Výčitky z umelého prerušenia tehotenstva

11. máj 2021

Mam 21 pred rokom som podstúpila upt v 7tt... otec dieťaťa bol zadaný,poslal ma na upt nedal mi na výber.. sama by som sa o dieťa nevedela postarať, nemala by som s ním kde bývať a financne by som to nezvládla nevedela by som dat dieťaťu to co potrebuje ..prosím neukamenujte ma tu preto ze niektoré ženy sa snažia a nedarí sa im... ale mám z toho strašne výčitky, kazdy den počítam kolko by to dieta malo mesiacov a tak, zabíja ma to..... gynekologicky je všetko okej ale aj tak sa veľmi bojim ze preto uz nebudem môcť otehotnieť...otehotneli ste aj po potrate ?

jallka11
11. máj 2021

Mala si na vyber a vybrala si si. Musis sa s tym zmierit, nic ine ti nezostava, ked ze cas nevratis. To ci budes moct otehotniet uvidis sama, niektore s otehotnenim problem nemaju ine ano

lorin29
11. máj 2021

Tak ja si myslím ze na svete je XY žien ktoré jednoducho musia ísť na to UPT.... Maju na to dôvod... Ci už by sa nevedeli dostatočne postarat o dieťa alebo sa na nich partner vykašle a mnoho iných dôvodov.... Ten blbý pocit budete mat asi dlho...nieje jednoduché si dat zobrať dieťa.... Ale treba myslieť na budúcnosť pozitívnejšie ... Ak je všetko ok nevidím problém pri otehotneni.. To by museli byť aj iné dôvody...samozrejme ze býva po zákroku problém otehotnieť ale netreba na to vôbec myslieť... Poznám jednu ženu ktorá bola 2 alebo 3 x na UPT a ma teraz dcéru ☺️

any_soj
11. máj 2021

Ahoj. Veľmi ma mrzí, ako sa cítiš. Neviem, či ti to pomôže, ale je to po potrate úplne normálne. Mnohé ženy to tak prežívajú, ale žiaľ len máloktorá si to naozaj prizná (preto potom mnohé, keď sa pre potrat rozhodujú, netušia, čo ich čaká). To, ako si sa k tomu postavila, že si si priznala, že ti je z toho ťažko, je veľký krok, ktorý ti pomôže k pokoju a uzdraveniu. Mnohým ženám trvá roky, kým k tomu dospejú a len spätne si uvedomia, ako im roky bolo vnútorne ťažko. Veľmi ti odporúčam kontaktovať poradňu Alexis - alexisporadna.sk. Keď nám zomreli naše deti, veľmi nám pomohli. Venujú sa ženám pred aj po umelom potrate, aj ženám, ktorým zomrelo dieťa prirodzene (naše zomreli jedno v 7.tyzdni zamlknuty potrat a pred necelým rokom Sára v 38.tt). Neodsúdia ani nič podobné. Naozaj sú tu pre ženy - pred potratom sa snažia upozorňovať na následky, aj také psychické ako opisujes, po potrate sa z celého srdca snažia ženám pomôcť kráčať ďalej nová, v slobode a zmierení aj sama so sebou.

shee11
11. máj 2021
banderaska29
11. máj 2021

ahoj, pokojne mi napíš IP.. ja nie ale najlepšia kamoška tiež pred rokom podstupila, bola som jej najbližšia osoba nikto o tom nevedel všetko som s nou spolu vybavovala a neskor po aj prežívala... a neboj sa, nebudem Ťa súdiť.

zooeynka
11. máj 2021

Mavni nad tym rukou...nemala si podmienky, podporu, financie...co uz narobis, len sa s tym zmierit.

martinkatinka
11. máj 2021

Neobzeraj sa za rozhodnutim, ktore uz nezmenis a nepochybuj o tom. Ak sa necitis dobre, vyhladaj psychologa.

ruzasipova
11. máj 2021

Tie pocity su prirodzene. A aj ked som sla ja UTP zo zdravotnych dovodov, mal som ich dalsie 2 roky kazdy den. :( A otehotnela som 7 mesiacov po tom a donosila zdrave babatko.

dominikac321
11. máj 2021

urobila si rozumne rozhodnutie a to najlepsie co si v tom case mohla, ak mas pocit, ze potrebujes pomoc kludne skus psychologa

kittykat22
11. máj 2021

budes v pohode. Neboj. Moja kamaratka si takto dievcatko nechala a ma velmi tazky zivot - aj dieta. Musi zit s muzom s ktorym nechce len aby prezila. Ma plat, ale nema inu pomoc, a keby bola mala chora tak s nou nemoze ostat, lebo by jej strhli z platu a nemala by na najom alebo jedlo. Nema ju kto vyzdvihnut zo skoly - nemoze tam byt do 18.30. Nonstop sa hadaju, ona je nestastna, dieta nestastne - chlap dieta miluje ale jeho predstava vychovy je rozmaznavanie a krmenie sladkostami. Neuci sa s nou - takze mala ma blbe znamky v skole. No cele zle. Ina kamoska to vyriesila ako ty - a o par rokov skoncila s muzom ktoreho milovala a maju 2 deti. Je stastna. Ty budes tiez stastna - neboj. Najdi si niekoho kto ta bude mat rad, a koho budes mat ty rada. Budete mat deti kolko len budete chciet.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zooeynka
11. máj 2021

@ptmt1011 tak presne takyto koment je autorke uplne nahovno...ale svoju moralnu povinnost si si splnila a nevedomu mladu zenu si poucila.

horalka1986
11. máj 2021

Bola som na UPT pred 12 rokmi a ver mi, ze nikdy na to nezabudnes. Mam uz 3 deti a nocne mory dodnes. Tym ta nechcem strasit. Mam krasny zivot, krasne deti ale nezabudnem.

selest
11. máj 2021

Upt je vlastne ten isty proces ako kyret po prirodzenom potrate. S tym rozdielom ze pri prirodzenom potrate zenu vsetci tlacia do kyretu s tym ze je to super bezpecne a pri upt sa jej vsetci vyhrazaju ze uz nemusi mat deti. Pokial si po upt nemala ziadny zapal a gynekologicky je vsetko ok, raz si uz prirodzene otehotnela, nevidim dovod preco by si v buducnosti nemohla mat este vela deti🍀co sa tyka vycitiek skus psychologa. Teraz si mozno vycitas a premyslas nad tym ake by to bolo pekne. Ale bol dovod preco si podstupila upt a zrejme by to bolo pre teba velmi tazke. Dieta da poriadne zabrat aj ked mas manzela a zazemie..
Neboj sa raz ked budes pripravena stretnes ozajstneho muza a dietatko sa ti vrati

bonavoxa
11. máj 2021

Potrat je zlo a nejde to vrátit. Má svoje následky. Působí na všechno, na podvědomí, vztahy, budoucnost, život,... Nestačí jen sama pro sebe litovat, je třeba to vyznat a snažit se o ,, nápravu". Šla bych ke zpovědi a pak se s knězem pomodlila modlitbu osvobození, nechala za miminko odsloužit mši svatou.Dítě se pojmenuje, den jeho smrti se bude připomínat jako jeho narozeniny, popsáno je to v knize Dominika Chmielewskeho, Jeho láska Ta uzdraví. Až bude trochu času, mohu tu pasáž prohledat. Otec dítěte je spoluviníkem. Ačkoli to není nakonec on, kdo to rozhodnutí udělal a dokonal, tak má na tom podíl.

annamalaga
11. máj 2021

@bonavoxa čo ak nieje veriaca?

dee01
11. máj 2021

@ptmt1011 ty máš nejakú moc súdiť druhých?? najprv by som sa pozrela na seba na tvojom mieste, či si bez chyby....

miriam11
11. máj 2021

Pokus sa odpustiť samej sebe vnútorne. Nikdy sa už nevracaj do minulosti. Pozeraj na budúcnosť. Co bolo nezmeníš, tak sa k tomu nevracaj.

bonavoxa
11. máj 2021

@annamalaga To na tom nic nemění.

annamalaga
11. máj 2021

Život je ťažký. A je to hlavne o zodpovednosti. A ty si tu zodpovednosť spravila. V tom máš môj obdiv. Síce je to smutne , ale ja ta neodcudzujem. Urobila si v tvojom prípade najlepšie možné riešenie. Ty si mala len 20 rokov a bez bývania ( s rodičmi , ale asi sa ti s nimi bývať nedalo) , bez financií( je ťažko dnes bez peňazí žiť sa nedá vôbec, aj taká ubytovňa je drahá , krízové centrum len na 1 rok( opravte ma ak sa mýlim : ale v krízovom centre je to ako na internáte takmer žiadne súkromie. ) Nič moc teda. Teda síce mala by si 260€ či koľko a výživné ( to sa vybavuje dlho a ktovie, či by vôbec platil. ) a 21 rokov žiaľ dnes to je priskoro na dieťa ak nemáš stabilnú prácu.😔 Bez vzdelania, financií , podpory rodiny ťažko. Ja by som na tvojom mieste urobila to iste. Aj keď výčitky na cely život. Dnes dieťa nevychováš z 200€.😞😞😞 Poradím ti poradňu Alexis.

lucia147852
11. máj 2021

Už to nezmeníš. Musíš sa poučiť do budúcna a hlavne si odpustiť.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lujza123
11. máj 2021

Píšeš ze je tomu rok, čiže to pomyselnej "narodenie" ci prvé alebo druhé narodeniny sú samozrejme spojené s výčitkami. To je normálne, potrat je vždy ťažké rozhodnutie. Ale časom tieto výčitky pominú. Stalo sa co sa stalo, to nezmeníš a nemá zmysel sam seba dookola trestat
Skus si opakovať dôvody prečo si ho postúpila.

Ja som bola na potrate, áno trochu mi to bolo ľúto ale keby mozem vrátiť čas spravim to znova. Teraz v marci by to pomyselne dieťa malo 19 rokov. Otehotnela som cerstva 18, ešte rok školy pred sebou. S tým istým chlapom s ktorým mam dcéru, má 11.

Akože pri interupciach sú všetci veľký romantici ako ho z láskou vychovas, ale keď na to nemáš podmienky je mať dieťa naozaj peklo, či pre matku alebo to male. Ak si mladá a nemáš podporu partnera ani rodičov tak si stratená. Vlacis sa po ubytovniach, zdielanych podnajmoch, v totálnej chudobe, strese. Alebo skončíš s prvým debilom ktorého stretnes len aby si mala kde byvat. Kamošky ti cestujú po svete, študujú na školách, ty doma rozmýšľaš ci budu na večeru cestoviny s vegetou alebo cukrom lebo iné ti z rodičovského príspevku nevida. A chtiac co nechtiac to podvedome dávaš za vinu tomu malému tvorovi o ktorého sa staráš.

Naozaj je rozdiel nechtiac otehotnieť a ostať sama v 25 - 30 tke, keď už máš aspoň kde bývať, prácu vďaka ktorej dostaneš matersku a mas sa kam vrátiť, auto, nejaké to zázemie.

annamalaga
11. máj 2021

@lujza123 konečne niekto, kto to vidí aj z tej druhej strany. Jednoducho a to sa zhodneme: z 260€ dieťa nevychová. A tie čo to zvládli mali pomoc od rodiny.

number19
12. máj 2021

Dufam, ze s tym zadanym uz nadalej nie si.

banderaska29
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bonavoxa
12. máj 2021

@banderaska29 Nesouhlasím. Nevím, zda má smysl reagovat na něco tak útočného. Nikdo nikoho nesoudí, naopak....řekni mi, jak ,,logicky" chceš najít ,, řešení" na smrt, aby v tom nebyl Ten mystický přesah. Neřeším, proč se do této situace dostala, ale ty řešíš mě, že bych konkrétně nepodala pomocnou ruku? Co ty víš? Potrat jako legální možnost první volby, ale existuje spousta možností, jen je nikdo nepropaguje ani nevyhledává. Sama cítí, že to bylo zlo, myslíš, že anonymní souhlasné názory na internetu něco změní? A co se týče jiného pohledu na další těhotenství, v té děloze se událo něco strašného, je to vlastně místo, kde se stala vražda, má to určitě vliv na dítě, které tam bude růst. Jiná cesta, než duchovní, z toho není.

banderaska29
12. máj 2021

@bonavoxa prosím Ťa tieto tvoje mystické reči fakt nikoho nezaujímajú. Každá žena má právo sa slobodne rozhodnúť. mnoho žien podstupi UPT A majú neskôr zdravé deti. radšej ísť na upt ako doma mať zanedbané nemilované dieťa - koľko deti takto ostalo na svete a sú týrané - to nie je podľa teba strašné ? bola som na východe v osade v rámci jedneho projektu - tie deti nevedia čo je voda z kohútika, nevedia čo je vaňa, teplé jedlo, svoja postielka, čistota, žijú v smrade, špine spolu s ďalšími 10 ludmi v jednej izbe. to je pre teba ty ochrankyňa života v poriadku ??

Radšej nech sa na Slovensku zavedie zadarmo antikoncepcia, nech sa zabráni počatiu ktoré je nechcené. to je podľa mňa riešenie.

bonavoxa
12. máj 2021

@banderaska29 Vážně srovnáváš SVK a rozvojové země? To teda nevím, jestli by ti pomohlo, kdybys cestovala i na konec světa, když nepřekročíš hranice vlastních předsudků. Tak to nikoho nezajímá, že se zakládají dokola diskuze a psychologie žen po interrupci bude za chvíli samostatné odvětví. Mě nijak nepresvědčíš, ani neurazíš, nebudu tu diskuzi dál rozvíjet. Každopádně přeji vše dobré.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre