(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@tanapeta ak to máte potvrdené ako následok očka prečo to nezmedializuješ ,televízie by sa o to potrhali a možno by vám to aj finančne pomohlo a nehovoriac ak sa autizmus nepripisuje očku boli by ste na slovensku prvý mediálne známy prípad a možno by to spustilo niečo veľké čo by viedlo k slobode v očkovaní na politickej úrovni ..prečo to nespravíš lebo tu je to len niečo do vetra a nepresvedčivé......
@tanapeta a to je chyba ,lebo ak za niečo bojujem a mám to doma ,tak nemám čo riešiť a duplovane ak by to pomohlo k veci ....a mediálne známe prípady okrem anafylaktického šoku u mladého muža ,ktorý zomrel po nejakej antihistaminikovej látke a nejakého diabetu ,kde bolo vyjadrenie len mamičky postih dieťatka nie je toho moc a to nestačí a Av stránky to nie je medializácia ....
@aristka asi nemáš doma autistické dieťa, že? myslíš, že mám čas a chuť s ňou ísť niečo natáčať. Sa zobuď. A aká chyba? Moja chyba? Prosím ťa, ja tu nevnucujem svoj názor na očkovanie ako niekto..zas nepreháňaj.
Nemám chuť to medializovať a manžel duplom. A to že sem občas prispejem? To na veci nič nemení. A teraz nezabudni napísať, že keď nejdem, tak že to nie je pravda. Lebo vy zvyknete. Mám 3 deti, dokonca pracujem popri takému dieťaťu, takže ako fakt nemám chuť ešte niečo medializovať len preto, že 99% ľudí ako si ty aj tak mávnu rukou, že to tak nie je 🙂
Na tých čo mi na nich záleží varujem kade chodím. Kto si dá poradiť, tak som rada. Kto nie, jeho problém. Nepotrebujem presviedčať o opaku ako pectore denno denne, dlhodobo. Mne v podstate o nič tu nejde, preto sa ani nehádam. Načo? Ja nepotrebujem presviedčať ľudí aké je očkovanie prospešné a významné alebo ako je nebezpečné. Takže aká chyba? Ja nebojujem ako niekto. A milujem také príspevky ako si dala ten posledný ..nejakého diabetu. Ak ho raz schytáš tak nebude nejaký neboj...Niekedy trošku úcty k tým obetiam po očkovaniach by vám ozaj nezaškodilo.
@honeybadger Zvyčajne ak ochorenie spôsobuje ťažké komplikácie a následky, potom alikvótne k tomu v určitom pomere spôsobuje aj úmrtia. Ak nespôsobuje úmrtia, tak aj komplikácie sú nepravdepodobné. Ochorenie má širokú škálu závažnosti, od subklinického cez mierny, vážnejší, ťažký a smrteľný v rôznych formách.
Alebo si myslíš, že ochorenie je buď ľahké alebo smrteľné? Alebo že ochorenie ktoré spôsobí ťažkú meningitídu s následkami, nespôsobuje aj úmrtia?
Preto hovorím, že úmrtnosť vyjadruje závažnosť ochorenia, a to rozhodne lepšie než chorobnosť. Nádcha je časté ochorenie, milióny ľudí ho dostanú každý rok, a nikde žiadna panika (asi preto, že na trhu ešte nie je vakcína). Naproti tomu tetanu bolo v SR 7 prípadov za 20 rokov a ľudí striasa od hrôzy keď o ňom počujú. Takže čo je podstatnejšie, chorobnosť alebo úmrtnosť?
A keď už spomínaš USA, tu je graf vývoja úmrtnosti na záškrt, čierny kašeľ, osýpky a poliomyelitídu v USA. (Zdroj: Armstrong GL, Conn LA, Pinner RW. Trends in infectious disease mortality in the United States during the 20th century. JAMA. 1999 Jan 6;281(1):61-6. PMID: 9892452). Do grafu som pre lepší prehľad vniesol roky a zavedenie jednotlivých plošných očkovaní.
Neviem ako ty, ale ja tam vidím výrazný ústup dávno pred zavedením očkovania. Za predpokladu, že sa vakcinológovia neučili u Harryho Pottera, vakcíny nemohli ovplyvniť úmrtnosť ešte pred očkovaním. Alebo aj na toto už existuje nejaká divoká teória?
mne osobne sa po pectore zle cita,mna zavadzaju tie i a y,potom slovo so zlym pismenom ma iny vyznam,napr.mysli "nakazí",ale napise "nakazy",a este je to moc vsetko dlhe
@petot ty vieš aký je rozdiel medzi morbiditou a mortalitou? A prečo je sledovanie morbidity doležité? Ufff, táto diskusia sa fakt nedá čítať. Jeden hlod za druhým od tých, ktorým je medicína na míle vzdialená..
@tanapeta u mňa sa nemáš o čom dohadovať ,ja si myslím ,že my to máme prediskutované ,to že máš postih dieťatko ti nemám prečo neveriť ,ale bohužiaľ pokiaľ nevidím papiere a pokiaľ viem o tej diagnóze čo viem mňa jednoducho nepresvedčíš ,ale to čo som písala ako medializáciu ,je to možnosť ako veci zverejniť a povedať tvoju pravdu ,nič viac som tým nesledovala ....a slovo nejakého diabetu nebolo myslené ako irónia ,lebo fakt si nemôžem pamätať kde kto a aký rodič niečo zverejní a dokonca neviem či to bol chlapec alebo dievča s touto diagnózou a bol to len jednostranný názor od rodiča ,čo je u mňa úplne neobjektívna záležitosť ....
@miskap2111 Poznám. A čo má byť?
@petot tie grafy sú mi na smiech rok 1900 to je vtip ,obdobie vojen ,ekonomickej krízy ,kto by už len v tej dobe robil nejaké štatistiky ,prepáč ,ale je to smiešne ,nehovoriac o tom čo je pre teba smerodajné a to čo hovorí
@miskap2111 .....
@petot Už si to stihol vygoogliť? Lebo po tvojich "štatistických výpočtoch" z leta, ktoré si dodnes pamätám ako si ich počítal, mi je absolútne jasné, že tebe metodika klinických štúdií nehovorí vobec nič.

@tanapeta ak by boli bio vakcíny všetci by sme sa len potešili a teraz čisto filozofická otázka ,myslíš si ,že autizmus u tvojho dieťatka by sa neprejavil aj napriek neočku keďže ide o vývojovú záležitosť alebo či nejaká choroba by nespustila neurologické problémy ,keďže tá predispozícia tam je....ako to je ,kde je pravda ...