icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
bubinko83
4. júl 2013

@kvieta ano mala som osypky aj so sestrou a mumps mala ona sama ja nie.

kbeata
4. júl 2013

@bubinko83 kedy si mala osypky?sestra mala v roku 1980

bralilienka
Odpoveď bola odstránená
bubinko83
5. júl 2013

@kbeata ja som 83 a tie osypky neviem kedy sme mali ,nepämatam sa .

bubinko83
5. júl 2013

asi takto to funguje : 😉

„Čas od času navštívím lékaře, nechám se vyšetřit, protože i lékař musí z něčeho žít. Potom jdu do lékárny pro léky, protože i lékárník chce žít. Následně léky vyliji do kanálu – protože i já chci žít.“ * Mark Twain*

kvieta
5. júl 2013

@kbeata Myslíš to behajúce po chodbe? Ja neviem, v ktorom štádiu choroby bolo, či malo už všetky vyrážky zaschnuté, neskúmala som to. Obodkovaná bola celá. Stačí, že nemalo všetky vyrážky zaschnuté...

adsumus
5. júl 2013

Očkovací status v prípade epidémie osýpok. Zelení su neočkovaní, modrí mali len jednu dávku, fialoví nevieme koľko dávok a hnedí sú očkovaní. Neviem čo môže byť lepší dôkaz, že očkovanie chráni.

http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/measles/e...

bubinko83
5. júl 2013

@adsumus vieš čo ja nepochopim takychto ludi čo sa davaju očkovat aj svoje deti ,že sa boja tych roznych epidemii a neočkovanych ludi.Nemalo by to byt naopak? Ved VY tí očkovany ste predsa plne chraneny vakcinami tak čoho sa stale bojite? To sami tym vakcinam neverite?
Myslim že tu žiadnymi grafmi nikoho nepresvedčiš o tom že očkovanie je dobra vec.Proste tu su ludia ktory zažili nežiaduce učinky na vlastnej koži a tam ti žiadne grafy nepomožu.

adsumus
5. júl 2013

@bubinko83 Neviem prečo píšeš o presviedčaní.Toto je diskusia za a proti. AV uvádzajú argumenty proti, ja uvádzam argumenty za. Na ničom inom nezáleži, len na váhe argumentov.

Na tvoju otázku ti odpovedám, že ja sa vôbec nebojím za seba ani za svoje dieťa, že nás niekto nakazí. Ja sa bojím za neočkované deti, deti so slabou imunitou, deti s ochoreniami srdca, obličiek, po chemoterapii, za detičky, ktoré sú primalé, aby mohli byť zaočkované. Za deti, ktoré budú v čase epidémie v nemocniciach s inými ochoreniami. Toto dokážeš pochopiť alebo bude nasledovať len další výsmech?

bubinko83
5. júl 2013

@adsumus a už si niekedy rozmyšlala nad tym prečo maju detičky tieto ochorenia o ktorych pišeš?

adsumus
5. júl 2013

@bubinko83 Pozri, ked sa porovnávajú očkované a neočkované deti, tak majú rovnaký výskyt všetkých ochorení, prešla som si kopec vedeckých študií k tej teme a záver je že nie sú spôsobené očkovaním. Ak by to bolo ináč, jednoznačne by vyskočili neočkovaní zdravší, ale nie je to tak.A nechod na mna s tým antivakcinistickým internetovým dotazníkom, kde písal kto chcel čo chcel.

mano5
5. júl 2013

A este pre tych, ktory si myslia, ze ich ockovanie chrani - tu je oficialny dokument z RUVZ:
http://www.ruvztn.sk/epid_osypok.pdf
Davam do pozornosti stranu 3 a odstavec "Situácia vo výskyte osýpok na Ukrajine", kde sa uvadza "V roku 2006 bola zaznamenaná rozsiahla epidémia so 44 534 prípadmi napriek vykazovanej zaočkovanosti v populácii viac ako 95% v období rokov 2001- 2006 [13]."
A o par riadkov nizsie (dolezity je pomer zaockovanosti resp. nezaockovanosti a nakazenych):
"3. marca 2012 Ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny a Štátna hygienická a epidemiologická služba Ukrajiny hlásili 5 127 prípadov osýpok od začiatku tohto roka so 162 prípadmi hlásenými za posledný deň hlásenia [14]. V súčasnosti epidémia postihuje najmä západné regióny krajiny s najvyšším výskytom v oblasti Ľvovu (1 416 prípadov v r. 2012, zaočkovanosť <40%..."

Co k tomu dodat. Ockovanie je najlepsia prevencia 😀 😀 😀 😀 😀 😀 .

kveta
5. júl 2013

@adsumus Prosim Ta ako to ockovanie chrani tych hnedych v grafe co si tu dnes podvecer hodila nan link?? Ci oni riskovali svoje zdravie pri ockovani pre srandu kralikov a potom si vyzrali aj to ochorenie ako bonus?

bubinko83
6. júl 2013

@adsumus neviem aky dotaznik maš na mysli ale nevadi. Mne sa očkovanie nepači a nikdy snim nebudem suhlasit pokial sa bude očkovat tak ako sa očkuje ako na bežiacom pase a maličke babatka.Nikto nevie v akom stave je momentalne je ich imunita a očkuju sa jedna radost.A stymi tvojmi grafmi ,pediatri si nikdy neprznaju že vakciny maju aj nežiaduce učinky NIKDY,tomu ver !

adsumus
6. júl 2013

@bubinko83 Neviem ako by si to mohli nepriznať, ked sú uvedené v príbalovom letáku? Vedela si, že pri poslednej epidémií vo Walese sa doočkovalo 200,000 ľudí a dočasne museli očkovať MMR aj 6 mesačné deti? A epidémia ustúpila, teraz dosiahli 95% zaočkovanosť bábätiek. Je to náhoda? Naozaj to nezastavilo očkovanie? A prečo tí ľudia zoči voči epidémií zmenili svoj názor a dali sa doočkovať?

A čo 26,000 ochorení na rubeolu v Poľsku? Iba 2% chorých sú zaočkovaní. Zvýšené riziko poškodenia plodu v tehotenstve? Ved to sú jasné správy.

http://eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?Ar...

Samozrejme, že treba tlačiť na výrobu bezpečnejších vakcín, ich pravidelnú kontrolu, individualny prístup k očkovaniu, zdravotné testy pred očkovaním, v prípade, že nehrozí nákaza odkladať očkovanie a tak dalej. Ale neočkovanie nie je cesta, treba hľadať inú.

slavaf
6. júl 2013

@adsumus No nepriznajú, hoci sú v príbalovom letáku. Mám s tým osobnú skúsenosť, ked mi pediatrička aj neurologička povedali, že neurologické poškodenie môjho dieťaťa nesúvisí s očkovaním, hoci v príbalovom letáku sú aj neurologické diagnózy. Keď som bola potom na RÚVZ, tam mi, čo je veľmi zaujímavé, povedala pani doktorka úplne opačnú vec, s tým, že sme urobili úplne správne, že sme malú treťou hexavakcínou a synflorixom očkovať nedali, pretože dieťa musí byť úplne zdravé a to sa netýka len zvýšenej teploty a soplíkov, ale aj sledovania na neurológii a iných zdrav. problémov. To isté mi povedala aj študentka, ktorá sa zaoberá vakcinológiou a chodia im prednášať najväčšie slovenské kapacity ohľadom očkovania, ktoré sa vyjadrili, že súčasný očkovací kalendár je vytvorený pre úplne zdravé deti a očkovať sa môžu len úplne zdravé deti. Takže evidentne sa niekde stala chyba a očkuje sa tu hlava nehlava, pretože lekári jednoducho majú taký príkaz. Takže určite by bolo fajn, keby zodpovední nenechali ľudí takto sa zbytočne hádať, pretože tým sa problém nevyrieši, ale boli by schopní otvoriť diskusiu na odbornej úrovni v zastúpení aj odporcov aj zástancov očkovania a takisto aj odborníkov z iných oblastí s tým súvisiacich, rešpektujúc najnovšie vedecké poznatky a vytvorili by systém, kde by sa neočkovalo proti chorobám, proti ktorým je to zbytočne zaťažujúce pre detský organizmus a takisto by sa zbytočne nehazardovalo s detským zdravým (nerobia sa žiadne vyšetrenia pred a po očkovaní, je problém posunúť očkovanie, problematický obsah pomocných látok vo vakcínach, zbytočné kumulovanie niekoľkých vakcín do jednej atď.) a zároveň by sa odstránil momentálny stav nedôvery voči lekárom a systému, čo by zrejme vyústilo do stavu, že v takomto v podstate dobrovoľnom systéme, kde by očkovanie bolo založené na výsostne individuálnom prístupe, by proti naozaj vážnym chorobám ľudia deti predsa len zaočkovať dali.

adsumus
6. júl 2013

@slavaf Treba naozaj aj to brať do úvahy, že ak bude veľa nezaočkovaných a nie kvôli zdravotným dôvodom, tak sa nám tu začnú vyskytovať epidémie ako to máme možnosť sledovať v zahraničí a ohrozené budú predovšetkým deti, ktoré očkované byť nemôžu zo zdravotných dôvodov a choroba im môže ublížiť.

slavaf
6. júl 2013

@adsumus Áno, ale ako matka odmietam obetovať zdravie svojho dieťaťa plus ďalšie iné veci s tým súvisiace, len preto, aby sme tu mali kolektívnu imunitu a iné matky aby mohli kľudne spávať, navyše, ak sa kompetentní odmietajú zaoberať vážnymi pochybnosťami ohľadom očkovania, odmietajú odpovedať na konkrétne a veľakrát zo strany rodičov fundované otázky a jednoducho obetujú niektoré deti, aby akože tí ostatní boli "v suchu". To je pre mňa neprijateľné riešenie, a to najmä v dobe, keď je veda taká vyspelá a máme možnosť zistiť, koho by to očkovanie poškodilo a nerobí sa to len kvôli financiám... A takisto sú choroby, proti ktorým je očkovanie zbytočné a skôr kontraproduktívne - viď bežné detské choroby, ktoré sme my v detstve prekonali a nerobilo sa z toho také haló. A áno, chápem, že existujú deti, ktoré nemôžu byť očkované, ale veď ide o to, aby sa očkovalo proti chorobám, kde je to naozaj nevyhnutné a nie, aby sa očkovalo proti všetkému, na čo sa dá vymyslieť vakcína. A navyše, máme tu predsa odborníkov na túto problematiku, tak nech prídu s nejakým riešením. Pretože trvať na metódach starých niekoľko desaťročí, lebo vtedy to tak fungovalo, ale ostatné veci sa medzitým zmenili (myslím hlavne vakcíny, vedecké poznatky, vplyv jednotlivých látok na živý organizmus, atď.), to pre mňa riešenie nie je...

adsumus
6. júl 2013

@slavaf Bojíme sa vystaviť dieťa vakcínam a nebojíme sa ich vystaviť chorobám (osýpky, tetanus,obrna, hepatitídaB, mumps a iné)? Prečo sa potom v Anglicku zoči voči epidémií osýpok 200,000 ľudí doočkovalo? Prečo rodičia ktorých neočkovaný syn dostal tetanus a museli ho dať do umelej komy kvôli krčom, zabudol jesť, piť, chodiť okamžite doočkovali svoje ostatné deti a teraz vypisujú po školách, aby sa ľudia doočkovali? Očkuje sa viacmenej rovnako v celej Europe aj v Amerike a pokiaľ viem, tak sa pracuje na výrobe šetrnejších vakcín, ale podľa mna sa ideálny stav dosiahnúť nedá, akýkoľvek liek bude mať vždy nežiadúce účinky.

slavaf
6. júl 2013

No podľa mňa je vrcholne neetické ak už nie medicínsky neprípustné, že ma lekár núti očkovať, aj keď vie, že dieťa malo negatívne účinky a odmieta sa tým vôbec zaoberať. A to nie je výnimočný prístup jedného lekára...Celý čas hovorím o tom, že náš systém je zlý, pretože je potrebný individuálny prístup k pacientovi a to nielen v očkovaní. Ja neodmietam očkovanie, pretože si stále myslím, že proti niektorým chorobám nemôžme robiť nič iné. Ale robme to zodpovedne a nie, že jednáme s deťmi a s pacientami ako so stádom zvierat a v tom lepšom prípade ako so zoznamom čísel zdravotného poistenia. Pretože momentálne to tak je... Ako som už napísala, bolo by fajn, keby sa zodpovední týmto začali zaoberať, pretože týmto prístupom, ktorý teraz predvádzajú si akurát tak získajú ešte viac odporcov, čo teda bude potom naozaj kontraproduktívne. A mimochodom, keď viem, že daný liek má také a také neg. účinky, tak ho neberiem, pokiaľ tie NÚ sú naozaj závažné. Dnes totiž lekárom nemožno slepo dôverovať. A to je zlé. Mimochodom záškrt a tetanus považujem za choroby, ktoré sú fakt nebezpečné, na rozdiel napr.od mumpsu a rubeoly. Tam by som uprednostnila, keby ich deti prirodzene prekonali a bolo by po probléme. Očkovanie by som zvažovala určite až v školskom veku, príp. neskôr. Napadlo vôbec niekomu, že proti osýpkam by možno dalo zaočkovať deti viac ľudí, ak by to bola monovakcína? Ale ja nie som kompetentná toto riešiť, len sa mi nepáči, že zdravie môjho dieťaťa je celému systému ukradnuté. A z tohto dôvodu to ako rodič musím vziať do vlastných rúk a snažiť sa prijať rozhodnutie, ktoré by bolo čo najmenej škodlivé. A len ma mrzí, že keď požiadam o odbornú radu lekárov - vraj odborníkov a tých kompetentných - tak tí buď nevedia, alebo sa tým jednoducho odmietajú zaoberať s tým, že čo riešim, však ja tomu nerozumiem. Ale po položení konkrétnych otázok zistím, že tí, čo nerozumejú sú oni, pretože tie odpovede fakt nie sú hodne titulu MUDr. Opakujem, systém je zlý a treba ho zmeniť. Alebo aspoň otvorene priznať existujúce problémy, aby sme sa my, čo platíme zdravotné poistenie a dane a všetko možné aj nemožné necítili ako voly...

adsumus
6. júl 2013

@slavaf Prečo myslíš, že sa napr. vo Svedsku 98% ludí očkuje dobrovolne a na Ukraine len 50%? Obe krajiny majú očkovanie dobrovoľné. Len pripomínam, že Ukraina zápasí s epidemiou osýpok a vzhľadom k tomu v akom stave je ich zdravotníctvo obávam sa, že nie bohvieako úspešne. Problém je naozaj rozsiahly a ak sa tomu nevenujeme na plný úväzok, nemáme šancu postihnúť všetky aspekty.Treba si priznať. Ináč v krajinách, kde je očkovanie dobrovoľné pomerne veľkú časť tvoria ľudia, čo im je jedno, že či očkujú alebo nie. Aj na Slovensku by sa takých našlo dosť. Podľa mna systém je dobrý, ale potrebuje zmeny. Ja som sa tiež dostala do kontaktu so systémom, o ktorom píšeš, že je mu zdravie tvojho dieťať ukradnuté a nemala som ten dojem, naopak ja som mala pocit, že dieťa je v zdravotníctve na prvom mieste a robili pre nu maximum.

slavaf
6. júl 2013

@adsumus No tak ja som zo toho systému mala úplne opačný dojem a to tiež som s ním bola v kontakte v poslednej dobe často... Ale, samozrejme, to neplatí o všetkých lekároch a sestrách a iných zdrav. pracovníkoch, všade sa nájdu aj tí dobrí aj tí neschopní. Ale prístup k pacientovi je otrasný vo veľkej miere a úprimne, naozaj sa mi tu všetky zážitky opisovať nechcú. Čo sa týka zahraničia, žila som v Nórsku aj v Anglicku, známych som mala V Holandsku aj Francúzsku a videla som prístup k ďeťom a tehotným napr., a že by som z ich systému bola nejako unesená, nedá sa povedať... Ale to je o inom. Súhlasím s tým, že je to komplexná a odborná téma (myslím očkovanie) a nie je v mojich možnostiach, ale ani v možnostiach iných laikov, to celé obsiahnuť. Preto som písala o tom, aby odborníci prestali pchať hlavu do piesku, lebo to, že sa v tejto otázke spoločnosť začína polarizovať, nikomu nepomôže. Ja volám po odborníkoch, ktorým sa dá dôverovať. A čo sa týka Švédska a Ukrajiny a vôbec aj iných krajín, myslím, že sa touto otázkou zaoberajú hlave tí, ktorí si už po očkovaní nejakými zdravotnými problémami prešli. Ostatným je to viac-menej jedno. O dôvod navyše, aby aspoň z minimálneho ľudského hľadiska, sa tým začali zodpovední zaoberať a nie aby to neustále zametali pod koberec. Mimochodom, pravdivá osveta je ako prevencia.

adsumus
6. júl 2013

@mano5 Tu máš analýzu, prečo došlo k epidémií, aké sú odhadované dôvody, prečo napriek vysokej vykazovanej zaočkovanosti, došlo k takej veľkej epidémií. Dôvodom podľa tohto dokumentu je napr. falšovanie záznamov o očkovaní, uznávanie príiš veľkého množstva kontarindikácií, nefungujúce vakcíny pri nedodržaní chladového reťazca alebo používanie iných vakcín ako v západnej Europe.

http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.asp...

mano5
6. júl 2013

@adsumus Neviem preco neustale zavadzas ludi nepresnymi informaciami - na ukrajine je zaockovanost mensia ako 40%:
Davam do pozornosti stranu 3 a odstavec "Situácia vo výskyte osýpok na Ukrajine", kde sa uvadza "V roku 2006 bola zaznamenaná rozsiahla epidémia so 44 534 prípadmi napriek vykazovanej zaočkovanosti v populácii viac ako 95% v období rokov 2001- 2006 [13]."
A o par riadkov nizsie (dolezity je pomer zaockovanosti resp. nezaockovanosti a nakazenych):
"3. marca 2012 Ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny a Štátna hygienická a epidemiologická služba Ukrajiny hlásili 5 127 prípadov osýpok od začiatku tohto roka so 162 prípadmi hlásenými za posledný deň hlásenia [14]. V súčasnosti epidémia postihuje najmä západné regióny krajiny s najvyšším výskytom v oblasti Ľvovu (1 416 prípadov v r. 2012, zaočkovanosť <40%..."

Napriek tomu je tam mensi vyskyt osypok ako ked mali zaockovanost vacsiu ako 95%.
A este by som bol rad, keby si nemiesala bezne detske choroby, ktore sa aj u nas stale vyskytuju - MUMPS, OSYPKY, RUBEOLA - len sa o tom nehovori - s ochoreniami TETANU a OBRNA a Hepatitida.

A ked uz strasis tymi epidemiami, tak treba aj uviest nasledky - smrt, tazke poskodenie, lahke poskodenie zdravia ...
Je zaujimave, ze ani RUVZ ziadne nasledky nespomina - zeby sa vsetci vyliecili? Ak ano, tak preco sa touto "strasnou" chorobou tak strasi?

mano5
6. júl 2013

@adsumus Ako prisli na to, ze sa falsuju dokazy?? Ja to vidim ako zlyhanie ockovania. kto mi zaruci, ze chladovy retazec je na SK dodrzany?? Lekari ani nevedia ako sa prepravuju vakciny. Opakujem otazku z inej diskusie: Videl niekto svojho lekara vyberat ampulky s vakcinou z ladnicky a otvoril je pred vami?? Ani pri jednom ockovani nasej malej som to nevidel - zrazu sa len objavila sestricka s natiahnutou striekackou v ruke!

ODHADOVANE DOVODY - to je na smiech. Ja ODHADUJEM, ze ockovanie je na H..O - to je take iste tvrdenie. Kde su DOKAZY?? Nech teda uvedu ake vakciny pouzili - musia predsa o tom byt zaznamy - to je kvantum vakcin, to len tak niekto nedoda.

adsumus
6. júl 2013

@mano5 Máš to uvedené aj v tomto článku, že zaočkovanosť je tam len 50%. http://news.yahoo.com/ukraine-kids-risk-low-vac...
Ukrainské deti sú ohrozené nízkou zaočkovanosťou. Môžeš si to nájsť aj na oficiálnych štatistikách WHO. Pripájam link, ale momentálne sa nedá otvoriť. Rovnaká situácia je aj v Pakistane, 50% zaočkovanosť a 26,000 osýpok, vyše 100 mrtvych detí.

http://apps.who.int/immunization_monitoring/en/...

Ja nezavádzam, uvádzam oficiálne štatistiky.

kukujka
6. júl 2013

@mano5 ja len dodam k tej tej preprave vakcin a k tomu ze u lekara ich vidime uz len natiahnute v striekacke.ked som este nemala rozum a davala som svoju dceru ockovat tak pri jednom z ockovani sme dosli do ambulancie a dr.hned na mna ze si mam ist vyzdvihnut vakcinu do lekare ale ze zrovna jednu tu ma ze malu zaockuje.tak ju zaockovala a ja som si isla vyzdvihnut tu vakcinu do lekarne aby som ju mohla zaniest dr.lekaren bola dalej od jej ordinacie /poslala ma do konkretnej asi mali spolu nejku dohodu/ lekarnicka mi ju podala a vravi mi ze nech hned s nou idem k dr.lebo musi byt v chladnicke lebo by mohla stratit ucinok samozrejme ze som ju hned bola odniest,ale kto mi zaruci ze ta vakcina ktorou bola zaockovana moja dcera bola naozaj cely cas v chlade co ak ju takto bol vyzdvihnut niekto komu to bolo u prdele isiel s nou v taske trebars este do mesta a na nakup a az potom ju odniesol.uz vtedy sa mi cela fraska okolo ockovania nezdala chvalabohu ze som potom dostala rozum a uz neockujeme

mano5
6. júl 2013

@kukujka Presne o tom to je. Ked som sa ja svojho byvaleho pediatra opytal, ci sa zaruci za absolutnu nezavadnost vakciny (sposob vyroby - ziadna kontaminacia, sposob dopravy - spravna teplota, ...), tak povedal, ze to on nemoze. Ale pichnut ju 3-mesacnemu moze?! Kto to ma teda zarucit? Vyrobca? Dovozca? Prepravca? KTOOOO?!
Ak nebude kompletne sledovany a kontrolovany sposob od vyroby po pichnutie, tak nepovazujem ockovanie za bezpecnu prevenciu.
Pomaly kazdy mesiac tu mame kontroly a pokuty potravinovych retazcov a kde su kontroly na prepravu a skladovanie lieciv???
Pokial sa nedodrzi cely retazec az po pichnutie, tak sme v ako na konci 19. storocia - vytlacanie kravskeho hnisu a vtieranie ho do ran na kozi - se vsim vsudy.

mano5
6. júl 2013

A ktomu Pakistanu. Co na to povedat - pakistan je v podstate bojove uzemie s nedostatkom pitnej vody a zakladnych potravin. To mozeme porovnat Nemecko v roku 1945 (totalne zbombardovane bez cohokolvek) s dnesnym Sudanom a Pakistanom a vacsinou Afriky - tam nepomoze ani keby im pichali vakciny kazdy rok - nik nezisti na co zomreli.

adsumus
6. júl 2013

@mano5 Ale to sa uvádza, že kde koľko bolo poškodení zdravia, koľko encefalitíd, zápalov pľúc. Tu si to môžeš všetko prečítať. https://en.wikipedia.org/wiki/Measles_outbreaks...

Irsko rok 2000 1500 prípadov a tri úmrtia. Deti ostávajú postihnuté. Chceme pred tým zatvárať oči?