(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@molka nepoznám Tvoje diagnózy ani diagnózy tvojich detí, ani Tvoju liečbu, z tejto stručnej vety ťažko objektívne posúdiť, ako vitamín C ovplyvnil Tvoje zdravie. Z mojich známych lekárov a farmaceutov nikto neužíva nič, čo nemusí. Žiadne hory doplnkov výživy a liekov. Väčšina vrátane mňa sa drží hesla, ktoré je prekvapivo platné aj dnes.
"Všetky látky sú potenciálny jed, ich účinok závisí na dávke Paracelsus (1493-1541)".
Zaujímavý je aj dokument :
@lucus83 presne ako vravíš, je ťažko posúdiť, ako céčko ovplyvnilo moje zdravie, ani to tu nechcem riešiť. Ja nepotrebujem rozoberať teoretickú rovinu, ja vidím konkrétne výsledky. Ani nemám chuť tu viesť nekonečné debaty o tom, kto má pravdu, ale musela som sa ozvať, lebo sa ma dotýka, keď tu čítam, ako sa vysmievate z niečoho, čo vôbec nepoznáte.
@molka ja sa nikomu nevysmievam, ja som len poukázala na vážne možné následky megaaskorbickej liečby a nedostatky v petotovej teórii. Ja nespochybňujem účinky,ani nie som proti podávaniu vitamínu C- som len proti nezmyselným vysokým dávkam- hlavne askorbátu sodného pre dojčatá a malé deti.
Tiež považujem za nebezpečné,to že kniha o megaaskorbickej liečbe obsahuje pochybné návody na prípravu infúznych roztokov-ich domáca príprava môže mať fatálne následky.
Ak máš pocit, že Ti megaaskorbická liečba pomáha- v poriadku. Máš na to právo- ja ťa neodsudzujem. Ponúkam na ńu aj trochu iný pohľad- viac opatrný, s prihliadnutím na aktuálne poznatky.
@aristka hlavne, ze tvoje prispevky maju obrovsku vypovednu hodnotu..ak nemas nic k veci, tak uz ludi prestan poucovat, karhat, usmernovat a pretvarat, ci neockuju-ockuju, cim sa liecia- neliecia, co jedia, kam davaju peniaze, aku maju syntax...mozes s tym nesuhlasit, mozes byt zhrozena, ale je to ich zivot, ich vec, ich zodpovednost, ich starost, nie tvoja. Ci sa ti to paci alebo nie. A vzrusovat sa nad vitaminom C ake je to nebezpecne a aky biznis...boze ked si predstavim ze obvodaci pisu xanaxy citalecy a k tomu 16 dalsich pilul denne a ludia to zeru v pohodicke..to je uz ok lebo to nepredava ziaden antivaxer asi. Skoda slov. Ja sa megaceckom neliecim ak by si ma planovala zasa raz zotriet.
@lucus83 O vstrebávaní vitamínu C z GIT propaguješ mylnú predstavu. Vstrebávanie pri akútnej infekcii jednoznačne stúpa, je to publikovaný a mnohonásobne overený fakt, a to nielen mnohými lekármi a ich pacientami, ale aj čitateľmi mojej knihy vrátane mňa. Keďže transport je aktívny, je logické, že ide o reakciu tela na zvýšenú spotrebu. Uspokojenie tohto dopytu má pri vírusových infekciách často okamžitý dopad - ústup príznakov.
Uvedený citát o dehydratácii corpus cerebri si vytrhla z kontextu a dokonca aj pozmenila (pri epilepsii si vypustila slovo "symptomatickej"). Zrejme aby si odstrašujúco zapôsobila na čitateľov. Takže ešte pre úplnosť doplním, že je to stav, ktorý môže nastať len ak sa stretnú 3 okolnosti: 1, nedodrží sa riedenie roztoku 2, pri vysokých 3, rýchlo podávaných dávkach. Pri dnešnej dostupnosti informácií to možno považovať za hrubé nedodržanie metodiky. Stav popisujem tak ako Dr. Klenner ktorý ho objavil a so záujmom vyskúšal sám na sebe.
Je pekné, že si venovala 2 týždne. Ja som venoval 5 rokov. Diskusiu končím, pretože po chvíli zdanlivo korektnej diskusie sa vraciaš k správaniu trolla.
@denduska neviem čo teba trápi k čomu sa vyjadrujem a ako sa vôbec opovažuješ ma upozorňovať na čo mám reagovať a nemám a čo mám a nemám písať ,plus fakt si si vybrala krásny príklad vit.c verzus antidepresívum ,čo je úplne mimo a bola by si veľmi prekvapená ako tí ľudia ,ktorý ,aby spali berú napr taký xanax fičia na rôznych doplnoch výživy samozrejme vit.C nevynímajúc a nejak im to nepomáha ,že tie ďalšie lieky aj tak potrebujú a ešte nemôžu ani spať a preto si pýtajú xanax ..možno keby namiesto umelých vit.si tie peniažky odložili a po pár mesiacoch si za usporené peniažky vyšli na dobrý welnes ,urobili by pre seba viac ,či pre zdravie alebo psych.,že ani xanax a iné lieky by nepotrebovali a pestrou stravou ani tie vitamíny ,vit.C nevynímajúc...takže sa ukľudni a nabudúce ma oslovuj slušne a k veci a nepoučuj ma čo mám a nemám písať...
@aristka ja som kludna,o mna sa neboj a hlavne NESTARAJ, stale nechapes? Co si o sebe vlastne myslis, ze tu hodnotis koho nazor je "viac", ze nic o nom neviete, tak nemoze nic napisat? Kto "vy"? Bud si vykas alebo kto vsetko je to "vy" a ake mate pravo rozhodovat co kto bude pisat, ci co si ma mysliet aby to tebe, vam vyhovovalo? Nechaj ludi zit si svoj zivot a mat svoj uhol pohladu, je to ich pravo, ci sa nacpu C-ckom, xanaxom alebo vyrochnia vo wellnesse alebo aj vsetko dokopy. Je to ich vec. Radit a nadradovat sa su rozne veci.
Ideme pisat ulohy takze paaa.
@petot kedže to, že vstrebávanie pri akútnej infekcii jednoznačne stúpa je publikovaný a mnohonásobne overený fakt- hoď na to nejaký link. Rada sa poučím. To, že sa zvyšuje vstrebávanie vitC pri infekcii z krvi do tkanív to je fakt, ale to, že by stúpalo vstrebávanie z potravy cez GIT do krvi som sa nikde nedočítala. Prečo, keď je to holý fakt- nemáš na to overený zdroj?
Citát som kopírovala z Tvojej práce, máš pravdu stratilo sa jedno slovíčko pri tom ako som mazala hlavičku stránky. Slovo bolo úplne z mojej strany nepodstatné, rovnako ako aj epilepsia. Ale máš pravdu mala som sa vyjadrovať presnejšie a dať Tvoje slová na pravú mieru. Teda citácia z tvojej knihy plus slovíčko symptomatická- v preklade znamená edém mozgu. A http://en.wikipedia.org/wiki/Cerebral_edema- Podĺa tohto článku môže byť opuch mozgu vážny život ohrozujúci stav, žiadna neškodná symptomatická epilepsia.
Vysvetlenie ako tento vážny stav môže nastať:
http://www.lf.upjs.sk/ceea/doc3/02 Laincz elekt... Je dobre si to prečítať celé ale hlavne od strany 28- DISTRIBÚCIA Na+ a K+. - je dôležitá pre každú bunku tela, a od ich koncentrácie- hl Na+ závisí osmolarita vnútorného prostredia
SÉROVÉ pH- str.30
"Ak pH klesá, H+ vstupuje do buniek, kálium vystupuje z buniek a stúpa jeho hladina v sére. Pretože K+
je najviac sa vyskytujúci ión, je často menený. V opačnej situácii, ak pH stúpa,bunky uvoľňujú H+ a výmenou sa zvyšuje hladina K v bunke, klesá jeho hladina v sére. " ..."V situácii K+ deplécie, K/H- ATP-áza na luminálnej membráne mení K+ za H+ ión, čo pomáha vysvetliť metabolickú alkalózu často sa vyskytujúcu pri deplécii K+" atď
Hyponatriemia - príčiny-str31 ....−" nadmerný intravenózny príjem hypotonických roztokov alebo podávanie irigačných látok"..., čo podávanie infúzii askorbátu s neupravenou osmolaritou kľudne môže byť
"Efekty a liečba hyponatriémie (hypoNa+)- strana 35
Normálne rozpätie hladín Na+ je uvádzane obvykle od 135 - 145 mmol/l, ale hladiny od 125 -150 mmol/l sú často asymptomatické. Mimo tento rozsah stúpa frekvencia nauzey, letargie,slabosti, zmätenosti a hladiny nad 160 a pod 110 mmol/l, sú silne spojené s kŕčmi, kómou a smrťou. Ak klesá sérová hladina Na+ a osmolarita séra, voda má tendenciu vstupovať do buniek a zapríčiňuje ich opuch.Klinicky najvýznamnejšie je to v mozgu.Viacero faktorov vystavuje pacientov zvýšenému riziku komplikácii hypoNa+ alebo jej liečby:
Pooperační pacienti, premenopauzálne ženy, staré ženy užívajúce thiazidy, deti a pacienti,
ktorí sú hypoxemickí - všetci majú zvýšené riziko akútneho hyponatriemického edému mozgu.Malnutriční pacienti, alkoholici, popálení s hypokaliémiou - všetci majú vysoké riziko osmotickej myelinózy pri rýchlej korekcii hyponatriémie.
Čo môže nastať po podávaní roztokov bez úpravy pH:
Efekt hypokaliémie str 36
"Efekt hypoK+ závisí od sérovej hladiny. Normálna hodnota je 3,5 - 4,5 mmol/l, ale hladiny 3,0 - 3,5 mmol/l sú obvykle asymptomatické. Pod 3,0 mmol/l obecné symptómy sú slabosť,únavnosť, zápcha. Pod 2,5 mol/l vznikajú nekrózy svalov (pravdepodobne pre neschopnosťzvýšiť krvný prietok pri námahe) a pod 2,0mmol/l (vzostupná paralýza až po respiračnú insuficienciu). Pacienti bez kardiálneho ochorenia majú myokardiálne dôsledky už pri hladine pod 3,0 mmol/l. Pacienti s ICHS, srdcovým zlyhaním alebo dysfunkciou ľavej komory majú riziko vzniku arytmií pri stredne ťažkej až ťažkej hypokaliémii. "
Efekty hyperkaliémie
Najdôležitejšie dôsledky hyperK+ sú na srdce. Hladiny pod 6 mmol/l zriedkavo spôsobujú klinické príznaky. So stúpajúcou hladinou K+ v sére pozorujeme tieto zmeny na EKG: najskôr vysoké hrotnaté T vlny, potom rozšírenie P vlny a rozšírenie QRS komplexu pri hladinách nad7 mmol/l. Konečne EKG nadobudne tvar sínusoidy, ktorá je predchodcom asystólie.
Terminálne EKG zmeny sa môžu vyvinúť veľmi rýchlo a to aj pri ľahko zvýšených hladinách K+. Hocijaké zmeny na EKG majú byť promptne a bezprostredne liečené.Ako u iných elektrolytových porúch rýchlosť vzniku hypoK+ je veľmi dôležitá. Aj relatívne malý vzostup počas krátkej doby môže spôsobiť fatálnu arytmiu, zatiaľ čo omnoho vyššia hladina môže byť tolerovaná, ak sa vyvíja počas dlhšej periódy (napr. pri renálnom zlyhaní).Ďalšie následky hyperK+ zahŕňajú parestézie, slabosť, zníženú renálnu produkciu amoniaku,zvýšenú renálnu retenciu H+ a následnú MAC, natriurézu a zvýšené hladiny aldosterónu a
inzulínu. "
Tieto tri stavy ktoré opisuješ sú stále o tom, čo tvrdím ja. V ničom to nerozporuje tomu čo som uviedla minule- každá z týchto 3 okolností vedie poruche osmolarity- teda k poruchám minerálnej rovnováhy, teda k rozvratu vnútorného prostredia. Zabudol si však na tú 4 najdôležitejšiiu okolnosť- zlé pripravenie infúzneho roztoku- nielen riedenie. Ty to nazývaš tvrdé nedodržanie metodiky- ja hazard so smrťou.
Moje dva týždne stačili na to, aby som zistila, že máš kopu nedostatkov vo vedomostiach, Tvoje formulácie sú nepresné a často im ani nerozumieš. Tebou podané informácie sú silne subjektívne. Navyše po 5 rokoch nie si schopný odvolávať sa na konkrétny zdroj informácii.
K tomu trolskemu správaniu. Doteraz som sa nevyjadrovala k Tvojmu arogantnému a správaniu a nadávaniu do trolov. Ale chápem, keď dochádzajú argumenty- a nevieš kam z konopí- "správam sa ako trolo". Nemôžem si pomôcť Tvoje správanie je trápne.
@petot tých 5 tvojich rokov som pôvodne považovala za stratený čas, ale potom mi došlo, že na niečom ste Tých 10 000-15 000 eur, (ktoré minule manof priznal) museli získať. Čo na tom, že propagujete polopravdy- je to dobrý biznis. A ja že som platený trolo. Mne nestačia ani dva roky poctivej roboty na to aby som zarobila 10 000. A to ich mám pekne zdanené. 😖
@lucus83 Na tvoje trolovanie naozaj reagovať nebudem. A pokiaľ ide o moje rozprávkové bohatstvo, vďaka knihe som získal dohromady asi 30 EUR v daroch od vďačných čitateľov. Ani o to som ich nežiadal, kniha je voľne dostupná na stiahnutie a bolo to moje rozhodnutie od začiatku.
Pokiaľ ide o Mariana, tak ten pokiaľ viem žije aj s rodinou už aspoň 3 roky s príjmami pod hranicou životného minima.
Je to také slovenské, závidieť aj nos medzi očami.
ked uz sa spomina Marian a jeho prijmy... Ja byt jeho zenou, tak mu razne zrusim tu "ludomilu" cinnost a vyzeniem ho pekne krasne zarabat peniaze pre rodinu, aby moje deti a ja sme nezili na hranici zivotneho minima. Zodpovedny otec nedopusti aby jeho deti zivorili, aj keby on sam mal k ich zivoreniu neviem ake bohomile dovody... Niekde sa chybicka vloudila. Len neviem kde.
@lucus83 prepac mi, ty si farmaceutka....ze?....to, kde robis, ze tolko nezarobis? a este aj s VS a neviem akymi atestaciami....my ucitelia mame male platy...ale ako ratam, tak ratam...za 2 roky som to zarobila..... bud robis predavacku alebo kalmes...alebo si nie az taka super farmaceutka...alebo co... 😕
@petot je to také slovenské vyhovárať sa na závisť, keď sa niekto zastarie do pôvodu nadobudnutých peńazí. Peniaze získané na polopravdách a nešťastí iných v objeme min ročného príjmu priemerného človeka- to už je slušný obnos. Či niekomu z toho vystačí len pod úroveň životného minima- to ma absolútne netrápi. Mńa trápi na základe čoho Vám ľudia tie peniaze dali a aké to môže mať dôsledky.
@lucus83 No otvorene, ani niektorí farmaceuti si nezaslúžia tie svoje slušne zarobené peniaze. Pred pár dňami som zháňala účinné a kvalitné probiotiká pre dcéru. O zložení väčšiny z nich radšej pomlčím. Ale farmaceutka bola "zlatá", keď som povedala, že by som rada niečo bez určitých prídavných látok typu maltodextrín, tak mi povedala, že sú vo všetkom a netreba toľko čítať.
Našťastie som čítala a nedala na jej slová a našla i bez, s lepším zdraviu prospešnejším zložením.
@abbey1 s najväčšou pravdepodobnosťou si hovorila s farm. laborantkou, ale to je jedno. Mala sa riadiť heslom zákazník náš pán, vybrať všetky krabičky a prečítať zloženie. To, že si myslela, že obsah a výber probiotických kmeňov je dôležitejší ako pomocné látky typu maltodextrín Ti mala povedať a keď videla, že to je pre Teba nepodstatné- mala byť ochotnejšia. Takisto, že maltodextrín ( pár molekúl, jedinečnej prírodnej látky glukózy pospajaných väzbami) je pridávaný v minimálnom množstvo kvôli chuti a nepovažuje ho v tejto dávke za škodlivý, si potom už mohla odpustiť.
Ale nikto nie je 100% verím, že ani v Tvojom odbore.
@aristka Ty dostavas plat na svojom pracovisku, plus v den výplaty obehnes ostatné pracoviska a zinkasujes? Asi preto máme v zdravotníctve stale financny deficit.
O tom, že sa niektoré dámy zjavne nikdy nepodieľali na chode OZ, či iného združenia, asi ani písať netreba.
Škoda, mohli prispieť k lepšej spolocnosti a zistiť ako sa dá nabaliť na dobrovolnictve.

@lucus83 mám 3 deti rôzneho veku, u tej najstaršej by sa dalo povedať, že "vyrástla", ale u tých mladších rozhodne nie. A už vonkoncom sa to nedá povedať u mňa a mojich ťažkých dg.