icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
denduska
6. jan 2015

@curious_george uz dlhsie som sa chcela opytat.. predstav si - v ziadnom pripade nic take neprajem! Je to len modelova situacia- ze by dcerka vychytala ozaj skaredu reakciu po ockovani. Po tom ockovani ktore vam vsetkymi desiatimi lekari odporucali. Ti isti lekari by potom pokrcili plecami bud v zmysle "to este nevideli take nieco, fuha nevieme vam pomoct " alebo "to sa stava, co uz", v horsom (ako nasom) pripade " to sa vam asi len zdalo". Ako by si sa potom na tych lekarov dival? Ze vam chceli zle? To asi nie..skor..nevedia o tom asi nic ? Vies ze niekto je napr.top chirurg a k tomu skromny a prijemny clovek nema s ockovanim nic. A to sklamanie a bezmocnost tazko opisat a este tazsie pochopit. A nemusis odpovedat, to len na uvahu a pre pochopenie tych, ktori davno zlozili ruzove okuliare.

curious_george
6. jan 2015

@denduska čo myslíš, o čom sme rozmýšľali, keď sme sa rozhodovali či dáme dcérku očkovať, alebo nie? samozrejme, že presne takéto úvahy sme mali aj my, to úplne chápem.
ak by si si prečítala niektoré z mojich dávnejších príspevkov, vedela by si, že po tom, čím sme si prešli sme veľmi, zdôrazňujem veľmi opatrní ohľadne všetkého, čo sa týka našej dcérky. teda aj ohľadne očkovania.
ale rozhodnúť sme sa museli a rozhodli sme sa tak, ako sme sa rozhodli. dôverujeme tým, ktorí nám ohľadne očkovania radili. tí lekári pracujú na špecializovaných pracoviskách, kde sa starajú o detičky buď predčasne narodené, alebo s rôznymi vážnymi zdravotnými ťažkosťami. majú dostatok skúseností a reálnych praktických pozorovaní na to, aby mohli posúdiť vplyv očkovania na deti.

denduska
6. jan 2015

@curious_george ale o to mi neslo..nezhadzujem vobec ich zrucnosti, skusenosti a vedomosti ani umysel (aj ked uprimne na nedonoseneckom a patologických novorodencoch deti asi kazdy den neockuju..myslim ze maju uplne ine problemy). Len tie zle reakcie byvaju a dopredu sa takmer nikdy neda vediet, ktore dieta to postihne. Chcela som len vediet, ci si vies predstavit ako by si sa citil po tom, keby vasu situaciu vyriesit uz nevedeli, v horsom pripade by dali ruky prec...v este horsom by dietą utrpelo trvaly neriesitelny nasledok. Ani mi to nemusis pisat, len sa skus zamysliet. Plne niekomu doverujes, mas vynikajuce skusenosti, das na jeho radu a dopadne to horsie nez zle. Citala som tvoje prispevky,aj prvu temu ktoru si zalozil, a som uprimne rada ze mate nakoniec zdrave dietatko.

korn
6. jan 2015

@norwayka odpovede sa nedockas,hraju sa tu na vsevedcov,odcudzuju ludi,ktory svoje deti nedavaju ockovat ale sami nemaju presvedcivy argument.
@curious_george hlavna vec,ze vyskakujes ,ze o tom nic neviem.
@zita19 takisto...... ziadny presvedcivy argument. Vsetko co WHO vyhlasi ti je svate a vsetko,co si mi tu pisala som uz pocul asi 100 krat. Ale nic mudrejsie z tvojej strany este nevyslo. A odomna by si chela,aby som ti podal ten naj najpresvedivejsi dokaz. Snazis sa byt presvedciva a jedna z najchytrejsich z celeho MK. Pripadas mi ako opakovaci papagaj,ktory sa stale opakuje a okrem toho,vsetko kopiruje.

zita19
6. jan 2015

@korn ja som skpirovala len kvôli tomu aby som ti usetriela robotu. Ako si pisal, tak si na tablete a tam je ovládanie trosku nekomfortnejsie ako na PC... Ale no dobre. Chcela som pomoct, ty si mi to vytkol. Aj tak sa da. WHO je pre mna zatial relevantna a doveryhodna institucia. Zatial ma nikto nepresvedcil o opaku. Keby sa tak stalo prehodnotim svoje postoje. Nie som tak zaslepena ani tak jesitna, ze by som nepripustila svoj omyl... Tak daj presvedcivy argument. Taky aby mi stal za zamyslenie. Doteraz sa ti to nepodarilo.

curious_george
6. jan 2015

@denduska chceš odo mňa odpovede na hypotetické otázky... teda viem, že nechceš odpovede, mám sa len zamyslieť... neviem sa ale zamyslieť, ako by niečo bolo, keby to bolo...
nemyslím to zle, ale ani ty si určite nevieš predstaviť, aké to je keď ti umrie malé bábätko 8 týždňov po narodení po ťažkom boji po celý čas v nemocnici, tú bezmocnosť keď mu nevieš nijako pomôcť... možno pritiahnuté za vlasy, ale princíp ten istý. jednoducho nikto si nevie predstaviť veci, ktoré nezažil a to ma naučil život.
my očkujeme, lebo si myslíme, že prínos je väčší ako prípadné riziká, ktoré sa môžu u veľmi malého percenta detí ukázať. a je to aj o kolektívnej zodpovednosti, ale nechcem tu o tom polemizovať.
niekto má pocit, že neočkovaním svoje dieťa chráni, ale je to naozaj tak???

curious_george
6. jan 2015

@korn s tebou nemá žiadna diskusia absolútne žiadny význam a to "vyskakovanie", ktoré mi vykrikuješ som adresoval tvojej neznalosti ohľadne toho, čo je skutočným biznisom farmaceutických firiem, nie očkovania ako takého. áno, tvrdím, že o tom nemáš ani páru a stojím si za tým.
a k tomu odsudzovaniu, alebo v tvojom pripade "odcudzovaniu"... pozri si pár príspevkov tých, ktorí sú proti očkovaniu a potom píš o tom, kto koho odsudzuje...
ja sa do týchto diskusií zapájam, keď vidím, že niekto píše bludy, alebo osočuje niekoho kto očkuje a on nie, alebo keď zastrašuje ľudí ,ktorí si tu nevedomky pýtajú rady na tomto skvelom fóre plnom "radcov" ako si ty...

zita19
6. jan 2015

@korn este taky drobny dôvetok:
Od teba som presvedcivy argument za ockovanie nechcela. Od teba som chcela len odpoved na otazku, ci tie ockovane a chorlave deti tvojich zmamych ochoreli na ktorukolvek z chorob, proti ktorym boli ockovane. Odpoved som nedostala.
Relevantny dokaz som ziadala (podotykam, ze 3x) od @radop . A to mal Radusko dokazat svoje tvrdenie, ze ziadne infekcne choroby neexistuju, ze su vymyslom farmaloby a nou sponzorovaných lekarov. Ze kazda choroba je sposobena otravou a (alebo?) parazitmi alebo aj aj (ani to nam nevysvetlil...). Aj na tuto odpoved este stale cakam.
Takze bud ste obidvaja jeden a si(ste) sa zamotal(i) do vlastnych konstrukcii a fabulacii alebo co?

korn
6. jan 2015

@curious_george ja nikomu neradim,ale tak ako aj ja,nemas paru o tom,nevies odpoved na 7 otazok,ktore ti tu @norwayka polozila. Na moj prispevok si reagoval ako ten najchytrejsi. Az som sa musel zacat smiat,nic o tom neviem,ty takisto,ty veris,alebo doverujes odbornikom,to bola slaba odpoved,na to,ze si taky chytrak

denduska
6. jan 2015

@curious_george ano, presne o tom hovorim. Kazdy ma svoj zivot a skusenosti, tie su neprenosne nijakym sposobom. Neviem, a ani nechcem si predstavovat, co ste zazili (ako asi nikto). Len to jednoducho nemozes aplikovat na iných v zmysle ti lekari su odborníci,ti nam zachranili dieta,ti odporucaju ockovanie, tak sme ockovali, nemali sme reakciu, tak asi naozaj vedia, tak ockujte aj vy, odporucam. Napisala som to mozno hrubo, prepac. Ty si napodobne nevies predstavit ake je to na zaciatku tehotenstva pocut: Noo, nechcem vas vydesit ale prekonali ste akurát rubeolu (ockovana ako dieta), tak budeme sledovat co sa bude diat...8mesiacov totalneho sialenstva, slz, miliardy ultrazvukov, odberov krvi, tu nesedi milimeter, tu percentil, tu milimol...popritom pekne do robotky a tvarit sa ako v tazkej pohode. Po porode som zobrala dieta a skumala ci ma vsetko alebo ci sa mi narodil nejaky netvor. Takze dakujem skvelému systemu ockovania, ze absolutne netusim ze som ju mala a uzila si najkrajsie obdobie zivota zeny ako sa patri. Ale to len na margo. No a kolektivna zodpovednost.. to je tenky lad, pretoze kym bude existovat riziko trvaleho poskodenia ci smrti po ockovani, ma niekto vobec pravo ju vyzadovat...?

curious_george
6. jan 2015

@korn každým jedným svojim príspevkom dokazuješ, čo si zač.
keď si ty taký chytrák, odpovedz jej na tých 7 otázok ty. bože môj, ješitnosť niektoých ľudí nemá konca... ja som jej normálne napísal, že sú to otázky pre odborníkov, nie pre bežných ľudí... nikdy som sa nehral na odborníka na očkovanie.
na to, aby som ti s čistým svedomím ohľadne farmafiriem napísal, že si mimo nepotrebujem byť expert na očkovanie. to je ale zbytočné ti vysvetľovať, pretože ty nepochopíš ani to, že ich biznisom sú lieky, ktoré liečia choroby. čiže čím viac chorých, tým lepšie pre nich. nie nejaké lacné, štátom plne hradené vakcíny... skús si spolu s priateľom googlom popátrať, koľko tak stoja drahé lieky na rôzne choroby, na ktorých farmafirmy najviac zarábajú...
toto je môj posledný príspevok smerom k tvojej osobe, píš si čo chceš, ako som ti už napísal, každý si urobí názor sám.

vld
6. jan 2015

@norwayka Nuz, moja odpoved ta asi sklame. Ale nebude sa velmi odlisovat od tej, ktoru ti dal @curious_george ...
Ja sa za odbornika na vakcinaciu nepovazujem, a ani som to nikdy nikde nedeklaroval. Snazim sa, ako najlepsie viem, spoliehat na fakty a vedecke poznanie v tejto oblasti. Ak odbornici, ktori sa tym profesionalne zaoberaju cely zivot, zostavia nejaky ockovaci plan a povazuju ho za dobry (vyhovujuci), v danych podmienkach, tak ja nemam dovod to spochybnovat. A nezmeni na tom nic ani to, ze su ludia, ktori maju opacny nazor (ak ho nevedia silne dokazne podlozit), ani to, ze nie kazdy lekar je dobry odbornik alebo poctivec, ani to, ze ludia su korumpovatelni...to by som musel spochybnovat uplne vsetko - pre mna je take nieco extrem.
Co sa tyka slobodnej volby ... nie som si isty, ci mam na toto vytvoreny jasny nazor. Ale ked dospejeme k tomu, ze sa nejakej skupine podari presadit dobrovolnost ockovania (ci uz uplnu alebo ciastocnu), tak sa nebudem kvoli tomu hadzat o zem, ale budem sa zaujimat o to, za akych podmienok to bude, co presne to bude znamenat etc. Nespominam si na to, ze by som v diskusiach priamo vystupoval ostro proti zdobrovolneniu, aj ked si myslim, ze sucasna povinnost u nas ma nejaky zmysel. Nie som ale apriori proti tomu, aby sme sledovali napr aj vyvoj v inych krajinach. Ale nepaci sa mi zas pausalne porovnavanie typu...aha, oni to maju dobrovolne, preco u nas bolsevisticka masineria nas do toho nuti? To je demagogicke. A potom sa napr. objavi niekto, kto v danej krajine zije, trochu to priblizi, a vysvitne, ze to s tou dobrovolnostou nie je tak, ako si to niektori ludia predstavuju.
Ostatne veci su prilis odborne na to, aby som si ako laik vymyslal svoje vlastne teorie a predstavy.
Vacsinou na fore reagujem na ocividne bludy, klamstva, lacne hesla a klise, nepravdive a x-krat vyvratene, ale papagajovane dokola ap. Niekedy ma proste iba zaujima preco si niekto mysli to co si mysli. Ale nikomu nemam ambiciu diktovat co ma alebo nema robit, co si ma alebo nema mysliet. Ak chcem po niekom argumenty, alebo ironizujem nejaku zjavnu blbost, tak to neznamena, ze ho chcem nasilu presvedcit, aby so mnou suhlasil. Ono to spravidla ani nie je mozne.
A este sa dotknem tych osobnych skusenosti. Nikdy nebudem spochybnovat to, ze niekto ma nejaku osobnu skusenost, ani sa z toho vysmievat. Ale druha strana si musi byt vedoma a akceptovat, ze ja mam pravo takuto skusenost brat skepticky, a nepovazovat ju za argument relevantny pre mna. Ak vsak niekto ma velmi zlu skusenost a strach, ludsky to pochopit viem. Ak na zaklade toho podlahne extremnym nazorom a zacne ich sirit dalej, pre to uz pochopenie nemam...

korn
6. jan 2015

@curious_george uz sa zacinas vykrucat tak isto,ako aj ti tvoji odbornici. Existuje taky odbornik,ktory mi na tie odborne dolezite otazky nevedel odpovedat.10 otazok=0 odpovedi. Namiesto toho ma zacal zastrasovat. Tak potom mi odpovedz aspon na tuto otazku "co tychto odbornikov ucia na skoleniach tie farmaceuticke korporacie?" Fakt ma to zaujima,vysveti mi to. A beriem vsetko spat,co som ti pisal na zaciatku. OSPRAVEDLNUJEM SA TI. To mam naozaj lahkovazne pristupovat k takymto rozhodutiam koli odbornikom,ktori ani nevedia co za latku chcu vpichnut do tela mojho syna? To mam fakt dat na tie statistiky a na to,co WHO zapoti????

curious_george
6. jan 2015

@korn ok tak sa vykrúcam 🙂
na otázku ti žiaľ neodpoviem, pretože ja neviem, čo ich na školeniach učia, nikdy som na takom školení nebol a ani neviem čo by som tam robil... a v kontexte tejto diskusie mi je to aj dosť jedno. možno ty to vieš, lebo zdá sa, že vieš všetko.
už mi, prosím, naozaj nič nepíš, lebo odo mňa je už toto naozaj posledná odpoveď pre teba.

aristka
7. jan 2015

@sanym ak ma spomínaš ,je slušnosť ma aj označiť ,keďže sa baví o mne ,ja sama viem ,že mám problém s iyčkami ,v diktátoch som nevynikala ,mala som vždy 2 a vždy to bola hrubka typu iy ,ale je veľmi smutné ,že tu prezentujúce pedagogičky robia hrubky ,krásny príklad je v téme zodpovednosť ,ale mám pocit ,že je to vždy banalita oproti klamstvám ,ktoré sa tu dejú ,viď nedávno na tejto stránke ,zavádzaniu od av a mohla by som pokračovať ...íy nás neochráni pred ochoreniami ,ale prevencia ,ktorá je dostupná a očkovanie k nej patrí ....čo sa týka gramatiky otvor si tému a môžeš tam šíriť iyčkovú osvetu a možno poučíš aj niekoho z av ,ktorý študoval pedagogický smer...

kimina7
7. jan 2015

@tatko_bebe to ste odkial zobrali, ze vo finsku je ockovanie zakazane? zila som tam a neviem o tom

miroslavapo
15. jan 2015

Všetok humbuk okolo toho očkovania je v istom zmysle na škodu veci.... viď ČR..... začali sa silné antivax kampane a potom to len vyprovokovalo nedemokratickú vládu k tomu, aby obyčajného človeka ešte viac buzerovala a trestala... Samozrejme fandím antivax kampaniam v zmysle osvety, aby si ľudia vytvorili svoj názor, ale netreba presviedčať a ísť na to nejako drasticky, stačí to ľuďom ponúknuť ako druhý pohľad - z opačného brehu a potom NECH SA KAŽDÝ ROZHODNE AKO CHCE...
Myslím, že tí rodičia, čo chcú očkovať, budú očkovať, aj pri nepovinnom očkovaní a tí rodičia, čo nechcú očkovať, nebudú očkovať ani keby ich mali pokutovať raz takými pokutami ako sú momentálne 🙂
Ja som osobne neriešila, či nejakú pokutu dostanem alebo nie.... proste robím všetko pre dobro svojho dieťaťa a to istotne každý normálny rodič, či už očkuje alebo nie....

petot
17. jan 2015

@miroslavapo Síce som českú scénu sledoval len "jedným očkom", no aktivity tamojších kritikov očkovania nepovažujem za nejaké "brutálne kampane". Práve naopak, ak vezmeme do úvahy veľkosť krajiny, tak aktivity združenia Rozalio počas obdobia cca 2009-2011 by sme skôr mohli označiť za zimný spánok.

Nástroje štátnej šikany (pokuty, škôlka apod) sa v ČR uplatňujú dlhodobo a dokonca aj lekári tam majú legislatívne nôž na krku, pretože de iure zodpovedajú aj za následky očkovania. Toto nie sú nové veci, len sa demokratúra rozhodla pritvrdiť.

Podľa mňa sa celá vec dala do pohybu z 2 dôvodov:
1, kvôli neúprosnému nátlaku úradov sa niektorí občania rozhodli súdiť
2, dôvera v očkovací program vo verejnosti poklesla, pričom pre farmaloby bol signálom prúseru práve fakt, že sa tak stalo BEZ nejakej rozsiahlej kampane kritikov očkovania

Je síce pravda že informovanosť verejnosti v posledných rokoch vzrástla, ale bolo to na základe osamelých iniciatív niektorých odborníkov, a nie ako súčasť nejakej organizovanej kampane. Pretože keď sa pozrieme, ako prebiehala kampaň napr. spoločnosti Snowball na presadenie rotavírusovej vakcíny, koľko otvorenej a skrytej reklamy, koordinovaných akože "nezávislých a odborných" článkov a koľko rokov úsilia a "aktívnej práce s diskusnými fórami" (rozumiem: platených diskutérov) to stálo, tak hovoriť o akejkoľvek kampani z radov kritikov očkovania je veľmi neprimerané 😉
Vrelo Ti odporúčam preštudovať si ten materiál, aby si získala predstavu, čo to znamená "mediálna kampaň". Naposledy sa nachádzal niekde tu: http://sa.uploads.ru/hFXGp.pdf

Súhlasím s Tebou, že nemá zmysel niekoho presviedčať. Zmysel má len poskytovať informácie a vyvažovať túto jednostrannú mediálnu klímu. Rozhodnutie musí človek urobiť sám za seba.

miroslavapo
17. jan 2015

@petot Ja som to myslela najmä v tom zmysle, aby sme my, čo máme na Vakcináciu iný názor ako sa žiada, netlačili na tých, čo chcú očkovať silou mocou 🙂 Súhlasím s tým, čo si napísal vyššie 🙂

crocodile
21. jan 2015
tominko2612
21. jan 2015

mam obe deti zaockovane, bez problemov, neviem teda na vlastnej skusenosti nijak posudit negativa ockovania.
Sem tam sa vsak o ockovani doma bavime a vcera padla celkom zaujimava otazka. Dnes sa bojuje proti ockovaniu, ale ako to vyzeralo vo svete predtym, nez ockovania podavali?
Moja mama pracovala v ustave a mala dost velke mnozstvo deti, ktore nezaockovane dostali vo veku 2 - 3 roky detsku mozgovu obrnu.
Vie mi niekto lepsie odpovedat na tieto otazky? Pripadne dat nejaky link.
Dakujem

sanym
21. jan 2015

@tominko2612 ja ti viem odpovedat len na jedno - proti DMO sa neockuje. V ktorom roku mala tvoja mama taketo skusenosti? Pretoze v byvalom Ceskoslovensku sa plosne ockovanie proti detskej obrne (nie DMO) zahajilo v roku 1958.

sanym
21. jan 2015

@tominko2612 Cerstve pripady detskej obrny sa na Slovensku vyskytli naposledy v roku 1960, islo o 28 pripadov.

tominko2612
21. jan 2015

80 roky to boli. Mam aj bratranca, ktory obrnu dostal ako babatko. dnes ma 34 rokov, tak neviem teda, ako to je.

sorciera24
21. jan 2015

@tominko2612 odporucam nastudovat rozdiel medzi detskou obrnou (polio)...proti tej sa ockuje a detskou mozgovou obrnou....s tou sa vacsinou babo narodi, prip. dojde k poskodeniu pri porode.... toto si vela ludia zameina a potom tu strasia! (a vraj antivax siri bludy)... tvoj bratranec nemal detsku obrnu....posledny pripad bol anozaj v r. 1960...cize asi ma DMO.....po tomto roku sa este vyskytli sice pripady detskej obrny, ale praveze nie u neockovanych...ale u ockovanych...zo zivej vakciny, kt. zivym virusom spustila obrnu....asi tak....

petot
21. jan 2015

@tominko2612 V tom prípade išlo buď o VAPP (vakcínou spôsobenú obrnu) alebo o celkom odlišnú diagnózu - detskú mozgovú obrnu, ktorá absolútne s očkovaním nesúvisí (je následkom pôrodných komplikácií apod.)

petot
21. jan 2015

@crocodile Úbohý zastrašovací propagandistický článok. Opiera sa o zmanipulované dánske a fínske štúdie zaplatené CDC a výrobcom vakcín, o tvrdenia vakcibaróna Paula Offita a o výsledky štúdie sponzorovanej Billom Gatesom, elitárom propagujúcim očkovanie a vlastniacim akcie farmaceutických firiem.

Preberá globálne údaje o úmrtnosti na osýpky a zamlčuje, že 80-90% predstavujú hladujúce africké deti. Hrá na city niekoľkými vytrhnutými odstrašujúcimi prípadmi, no ani slovo o stovkách úmrtí a desaťtisícoch vážnych poškodení zdravia ohlásených v súvislosti s vakcínami v systéme VAERS.

Nakoniec perlička - väčšina "zbytočných úmrtí ktorým mohlo predísť očkovanie" spočíva v ODHADOVANÝCH prípadoch chrípky, bez ohľadu na to, že účinnosť vakcíny nie je príliš presvedčivo dokázaná. Pritom medzi prípady chrípky sa ešte započítavajú aj nesúvisiace prípady zápalu pľúc.

Veľmi úbohé.

adsumus
21. jan 2015

@petot Môžem poprosiť v čom su dánske a fínske študie zmanipulované? Doteraz ani jeden antivaxer nedal v čom su zmanipulované. Budeš prvý, dosiahneš celosvetové uznanie a obdiv. Pubilkuj to na internete, nech vieme všetci a môžeme posúdiť. Dakujem. A ešte by ma zaujímalo, prečo príbehy rodičov, ktorým deti pomreli neočkované a ktorí iných upozornuju, aby si radšej tie svoje deti očkovali a neverili antivaxerom, označuješ za zastrašovanie? Co je natom úbohé?

petot
21. jan 2015

@adsumus Prvý nebudem, keďže na túto tému (vážne nezrovnalosti v štúdiách) svojho času publikovali lekári v lekárskych časopisoch, dokonca aj v rámci reakcií k samotným štúdiám na stránkach žurnálov kde boli štúdie publikované. Pokiaľ ide o "antivaxerov", pozri si napr. putchildrenfirst.org a nájdeš tam nielen ich pohľad na vec, ale aj kópie veľmi zaujímavých dokumentov získaných cez súdne žaloby.

Štúdie boli z hľadiska výsledku zdeformované resp. zmanipulované (nechajme teraz bokom otázku či vedome alebo nevedome) najmä spôsobom výberu, použitia a NEpoužitia kľúčových dát.

Pokiaľ ide o mňa, pozadie a slabiny dánskych štúdií som opísal v seriáli v mesačníku Dieťa v číslach 7-12/2014. Z môjho pohľadu ide o uzavretú tému; žiadna z týchto štúdií nie je hodnoverným dôkazom o tom, že očkovanie nesúvisí s autizmom.

adsumus
21. jan 2015

@petot Nič si tam neopísal, sledovala som to, len si dal, to čo aj teraz, že su zmanipulované. To je všetko z tvojej strany. Ale v čom sú zmanipulované nedávaš, neviem prečo. Možno niekomu to stačí, aby si nezaočkoval dieťa, ale niekomu nie. Mne nie. Takže ešte raz poprosím, ktorá konkretna študia bola zmanipulovaná, konkretne kým a konkretne ako. Dakujem.