(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@kvieta logicky... 😉 koho by si preockovala?aby sa kasel nesiril?a kedze je u nas stale dostatocna kolekt.imun.?cize ochoreju bez problemu ockovani?,a este:ake dostupne vakciny mas na tu,ktore obsahuju zlozku c.kasla,ved je nemyslitelne,aby sme sa museli vsetci preockovat takouDTP-kou,ci hexou/ktora je urcena pre deti/,kazdych desta rokov,ked na tetanus a zaskrt staci takych povedzme 15 rokov?no mne to logiku nedava 😀
@sanym asi si nepochopila z čoho môže dostať meningitídu a kedy a čo.....a hlavne že min. týždeň úplne zbytočne zomrelo malé dieťa na tak závažnú chorobu 😨...........ale ja ti tvoj názor neberiem..........a tie grafy si dajte do zdravotnej karty svojích detí a do nemocky by som už ani s chorým dieťaťom nešla............doma sa dáv všetko vyliečiť a dokonca ani lekárov k tomu netreba..........nakoľko gogle funguje,,,,,,,čo tak založte si ligu PROTI OČKOVANIU ale všetkého nie že si budete ešte vyberať 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 to som na odlahčenie témy prosím nekotaktovať ma..............na čo je to dobré 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Milé mamičky, ktoré dávate bezhlavo očkovať svoje deti proti všetkému čo sa len nájde, ste očkované proti pneumokokom?
@kvieta viacere sa preklepavate ze ste lajk, ale u mna jednoznacne unlike 😉
Ak je graf zla volba, slovami: ak PRED zavedenim ockovania klesla CHOROBNOST z 1000 na 10 a po zavedeni ockovania sa ide v rozmedzi 10-1-10.... Ja tam vidim ze ci s ockovanim ci bez, sme na tom rovnako, od 10 k 1 a zase k 10... Potom mi unika zmysel ockovania 😕
@sendy182 tak teraz som vôbec nepochopila prečo si svoj príspevok adresovala mne, čo ja mám spoločné s nejakými grafmi, písala som o pneumokokových zápaloch str. ucha môjho (očkovaného) syna. 😕
@aristka písala som, že je to môj starší syn, v roku 2008 keď ho očkovali mal 3 roky, mladší mal už pneumokoky povinne.
@kvieta no ano,novorodenec ma zlozku c.kasla v hexe,i ked nie je hned dostatocne chraneny,cize sa uvazuje o ockovani,ci preockovani vyssich vekovych kategorii...a hej existuje DTP vakcina,lenze je nemyslitelne a asi aj skodlive tym casto preockovat...priklad bola som ockovana pred 5 rokmi tetavaxom,ale chcem sa dat ockovat proti c.kaslu,musim znova dostat vakcinu,kde je zlozka tetanu...a to je problem 😒 ,zdravotny
vidis,vsade mudre reci a hlavy 😉 ,ale ked pride k tomu,ako ochranit tie najmensie babatka,tak nie je ako
preto v tom clanku bolo aj to,ze treba ockovat aj tehotne 😒 ,a to je v tomto ockovacom systeme nedoriesene,nedopovedane,a iba na urovni uvazovania....
@sendy182 ešte k tej meningitíde. Ja chápem čo meningitídu spôsobuje a že okrem meningokokov to môžu byť aj pneumokoky a hemofily, dokonca aj vírusy. Narážala som na tvoj príspevok kde píšeš: "... a keď si uvedomíme že toto fórum číta mamička malého bábatka a nedá očkovať......a dostane meningitídu..." A čo keď to bábätko dostane meningokokovú meningitídu proti ktorej sa u nás povinne neočkuje? Potom napíšeš, že mala byť taká uvedomelá a dať dieťa zaočkovať aj všetkými nepovinnými očkovaniami? Koľké z vás, ktoré tak bojujete za povinné očkovanie máte deti zaočkované proti meningokokom? Moje deti majú bohužiaľ všetky povinné očkovania, ale očkovanie proti meningokokom mi náš pediater nikdy ani len nespomenul. Zato proti rotavírusom, ktoré sú podľa mňa oveľa menej nebezpečné mi núkal.
Hľadala som nejakú štatistiku, koľko z celkového počtu meningitíd je vyvolaných meningokokom a koľko inými baktériami resp. vírusmi. Našla som síce len toto, ale aj to hovorí za veľa: "Analyzovaných je 143 pacientov vo veku od troch mesiacov do 18- tich rokov s meningitídou hospitalizovaných v rokoch od 1997 do 2007 na Klinike pediatrie FNsP J.A. Reimana v Prešove. Z celkového počtu143 hospitalizovaných s meningitídou bolo 76 detí s meningokokovou infekciou." Takže viac ako polovica.
@prevenar podľa môjho názoru, treba pri hodnotení grafov brať do úvahy aj iné faktory, nestačí to posudzovať iba od stola podľa toho čo je uvedené v grafe, napr. pertusis- dôležité je analyzovať podľa veku, chorobnosť podľa veku..., po zavedení očkovania išla chorobnosť dole,lenže po niekoľkých desaťročiach sa zmenil aj životný cyklus bordetelly pertusis, zjednodušene pred zavedení očkovania boli choré hlavne vnímavé deti po uplynutí 6 mes. kedy boli chránené protilátkami od matky, po zavedení očkovania začali chorieť adolescenti a dospelí, ku ktorým došlo k poklesu protilátok po očkovaní- choroby majú miernejší priebeh s nízkou úmrtnosťou, a malé deti, ktoré ešte neboli očkované pre nízky vek- preto tá chorobnosť do 1 roku, plus narastá počet chorých malých detí, ktoré sa neočkujú pre kontraindikácie alebo pre odmietanie zo strany rodičov, čo bolo v čechách ako aj v iných štátoch skôr ako u nás.
http://www.unipo.sk/public/media/files/docs/fz_... meningitída.... tu to dopĺňam celé a doplním aj to ,že ak rodič si nie je istý zdr.stavom dieťatka má ísť k dr. a nie ho ládovať na rady av vit.C a bez návštevy dr. ,aby sa predišlo úmrtiam aj pri takýchto dg.....,kde je včasná diagnostika a podaná liečba veľmi dôležitá ....
@qidozed fíha, aký expresívny slovník a ty si sa tu kde vzal / vzala? Úplnou náhodou si na MK zaregistrovaný (á) dnes a je to tvoj prvý príspevok. 😕 Svoje názory som v živote nikomu nevnucovala, aj pri mojej poznámke o rotavírusoch píšem "podľa mňa". S rotavírusom mám osobnú skúsenosť, dokonca ho môj syn schytal v nemocnici počas hospitalizácie. Mladší syn mal pred dvomi rokmi pseudomembranóznu kolitídu spôsobenú antibiotikami Suprax a malo to oveľa horší priebeh ako rotavírus. Skús si porovnať úmrtnosť na meningokokovú meningitídu a rotavírusovú infekciu. Akým právom sa do mňa púšťaš takýmto agresívnym a urážlivým štýlom, tebe som v živote neadresovala žiadny môj príspevok a na tomto fóre vystupujem vždy slušne a korektne. Napísala som len môj názor, na to mám právo. Ty ale nemáš žiadne právo ma urážať. 😠 😠 😠
@qidozed ja len tak na okraj, nevrdim, ze rotavirus je banalita, ale ockovacia vakcina chrani myslim proti 28 kmenom, ktorych je mimochodom podobne ako u chripky viac.. Nikto, ale naozaj nikto ti nezaruci, ci bude mat ochorenie miernejsi priebeh, ci nedostane rotavirus inej skupiny, ktory prave vakcina neobsahuje...
A paci sa mi reakcia jednej mamicky, ze za komousov sme poznali mrkvovy odvar, banany a ryzu na hnacky a o rotaviroch sa ani nechyrovalo. Prezili sme. Dnes prve a jedine co napadne je ockovat, zial
mne to ockovanie pride ako loteria.nezaockujes platis pokutu....zaockujes a cakas co bude....nastane neziaduci ucinok,nenastane???co ak ano?kto ti vrati zdravie dietata?od toho daju vsetci ruky prec...to som so na 100% ista.
myslim si, ze v tomato state chyba sloboda v rozhodovani. Lekari su ako ucene opicky...ockovat,ockovat a ockovat.chyba mi to jasny pohlad na vec.
Ja som maleho zatial nedala zaockovat, cosi mi vravi nie....neodsudzujem ani mamicky ktore ockuju, no lutujem ak sa co i Ien jednemu deculku stalo po ockovanu nieco zle.
Predsa kazdy rodic chce Len to naj pre svoje dieta.

@prevenar pozri si čo sa očkuje v 11 roku a kedy je predtým očko čierneho kašľa ,nehovoriac pubertiak vykašlať vie a ak má protilátky ,choroba má úplne iný priebeh ako u malého drobca ....,ktorý sa dusí ,nevie vykašlať a hrozí mu zástava dýchania ....