icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
prevenar
24. sep 2013

@miskap2111
ja nechcem vobec nic a skutocne to posledne co ma trapi , je kto na nete si o mne co mysli. nevie ma to zaujimat uz menej.

..teda okrem toho, aby sa cudzi ludia prestali starat do toho ci a ako ockujem svoje vlastne dieta. prestali ma tahat po uradoch , pokutovat a podobne .. toto je to jedine co ma trapi.

klenovex
24. sep 2013

@dai Ja som otec dieťaťa čo dostalo v škôlke osýpky. Konkrétne v Bratislave, kde nie je dôležité, už len preto, že nechcem nikomu robiť zle, hoci to bolo asi pred piatimi rokmi.. Priebeh úplne podľa knižky, niekoľko dní postupne stúpajúca teplota, posledný deň dosahujúca takmer 40°C, výsyp a po výsype okamžité klesnutie teploty. Vtedy chýbala v škôlke približne polovica triedy, manželka sa neskôr rozprávala s jednou mamičkou, priebeh bol identický s naším prípadom, na rozdiel od toho že mamička navštívila lekára, no keďže mala dieťa zaočkované, lekára ani nenapadlo uvažovať o osýpkach, tak tvrdili, že to boli to potničky.

dai
24. sep 2013

@klenovex a vy ste sa vsetci nakazili? lebo pravdepodobnost pri osypkach je 99%...ako vies ze dietatko malo osypky? len si to vydedukoval alebo ti to potvrdil nejaky lekar, ci len vy rodicia ste si stanovili diagnozu? prepac ale priebeh aky popisujes mozu mat aj rozne alergicke reakcie, v lete upal s potnickami ( to sme mali toto leto my - dcera mala potnicky aj za usami ), 6ta choroba etc. ... vy ste s tym vobec neboli u lekara a vies ze dieta malo osypky? si ty lekar?

dai
24. sep 2013

@klenovex a celkom by ma zaujimalo preco by malo skolke ublizit ked napises jej meno - u nas su rozne choroby a kludne ak ta to zaujima tak ti meno skolky dam - nechapem ten dovod - jediny je zeby si to clovek mohol chciet overit

dai
24. sep 2013

@klenovex jemine - petot to si ty ci tvoji kamosi?🙂 ako prepac ale toto je smiesne - v septembri zalozeny nick s jedinym rispevkom... to fakt az takto manipulativne sa moze niekto spravat?

petot
24. sep 2013

@tatko_bebe To je všetko pekné, ale nedotkol si sa podstaty. Podstata je taká, že imunitná odpoveď na očkovanie je kvalitatívne iná (a v konečnom dôsledku menej výhodná) než odpoveď na prirodzenú infekciu.

Otázkou je, či vakcína, ktorá proti polovici vírusových kmeňov vôbec nepôsobí, môže vyvolať kolektívnu imunitu. Podľa môjho názoru nemôže, pretože aj keby mala všetky ostatné parametre priaznivé (čo nemá), tak by jednoducho len spôsobila tlak na preskupenie cirkulujúcich kmeňov vírusu. A keďže ľudí s prirodzenou imunitou ubúda, a namiesto nich pribúda ľudí, ktorí sú proti týmto kmeňom zraniteľní kvôli nekvalitnej vakcinačnej imunite, v konečnom dôsledku povedie očkovanie k horším epidémiám než boli pred zavedením očkovania.

Vakcinátori na čele s WHO sú v suchu, im stačí očkovať súčasnými vakcínami kým to pôjde, a potom nás všetkých v mene lepšej ochrany znovu zaočkovať nejakými novými vakcínami, ktoré sú už pravdepodobne vo vývoji. Pre výrobcov to prinesie dvojnásobný biznis, oni plakať nebudú. Plakať budú obyčajní ľudia s nežiaducimi účinkami.

petot
24. sep 2013

@dai Je to môj kamarát, poprosil som ho, nech svoje svedectvo napíše sám.
Myslím, že sa držíš hesla "podľa seba súdim teba".

miskap2111
24. sep 2013

@prevenar ono by ťa to malo zaujímať. Veď ide vám o to, aby ste získali čo najviac tých, ktorí vás podporia.

prevenar
24. sep 2013

@miskap2111 ..ok, aby som upresnil. myslel som takych ako ty a tebe podobni . 😀 ..a moje kredibilita, popularita a ani odbornost nech ta netrapi, usetris kopec premarneneho casu na nieco uzitocnejsie. ..ale dik za dobru radu, budem na nu mysliet. 😅 paaa

dai
24. sep 2013

@petot zaujimave ze si na zaciatku tvrdil ze poznad matku, teraz je zrazu otec tvoj kamarat... petot nechajme to - mne si uz preukazal svoju hodnovernost - nechapem ako ti po tejto scenke este niekto moze verit - ale tak od svojich drukovacov dostanes like aj na urazku - vsetci na jedno kopytu😉 o mna si pusinu neobtieraj - ja si tu nevymyslam a potom si to tu este vsetko cez druhy nick nepotvrdzujem😉
pekny vecer

miskap2111
24. sep 2013

@prevenar ďakujem. Aspoň si milý. 🙂

sisaka
24. sep 2013

@klenovex pan doktor a neuvazovali ste nad tym, ze je to roseola (6. choroba), uz ked ste celu skolku tak krasne zdiagnostikovali?
POdla opisu to uplne sedi, btw mali sme to asi pred mesiacom v skolke a synovi sa to podarilo tiez chytit, ani som po lekaroch s nim nemusela behat, ci na internete googlit, coze to moj syn dovliekol z tej skolky, lekarom bol spravne diagnostikovani uz prvy pripad a vsetci sme boli v skolke varovani, ze nase deti mohli byt tiez nakazene ... nastastie tu v skolke sa beru vazne informacie od lekara, nie vyplody rodica laika, ktory nieco cital na internete

prevenar
24. sep 2013

@miskap2111 vzdy 🙂

petot
24. sep 2013

@dai Nenapadlo ťa, že sú manželia? Implikácie ti naozaj nejdú.

petot
24. sep 2013

@sisaka Podľa mňa je to principiálne jedno.

sisaka
24. sep 2013

@petot co je jedno, ze ci osipky, ci 6. choroba? Asi si stojim na kabli, po nocnej mi nejak mozog nesluzi.... 😝

dai
24. sep 2013

@petot nie petot - jedine co mi napadlo je ze je to tebou vymysleny nick - verim ze ti nevadi ze som nechala oba nicky skontrolovat ci neboli na tom istom compe zalozene... mne praveze idu len som necakala ze niekto by tak hlboko klesol ze si nieco vymysli a nasledne aj pptvrdi😀
cize je zrazu jedno ci mali vysoko nakazlivu chorobu proti ktorej sa ockuje a ty to uvedies ako fakt v diskusii o ockovani alebo bezvyznamnu chorobu ktoru moze dostat ktokolvek a s ockovanim nema absolutne nic spolocne😀 nejovoriac o tom ze meno skolky je tajna informacia😀

zeleny_cajik
24. sep 2013

@dai Na chvíľu som zaváhala, či nešlo o "našu" škôlku. Minulý rok sme s mužom zorganizovali kamarátsko-firemný vianočný večierok a jedna mamina tam priniesla dieťa s horúčkou, vraj asi len zúbky, to bolo v piatok. V utorok mi volala, že to neboli zúbky, ale viróza ruky-nohy-ústa, priebeh je zhruba ako u 6. choroby, tri-štyri dni extrémne vysoké teploty, potom výsyp a prudký pokles teploty, akurát že vyrážky sú najmä v menovaných partiách, na sliznici úst, v hrdle. V stredu začali horúčkovať moje deti (u syna to bolo spojené aj s aftami a škaredým kašľom, vyrážok mal málo, zato dcéra bola vyhádzaná úplne hrozne), v piatok zostalo v škôlke jedno dieťa a zrušili im aj Mikuláša 😅 Učiteľkám som samozrejme povedala, čo to je, ale či sa to dostalo ďalej, neviem... možno to niekto liečil ako osýpky 😅

leishmania
24. sep 2013

@aristka a vies ako dopadli strery z operaciek na mickiewicke? Neviem preco musis za kazdu cenu tvrditze v nasom zdravotnictve to slape akosvajciarske hodinky... zazila som viackrat nedodrzatie antiseptickych podmienok v praxi a stery dopadlikatastrofalne pre tvoju informaciu,taka je realita...nesuhlasim s vyjadreniami o tom ako su lekari fasistiv bielych plastoch a pod, ale neni to dzaleka takebezchybne ako to ty prezentujes tu...kto uz bol v pozicii pacienta si vacsinou zazil svoje...ak nemal stastie na okolnosti a personal akurat...ja sama som si po porode skusila slovensku "starostlivost" bez zaplatenia lekara a to som uz bola mudr. Jedoducho naco sa tvarit ze je vsetko super ked nie je...

natas4
24. sep 2013

@petot vyssie pises: "Otázkou je, či vakcína, ktorá proti polovici vírusových kmeňov vôbec nepôsobí, môže vyvolať kolektívnu imunitu. Podľa môjho názoru nemôže, pretože aj keby mala všetky ostatné parametre priaznivé (čo nemá), tak by jednoducho len spôsobila tlak na preskupenie cirkulujúcich kmeňov vírusu. "

prosim ta vysvetli mi jedno...ak nefunguje podla teba kolektivna imunita, ako je mozne ze na nasom uzemi nemame osypky??? sa odstahovali ci co?

natas4
24. sep 2013

@petot podla teba je jedno ci islo o osypky alebo o 6tu chorobu?
to nemyslis vazne...strasne si ma rozosmial 😀 😀 😀 😀 😀 😀

aristka
24. sep 2013

@leishmania takže pre info mala som tú česť ležať na mickievičke a tá nemocnica absolútne nespĺňa štandarty hygieny a je držaná len vďaka prof.Traubnerovi ,keď nebude on nebude ani mickievička ,tá budova hnije už celá od základov a čaká na ňu už niekoľko záujemcov ...inak tam sa aj operuje ...a ešte niečo ak príde hygiena a sú zlé vysledky ,či na odd alebo operačky ,ktoré pokiaľ nie sú vysledky čisté ,nedovolia tam operovať a tak isto som zažila zavretie odd.kvôli zlým sterom pokiaľ sa to nevyriešilo ..inak u koho dopadli zle stery lebo sa berú stery z materiálu ,prístrojov ,zeme ,z ktorejkoľvek časti miestnosti a dokonca aj z rúk bez rukavíc a nedezinfikovaných rúk ,čo som par krát zažila aj ja ..takže ak boli zlé výsledky určite to bolo riešené a neoperovalo sa ďalej ,preto sa tie kontroly robia a je to aj plus pre nás ,lebo aj v dezinfekcii sa musia veci ,či riedenie roztokov meniť kvôli udržaniu antiseptiky ,ale tebe to nemusím vysvetlovať ty to vieš...

aristka
24. sep 2013

@leishmania inak aj ja som rodila bez zaplatenia dokonca posledné dieťako v úplne inom špitály ,nechcela som ,aby ma videli v novej práci nový kolegovia nahú 😉 a nemôžem sa sťažovať ,bola som sekciou a ,keď sa dozvedeli ,že som ich ,čo vyčítali z papierov ,som mala skvelý prístup a nikto nebol vybavený ,ani zaplatený ....a či je všetko dokonalé ..to nebude aj keď budeme mať naj vybavené špitály ,vždy sa nájde nejaká chyba ,dôvod sme veľký kolos čo nemocníc a ľudí a peňazí málo ....

leishmania
24. sep 2013

@aristka namna sa vykaslali... a ked uz pri tlaceni dosla dr tak ma zasila horsie ako upratpvac mrtvoly...uplne to odflakla...moj gynekolog bol zhrozeny ked to uvidel. Bolelo to pol roka cca a pri druhom porode bude treba presit...

aristka
24. sep 2013

@leishmania bohužiaľ aj také kravy sa nájdu ,inak to neviem nazvať a je smutné ,že sa to spraví kolegyni ,čo potom ako pristupuje k iným ženám ...čo ti poviem no krava ,na to nie je iné slovo ...

petot
25. sep 2013

@natas4 @dai @sisaka Hovorím, že je to principiálne jedno. Naozaj vám to nedochádza? Pretože aj v prípade, keby sme na chvíľu pripustili teóriu @dai že škôlku nezachvátila epidémia osýpok, ale epidémia 6. choroby, tak je evidentné, že lekár to diagnostikoval zle, a rovnako zle mohol diagnostikovať aj iné choroby, vrátane osýpok a rubeoly, ktoré majú napospol podobné príznaky.

A o to mi presne išlo - poukázať na to, že nízky počet hlásení môže byť spôsobený podhlasovaním, že jednoducho to lekári nevedia diagnostikovať.

A potom je tu navyše faktor autocenzúry, takže aj keby lekár videl, že ide o vírusové ochorenie, tak osýpky a rubeolu by automaticky vyčiarkol zo zoznamu kandidátov, "lebo dieťa je očkované". A povedal by, že je to napr. 6. choroba.

Takže to zhrniem - rodičia si myslia, že to boli osýpky, vy si môžete myslieť, že 6. choroba, ale faktom je, že lekár to diagnostikoval zle, a to znamená, že mohol zle diagnostikovať akékoľvek iné vyrážkové ochorenie. Počet hlásení osýpok je potom podhodnotený.

To je aj časť odpovede pre @natas4
Ďalší kamienok mozaiky je podhlasovanie vakcinačných osýpok, ktoré podľa výrobcu nastávajú pomerne často, a typicky okolo 10. dňa po očkovaní. Sú podobné skutočným osýpkam, takže lekári by mali zbystriť pozornosť a mali by ich hlásiť ako nežiaduci účinok. Namiesto toho tu čítame hromadu svedectiev od rodičov, že lekári tento typický nežiaduci účinok zamietli ako "nesúvisiaci s očkovaním". Raz sa o to snažila aj @aristka ktorá špekulovala, že možno išlo o alergiu na lieky.

Takže ak lekári nevedia rozoznať vakcinačné osýpky, tak neverím, že vedia rozoznať divé osýpky.

tatko_bebe
25. sep 2013

@petot Ja neviem ale ako si na tuto premisu prisiel? Je to Tvoj sukromny nazor predpokladam, pretoze to co si napisal sa pausalizovane generalizovat neda a nedovolil by si to ani prof.Buc
Ja tvrdim ze moja imunitna odpoved bude na 100% lepsia ako Tvoja 😉 napr. aj bez ockovania. Ale tu nejde o dospelu populaciu.
Kolektivna imunitna odpoved nieje dana len samotnou vakcinaciou, treba brat do uvahy vs zretele vratane prostredia, vysky zivotnej urovne

tatko_bebe
25. sep 2013

@miskap2111 😀 on ma predpokladam tak okolo 30tky a je zdravy lebo inak by takuto perlu nikdy nevypustil. Prevencia a starostlivost stoji prave na tej ambulantnej sfere

tatko_bebe
25. sep 2013

@klenovex ak ste boli u lekara predpokladam ze nieje debil, osypky by nemali taky letmy priebeh aj ked mozne je vsetko. Ak ste mali nedoveru preco ste to nekonzultovali sdanym pediatrom? Urcite by spravil opatrenia aby to potvrdil alebo vyvratil

tatko_bebe
25. sep 2013

@leishmania ja nahodou o tych steroch viem ale treba dodat ze cely trakt bol okamzite uzavrety a robila sa plosna dezinfekcia dost dlho. Ja som musel pocas porodu dat do pozoru celu kliniku-doteraz ma primar povazuje za blazna ale pri prepustani sme si v pohode podebatovali a podali ruky a boli sme v pohode a pochopil o co mi islo 😅
A tiez pracujeme v obore obaja pekne dlho ale vsimne som si nedovolil nedat