Umelé prerušenie tehotenstva
Ahojte dámy, mam 30 rokov a zistila som ze som tehotná. Avsak neplánovane. Nechcem si to nechať, nakoľko som si tehotenstvo plánovala úplne za iných okolností a po druhé sa na to vôbec emocionálne ani psychicky necíti. Chcem sa spýtať, ktorá ste bola na UPT? Aké to bolo? A mate skúsenosť ze ste otehotneli po UPT? Najviac mam obavu ze uz nebudem môcť mať v budúcnosti dieťa, ak už naozaj sa budem na to cítiť. Za každú odpoveď vopred ďakujem. A prosím neodsudzujte ma vopred keď ma nepoznáte.
@omama40 ešte k tomu hon na čarodejnice a sme v 16tom storočí 😊
@omama40 snazim sa rozmýšľať ako vy ale moc mi to nejde 🙈
@kris_tin257 dosli ti rozumne argumenty,tak siahas po trápnych.
Chvalabohu žijeme v krajine, kde sa slobodne každá žena môže rozhodnúť o svojom tele - či v tehotenstve chce pokračovať alebo nie. Žiadna žena, ktorá ide na interupciu, tam nejde len tak bezdôvodne. Pre každú ženu sú tie jej dôvody závažné, nech už sú akékoľvek. Preto by sa ženy za toto nemali odsudzovať. Keď sa raz niekto na dieťa necíti, nech ho nemá. A to plasenie, že "bude ťa to prenasledovať celý život"... Keď je žena raz o tom presvedčená, že v tehotenstve ďalej pokračovať nechce, tak nemá ju čo ďalej prenasledovať. Výčitky prichádzajú len vtedy, keď pochybujeme o správnosti našich krokov.
@omama40 ty hovoríš o vražde a mne došli rozumné argumenty? Zamysli sa a uvažuje racionálne
@omama40 interupcia je zodpovedne rozhodnutie. A kedze kazda chodime iba vo vlastnych topankach, nemame pravo moralne posudzovat rozhodnutie inej zeny.
@omama40 ale ano, vsetci mozu hocico v ramci danych pravidiel. tie pravidla sa volaju zakony a dakujem Bohu, ze interupcia je na Slovensku legalna. Takze ak niekto robi nieco, co je v ramci zakonov v poriadku --- neriesim. Je to jeho rozhodnutie, jeho zodpovednost. Maximalne ak mam potrebu poviem svoj nazor- ale tam to konci.
Ono treba akceptovat rozhodnutia inych ludi.
@omama40 myslim ze tvoje prispevky uz zacinaju mat sposoby invektiv. Standardne ak druha strana na mna tu zacne utocit, prestavam reagovat pretoze to naozaj nema zmysel minat na takeho cloveka energiu.
za prve, nazvat ma ovcou a zaskatulkovat si ma takymto sposobom by ma asi malo urazit, ale evidentne som nad vecou.
za druhe - ak ludom ako ty ide o to, aby interupcie neboli - dosiahnete to paradoxne tym ze im nebudete branit.
len to by ste museli pouzivat k vyhodnoteniu situacie standardne vedecke postupy a metodiky, vyuzit existujuce studie a najma - zapnut mozog.
ale vzhladom k nabozenskemu fanatizmu (kebo iba fanatik sa tu bije o to ze plod je dieta a potrat vrazda) na seriozne vyhodnocovanie studii uz zial nemate volnu mozgovu kapacitu.
@kaktusik007 ano,ides ako ovca s davom.to je prirovnanie,nie nadávka,dufam,ze vies citat aj medzi riadkami trochu.ostatne body o zapnuti mozgu si tusim skopirovala odo mna🤣
@silvike samozrejme, že rozhoduje. Práva nascitura sú ale vyvazovane právami ženy - rozdielne z hľadiska štádia tehotenstva. Vďaka tomu interupcia do 12. týždňa tehotenstva nie je brana ako vražda a zo zdravotných dôvodov ani po 12. týždni tehotenstva. Ani v nutnej obrane, keď postrelis niekoho do nohy, kto ti vraví že ťa zabije a beží oproti tebe s nožíkom, nebudeš súdiť za ublíženie na zdraví.
@omama40 vytrhavas z kontextu a nechceš pochopiť, čo ti píšem, ideš si len svoje, ale to je v poriadku, tolerancia iných názorov je niečo, čo ešte stále mnoho ľudí nedokáže. Neporovnavala som subjekty- nascitura a útočníka, ale právnu situáciu - vylúčenie trestnosti činu, ktorý by bol za iných okolností trestný, ale za daných okolností trestný nie je. Morálnost hocijakého kroku, ktorý v živote urobíme, je čisto subjektívna záležitosť - každý má morálku inak nastavenú a tvrdiť, že morálka je vyšší zákon je totálne scestne. Predsa nemôže subjektívny názor prevyšovať nad objektívnym zákonom. To by tu bola anarchia a každý by si robil, čo chcel - aj vraždiť by sa mohlo, lebo veď niečia morálka je tak nastavená 😉
@miska1821 ahoj ja som bola. Mala som 38, bola by 3tie dieta (pohlavie neviem,ale ja som si ju pomenovala a zafixovala takto). Mna dohnala situacia, 6 rokov na rodicovskej bez penazi, vyflusnuta a znicena z 2 deti, zachranovane manzelstvo, manzel, ktory povedal z fleku, das si to zobrat. Pre nu to bolo to najlepsie, co som mohla spravit a verim, ze sa narodila ludom, ktori si ju zasluzia, vazia a miluju. V mojich myslienkach som ju posielala k ludom, ktori nemohli mat deti. Mam jednu vyhodu, moj mozog taketo emocne silne negativne veci odfiltruje do roviny zlych snov, takze psychicku ujmu z toho nemam. Otehotniet som uz neotehotnela, lebo som rok na to isla na dobrovolnu sterilizaciu. Ale poznam jednu, co otehotnela aj po UPT a dokonca dvakrat. Ma zdrave deti. Prve ani nevedela ako, pri druhom to bolo tazsie, ale tam uz bol aj vek, aj ine okolnosti.
Ries svoje pocity, pocuvaj svoj 6ty zmysel, ked sa na to teraz necitis, je to tvoja volba a budme za nu vdacne, kym ju mame. Tie co ti tu prehovaraju do duse, nebudu chodit v tvojich topankach, nebudu vychovavat tvoje dieta, riesit choroby, vykryvat ocr, neposlu ti kazdy mesiac vyplatu na ucet. Je zla doba, corona, vojna, zdrazovanie, ekonomicka politicka situacia, ja uz by som sa bala priviezt dieta na tento svet a ked este nemas 100 percentne rozhodnutie a istotu vo vsetkom.
Drzim palce a hlavne neries co by bolo keby, ked sa uz rozhodnes, sprav to co najskor a ked to spravis, treba ist dopredu a neriesit minulost. Vsetko sa nam deje za urcitym vyssim cielom, ten uvidime az v dalekej buducnosti
@omama40 ano presne tak, podla seba sudim teba. Ja nikoho na interupciu neposielam a preto nechapem, ze ak by som sa ja niekedy rozhodla na interupciu ist - co sa vzhladom na moj vek urcite nestane - by mi mal niekto rozkazovat. Preto aj tebe odporucam si zametat pred svojim vlastnym prahom a rozhodnutia inych nechat vyhradne na ich svedomi a vedomi. BR.
@omama40 nepamatam sa, ze by som ta niekde oznacovala. Prosim Ta venuj sa tym, ktore s tebou diskutuju. Dakujem
A nezabudaj na urcite nepisane pravidla diskusie, kedy reagovat. Ak si odpovies na dalsie otazky nie, tak nabuduce nereaguj. Ma moja informacia nejaku cenu pre prijimatela tej informacie? Pomoze mu? Je to hodnoverna overena informacia?
Pekny den
@omama40 Moja, filozofia je určite krásna veda, ale ja som právnik, ja sa riadim faktami, nie nejakými filozofickymi úvahami o tom čo je morálne a čo nie je. Takže moja, ty si naštuduj trochu práva a rozhodovacej praxe súdov. Alebo vlastne vieš čo, ži si ďalej ako chceš, ale nenavazaj sa do druhých, nauč sa tolerancii a rešpektu - toto asi podľa tvojej morálky nie sú hodnoty 😉