopakovalo a velmi sa bojim dalsieho tehu, ale zaroven sa aj velmi tesim. A vy kedy zacinate?
@ufa ahoj ufa (odkedy chodim na nemcinu, vsetko mi znie po nemecky... aj tvoj nick 😉 ... ale to som asi len straaasne unavena, lebo odkedy sme stratili nasho synceka, vobec sa nezastavim a chodim neskoro spat...)
Aj my sa s manzelom uz rozpravame o dalsom pokuse. Dokonca nechceme ani dlho cakat, co sme si mysleli, ze bude trvat ovela dlhsie, kym sa vobec odhodlame. Preco musite cakat tak dlho? Mne lekarka povedala tri mesiace, cize po dvoch cykloch by sme mohli zacat. A vraj nemame cakat dlho z psychologickeho aj fyzickeho hladiska. Neviem vsak, ako je to pri IUI... V kazdom pripade by ste sa podla mna mohli snazit uz po tych dvoch cykloch... mozno sa podari. Moja sestra nemohla otehotniet 2 roky. Podstupila vsetky vysetrenia. Bola aj na IUI, ktore nebolo uspesne a o mesiac na to otehotnela prirodzene. Zial, o babatko prisli. Ale lekar jej povedal, ze to maju este skusit prirodzene, lebo vraj sa reprodukcne procesy mozu vdaka tomu tehotenstvu nastartovat...
Zumba je super vec. Pohyb, tanec, hudba... to je dobre pre telo aj mysel. Ja som kedysi zvykla chodit na salsu a velmi mi to chyba... avsak teraz na taketo aktivity nemam cas, kedze mame este malu dcerku. A ten jazykovy kurz mozem len odporucit. Zamestnava celu mysel, kedze sa musis snazit mysliet v cudzom jazyku.
Co sa tyka tych vysetreni... v tomto som sice laik, ale niektore veci si chcem proste vydupat, aby som mala dusu na mieste. Kedze sa mojmu dokimu na SK nepacili vysledky zrazanlivosti krvi, chcem, aby ma poslal na hematologiu. Ak by sa totiz preukazala nejaka trombofilna mutacia, da sa potratu zabranit kazdodennym pichanim injekcii fraxiparinu v tehotenstve. No a na endokrinologiu by som aj tak mala skocit, lebo moja mama ma nefunkcnu stitnu zlazu, co je dedicne. Som si ista, ze lekar by ma sam od seba nikam neposlal. Ja chcem mat len dusu na mieste, ze je vsetko v poriadku, pripadne ak nie, do buducnosti sa dokazem patricne zariadit. Ani ja si totiz uz neviem predstavit, ze by sa ta bolest mala opakovat...
@akwee mne povedal aby sme cakali dlhsie pre riadne zregenerovanie maternice a aby sa predislo dalsiemu pripadnemu potratu, no mne praskla voda to bola aj pricina a doktor vravel ze sa to stava 2-3 zenam tak ja neverim ze by sa to mohlo zopakovat. Nevedela som si ani predstavit ze sa opat zacneme snazilkovat, ale ako cas ubieha veru by som sa do toho pustila uz aj teraz a dufala ze sa to podari. Mna poslal na zaciatku tehu na endokrinologiu a vysli mi tam zvysene hodnoty CRP je to udajne zapalovy faktor do teraz nevie nik pricinu, necitila som sa zle tak budem aspon po tomto patrat. Mala som ho zvysene cele tehu a teraz kleslo.
A nad tym kurzom zacnem vazne uvazovat ponuky kurzov sledujem uz asi rok a vzdy to ,,akosi premeskam,, asi poslem manzela nech ma prihlasi a uz sa nevyhnem tomu 🙂
Velmi vsetkym drzim palce aby sa nam to co najskor podarilo, vsetky co sme tu si to zasluzime...
@akwee ahoj, prosim ta a kde su zatial tie deticky ked budu mat pohreb az v aprili?
@zuzzulka aj mne sa to stalo...je to veľmi zranitelné..moje detičky o tom ani nevedia a ani im to asi nepoviem pretože by ich to tiež bolelo..ja som vtedy ani nemusela prežiť ale moja dcerka bola veľmi slabá na to aby prežila ☹ a velmi ma to bolí..chodim jej na jej hrobček a vždy sa modlim aby na nas davala z hora pozor a nech sa to už nestane..a asi ma vypočula pretože mám dve krásne,zdravé,talentované proste úžasne detičky..dúfam že sa ti to už nestane..maj sa dobre..ahoj..
ja som sa až po rokoch dozvedela, že sme mali byť 4súrodenci, išlo o mimomaternicové tehotenstvo
@monaqua777 ahoj, telicka sa zmrazia... no a potom sa spopolnia tesne pred pohrebom. Vsetky pozostatky sa vraj daju do jednej urnicky, ktoru za sprievodu knaza a pozostalych pochovaju na spominane miesto...
@ufa verim, ze sa to u teba uz nezopakuje... preto drzim prsty... nenaznacil ti lekar, ze to, co sa stalo, mohlo mat suvis s tou zvysenou CRP hodnotou?
U nas sa zatial na nic neprislo... resp. este stale nemame spravu z nemocnice. Ani netusim, kolko to este moze trvat. Ale na druhej strane, mohol to byt len "bad luck" v oboch pripadoch, preto to nasledujuce tehotenstvo treba brat vazne, ale s pozitivnym pristupom. Ja si hovorim, ze jedno dieta uz mam, tak to hadam nebude az take nemozne...
Ozaj, aky jazyk si si vybrala? Klasiku, ci nieco exotickejsie? 😉 mna osobne nemcina velmi nelaka, ale musim... keby som mohla, dala by som sa radsej na spanielcinu. Snad aj to niekedy bude 🙂
@lenka_2801 Lenka ďakujem. Aj ja verím, že sa nám vráti a dotiahneme to až do konca a budeme spolu všetci šťastný 😒
@leeenka26 Ahoj ja som mala okolo 25 vzdy, pred tehu nevioem nikdy mi nebrali krv na toto vysetrenie, alebo aspon o tom neviem. Doktor vravel ze v tehu je max. do 10, to je este v norme. Po potrate mi kleslo na 5 a do 5 je povolene za normalnych okolnosti. Tak teraz stale chodim dookola na krv. Endokrinolog mi vravel ze sa babatko so mnou bije ked takto vyslo CRP ale ostatni doktori ze je to zapalovy faktor tak neviem. A ty si kolko mala? Ja sa tiez obavam ci sa to ukludni ked budem opat tehu, budem po tom patrat kdebol problem lebo chora som sa necitila byt.
@akwee No ja by som skor brala anglictinu ucila som sa ju aj v skole, ale uplne som z toho vypadla a robim casnicku tak by sa mi aj celkom sekla a aj ked sme niekdena dovolenke tak jeto celkom fajn. Ja si myslim ze to malo nieco spolocne s CRP ale doktor mi nic nepovedal, moj obvodny gyn. sa este so mnou moc nerozpraval bolo to cerstve a bola som uplne na dne tak to neriesil, pojdem na kontrolu tak hadam potom nieco povie...A doktor v nemocnici...skoda reci urcite vymenim nemocnicu v buducom tehu. Ja som sa pytala sestricky ci budu robit aj pitvu ci bolo vsetko o.k. ale ze oni to nerobia pokial nemaju vazdy dovod tak myslim ze ja sa ani nedozviem daco viac...praskla mi voda a tym to asi hasne. Ved podla pitvy vedia dake vysledky , nie?
A dnes som bola teda prvy raz v praci a bolo super. Nik nic neriesil a v podstate ma len kazdy rozosmieval a ,,dodrbkaval,, tak som rada ze to tak dopadlo...
@akwee A este i ked je to velmi smutne, ale je pekne ze detickam urobia pohreb, myslim ze je to velmi ludske. Ja mam znamu v nemocnici a ona mi povedala ze v takychto pripadoch to riesia ako ,,biologicky odpad,, je az tazke ked to pisem a zaroven hrozne ☹ dali nam sice moznost ze si babatko mozeme pochovat sami, alebo ho nechame v nemocnici, my sme ho nechali v nemocnici sokli ma tou otazkou hned ako som sa prebrala z narozy ani som nevedela rozmyslat...Urcite mu vzdy pojdeme zapalit sviecku pod kriz na cintorin.
@ufa No ja som mala pri prvom tehotenstve tak okolo tych 10-12, uz si presne nespominam, nebol to nejaky extrem a vsetci sa tvarili, akoby to nic nebolo, tak ja som to tiez neriesila. Nic mi nebolo okrem bolestiveho zubu. Lenze v den porodu mi vystupilo az na 60. Po tom vsetkom som si myslela aj moja obvodna, ze to mohlo byt z toho zuba. Tak som si ho dala vytrhnut, CRP mi kleslo na takmer normu. Teraz som v 15. tt., chodim na rizikovu amb. kedze som mala predcasny porod a mam vynikajucu lekarku, ktora mi pri poslednej poradni povedala, ze moje CRP je skoro 20. Nic mi ale nie je. Som z toho neuveritelne smutna a nestastna. Tiez mam pocit, ze sa moje telo bije s babetkom. Ja sa tak velmi bojim, ze to zase skonci zle. Lekarka mi zobrala vytery na ureoplazmu, mykoplazmu, chlamydie, znova zobrala krv a desim sa pondelka - znova navsteva v poradni. Dufam, ze to nebude horsie.
@leeenka26 mne tiez brali vytery a vsetko bolo v poriadku ja som akurat trosku soplila, ale nebola to nadcha len dakedy mesiac nepouzijem vreckovku a vtedy kazdy den ale fakt len minimum, no uvidime ako to bude dalej...drzim palce aby vas vsetky chroby a neprijemnosti zdaleka obchadzali a vsetko dobre dopadlo. Ak by nieco viac riesili lekari s tvojim CRP daj vediet, to ma celkom zaujima tiez sa chcem tomu vyhnut.
@ufa tak aj nadcha alebo mierne ,,soplenie" ti moze zvysit CRP, ja som chora nebola uz veeelmi dlho, pri prvom tehu dost casto, stale som bola nachladnuta a teraz napr. taka zvlastna vec, ze za den si kychnem niekedy aj 10-15 krat a netusim preco. 😖 Jasne, dam vediet. Keby mi aspon antibiotika ale pomohli, ale len na chvilu, vzdy mi potom zas stupne. Ja s tym uz dlho zapasim a dost ma to desi, lebo je to vlastne infekcia a ta sposobuje v tehotenstve potrat, predcasny porod alebo umrtie plodu. ☹ Keby mi zistili co to je, bola by som velmi rada. Ked som bola naposledy na vyteroch v juni, mala som tam nejaku pliagu, a este kvasinky ale to moj uzasny lekar neriesil, nic mi na to nedal. Inak a este to som chcela, vies co ma dost hneva? Ze o tom crp v tehotenstve, o celej tejto problematike sa na nete nedozvies nic. Kebyze niet modreho konika, tak ani sa nedozviem, ze nie som jedina, co to ma a podotykam bez priznakov.
@leeenka26 a tebe to sleduju aj mimo tehu, alebo to niejako riesia? A je pravda ja som tiez nieco hladala o tom , ale nic som nenasla...A to kychanie, no celkom si uzijes 😉 ktovie cim to je mozno ti vyvolalo tehu daky alergen alebo som tiez pocula o tehotenskej nadche, ale to by asi nezostalo len pri kychani.Hlavne nech ste obaja v poriadku 🙂
@ufa to som rada, ze prvy den v praci dopadol tak dobre. Neboj, pomaly, ale isto budes so situaciou zmierenejsia a na drobceka budes uz iba s laskou spominat...
Jj, anglina sa vzdy zide. Ja som sa ju ucila v UK, kde som zila cca 5 rokov. Pravda je, ze som zlenivela co sa ostatnych jazykov tyka, lebo vsade sa dohovorim anglicky. No a tu detto. Takze mi nemcina robi dost velky problem, lebo som leniva vobec pouzivat ju 😖 Takze chodim na intenzivny kurz, co je 5 hod denne a uz mi z nej tak sibe, ze uz neviem poriadne rozpravat ani jednym jazykom 🙂 Takze urcite sa na to daj, drzim paste 😉
Hm, o tom CRP som pred tym vobec nepocula... az ma desi kolko roznych faktorov moze nepriaznivo ovplyvnit tehotenstvo... Ked som bola tehotna s mojou dcerkou, nic ma netrapilo. No a kedze som bola v tom case v Uk, ani raz ma nekontrolovali odspodu, len mi babica zmerala tlak a moc na kazdej poradni a tot vsjo. A teraz? Budem na rizikovom (ak sa mi vobec podari otehotniet) a uzv na kazdej poradni. Do toho este kopec vysetreni a aj tak sa budem stale bat... sladka nevedomost...
Co sa tyka tej nemocnice, myslela som si, ze pitva sa robi zakazdym... v ktorej si bola?
Ten pohreb ma este caka, co je jedinna nevyhoda tohto systemu. Ale som rada, ze bude mat miesto, kde ho budem moct navstevovat, sviecku zapalit, ci kvietok priniest... V kazdom pripade na mieste moznoze aj tak velmi nezalezi, lebo v nasej mysli budu stale...
@ufa ano, sleduju mi to aj mimo tehu, ale nikto sa k tomu nejak nevyjadril. Bola som aj na ORL, brali mi teraz aj odbery na hormony stitnej zlazy, bolo to ok. Uz nevieme nikto co by to mohlo byt. Dokonca sa mi gyn. vyjadrila, ze ak vyjde vsetko negat., tak to moze byt mne hodnota vlastna, ale to je podla mna blbost ako hrom. 😕
@akwee ano sladka nevedomost,i tady ve Skandinavii probihaji tehu kontroly v poradnach takto jednoduse,jsem tu potreti tehu a nikdy me nekontrolovali zespodu,nabizeji to jen mamickam co cekaji dvojcata a to kolem 20tt.Asi zastavaji nazor,ze silnejsi prezije,ze si to priroda vyselektuje sama,nevim co je lepsi.Nastesti jsem nikdy nemela problem,spoleham na to,ze by se snad vice postarali,kdyby neco... 😕 .
Jinak tehotenskou nadchu mivam pokazde,nevim zda to ma souvislost s velmi nizkym obsahem zeleza (kupodivu na to mi prisly z jedineho odberu krve).Rano ok,kolem poledne zacnu mit zacpany nos,zhorsuje se to na vecer a na noc si musim striknout spray do nosu,abych vubec usnula.Hned po porodu se ta nadcha sama ztrati 😨
@adunka73 mne sa ale to, ze ma vobec odspodu nekontrolovali aj pozdavalo. Tu v Nemecku uplny opak, az mi to bolo neprijemne. Okrem toho, ak sa nieco ma stat, stane sa a tazko tomu niekto zabrani... ved napokon sa aj stalo...
Kolko uzv robia v skandinavii? V Uk iba dva, jeden na zaciatku tehu na urcenie terminu (okolo 10teho tt) a druhy okolo 20teho tt "anomaly scan". Mne potom midwife pomocou hmatov urcovala polohu babatka a bolo to celkom dobre, lebo ma naucila kde nasa mala ma casti tela a ako je prave otocena. U mna bol problem, ze bola zle otocena, dnom panvovym (breech) a keby som bola v tom case napr. na SK, uz by ma nic nezachranilo a rodila by som cisarskym. Nastastie tomu sa v Uk snazia predchadzat a pomocou ECV (External Cephalic Version) mi ju manualne zvonka bruska otocili, cim mi umoznili rodit prirodzene. A porod bol tiez super.
Ty uz budes skusena rodicka 🙂 Ako u vas prebieha porod? Bola si spokojna?
Inak s tou nadchou to mam rovnake... aj pri druhom to tak bolo. V noci som normalne nemohla dychat a najviac mi pomahalo nadychat sa studeneho vzduchu cez okno. Vraj je sliznica nosa viac vtedy prekrvena a opucha.
@akwee tak to mame jako pres kopirak,taky jen dva utz v 11tt na vylouceni Dawnova syndromu ev.potom doporuci amniocentezu,druhy pak kolem 19tt. na presneni TP kvuli pojistovny a papirum pro zamestnavatele.Neradi rikaji pohlavi ditete.,zije tady spousta muslimu a jinych narodnosti,kteri uprednostnuji chlapceky.Jinak vsecky kontroly,utz i porod probihaji pod dozorem zenske sestry-asi jako v UK midwife-lekare tady clovek nepotka ani omylem,to uz musi byt opravdu zavazny pripad.Cisarskym se rodi jenom ve vyjimecnych pripadech,absolutne zadne vyvolavacky-bezne nechavaji prenaset 14 dnu pokud je vse v poradku,zadne mereni vahy mimina pred porodem,prutoku a ja nevim co jeste,nestacim se divit... vyvolavani zbytecne paniky a stresu.Na jednu stranu je to fajn,na druhou stranu kdyz pak ctu,jak jsou ceskoslovenske mamicky pod mikroskopickym dohledem...tak bych taky chtela trochu vice pozoronosti 😉
Mrzi me,co se ti stalo,preji z celeho srdce rychle a pohodove otehotneni se stastnym koncem v terminu. 😵
....A porod tady bezva,teda nejsou zde vubec popularni domaci porody jako v UK,z duvodu vysokeho poplatku,ale to je asi jediny rozdil.Posledni dcerku jsem porodila prirozene bez epi a po 6 hodinach jsme mohly jit domu ze spitalu.Maximalne se muze zustat 3 dny v porodnici pri bezkomplikovanem porodu.Jako oblbovak od bolesti se zde pouziva lehce koncentrovany rajsky plyn,ktery sice netlumi kontrakce,jen jakoby psychicky odlehci,nevim zda v UK taky pouzivaji?
@adunka73 normalne mi az srdce poskocilo, ked si spomenula ten rajsky plyn 🙂 Ano, v Uk ho podavaju a vsetci to volaju "gas&air"... no a v kombinacii s porodom do vody... uplna balada. Tiez sa tam rodi ambulantne, co je super. Tu v Nemecku gas&air vobec nemaju, tak ma v case, ked som bola tehotna az chytala panika. Avsak ked opat otehotniem (co dufam bude skoro) a vsetko pojde ako ma (v tomto toho vela nenarobim, ale som pevne rozhodnuta mysliet pozitivne) tak mi asi uz aj bude jedno ako odrodim, hlavne, aby vsetko bolo v poriadku.
Vobec ti teda nemusi byt luto, ze ti nerobia vsetky tie vysetrenia 😉 ... ja by som najradsej isla spat do Uk, aby mi dal kazdy pokoj 🙂 Ale musim povedat, ze kazdy system je iny, ma svoje specifika a samozrejme pozitiva s negativami. Dakujem za prianie, velmi si to vazim... a aj ja Ti zelam vsetko dobre a nech sa malicke narodi zdrave ako buk a nech ta velmi nepotrapi 😉 I ked s tym rajskym by to malo byt v pohodke 😉 Ozaj, vy viete, co cakate?
@akwee moooc dekuji,urcite budes zase v poradku,i kdyz ted je to moc smutne a tezke,mas vsak tolik zkusenosti a pozitivni postoj,ze to ani jinak nemuze skoncit,nez do roka a do dne zdravym miminem 😵
Jinak negativni je,ze bych rada zkusila epi,nikdy jsem ho nemela,jenze tady sehnat lekare anesteziologa v pravy cas---je zazrak.Tak se spokojim opet s rajskym plynem 😀 tady se jmenuje lustgas,lust znamena chut,dobra nalada.
Nechtela jsem vedet co cekame,ale sestra se na utz vyjadrila o miminu v zenskem rode,uplne me to zarazilo,protoze jsem ji doslova rekla,ze nechci vedet pohlavi.No musela jsem to rozdychat,nereagovala jsem na jeji "preklep".tak si stale namlouvam,ze je to nejaky jazykovy obrat pro plod v brusku,nebo tak neco...rada bych chlapecka po trech babach. 🙄 A co delas v Nemecku?Te obdivuju,takhle cestovat po Evrope,ucit se zas novy jazyk,klobouk dolu,poklona velika!
Wow! Takze to vyzera na styri baby? V tom pripade Ti zelam obrovske prekvapenie "zamerneho preklepu" tej sestry, co ti robila uzv 😉 S tou epi si nelam hlavu. Ak chces, ja ta od nej odradim, aby ti to uz nebolo luto 🙂 Napr. som pocula, ze po epi je zmeravena dolna cast tela, takze sa po porode namiesto klasickej toalety cievkuje (nezazila som, ale ani ma to nelaka). No a vpich do chrbtice... vraj z toho potom boli chrbat. Uff, urcite su tam este dalsie negativa, tak dufam, ze aspon tymito som ta upokojila 😀 A ten rajsky plyn uz sam hovori za seba "LUSTGAS". Som si ista, ze ak by ho poznali tu v Nemecku, volal by sa rovnako, lebo preklad sedi. Inak svedstina sa mi paci. Je to taka zmes anglictiny a nemciny. No a s drahym sme na BBC zvykli pozerat Wallandera v originali 🙂
S mojim (vlastne s nasim) cestovanim je to komplikovane. S manzelom mame radi nove vyzvy, preto nemame problem sa zbalit a ist. Odkedy vsak mame dcerku, rozmyslame, kde sa usadime. Este nevieme, ale na Sk to urcite nebude... asi je pre nas uz prilis male 🙂 V Uk sme pracovali, studovali, porodili a potom dostal manzel pracovnu ponuku sem, tak sme jednoducho isli. Uz nemam az taky velky problem zacinat od nuly ako kedysi. No a dokedy budeme tu? Este nevieme. A ty? Ako dlho zijes v skandinavii? Ako to vsetko vnimas? Tiez to pre teba na zaciatku nebolo lahke, ci?

@zuzzulka drzim palce aby ti to v robote vyslo ja nastupujem od 1.12,akurat dnes som som sa tam bola ukazat ked som vsetkych videla hned som spustila plac ☹ potom som to trosku rozchodila tak dufam ze to bude lepsie, musi to byt lepsie pre nas vsetky!